• No results found

4.6 Varför historia?

4.6.2 Påverkan

Nu har jag kommit fram till den andra delen av tabellen, nämligen den som berör de faktorer som de noterat och som beror på något särskilt. Det var 12 av de 89 elever som besvarade enkäten som angav något specifikt som påverkat dem i riktning mot deras intresse. Deras svar presenteras nedan.

4 av dem anser att film och dokumentärer har påverkat dem i riktning mot ett visst tematiskt och historiskt intresse. En av eleverna, en kille, skriver att han ”Gillar mest främmande kulturer. Intresset kommer från att jag gillar att se utländska filmer mm.”. Ytterligare en kille anser att ”Mitt intresse kommer mycket från filmer …”. Den tredje eleven, en kille, skriver att ”Jag har blivit intresserad av det p.g.a att jag sett mycket filmer från den tiden.”. Den fjärde och sista, en tjej, skriver att ”Krigshistoria hör man mycket om i vanliga livet genom dokumentärer, man får intresse av det då.”. Filmer och dokumentärer verkar alltså påverka eleverna i riktning mot ett visst intresse. Att så är fallet kan kanske förklaras genom att det i dagsläget går många historiskt förankrade filmer och dokumentärfilmer på bio och tv.

3 av respondenterna skrev att deras intresse för viss typ av historia, på gott och ont, hade grundlagts i grundskolan. En elev, en tjej, skriver att ”Historia är inte min starka sida så jag vet inte riktigt var jag står när det gäller allt. Men anledningen till att jag inte är så insatt i allt är för jag inte har lärt mig ngt i grundskolan/högstadiet vilket är synd.”. Tjejen uppger att hon påverkats negativt och tycker att det är synd att hon inte lärt sig mer av historieämnet i grundskolan. En av killarna skriver ”Jag tycker att krigshistoria är intressant för att första och andra världskriget intresserar mig. Vi pratade mycket om det i grundskolan.”. En tidigare positiv erfarenhet av att världskrigen fick en central roll i grundskolan verkar ha utmynnat i ett fördjupat intresse för just krigshistoria. Den tredje och sista respondenten nämner i enkäten att intresset kommer från ”… lektionerna i högstadiet”. Tidigare erfarenheter, såväl positiva som negativa, ger ovan sken av att spela in på elevernas intresse för lika teman.

2 elever skriver att deras intresse för olika teman beror på deras eget intresse för specifika saker. En tjej skriver att ”Eftersom jag är intresserad av kläder mm. Tycker jag at det är intressant att veta vad människor gjorde, hur de levde och klädde sig.”. En kille skriver ”Pga politik. Politik styr världen, därför är bakgrunden till det intressant.”. Jag tolkar det som att han har ett intresse för politik och intresserar sig därför för den politiska historien.

De tre sista påverkansfaktorerna är förälder, resa och kön. Alla tre har omnämnts av var sin elev. Eleven, en tjej, som anser att intresset beror på en förälder skriver ”Jag vet inte riktigt, men det med krigshistoria är väl efter min pappa.”. Hon uppger, lite tvekande, att faderns intresse för krigshistoria kan har påverkat henne i en positiv riktning. En av killarna skriver mycket kort att han ”Gillar främmande kulturer och att resa …”. Något som, i och för sig, är ganska svårtolkat, men jag tolkar som att han under någon av de resor han gjort kommit i

kontakt med kulturen och på så vis börjat intressera sig för den. Om det bara är ur ett historiskt perspektiv han menar framgår inte så därför låter jag det vara osagt. Till sist har en kille svarat att könet spelar in som faktor vid intresset för olika teman. Han skriver ”Krigshistoria – är mycket intressant för jag är kille och tycker att krig är ett intressant ämne.”.

4.6.3 Sammanfattning

Elevernas svar på varför de intresserar sig för de olika temana innefattar i stort sett alla de anledningar till varför vissa väljer att läsa och intressera sig för historia som jag presenterat i bakgrunden. Att det är intressant låter i och för sig ganska allmänt, men det kan dölja många tidigare anledningar i form av tidigare upplevelser och erfarenheter hos eleverna och som de inte kunnat få ner på pränt i enkäten. Att det är viktigt bekräftas av svaren i enkätens fjärde påstående, något som också går igen i frågan. I dagens postmoderna samhälle där saker/relationer ändrar form och skepnad fort kan en historisk återblick hjälpa till att räta ut många frågetecken för dess samhällsmedborgare, inte minst för eleverna.

En del elever uppgav också att det är allmänbildande att lära sig historia. En allmänbildning som enligt eleverna, med fördel, kan användas i sociala sammanhang och där fungera som en diskussionsmässig utgångspunkt. Spänning är vidare något vissa elever söker genom historieämnet. Spänningen kan återfinnas genom spektakulära händelser, krig och äventyr eller genom det okända och outforskade. Att eleverna sedan upplever vissa delar av historieämnet som spännande kommer troligen från tidigare upplevelser och erfarenheter i form av film, resor och berättelser. Slutligen upplever några elever dessutom att det är lärorikt och identitetsskapande att läsa och lära sig om vissa historiska teman/delar.

Av de 12 elever som uppgett att någon specifik faktor har påverkat dem i riktning mot ett historieintresse ser 4 av dem att film och dokumentärer har påverkat dem. 3 skriver att tidigare erfarenheter från grundskolan/högstadiet har påverkat. En av respondenterna, en flicka, uppger att historia inte är hennes ämne eftersom hon inte lärt sig så mycket om det under tidigare skolår. Något som hon tycker är tråkigt och försöker ta igen genom att läsa historia i gymnasiet. Specifika intressen om kläder och politik är också faktorer som påverkat intresset, uppger 2 elever. Andra faktorer som påverkat är tidigare resor, en förälder och på grund av könsmässiga anledningar.

5 Analys och sammanfattning

Nedan kommer jag att sammanföra resultaten av ovanstående resultatredovisning med resultat från tidigare forskning för att sätta resultaten från min egen undersökning i relation till tidigare för att försöka ta reda på om vilka skillnader och likheter som finns mellan min undersökning och tidigare genomförda.

5.1 Gymnasieelevernas attityder och historieintresse som redan

Related documents