• No results found

Historie Svědků Jehovových

In document 3 Praktická část (Page 17-22)

2.3 Svědkové Jehovovi

2.3.1 Historie Svědků Jehovových

Za zakladatele Náboženské společnosti Svědkové Jehovovi je považován Charles Taze Russell, který vyšel z prostředí, kde bylo silné očekávání konce světa a druhého Kristova příchodu na zem. Cestující kazatelé předpovídali přesné datum tohoto příchodu a to rok 1844. Na základě tohoto kázání adventistického hnutí lidé rozprodávali svůj majetek a rozdávali peníze. Po nenaplnění těchto předpovědí se adventistické hnutí rozpadlo na několik větví. V roce 1870 C. T. Russell utvořil skupinu ke studiu Bible s pozdějším názvem Mezinárodní sdružení Badatelů Bible.

C.T. Russell zaujal značnou část veřejnosti tvrzením, že je Božím mluvčím a prorokem, pověřeným oznamovat Boží předsevzetí a vysvětlovat lidem biblické pravdy. Sebevědomě prohlašoval:11

„ Pravdy, které předkládám jako Boží řeč nebyly zjeveny ve viděních nebo snech ani Božím slyšitelným hlasem, ani ne najednou, ale postupně, zejména od roku 1870 a částečně od roku 1880. Toto jasné rozvinutí pravdy nevděčí lidské nepřesnosti vnímání, ale jednoduché skutečnosti, že nastal Boží čas. Kdybych nemluvil a nenašel by se jiný mluvčí, volalo by kamení.“

C.T. Russell v roce roce 1879 začal vydávat časopis Siónská strážná věž. Později vydal šest svazků Studií Písem, které prohlašoval za Bibli samotnou. V Studiích písem soustřeďoval Russell pozornost zejména na dvě data. Na rok 1874, kdy výpočtem dospěl k závěrům, že v tomto roce začal Ježíš Kristus neviditelně vládnout v nebi jako král, a na rok 1914, kdy Ježíš Kristus sestoupí na zem, odstraní a zničí všechny své nepřátele a zřídí království Boží.

V tomto roce skončí „časy pohanů“.

Jeho proroctví se však v roce 1914 nenaplnilo. Mnozí jeho stoupenci byli z tohoto zklamáni.

Russell své stoupence povzbuzoval, nenaplnění očekávání omlouval tím, že to nebyla Boží vůle.

Ne, badatelé Bible nebyli v říjnu 1914 „přijati domů“ do nebe. Přesto v tom roce skončily časy pohanů. Strážná věž z 1. září 1916 to vyjádřila:12

„ Představovali jsem si, že žňové dílo shromažďování Církve (pomazaných) bude uzavřeno před skončením časů pohanů; ale Bible nic takového neříká … Litujeme snad, že žňové dílo pokračuje? Ne opravdu ne… Naším současným postojem, drazí bratři, by měla být velká vděčnost Bohu, rostoucí ocenění pro krásnou Pravdu, kterou nám dal tu čest vidět a ztotožnit se s ní, a rostoucí horlivost seznamovat jiné s onou Pravdou.“

11 FERFECKI, S. Strážná věž peníze a náboženský podvod. Praha: PRÁH, 1997, s. 25.

12 SVĚDKOVÉ JEHOVOVI. Svědkové Jehovovi hlasatelé božího království. New York: Watch Tower Bible and Track Society of New York, 1993, s. 63.

Zklamání z neuskutečněného proroctví mělo být tedy utlumeno další obětavější prací a získáváním nových přívrženců pro společenství.

C.T. Russel zanedlouho nato v roce 1916 zemřel. Jeho nástupcem byl zvolen J.F.

Rutherford, který proměnil hnutí v organizaci, které později v roce 1931 dal název Svědkové Jehovovi.

Svůj název převzali z Izajáše 43: 10,12 (Překlad nového světa Svatých písem, vydání 1991, od Svědků Jehovových), kde se dvakrát praví: „Jste moji svědkové, je Jehovův výrok, ano můj sluha, kterého jsem vyvolil, abyste poznali a věřili ve mne a abyste rozuměli, že jsem Týž. Přede mnou nebyl vytvořen Bůh a po mně nadále nebyl žádný…Jste tedy moji svědkové, je Jehovův výrok, a já jsem Bůh.“

Pro porovnání uvádím biblický citát z Izajáše 43: 10,12 (Ekumenický překlad, vydání 1990, od Biblické společnosti v ČR), kde se dvakrát praví: „Mými svědky jste vy, je výrok Hospodinův, a můj služebník, jehož jsem vyvolil. Tak mě poznáte a uvěříte mi a pochopíte, že to jsem já. Přede mnou nebyl vytvořen Bůh a nebude ani po mně…Jste moji svědkové, je výrok Hospodinův, a já jsem Bůh!“

"Jehova" je přepis tetragrammatonu JHVH, který ve Starém zákoně vyjadřuje jméno Boha. Biblisté však kromě tvaru Jehova připouštějí i čtení Jahve. Starověká hebrejština (správnější by bylo označení kenaanština), jazyk Starého zákona, byla pisateli zapisována bez samohlásek. Izraelský národ však brzy přestal boží jméno z úcty k jeho svatosti vyslovovat a nahrazoval ho nejčastěji slovem Adonai (Svrchovaný pán, řecky Kyrios). V českých překladech Bible se proto pro jméno boží obvykle používá výrazu Hospodin. Svědkové Jehovovi takový postup označují za "pověrečnou myšlenku" a trvají na používání jména Jehova.13

S volbou Rutherforda za prezidenta organizace nebyli spokojeni všichni členové. Z tohoto důvodu byli vyloučeni i čtyři členové správní rady společnosti.

Jedni ho označovali jako bezohledného ctižádostivce, druzí jako výborného organizátora, který dal svědkům novou naději konce světa na rok 1925, kdy předpověděl zmrtvýchvstání Abraháma a ostatních věrných svědků Starého zákona, a který vybudoval pevnou organizační strukturu, která účinně funguje až doposud. V San Diegu dal vybudovat Dům knížat, ve

13 KOZÁK, L, PROFANT,V. Svědkové Jehovovi. [online]. [cit. 2007-08-17].

URL: <http://sweb.cz/vit.p/streva/svedkove.html>

kterém se měli usadit vzkříšení patriarchové a odsud řídit tisícileté království. Ani tato jeho předpověď se však nenaplnila.

Boží pravdy začal Rutherford rozšiřovat prostřednictvím moderních propagačních prostředků (rozhlas, gramofonové desky). Začal vydávat nový časopis Zlatý věk, dnes známý pod názvem Probuďte se!

Po jeho smrti v roce 1942 se prezidentem organizace stal Nathan Homer Knorr. S ním se do čela organizace dostala skupina lidí zvaná vedoucí sbor.

Svědkové Jehovovi, kteří se stali členy organizace do sjezdu ve Washingtonu v roce 1935, tvoří skupinu duchovních a kněží, zvanou také „malé stádo a „pomazaný ostatek“. Ostaní Svědkové Jehovovi tvoří druhou skupinu, zvanou také „veliký zástup“ a „jiné ovce“.

Společnost v tiskovinách oznámila, že „věrného a rozvážného otroka“ tvoří první skupina Svědků Jehovových, která prohlásila členy vedoucího sboru za reprezentanty a viditelné zástupce tohoto kolektivního „otroka“.14

Knorr kladl mimořádný důraz na přípravu misionářů, na aktivizaci zvěstovatelské služby a šíření organizace do dalších zemí. Za tímto účelem zřídil, jak v ústředí, tak v místních sborech Svědků Jehovových kurs pro pokročilé v teokratické službě, školu, v níž šlo hlavně o zkoumání Bible, veřejné řečnictví a dále školu pro školení misionářů pro službu v zahraničí.

Mnohonásobně zvýšil náklady časopisů, knih a brožur, bojoval za zrovnoprávnění organizace s ostatními církvemi.

V roce 1950 Knorr oznámil vydání moderního Překladu nového světa Křesťanských řeckých písem v angličtině. Během příštích desetiletí následovaly další části, a tak nyní měli Svědkové Jehovovi vlastní překlad Bible.

Asi nejhlubší krizi prožila organizace Svědků Jehovových v roce 1975, kdy se nepotvrdila další předpověď o posledních letech starého světa, který měl být na podzim roku 1975 ukončen Armageddonem, Boží bitvou, kterou přežijí jen příslušníci Svědků Jehovových. Poté mělo začít tisícileté období království Ježíše Krista, které následovalo po 6 000 letech lidských dějin.

14 FERFECKI, S. Strážná věž peníze a náboženský podvod. Praha: PRÁH, 1997, s. 57.

Samotní Svědkové Jehovovi tyto události popisují následovně:15 Na sjezdu v Baltimore měl závěrečný proslov F.W.Franz. Začal slovy:

„ Těsně předtím, než jsem šel na pódium, ke mně přistoupil mladý muž a zeptal se“ ,Řekni mi:

co znamená rok 1975?´ „Potom se bratr Franz odvolal na mnohé otázky, které vyvstaly ohledně toho, zda látka v nové knize znamená, že v roce 1975 skončí Armageddon a Satan bude spoután. V podstatě řekl: ,Mohlo by se to stát. Ale my to netvrdíme. A ať nikdo z vás neříká nic určitého o tom, co se bude dít odedneška do roku 1975. Ale hlavní na tom všem, drazí přátelé, je tato věc: Čas se krátí. Čas nesporně dobíhá“.

Na tento námět však byly uveřejněny jiné výroky a některé z nich byly zřejmě určitější, než bylo prospěšné. To uznala Strážná věž č.17,1980.

Stejné události komentuje bývalý příslušník Svědků Jehovových Stanislav Ferfecki slovy:16

„ Společnost dala ode všeho ruce pryč a znovu za nic nemohla. Znovu za všechno mohli jen řadoví členové organizace. To oni špatně pochopili obsah tiskovin společnosti. Ti, kteří organizaci opustili, byli obvinění z vypočítavosti. Prý byli členy organizace jen kvůli určitému datu a již se jim nechtělo sloužit Bohu.“

Po Knorrově smrti v roce 1976 se dalším prezidentem organizace stal právě F.W. Franz.

Tento vykonával svou funkci víceméně formálně a pod přísnou kontrolou vedoucího sboru v Brooklynu. Byla zřízena další školení a školy pro Svědky Jehovovi za účelem lepšího šíření a zvěstování Božího království po celém světě. Kurs školy služby Království, škola průkopnické služby, škola dodatečného služebního vzdělávání a další. V tomto období Svědkové Jehovovi vystavěli mnoho nových odboček a sálů Království po celém světě.

F.W. Franz zemřel v roce 1992 a novým prezidentem se stal M.G. Henschel, který tuto funkci zastává do současné doby. Je nutno zdůraznit, že prezidenti Náboženské společnosti Svědkové Jehovovi jsou do své funkce voleni na celou dobu svého života.

15 SVĚDKOVÉ JEHOVOVI. Svědkové Jehovovi hlasatelé božího království. New York: Watch Tower Bible and Track Society of New York, 1993, s. 104.

16 FERFECKI, S. Strážná věž peníze a náboženský podvod. Praha: PRÁH, 1997, s. 106.

In document 3 Praktická část (Page 17-22)

Related documents