• No results found

Intresse för historia och historia som ämne

Nedan går jag över till att presentera resultatet av enkätens tredje del, nämligen den som ställer upp sju första påståendena i enkäten och som är kopplade till respondentens allmänna inställning, intresse för historia och ämnet historia. Även här väljer jag att utifrån tidigare forskning ställa upp en hypotes. Den är kopplad till elevernas förhållande till historieämnet. Här tror jag, likt Fahlgren (2005), att de är negativt inställda till ämnet, men är positiva till historia i stort. Nedan presenteras svarsfördelningen på de första sju påståendena inklusive ett medeltal på elevernas svar där helt representerar av värdet 4 och inte alls av värdet 1. Alltså är ett högre medelvärde resultatet av att fler har angett att de instämmer helt eller i stort sett och ett lägre pekar mot att fördelningen är den omvända. Underrubrikerna är namngivna exakt efter påståendena för att underlätta för läsaren.

Påstående Helt % I stort sett % Delvis % Inte alls % Medel Totalt 1. Jag är mycket intresserad av att läsa

historia 15,7 39,3 43,8 1,1 2,70 89 2. Historia är ett av mina favoritämnen i

skolan 5,6 29,2 36,0 29,2 2,11 89 3. Jag läser ofta annan historisk

litteratur än läroboken 4,5 10,2 42,0 43,2 1,76 88 4. Jag tycker att det är viktigt att läsa

historia i skolan för att få mer förståelse för varför saker är som de är i världen

27,0 41,6 28,1 3,4 2,92 89

5. Jag ser gärna på historiska filmer eller

dokumentärer 36,0 33,7 24,7 5,6 3,00 89 6. Jag anser att vi borde ha mer historia i

skolan 6,7 21,3 44,9 27,0 2,08 89 7. Jag anser att historia är intressant men

som ämne är det tråkigt 9,0 29,2 44,9 16,9 2,30 89

Tabell 4.2: Sammanställning av respondenternas svar på påstående 1-7. Tabellen innefattar också ett svarsmedelvärde där fyra motsvarar helt och ett motsvarar inte alls.

Frågegruppens (påstående 1 – 7) svarsfrekvens är mycket bra, men man kan notera ett bortfall rörande påstående 3. Bortfallet är därför 1,1 procent på detta påstående och på övriga 0 procent.

4.2.1 Jag är mycket intresserad av att läsa historia

På påståendet har de flesta, 43,8 procent, svarat att detta påstående delvis stämmer in, 39,3 procent har svarat i stort sett, 15,7 procent har ansett att påståendet stämmer helt och 1,1 procent av respondenterna håller inte alls med om påståendets relevans för dem själv. Tyngdpunkten i påståendet återfinns ganska lika fördelad och skapar en balans mellan svarskategorierna i stort sett och delvis. Möjligen kan ordet ”mycket” i påståendet ha fått elever som egentligen är helt intresserade av att läsa historia att vackla och istället välja något av de mindre överensstämmande alternativen. Elevsvaren visar på att det finns ett intresse och att det i medeltal ligger på 2,70. Ett tal som indikerar att intresset pekar mot den övre delen av svarsspannet men att det inte riktigt når ända upp i nivå med i stort sett (något som annars hade representerats av ett värde över 3).

4.2.2 Historia är ett av mina favoritämnen i skolan

Beträffande det andra påståendet anger de flesta, 36 procent, att påståendet stämmer delvis in, 29,2 procent har angett att påståendet stämmer i stort sett, exakt lika många har angett att det inte alls stämmer in och 5,6 procent ser historia helt som ett av sina favoritämnen i skolan. Att historia är ett favoritämne stämmer inte helt in på respondenterna. Det finns däremot en del som tycker så, men tyngdpunkten återfinns mot dem som inte, eller bara delvis anser att historia är deras favoritämne. Svaren ger alltså indikationer på att respondenterna tycker att det finns andra ämnen som de tycker är mer intressanta. Kanske har elevernas intressen för mer praktiska ämnen övertag eftersom skolan mestadels har elever som går på praktiska program och att eleverna till största delen är killar. Jag har inget tydligt svar på fördelningen utan får lämna den obesvarad. Vidare kan eleverna med lätthet ha blandat in andra aspekter i påståendet eftersom även deras lärares undervisning påverkar elevernas inställning till ämnet. Eftersom undersökningen genomförts hos tre olika lärare, men på samma skola, ser jag att om det är lärarnas sätt att undervisa som påverkat eleverna i deras svar på påståendet så ger svaren en betydligt mer generell tendens än om undersökningen enbart gällt elever till en lärare.

4.2.3 Jag läser ofta annan historisk litteratur än läroboken

43,2 procent svarar inte alls och därmed anser att påståendet stämmer mycket dåligt överens, 42 procent anger att det stämmer delvis, de övriga 10,2 procent och 4,5 procent av respondenterna tycker påståendet stämmer i stort sett och helt. Resultatet av sammanställningen pekar i riktning mot att eleverna på skolan inte ofta läser någon annan

litteratur än läroboken för att införskaffa kunskaper om ämnet. Eftersom de allra flesta svarat att de inte alls anser att påståendet stämmer in på dem bör jag kanske ställa mig frågande till om de ens läser i läroboken.

4.2.4 Jag tycker att det är viktigt att läsa historia i skolan för att få mer

förståelse för varför saker är som de är i världen

41,6 procent av respondenterna uppger att påståendet i stort sett stämmer, 28,1 procent anser att det stämmer delvis, 27 procent helt och slutligen 3,4 procent uppger att det inte alls stämmer. Eleverna anser, eftersom 58,6 procent av svaren placeras på den positiva sidan av frågespektrat, att historia är viktigt att läsa i skolan.

4.2.5 Jag ser gärna på historiska filmer eller dokumentärer

När det gäller påstående nummer fem har de flesta, 36 procent, upplevt att det helt stämt in, näst flest eller 33,7 procent har svarat i stort sett, 24,7 procent delvis och slutligen har 5,6 procent svarat att påståendet inte alls stämmer in på dem. De allra flesta av de tillfrågade eleverna 69,7 procent tycker alltså helt eller i stort sett om att se på historiska filmer eller dokumentärer. Ser man till påståendets medelvärde som var 3 av möjliga 4 framträder bilden av att eleverna gärna ser på historiska filmer och dokumentärer. Ställer man sedan detta i relation till medelvärdet kring läsningen av vanliga böcker kan jag konstatera att de hellre ser en historisk film än att de sätter sig ner med en bok.

4.2.6 Jag anser att vi borde ha mer historia i skolan

Som svar på det nästsista påståendet har, 44,9 procent, av eleverna uppgett att påståendet delvis stämmer in, 27 procent har påstått att det inte alls stämmer in, 21,3 procent har angett att det i stort sett stämmer och 6,7 procent tycker att det helt stämmer in. Eleverna verkar generellt tycka att antalet historietimmar är fullt tillräckligt som det ser ut idag. Något som indikeras av att 71,9 procent av de tillfrågade tycker att det stämmer delvis eller inte alls. Idag är en Historia A kurs på 100 timmar och kommer, när ämnet blir ett kärnämne 2007, troligen att bantas till 50 poäng. Ett resultat som också ligger i linje med tidigare forskning och som har pekat på att eleverna inte vill öka antalet timmar reserverat för ämnet.

4.2.7 Jag anser att historia är intressant men som ämne är det tråkigt

På det sista påståendet i första delen av enkäten uppger 44,9 procent av de tillfrågade eleverna att påståendet delvis stämde in. 29,2 procent av dem ansåg att det i stort sett stämde, 16,9

procent tyckte inte alls att så var fallet och slutligen menade 9 procent att de instämde helt. Detta ger indikationer på att eleverna inte helt håller med om att historia som ämne har låg tråkighetsfaktor. 61,8 procent av de svarande uppgav att det stämde delvis eller inte alls. Dock kan frågan ha upplevts som svårtolkad av respondenterna och att de bara svarat på den ena eller andra delen av påståendet. Tanken bakom påståendet var att sålla bort dem som helt eller inte alls anser att det stämmer och på det viset få en verifikation på om antalet helt eller inte alls intresserade i det första påståendet är korrekt. Om eleven svarar att de helt instämmer är de intresserade av historia i stort men tycker att det är tråkigt i skolan. Svarar de däremot inte alls är de fortfarande intresserade av historia och tycker inte att ämnet är tråkigt i skolan.

4.2.8 Kort sammanfattning

Resultaten i ovanstående sammanställning ger indikationer på att genomsnittseleven är positivt i sitt intresse till historieämnet, något som bekräftas av att medelvärdet på det första påståendet når upp till 2,7 (se tabell 4.2). Vidare uppger eleverna att de håller andra ämnen som favoriter då medelvärdet kryper under 2,5. Ser man till läslusten för historisk litteratur annat än läroboken är denna låg. Majoriteten av de tillfrågade uppger att det är viktigt att läsa historia i skolan för att förstå världen och dess uppbyggnad. Elevernas förhållande till historisk film och dokumentärer står helt i kontrast till deras intresse för läsning. De allra flesta är positivt eller mycket positivt inställda till att komma i kontakt med historia genom film och dokumentärer. Möjligtvis kan det vara sökandet efter lättillgänglig spänning och det faktum att filmmediet ställer mindre krav på aktivitet från elevens sida som också lockar. Eleverna tycks vara nöjda med historieämnet som det är beskaffat idag och vill inte att det ska utökas tidsmässigt. De flesta upplever inte heller ämnet som tråkigt, något som står i relation till det första påståendet. Eftersom eleverna där uppgav att de generellt är positivt inställda till att läsa historia så kan de troligtvis inte heller fullständigt hålla med i att ämnet i sig är tråkigt.

Related documents