• No results found

4.6 Varför historia?

4.6.1 Varför

Utgår man från den första och andra kolumnen i tabell 4.10 ovan får man en översiktlig bild av elevernas svar på frågan varför de intresserar sig för de teman de valt i föregående fråga uppdelat i kategorier. Jag kommer först att presentera dem kvantitativt och sedan gå in och ge några typexempel på svar i varje kategori. Bortfallet har, som jag omnämnt tidigare, varit ganska högt, närmare 20 procent eller i antal 18 enkäter. Detta kan bero på lite olika faktorer, men den största är nog frågans tydlighet och uppbyggnad. Detta gör att jag inte kan få något entydigt och tydligt svar på frågan, men jag anser ändå att den är av intresse för både min egen del och uppsatsen som helhet.

De flesta av respondenterna, nämligen 29 stycken, ansåg att det är intressant att läsa om historia och de historiska teman vi mött i den tidigare frågan. Här upplever jag det som att eleverna inte riktigt vet, och kan sätta fingret på, varför de tycker som de gör och därför svarar de med att ange intressant som skäl. En elev skriver att ”Jag har faktiskt ingen större aning. Men sakerna har alltid intresserat mig”. En annan skriver ”jag tycker bara det lät mest intressant”.

17 av de tillfrågade anser att det är viktigt att läsa om de olika historiska temana och i förlängningen, tolkar jag det, också att historia som ämne är viktigt. En elev skriver att ”Jag tycker det är viktigt att läsa om sådana händelser/personer som på ett aktivt och uppenbart sätt påverkat vårt liv idag”. En annan ”Tycker att det omfattar viktig historia i korta drag, man får en relativt god bild tack vare temana ovan”. Jag tolkar det som att de teman han valt utgör en viktig del av historien eftersom han upplever att de ger en god bild av densamma. Tar jag och gör en återblick, till enkätens fjärde påstående, verkar elevernas svar där att gå igen i dem som återfinns i sista frågan. Detta eftersom majoriteten av eleverna (de som svarat helt eller i stort sett) ansåg att det var viktigt att läsa om historia i skolan.

7 av de tillfrågade uppger att de anser de valda temana som allmänbildande. En elev skriver följande ”För att det är intressant och man blir mer social. typ man kan vara social med fler typer av folk”. Detta tolkar jag som allmänbildning eftersom han uppger att man blir mer social och att man kan vara social med fler människor. En annan elev omnämner det såhär och det är ett utdrag som väl symboliserar de som omnämnt att temana är viktiga som allmänbildning på sista frågan. ”Det är inget något direkt särskilt jag intresserar mig för. Tycker att det är kul att lära sig lite allmänt om allt så att man kan få lite allmänbildning så att man kan hänga med och vara med i samtal mm utanför skolan.”. Att spänning och ”action” är en del av elevernas vardag går inte att ta miste på eftersom de allra flesta, i ett tidigare påstående, uppgett att de gärna ser på historiskt förankrade filmer och dokumentärer. Om historieintresset har fått stå till grund för filmintresset eller vice versa låter jag vara osagt, men en inte alltför inkompetent gissning är att tidigare erfarenheter och upplevelser i form av filmer, museer och resor, har lagt grunden för elevens historieintresse.

Lika många elever som uppgav allmänbildning, nämligen 7 stycken, uppger spänning som anledning till varför valda teman är intressanta. En tjej skriver ”Det är alltid spännande att läsa om äventyrare och deras upptäckter. Att få reda på sin familjs bakgrund är också spännande. Jag hade jätte gärna tagit reda på mer om min släkt.”. En kille skriver ”För att jag tycker krigshistoria är mycket, mycket, mycket spännande.”. De olika temana har, utifrån de båda elevernas perspektiv, olika spänningsgrader. Tjejen i första citatet finner spänning i äventyr och upptäckter, men också i att släktforska. Killen däremot är väldigt intresserad av krigshistoria, något som återfinns i stor mängd genom historien och något han finner spänning i.

En grupp på 5 elever vet inte varför de är mer intresserade av vissa teman än av andra. En kille skriver ”vet inte riktigt varför men de e de som ja tycker e roliast”. Han finner alltså en viss tillfredställelse i att läsa om dem men kan inte sätta fingret på varför. En annan, också en kille, skriver ”Har alltid tyckt om historia. Varför vet jag inte”.

3 av eleverna skriver att de anser att det är lärorikt att lära sig något om vissa teman. En av dem, en kille, skriver ”Antagligen för att det är en lärorik läsning och för att man lär sig nya kunskaper om hur samhället har utvecklats. Genom historia får man en större bild om hur det var förr i tiden.”. En annan kille skriver att det är intressant ”för vi lär oss vad som hänt och hur det var.”. En tredje berättar att han ”Tycker det är ett lärorikt ämne och eftersom allt grundar på vad som har hänt och så vissa dåliga saker inte händer igen.”. Eftersom eleven är lite oklar i sin formulering så tolkar jag det som att han tycker att ämnet är lärorikt och eftersom vår nutid grundar sig på vad som har hänt är det viktigt att se tillbaka i tiden och dra nytta av tidigare generationers erfarenheter för att se till att vissa dåliga saker inte återkommer.

2 av de tillfrågade eleverna anger att anledningen till historieintresset är för att de har nytta av det för framtida studier och för att få fler möjligheter när de går ut gymnasiet. Eleverna skriver ”jag läser detta ämne för framtida studier” och ”Jag läser detta ämne så jag har fler möjligheter när jag går ut gymnasiet”. Jag kan, utifrån svaren, inte dra några slutsatser av elevernas intresse för vare sig teman eller ämnet i stort utan kan endast konstatera att deras val baseras på framtida möjligheter inom skola och arbetsliv.

1 elev skriver ”vill kunna min historia, och hur allt uppstod.”. Hans svar tolkar jag som att han söker en bakgrund till sin egen historia och på så vis har ett, om än omedvetet, intresse för att finna sin egen identitet genom att intressera sig för historiska teman och historia.

Related documents