• No results found

Områdesskydd enligt (7 kap MB)

10 Markavvattning som har prövats i annan ordning

10.4 Områdesskydd enligt (7 kap MB)

10.4.1 Naturreservat m.m.

Inom vissa områden gäller särskilda skyddsbestämmelser enligt 7 kap. MB. Det kan exempelvis handla om natur- eller kulturreservat eller djur- och växtskyddsom- råden. Inom sådana områden råder ofta förbud mot grävningsarbeten. Andra re- gleringar kan vara tillträdesförbud under vissa perioder. När markavvattningsföre- tag prövas ska föreskrifterna för de skyddade områdena beaktas. I många fall be- höver tillstånds- eller dispensprövning ske både enligt 7 och 11 kap. MB. Det är lämpligt att så långt som möjligt samordna prövningarna.

10.4.2 Biotopskydd och artskydd

Biotopskyddet är tänkt att utgöra ett skydd för vissa mindre mark- och vattenområ- den (biotoper) i jordbrukslandskapet som utgör livsmiljöer för utrotningshotade djur- eller växtarter eller som annars är särskilt skyddsvärda. Inom ett biotop- skyddsområde får det inte bedrivas verksamheter eller utföras åtgärder som kan

skada naturmiljön.

Om det finns särskilda skäl kan länsstyrelsen i enskilda fall ge undantag från det generella förbudet. En tillståndspliktig markavvattning ska också dispensprövas enligt biotopskyddsbestämmelserna om utpekade biotoper kan komma att beröras. Också om en rensning skadar biotopen krävs dispens från biotopskyddet191. Biotopskyddsområden kan bildas på tre olika sätt:

• Vissa livsmiljöer har ett generellt skydd genom förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m. De våt- marksmiljöer som omfattas är källor med omgivande våtmarker i jordbruksmark, liksom småvatten och våtmarker i jordbruksmark. I den senare gruppen ingår kärr, gölar, vätar, översilningsmarker, kall- källor, märgelgravar, vissa öppna diken och dammar och högst två meter breda naturliga bäckfåror192.

• Skogsstyrelsen kan besluta om biotopskydd för vissa skyddsvärda mark- eller vattenområden i skogsmark. Det gäller för bland annat mindre vattendrag och småvatten med omgivande mark, örtrika sumpskogar, rik- och kalkkärr, alkärr, källor med omgivande våtmar- ker och myrholmar193.

• Länsstyrelsen har möjlighet att förklara bland annat rik- och kalkkärr i jordbruksmark och naturliga bäckfåror för biotopskyddsområde194. En rensning kan komma i konflikt med bl.a. biotopskyddet i 7 kap. 11 § MB och artskyddet i 8 kap. MB och AF. Omfattas ett område av biotopskydd eller finns där skyddade arter krävs dispens för att få rensa. Villkor i ett dispensbeslutet kan regle- ra hur en rensning bör genomföras.

Före en rensning bör det alltså undersökas om vattendraget innehåller arter som är skyddade av 4, 6, 7, 8 eller 9 §§ AF. Behovet av undersökning är ofta större om det var länge sedan diket rensades. För att en dispens ska kunna lämnas krävs att det annars uppkommer en ”allvarlig skada på egendom”.

10.4.3 Strandskydd

Strandskydd gäller generellt vid alla landets stränder195. Syftet är att säkra tillgång- en på strandområden för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet. Det skyddade området är normalt 100 meter från strandlinjen såväl på land som i vattenområdet och omfattar även undervattensmiljön. Skydds- områdetkanutökastillattgällaupp till300meterfrånstrandlinjen.

Förbudet innebär att det inte är möjligt att uppföra nya byggnader eller ändra befintliga byggnader för att använda dem för något annat ändamål än tidigare. Anläggningar eller anordningar får inte utföras på ett sätt som leder till att mark tas i anspråk så att allmänheten hindras att färdas fritt.

191

7 kap. 11 § MB

192

5 § förordning (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m. samt bilaga 1.

193

6 § förordning (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m. samt bilaga 2.

194

7 § förordning (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m. samt 3.

195

Förbudet gäller också alla åtgärder som väsentligen kan förändra livsvillkoren för djur- och växter.

Dispens från förbudet kan ges om det finns särskilda skäl. Dispenser ska prövas mycket restriktivt. En åtgärd kan dock vara undantagen från förbudet i strand- skyddsbestämmelserna om den behövs för jord- eller skogsbruket. Vid prövningen av en markavvattningsåtgärd ska syftet med strandskyddet vägas in som en del i prövningen av vattenverksamheten196.

10.4.4 Natura 2000-områden

Natura 2000-områden är sådana naturområden som bör skyddas eller har skyd- dats197

1. som särskilt skyddsområde enligt rådets direktiv om bevarande av vilda fåglar

2. som särskilt bevarandeområde enligt rådets direktiv om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter, eller

3. enligt internationella åtaganden eller nationella mål om skydd för na- turområden.

Inom de naturområden som omfattas av punkt 1 och 2 krävs tillstånd för att bedriva verksamheter eller vidta åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön i området. Det gäller även om själva åtgärden görs utanför området198. Verksamheter och åtgärder som direkt hänger samman med eller är nödvändiga för skötseln och förvaltningen av de berörda naturvärdena i ett aktuellt område är undantagna från tillståndsplikten.

Tillstånd till verksamheter eller åtgärder inom Natura 2000-områden prövas av länsstyrelsen. Även åtgärder eller verksamheter utanför ett Natura 2000-område måste tillståndsprövas enligt 28a § MB, om de på ett betydande sätt kan påverka naturmiljön i området. Det kan bli aktuellt särskilt när det handlar om vattenverk- samheter.

Om verksamheten eller åtgärden omfattas av tillståndsplikt eller dispenspröv- ning enligt 9 kap. MB eller 11-15 kap. MB ska frågan om tillstånd prövas av den myndighet som prövar den andra tillståndsfrågan eller gör dispensprövningen199.

En ansökan om markavvattning inom ett Natura 2000-område ska alltså prövas enligt både kap. 7 och 11 i MB.

Tillstånd får endast lämnas om verksamheten eller åtgärden ensam eller till- sammans med andra pågående eller planerade verksamheter eller åtgärder inte 1. kan skada den livsmiljö eller de livsmiljöer i området som avses att skyddas, 2. medför att den art eller de arter som avses skyddas utsätts för en störning som på ett betydande sätt kan försvåra bevarandet i området av arten eller arterna200. Se

även NV:s Handbok om Natura 2000 (2003:9).

196

7 kap. 17 § MB, prop.1997/98:45, del 2, sid 87f

197 7 kap. 27 § MB 198 7 kap. 28 a § MB 199 7 kap. 29 b § MB 200 7 kap. 28 b § MB

Befintliga verksamheter berörs av bestämmelserna vid ändring och omprövning av verksamheten201.

10.5 Särskilda bestämmelser om skydd för