• No results found

historia, inrymt i en magnifik byggnad som i sig själv är en del av berättelsen En berättelse

som, liksom byggnaden, lever vidare.

koncept

Mälsåker utgör tillsammans med Vasamuséet Sveriges stormaktsmuseum. De två platserna kompletterar varandra och belyser begreppet stormakt från olika vinklar.

Muséet har inga fasta samlingar, den enda konstanta artefakten är själva slottet och platsen. Verksamheten bygger på tillfälliga utställningar och andra aktiviteter; dels på traditionellt historiska eller kulturhistoriska teman, som lockar en viss publik, dels på dags- aktuella, samhällsanknutna frågor som kan locka andra.

På Mälsåker skildras det civila livet, hur

såg vardagen ut för människor ur olika sam- hällsklasser och kön? Hur levde man på landsbygden under en tid när det stora flertalet levde utanför städerna? Herrgårdskulturen med dess internationella influenser skildras, liksom hur dessa i nästa steg togs upp av bondeklassen eller påverkades av denna. Invandringen då jämfört med nu. Vad vet vi om kvinnornas ställ- ning i ett samhälle där männen ständigt drog i krig utomlands? Barnens okända historia.

Vad är en stormakt? Sverige som stormakt på 1600-talet. EU som stormakt idag. Herrefolk och - vad innebar begreppet svensk då jämfört med nu? Statens behandling av samer, judar, romer och andra minoriteter. Nationalism, patriotism eller rasism? Sveriges krigiska för- flutna som plötsligt tar slut, vi blir istället världsmästare i fred.

Mälsåker slott är lämpligt som stormakts- museum, både på grund av dess historia som stormaktsslott, och dess skick. Det nuvarande skicket tillåter oss att göra anpassningar för att kunna bli det museum vi vill skapa.

Det speciella med Mälsåker är den välbevarade helheten, rummens proportioner och sekvenser, ljuset, men även byggnadshyttans insatser. Det anser vi kunna bevara även med de anpassningar som behöver göras för att kunna nyttja slottet som museum året runt.

Det viktiga är att det används, är öppet för allmänheten – göra vårt kulturarv tillgängligt för alla – samtidigt som vi lyfter en diskussion kring begreppet stormakt.

kollage av idéer om vad utställningarna på mälsåkers slott skulle kunna inne- hålla.

Det finns många spännande historier att berätta, många med direkt koppling till vår nutid.

målgrupper

Stormaktstemat rymmer ämnen som kan tilltala många typer av besökare. Kopplingen till Vasamuséet erbjuder möjligheter. Med ge- mensam biljett där båtresa ingår kan man locka turister under sommarhalvåret.

Det natursköna läget i landets mest tät- befolkade del är en annan omständighet som talar för Mälsåker. En trevlig restaurang/kafé och en gästhamn gör platsen till ett populärt utflyktsmål. Med fri entré blir museibesöket en del av upplevelsen.

Muséet har särskilt riktad verksamhet för skolklasser med möjlighet till övernattning.

Det är idag mycket svårt att finansiera skolresor, vilket för många barn medför en skolgång där de aldrig lämnar staden. Särskilt drabbas barn i socialt utsatta områden. Lägerskola med självhushåll till låg kostnad är en åtgärd som motverkar segregation, samtidigt som det ger muséet många besökare även under vinterhalvåret.

Slottets interiör med dess suggestiva miljöer och många rum i olika storlekar lämpar sig väl för olika pedagogiska metoder, alltifrån rollspel och historielekar för yngre barn till gruppundervisning, teater och projektarbeten för högre klasser. Hantverk är ett viktigt inslag, med riktiga verkstäder för snickeri, målning, vävning eller keramik. Muséet kan ha särskild personal för detta, men medföljande lärare kan också medverka.

a B c d e f d Situationsplan

som visar slottet med dess omkring- liggande funktioner och angöring.

halvvägs genom allén skymtar besökaren slottet och den nya museientrén. A B C D E F : : : : : : Parkering Vandrarhem Entré Sjöpaviljonger Restaurang Gästhamn omgivningarna

Bil- och bussparkeringen behålls i befintligt läge, en gångväg ansluter till den återställda västra allén. Här uppförs en ny byggnad för övernattande skolklasser. Grundmurar efter ett äldre hus finns exakt på denna plats.

En mindre gästhamn anläggs. Muddring och renovering av bryggan gör det möjligt även för större båtar och transporter att lägga till.

En ny restaurangbyggnad placeras nära stranden sydost om slottet, i detta läge fanns tidigare ett orangeri. Restaurangen fungerar som ett komplement till muséet men drivs i egen regi.

Söder om slottet fanns enligt äldre kartor två paviljonger, symmetriskt inordnade i den axiala kompositionen. Dessa återskapas för att inrymma servicefunktioner för gästhamnen och komplement för skolverksamheten.

För nya byggnader gäller att de bör ge- staltas som moderna tolkningar av sina historiska föregångare och inte som försök till rekonstruktioner. I höjd och skala ska de anpassas till platsen, restaurangen och sjöpaviljongerna som enplansbyggnader som snarast framhäver slottets monumentalitet. Mälsåker var ju, liksom andra slott och herrgårdar, tidigare omgivet av diverse uthus och nyttobyggnader.

entré

Den äldre väg som leder fram till slottet från nordväst sätts åter i stånd. Rester av en trädallé samt äldre kartor antyder att detta kan ha varit den ursprungliga angöringen från landsidan. Västfasadens södra dörr blir slottets museientré, nära hissplaceringen. På så sätt kan slottets huvudentré med dess mittaxel bevaras intakt

Situationsplan som visar slottet med dess omkringlig- gande funktioner och angöring. verkstad, intern hiss toalett publika rum kafé administration verkstad, publik

och man behöver inte göra för stora ingrepp eller kompletteringar för att komma nära hissen, eller gå för långt för att ta sig till hissen. Utvändigt kan man anordna en diskret ramp eller markhöjdsättning för att ta upp den måttliga nivåskillnaden till entrén.

Slottet

Byggnadens tre våningar anpassas för an- vändning året runt.

Entréfunktioner med kassa, butik, kapprum och toaletter placeras i bottenvåningens västra

del. Ny hiss går upp till våning 1 och 2 trappor, inrymd i det sydvästra hörnrummet, ett av få lämpliga lägen inom byggnaden. Bjälklagen göts av betong på 1960-talet och här finns inga bevarade vävtak.

Ytor för utställning och andra publika verksamheter, verkstäder, möten, admin- istrativa respektive personalutrymmen finns utplacerade på de tre våningarna. Det centrala huvudtrapphuset används av besökare som inte behöver hiss. På våning 1 trappa finns en mindre kaffebar.

Bearbetad bild av hur rummet skulle kunna restaureras med utgångspunkt i våra föreslagna restaurerings- principer. Befintligt skick i rum 3Q.

restaureringsprinciper

Stormaktsmuséet vänder sig till människor av olika bakgrund, ålder och intressen. Mälsåker ska göras tilltalande och användbart för olika pedagogiska aktiviteter.

Slottets historiska och konstnärliga värden är en tillgång för muséet men inte något självändamål. Det ska vara ett museum över Sveriges stormaktstid och samtidigt över stor- maktsbegreppet genom tiderna, fram till idag. Det ska inte vara ett museum över sig självt.

Olika tidslager ska kunna avläsas, men inte på ett övertydligt sätt. Inte på bekostnad av ändamålsenliga och estetiskt tilltalande museilokaler.

tak och taklister

Återstående, intakta, målade vävtak sätts upp, med nya taklister av trä.

Taklister görs som kopior av de ursprungliga, men målas täckande i en monokrom kulör. Omålade trätaklister från byggnadshyttans tid målas på samma sätt.

Synliga undersidor av betongbjälklag lämnas obehandlade. Ytterligare rekonstruktioner av stucktak ska inte göras.

Stucktak resp murade valvtak med eller utan dekormålning restaureras varsamt vid behov. Genomföringar för el, data, hisschakt m.m. kan göras i bjälklag av betong eller dito av trä från 1990-talet, men inte i murade valv eller där stucktak eller vävspända tak finns.

väggar

Senare århundradens skikt som är brand- eller fuktskadade, avlägsnas så att ursprunglig putsad yta blir synlig. Ilagning med kalkputs enligt samma principer som byggnadshyttan använde. Ingen målning. Skillnaden mellan nya och äldre putsytor syns utan att vara alltför iögonenfallande.

Färgtrappor, brandrester och andra historiska spår kan bevaras på vissa mindre ytor.

Snickerier

Som huvudprincip ska bevarade dörrar, nischinklädnader och bröstningspaneler åter- monteras. Kompletteringar och ilusningar görs som kopior av de ursprungliga, men målas täckande i en monokrom kulör som stäms av

Akvareller genom- förda av grupp- medlemmarna på Mälsåker, hösten 2015. Beslaget är från rum 2K, bröst- ningspanel är från 2G och golvet från 2H. Kakelugnsdetalj från rum 2H.

mot intilliggande befintliga kulörer.

Omålade dörrar, paneler m.m. från bygg- nadshyttans tid målas på samma sätt, detta gäller även ilusningar och lagningar av trä. I vissa rum, där alltför få snickerier finns be- varade, utförs väggar helt putsade från golv till tak, utan lister.

golv

El och data, ev. även värme, dras i sand under övergolv. Nya mönsterlagda furugolv på reglar i sand i de rum där golv ännu saknas, men där de funnits enligt Nordiska muséets inventering från 1934.

Nytt kalkstensgolv i entré, kapprum och wc:n, till format och ytbehandling avvikande från äldre stengolv i trapphallen.

konsekvenser

För att skapa en enhetlig miljö i utställnings- rummen fortsätter vi på många punkter det arbete som byggnadshyttan påbörjat i slottet. Tonvikten läggs på att skapa harmoniska bak- grundsmiljöer till utställningarna.

Det görs inga flera rekonstruktioner av stuckaturtak. Inga snickerier lämnas heller omålade. Dessa två ställningstaganden utgör den största skillnaden gentemot byggnadshyttans restaurering av den östra delen av huset. Rekon- struktioner med konstnärliga ambitioner får stå tillbaka då rummens vackra proportioner klarar en enklare utformning. Att lämna vissa betongtak synliga kan utnyttjas för utställningsteknik, mu- séet behöver några rum med möjlighet till flexibel ljussättning och AV-teknik.

Inspirationsbilder från Mälsåker samt förslag på material som kan användas till tillägg. Kompletteringar i bottenvåning markerade i lila. Nya väggar, hiss och ramper i nya material.