• No results found

Získaná data a jejich interpretace

In document 3 Praktická část (Page 36-55)

V této kapitole se seznámíme s průběhem prováděného průzkumu, který byl proveden metodou řízeného rozhovoru za využití předem připravených otázek a záznamového archu .

Připravené otázky s tématy sloužícími k vedení řízeného rozhovoru jsme si pro pozdější lepší zpracování rozdělili do několika tématických okruhů a veškeré odpovědi zaznamenávali do tabulky záznamového archu (viz příloha č. 4).

Před samotným dotazováním jsme sdělili respondentovi, že se jedná o řízený rozhovor za užití předem připravených otázek, kterým budou zjišťovány informace, týkající se jeho příslušnosti k církvi Svědků Jehovových se zaměřením na jeho minulost v oblasti náboženského cítění, na období, důvody a pohnutky jeho vstupu do této církve a další otázky, týkající se jeho členství v církvi.

Dále byla respondentovi sdělena předpokládaná doba potřebná k zjištění těchto informací. Rovněž nebylo opomenuto sdělení, že veškeré odpovědi budou anonymní.

Dotazy z oblasti náboženského cítění před vstupem do církve SJ

První část dotazů jsme směřovali na zjištění údajů, týkajících se náboženského cítění respondenta před samotným vstupem do církve Svědků Jehovových. Zda se zúčastňoval bohoslužeb, zda se modlil a vyznával nějakou náboženskou víru, jaký vztah k náboženství měli jeho rodiče, a zda jej k náboženství vedli. Rovněž nás zajímalo, zda byl již od dětství respondenta některý z rodičů členem společenství Svědků Jehovových.

Na počátku našeho rozhovoru jsme se dotazem číslo 1 snažili zjistit, zda byl respondent nábožensky založenou osobou již v dětství. Od 47 % respondentů bylo zjištěno, že byli již v dětství k náboženství vedeni a měli víru v Boha. Zbývajících 53 % respondentů nebylo od dětství nábožensky založeno.

Graf č.1.

Graf č. 1 : Existence náboženského založení respondeta v dětsví (ot.1)

30%

17%

17%

36%

Rozhodně ano Spíše ano Spíše ne Rozhodně ne

Od osob založených nábožensky od dětství jsme dotazem číslo 2 zjistili, že 36 % z nich již od dětství vyznávalo víru Svědků Jehovových, což v celkovém počtu dotazovaných tvoří 17 % osob. Dalších 30 % osob vyznávalo různé druhy křesťanské víry.

Graf č. 2.

Graf č. 2 : Vyznávaná náboženská víra v dětství (ot.2)

17%

30%

0%

53%

Svědkové Jehovovi Jiné Křesťanství Jiné náboženství Bez náboženství

Jednou z dalších otázek (dotaz 14-14b) jsme se pak pokusili upřesnit, které náboženské víry byly mezi respondenty zastoupeny před jejich vstupem do náboženské společnosti Svědků Jehovových. Opět jsme si dotazem upřesnili, že z uváděných 47 % z celkového počtu respondentů, kteří byli dle svých odpovědí v dětství a mládí nábožensky založeni, jich bylo 57 % příslušníky některé z církví. Toto činí celkem 27 % z celkového počtu dotazovaných.

Zbývajících 73 % osob nebylo členem žádné církevní organizace. Mezi dotazovanými jsou zastoupeny tři hlavní náboženské směry, a to římskokatolický v 13 %, pravoslavný a evangelický, oba po 7 % dotázaných. Celkem 75 % z těchto osob nábožensky se hlásících k některé jiné křesťanské víře bylo členy této církve formálně a pouze 25 % dotázaných bylo aktivními členy církve s tím, že tito docházeli pravidelně na bohoslužby a jinak se účastnili církevních záležitostí.

Graf č. 3.

Graf č. 3 : Příslušnost k církvi před vstupem k Svědkům Jehovovým (ot. 14a)

13%

7%

7%

73%

Římskokatolická Pravoslavná Evangelická Bez náboženství

Další část dotazů (otázky 3-7a) byla směřována na oblast týkající se náboženského založení rodičů dotazovaných, zda své děti vedli k náboženství či navštěvovali bohoslužby.

U celkového počtu 57 % dotazovaných byl minimálně jeden z rodičů nábožensky založen s tím, že u 30 % dotázaných byl aktivně věřícím, nikoliv pouze formálně. Ostatních 43 % dotazovaných mělo rodiče spíše nebo úplně nevěřící.

Z důvodu těchto výsledků byli respondenti dotázáni, jakou víru jejich věřící rodiče vyznávali. U těchto věřících bylo zjištěno, že 28 % rodičů vyznávalo víru Svědků Jehovových a zbývajících 72 % křesťanskou víru.

Otázka náboženství je v případě zkoumání příslušníků církve Svědků Jehovových stejně jako u zkoumání jakékoliv jiné církve podstatná, neboť je důležité zjistit jaký vliv mělo počínání rodičů respondentů na utváření vztahu k náboženství jejich dětí. V dotazech 5 - 7a jsme se zaměřili na zjištění, zda rodiče respondentů v době jejich dětství navštěvovali pravidelně bohoslužby, zda respondenti navštěvovali bohoslužby společně s rodiči, a pokud ano, zda z vlastní vůle či na přání rodičů. Dále jsme zjišťovali, zda je rodiče vedli již od ranného dětství k víře v Boha. Dotazy jsme zaměřili opět na celou skupinu dotazovaných.

Jak již potvrdila naše předchozí zjištění, celkem 30 % rodičů respondentů navštěvovalo v jejich dětství bohoslužby, dalších 17 % se bohoslužeb účastnilo občas, 10 % se spíše neúčastnilo, i když někdy na bohoslužbu rovněž přišlo. Největší podíl 43 % respondentů sdělil, že jejich rodiče na bohoslužby nikdy nechodili. Účast rodičů na bohoslužbách ovlivnila i následující život jejich potomků (ot. 7), neboť 23 % dotazovaných potvrdilo, že se bohoslužeb pravidelně účastnilo s rodiči, 17 % se spíše účastnilo, ale nikoliv pokaždé.

Zbývajících 60% se bohoslužeb spíše nebo vůbec neúčastnilo. Jelikož podstatná část osob byla svými rodiči vedena k náboženskému životu, bylo zjišťováno, zda se náboženských událostí účastnily dobrovolně z vlastní vůle a nebo proto, že to po nich vyžadovali rodiče.

Tato informace byla získávána pouze od osob, které účast na bohoslužbách potvrdily. Zde byla získána informace, že 62 % z těchto dotázaných chodilo na bohoslužby a účastnilo se náboženských věcí z vlastní vůle a dobrovolně, zbývajících 38% se účastnilo pouze z důvodu, že toto vyžadovali jejich rodiče.

Graf č. 4.

Graf č. 4 : Návštěvnost bohoslužeb s rodiči v dětství (ot. 7)

23%

17%

20%

40%

Rozhodně navštěvovali Spíše navštěvovali Spíše nenavštěvovali Rozhodně nenavštěvovali

Další dotaz (ot. 6) a zjištěná informace potvrdila, že 43 % respondentů nebylo svými rodiči vedeno k víře v Boha, zatímco 27 % bylo vedeno k víře a 30 % mělo jisté zkušenosti s vírou, ale nijak přísně po nich nebyla vyžadována.

Uvedené informace nám již v této fázi naznačily, že velké množství dotazovaných mělo určitý kladný vztah k náboženství již od dětství, kdy k tomuto byli vedeni nábožensky založenými rodiči, s kterými se aktivně a dobrovolně účastnili bohoslužeb, náboženských událostí a aktivit. Již z těchto zjištění je zřejmé, že většina nábožensky založených respondentů byla vedena k víře založené na učení Svědků Jehovových, tudíž byli další dotazy ( ot. 8 - 13) směřovány k problematice účasti respondentů v církvi Svědků Jehovových a členství jejich rodičů v této církvi.

Celkem u 23 % respondentů bylo zjištěno, že minimálně jeden z jejich rodičů byl či je členem církve Svědků Jehovových. Tento údaj nám potvrzuje počty zjištěné již v předchozích dotazech. Dotazem č. 9 byl zjištěn a v podstatě potvrzen výsledek předchozí otázky, kdy rodiče u 23 % respondentů s členstvím svého potomka v církvi Svědků Jehovových souhlasí, dalším 7 % rodičů toto nevadí a také s tím spíše souhlasí. Nicméně 63 % rodičů dotazovaných s příslušností svého dítěte v této kontroverzní církvi nesouhlasí. Bohužel se zde objevilo i 7 % dotázaných, kteří nebyli schopni nebo nechtěli na tento dotaz odpovědět.

Graf č. 5.

Graf č. 5 : Schvalování členství v církvi Svědků Jehovových ze strany rodičů respondenta (ot. 9)

23%

7%

43%

20%

7%

Rozhodně ano Spíše ano Spíše ne Rozhodně ne nevyjádřili se

Dále jsme se zaměřili na zjištění, zda členství v církvi schvalují i ostatní členové rodiny (otázka č. 12), a zda jsou sami členy v církvi Svědků Jehovových. Celkem 43 % dotázaných bylo sděleno, že členem církve Svědků Jehovových je i některý další člen rodiny. Další dotaz potvrdil, že 43 % příbuzných s členstvím respondenta v církvi souhlasí, zbývajících 53 % nesouhlasí a 7 % se nevyjádřilo.

Jelikož zjištění, že 63 % rodičů respondentů s členstvím svého dítěte v církvi Svědků Jehovových nesouhlasilo, bylo zajímavé zjistit, jaký vztah tito respondenti se svými rodiči mají (dotaz č. 10). Zda se vzájemně stýkají či nikoliv. Ačkoliv více jak polovina s členstvím potomka nesouhlasí, přesto to nijak vážně vzájemné vztahy nenarušilo, neboť úplně všichni respondenti se s rodiči stále stýkají a nemají spolu vážnější problémy plynoucí z členství u Svědků Jehovových.

Období vstupu do církve Svědků Jehovových

V další části našeho řízeného rozhovoru (otázky 13,15 - 22a) jsme se zaměřili na zjištění informací, týkajících se vstupu respondenta do církve Svědků Jehovových. Kdy se o této církvi poprvé dozvěděl, jaký byl první kontakt s touto církví, kdy se stal členem a jaký důvod či pohnutka jej ke vstupu vedla.

O církvi Svědků Jehovových se 17 % dotazovaných dozvědělo poprvé již v době předškolního věku. Zde se jedná o osoby, jejichž rodiče byli již členy této církve a v podstatě tyto děti vedli a připravovali na řádné členství v této církvi. Dalších 7 % se o existenci církve Svědků Jehovových dozvědělo až v době, kdy docházelo na základní školu a 17 % v průběhu dalšího období školní docházky na vyšším stupni. Nejvíce dotazovaných členů se o církvi Svědků Jehovových dozvědělo a začalo se o ni zajímat až po ukončení školní docházky, tj. v dospělosti - celkem 59 % osob.

V návaznosti na předchozí dotaz bylo od respondentů zjišťováno, kdy se stali aktivními členy této církve a bylo zjištěno, že 27 % osob se stalo aktivními členy v rozmezí věku od 12 do 21 let, shodně procent ve věku od 22 do 35 let a rovněž stejných 27 % se stalo členy ve věku po 46-ti letech. Celkem 20 % dotázaných se stalo členy církve ve věku 36 - 45 let.

První kontakt tato vybraná skupina dotazovaných navázala s církví Svědků Jehovových třemi různými způsoby. Jak bylo zjištěno z předchozích odpovědí, část dotazovaných vyrůstala v rodině členů této církve, což se opět potvrdilo i tímto dotazem, kdy 23 % těchto osob vyrůstalo v rodině příslušníků církve. Dalších 10 % osob vyhledalo samo kontakt se členy této církve a samy od sebe měly zájem se stát členy církve. V dalších odpovědích se

dozvíme důvod. Nejvíce dotázaných bylo osloveno na ulici či doma některým členem Svědků Jehovových při jejich tradiční službě. Jednalo se o 67 % osob.

Graf č. 6.

Graf č. 6 : První kontakt respondenta se Svědky Jehovovými (ot. 16)

23%

67%

10% Vyrůstal v rodině členů církve SJ

Byl osloven při službě vykonávané členem církve

Sám vyhledal kontakt na členy SJ

V následujících několika otázkách (ot. 17 - 19) jsme se pokusili zjistit jaký vliv měla na vstup do církve Svědků Jehovových na dotazované jejich rodina, přátelé a známí či jiné církevní učení.

U 30 % dotazovaných osob bylo potvrzeno, že na jejich vstup do církve Svědků Jehovových měla vliv jejich vlastní rodina, zatímco u zbývajících 70 % osob nikoliv. Přátelé a známí měli vliv na vstup do církve u 53 % dotázaných. Jelikož část dotazovaných byla nábožensky založená i před svým vstupem do církve Svědků Jehovových, projevilo se toto i v otázce vlivu učení jiné církve, které současným příslušníkům Svědků Jehovových nevyhovovalo a bylo proti jejich přesvědčení. Toto „nesprávné“ učení mělo vliv na 20 % dotazovaných, kteří z tohoto důvodu vstoupili do řad této náboženské společnosti.

Důvody vstupu do církve Svědků Jehovových

V otázkách č. 20 – 22a jsme se pokusili zjistit hlavní důvody, které vedly jednotlivé dotazované ke vstupu do církve Svědků Jehovových.

Jedním z možných důvodů ke vstupu do církve byla osamělost, pocit odstrčenosti a nenáležitosti k majoritní společnosti. Celkem 33 % z dotázaných uvedlo tento důvod jako jeden z možných, zatímco zbývajících 67 % tímto pocitem netrpělo. Často bývá jedním z důvodů vstupu do této náboženské společnosti nějaký životní zvrat, náročná životní situace

nebo osobní krize. V těchto fázích je většina lidí citově zranitelná a v případě, že nalezne ochotné posluchače a naději na možnou pomoc, může se dostat do obdobných náboženských společností či různých náboženských sekt, které využijí bezvýchodnosti situace člověka, proniknou přes jeho obranné mechanismy a dostanou jej pod svůj vliv a moc. Na dotaz (č. 21), týkající se zjištění, zda měla na vstup respondenta do církve vliv nějaká krizová či jiná zátěžová situace v jeho životě, odpovědělo záporně 43% dotazovaných. U většího počtu, tj. 57 % osob dotazovaných, měla rozhodný vliv na vstup do této církve nějaká zátěžová situace. Jelikož bylo toto množství předpokládáno, bylo dále zjišťováno jaká situace toto zapříčinila. Dotazované osoby uváděly velice různé zátěžové situace, které přispěly k jejich vstupu ke Svědkům Jehovovým. Skoro každá situace je unikátní pro každého dotazovaného, proto ani není možné uvést nějaké počty či procenta, které by toto nějak shrnuly. V našem 30-ti členném vzorku dotazovaných se objevily tyto zátěžové situace :

- ztráta domova

- neshody s manželem či partnerem, nevěra partnera, rozpad manželství, rozvod - neshody v původní církvi

- psychická nevyrovnanost, psychické problémy - zastřelení člověka při výkonu povolání - hledání smyslu života

- ztráta zaměstnání, pracovní úraz - úmrtí manželky

- těžká nemoc dítěte - osamělost

- krach v podnikání

Jelikož většina výše uváděných situací může být opravdu pro některé osoby velice stresující a deprimující a mohou narušit jeho sebekontrolu, obranné mechanismy či psychický stav, bylo dále zjišťováno, jestli byl toto hlavní důvod vstupu do církve Svědků Jehovových.

Toto potvrdilo zmíněných 57% dotázaných - což jsou osoby, které vstoupily do církve Svědků Jehovových zejména přispěním uváděné krizové situace nebo z předchozích uváděných důvodů. Celkových 43 % dotázaných vstoupilo do církve spíše z jiných důvodů.

Tyto důvody jsou většinou opět unikátní pro každého dotázaného, nicméně pokud je shrneme pod společného jmenovatele, jedná se v 90% o přesvědčení se o pravosti víry, 5 % vstoupilo do církve neboť teprve hledají pravou víru a 5 % z důvodu, že pouze Svědkové Jehovovi dokázali respondentovi řádně vysvětlit svatá slova v Bibli.

Činnost pro církev Svědků Jehovových

V předchozích otázkách jsme se dozvěděli důvody, které nejvíce vedly dotazované respondenty ke vstupu do této kontroverzní církve. V následující části řízeného rozhovoru (ot.

23-26) jsme se zaměřili na zjištění skutečností, týkajících se samotné činnosti osob pro církev Svědků Jehovových.

Dotazem č. 23 bylo zjištěno, že naprosto všichni respondenti v rámci svého členství v církvi Svědků Jehovových vykonávají pro církev nějakou činnost. Nenašel se nikdo kdo by pro společenství nic nevykonával. Celkem 97 % dotázaných potvrdilo, že jednou z hlavních činností, kterou pro církev Svědků Jehovových vykonávají, je roznášení a nabízení tiskovin své církve a její propagace. Pouze 3 % dotázaných sdělilo, že tuto činnost spíše neprovozují.

Zajímavým zjištěním bylo, jak často svoji propagační činnost jednotliví respondenti provozují. Pouze 7 % osob provozuje tuto činnost pouze jednou týdně, nejvíce osob (53%) nabízí vysvětlení a propagační časopisy 2-3x týdně, poměrně vysokých 23 % se věnuje činnosti 4-5 x týdně. Nejvěrnějších členů církve, kteří pro církev vyloženě dýchají a hlásají boží pravdu Svědků Jehovových 6-7 dní v týdnu, bylo zjištěno 17 %.

Graf č. 7.

Graf č. 7 : Četnost vykonávané činnosti pro církev Svědků Jehovových (ot. 26)

Jelikož je nabízení tiskovin kolemjdoucím osobám nejrozšířenější propagační forma, kterou Svědkové Jehovovi hlásají svoji víru a seznamují s ní širokou veřejnost, bylo zjišťováno, jaký názor na tuto činnost mají sami Svědkové. Opět 100% dotázaných potvrdilo, že se dobrovolně snaží touto formou a vysvětlováním ukázat ostatním lidem správnou cestu ke spasení a pomoci jim tak vysvětlit důvody, proč by měli do jejich církve vstoupit a následovat tuto jedinou pravou víru.

Souhlas s učením církve Svědků Jehovových

V této sekci otázek č. 27 - 37 řízeného rozhovoru jsme se zaměřili na skutečnosti, týkající se spokojenosti s členstvím v církvi Svědků Jehovových, souhlasem a plným ztotožněním s jejich učením. Dále jsme se dotazovali na to, zda někdy porušili svým jednáním učení církve, či zda by za nějakých podmínek toto učení porušili. Rovněž nás zajímaly otázky ohledně oslav tradičních svátků, které slaví majoritní společnost a jejich názory na pocit pronásledování jejich církve společností.

Jak bylo následně zjištěno, všichni dotazovaní jsou na 100% oddáni své víře a společnosti Svědků Jehovových a jejich členství v této církvi splnilo všechna jejich očekávání. Z celkového počtu dotazovaných se 93 % osob domnívá, že učení Svědků Jehovových a jejich výklad Bible je ten jediný správný (56% tomu věří plně a 37 % spíše ano). Kupodivu se zde vyskytlo i 7 % dotázaných, kteří si spíše myslí, že tento výklad není jediným správným - zde se jedná o tolerantnější příslušníky církve, kteří dávají prostor i ostatním církvím a tolerují jejich výklad Bible a učení, avšak rozhodně jej nesdílejí. Žádný z dotázaných si nemyslí, že by výklad Bible a učení Svědků nebyl jediným možným správným.

Z předchozího dotazu bylo víceméně zřejmé, že odpovědi na dotaz, zda se respondenti plně ztotožňují s učením své církve, budou mít obdobné výsledky. Výsledné zjištění bylo ještě lepší, neboť všech 100% dotazovaných se s učením Svědků Jehovových ztotožňuje (pouze jeden z dotázaných se „pouze“ spíše ztotožňuje). Toto zjištění potvrdila i další zjištěná informace, kdy 93 % osob nikdy neporušilo svým jednáním učení ani doporučení církve Svědků Jehovových a žijí přesně podle daných zásad této církve. Překvapivé je, že 7 % dotázaných učení nějakým způsobem porušilo, ačkoliv se s tímto učením plně ztotožňují.

Bohužel se však nepodařilo zjistit, jaké porušení a co přesně mají tito dotázaní na mysli.

Pravděpodobně se jedná o nějakou nepříliš zásadní a pevně danou stanovu nebo dogma této církve.

Jelikož velké procento osob nikdy neporušilo učení ani zásady či nařízení své církve, bylo následujícím dotazem zjišťováno, zda by za určitých okolností příslušníci Svědků Jehovových některou z těchto zásad, nařízení či učení byli schopni porušit či nikoliv. Na mysli jsme měli zejména okolnosti, ohrožující život někoho blízkého nebo samotné jeho osoby. Je všeobecně známo a jak je také v teoretické části uvedeno, členové církve Svědků Jehovových se brání třeba transfůzi krve apod. Z odpovědí bylo potvrzeno, že dotazovaní se opravdu brání jakkoliv učení své církve porušit. Celkem 67 % osob možnost porušit učení

církve naprosto odmítlo, 30 % by učení spíše neporušilo a pouze 3 % by bylo ochotno při určitých okolnostech učení církve spíše porušit. Zde je nutné podotknout, že tyto osoby jsou stejné jako osoby, které již učení Svědků Jehovových porušily a jejich víra zřejmě není ještě tak pevná jako ostatních členů.

V souvislosti s možným porušením zásad učení a nařízení církve či protiřečení se výkladu Bible Svědků Jehovových bylo zjištěno (dotaz 32), že se polovina dotázaných domnívá, že by to mohlo ohrozit jejich spasení a druhá polovina se o tomto spíše také domnívá, ale je zde náznak váhavosti. Nicméně v konečném výsledku lze říci, že se všichni dotázaní bojí ohrozit své spasení.

Dále byl zjišťován názor dotazovaných, týkající se toho, zda se domnívají, že osoby, které nenáleží k církvi Svědků Jehovových, a které se s jejich vírou neztotožňují, dosáhnou spasení. Zde se víceméně ukázalo, že členové církve Svědků Jehovových si za svojí vírou hodně stojí a v podstatě jinou víru netolerují, protože 33% dotázaných se domnívá, že osoby, které se učením jejich církve neřídí, rozhodně spasení nedosáhnou. Dalších 50 % se domnívá, že spíše nedosáhnou, zatímco jen 10 % tvrdí, že zřejmě mohou dosáhnout spasení a 7 % se

Dále byl zjišťován názor dotazovaných, týkající se toho, zda se domnívají, že osoby, které nenáleží k církvi Svědků Jehovových, a které se s jejich vírou neztotožňují, dosáhnou spasení. Zde se víceméně ukázalo, že členové církve Svědků Jehovových si za svojí vírou hodně stojí a v podstatě jinou víru netolerují, protože 33% dotázaných se domnívá, že osoby, které se učením jejich církve neřídí, rozhodně spasení nedosáhnou. Dalších 50 % se domnívá, že spíše nedosáhnou, zatímco jen 10 % tvrdí, že zřejmě mohou dosáhnout spasení a 7 % se

In document 3 Praktická část (Page 36-55)

Related documents