• No results found

Hantera rensmassorna klokt

3 Åtgärder för att begränsa negativa miljöeffekter

3.4 Att genomföra en rensning

3.4.5 Hantera rensmassorna klokt

Om det inte medför avsevärda olägenheter från allmän eller enskild synpunkt får rensmassor läggas på närmaste strand70. I övriga fall kan anmälnings- eller till-

ståndsplikt enligt 9 kap. MB gälla (se 3.4.5.5). Uppläggning på närmsta strand kan kräva dispens från strandskyddsbestämmelserna i 7 kap. MB och försiktighetsmått enligt 2 kap. MB.

Rensmassor klassificeras enligt avfallsförordningen71 som avfall, oavsett om de

är förorenade eller ej. Den s.k. avfallshierarkin är vägledande72 när det gäller av-

fallshantering. Enligt avfallshierarkin gäller följande prioriteringsordning: 1. förebyggande

2. förberedelse för återanvändning 3. materialåtervinning

4. annan återvinning, t.ex. energiåtervinning 5. bortskaffande. 70 2 kap. 6 § lag LSV 71 Avfallsförordning (2001:1063) 72

Hierarkin innebär att nivå 1 ska väljas i första hand och nivå 5 i sista hand. När det gäller rensmassor bör följande gälla för de olika stegen i avfallshierarkin: 3.4.5.1 FÖREBYGGANDE

Vid rensning ska mängden massor begränsas så långt som möjligt. Det är därför viktigt att rensningen planeras noga. En förutsättning för en god planering är att tidigt klargöra syftet med åtgärden.

3.4.5.2 FÖRBEREDELSE FÖR ÅTERANVÄNDNING

Om massorna återanvänds direkt klassas de inte som avfall. Exempel på det är att massorna läggs ut på åkern som matjord eller används för skogsodling. Om de däremot måste behandlas innan de används, klassas de som avfall. Sådan behand- ling ses som förberedelse för återanvändning och kan t.ex. bestå av att mer förore- nade fraktioner avskiljs från renare massor eller att materialet sorteras efter korn- storlek.

3.4.5.3 MATERIALÅTERVINNING

Materialåtervinning innebär att materialet som sådant tas till vara. Syftet med han- teringen avgör om den ska betraktas som bortskaffning eller återvinning. Indikato- rer för att bedöma om användningen av avfall för anläggningsändamål kan betrak- tas som återvinning är att avfallet ersätter traditionella anläggningsmaterial och att konstruktionen där det används fyller en funktion. Endast den mängd avfall som behövs för konstruktionens funktion, det vill säga bärförmåga, hållbarhet, utjäm- ning, etc. omfattas av klassificeringen återvinning.

Rensmassor ska ses som en resurs och därför helst återvinnas. Massornas inne- håll av föroreningar och övriga egenskaper är avgörande för hur de kan hanteras. De kan användas för vägändamål t.ex. utfyllnader vid trummor och infarter, täcka slänter och stabilisera vägslänter.

3.4.5.4 ANNAN ÅTERVINNING

Andra typer av återvinning, t.ex. energiåtervinning, är normalt inte aktuella för rensmassor.

3.4.5.5 BORTSKAFFANDE

Rensmassor kan deponeras eller läggas upp på land. Uppläggning av rensmassor på land bör falla under definitionen miljöfarlig verksamhet i 9 kap. 1 § MB. Kommu- nen har möjlighet att ingripa också mot verksamheter som inte klassas som miljö- farlig verksamhet i frågor som gäller hälsoskyddet inom kommunen (26:3 MB).

Hantering av rensmassor kan behöva tillstånd eller anmälan enligt 9 kap. MB. Om massorna ska användas för anläggningsändamål kan punkterna 90.130 eller 90.140 i FMH-bilagan vara aktuella. Ska de i stället deponeras kan det röra sig om punkterna 90.290, 90.300, 90.310, 90 320 och 90. 330, 90.340 i bilagan.

Avfall i form av rensmassor tillhör kategori 170503-170506 enligt bilaga 2 till avfallsförordningen (2001:1063). Om massorna ska klassificeras som farligt avfall

eller ej beror på innehållet av farliga ämnen, dvs. hur förorenade de är. Om mas- sorna klassificeras som farligt avfall gäller särskilda regler i fråga om t.ex. vilka anläggningar som får ta emot det. Sådana massor är i regel inte möjliga att återvin- na utan föregående behandling.

Om massorna ska mellanlagras kan det röra sig om tillstånds- eller anmäl- ningspliktig verksamhet enligt 9 kap. MB beroende på avfallets mängd och egen- skaper – om det t.ex. består av farligt avfall (kod 90.30- 90.60 i FMH-bilagan). Det kan också vara värt att notera att en mellanlagring som varar längre än ett år innan avfallet bortskaffas eller 3 år innan det återvinns betraktas som deponering.

Tabell 5 sammanfattar gällande bestämmelser för hanteringen av rensmassor. Tabell 5 Bestämmelser som reglerar hantering av rensmassor

Hantering av avfall Rensmassor Användning för an-

läggningsändamål land & vatten

Användning för anläggningsändamål av rensmassor som klassas som avfall är en U-verksamhet om risken är mindre än ringa. Annars krävs en anmälan till den kommunala nämnden eller tillstånd av MPD (FMH- bilagan: 90.130 eller 90.140).

Uppläggning (ej anläggning)

Uppläggning omfattas av den allmänna definitionen för miljöfarliga verksamheter (9 kap. 1§ MB). Konsekvensen är att tillsynsmyndighe- ten kan ställa krav med stöd av de allmänna hänsynsreglerna.

Om rensmassorna ska klassas som avfall bör syftet klargöras, dvs. att det rör sig om mellanlagring eller bortskaffande /deponering.

Enligt LSV 6 § 2 kap. får rensmassor läggas på närmaste strand, om det inte medför avsevärda olägenheter från allmän eller enskild syn- punkt.

Uppläggning kan kräva dispens från strandskyddsbestämmelserna i 7 kap. MB och försiktighetsmått enligt 2 kap. MB.

Mellanlagring Kort tid (anläggning)73

Enligt LSV 6 § 2 kap. får rensmassor läggas på närmaste strand, om det inte medför avsevärda olägenheter från allmän eller enskild syn- punkt.

I övriga fall föreligger anmälnings- eller tillståndsplikt om massorna är att betrakta som avfall – se koderna 90.30-90.60 i FMH-bilagan.

Mellanlagring kan kräva dispens från strandskyddsbestämmelserna i 7 kap. MB och försiktighetsmått enligt 2 kap. MB.

Deponering Kräver alltid tillstånd enligt 9 kap MB. För deponering kan följande koder i FMH-bilagan vara aktuella 90.290, 90.300, 90.310, 90.320, 90.330 och 90.340.

Dumpning vatten (lång tid)

Det råder ett generellt förbud mot att dumpa avfall enligt 15 kap. 31 § MB. Enligt 15 kap. 33 § MB får regeringen eller den myndighet reger- ingen bestämmer besluta om dispens i det enskilda fallet från dump- ningsförbudet. Detta gäller under förutsättning att avfallet kan dumpas utan olägenhet för människors hälsa ochmiljön.

Grönt = Avfall (15 kap. MB)

Rött = Miljöfarlig verksamhet (9 kap. MB)

Blått = Vattenverksamhet (11 kap. MB, LSV74)

Lila = Områdesskydd (7 kap. MB)

73

Anläggning = vissa skyddsåtgärder har vidtagits (t.ex. bottenplatta, omhändertagande av lakvatten

74

3.4.5.6 PLACERING PÅ NÄRMSTA STRAND

Vid valet av plats för rensmassor är det viktigt att tänka på att motverka negativa miljöeffekter. För att inte verka störande på landskapsbilden bör rensmassorna jämnas ut så mycket som möjligt. Man bör givetvis inte heller lägga massor på mark som har en värdefull flora och fauna. För att förhindra att rensmassorna sköljs ned i vattendraget vid regn är det viktigt att de inte placeras för nära dikeskanten eller på mark intill diket som sluttar ner mot vattendraget.

Placeras rensmassor intill vattendrag som regelbundet översvämmas kan de fungera som en invallning. Det kan leda till att markområdets funktion som vat- tenmagasin vid höga flöden försvinner eller minskar, något som ökar risken för översvämningar i vattendraget. Rensmassorna bör därför läggas upp ovanför den högsta högvattenlinjen.