• No results found

Víra a učení

In document 3 Praktická část (Page 28-34)

2.3 Svědkové Jehovovi

2.3.4 Víra a učení

Sami se označují za badatele Bible. Z tohoto vychází i jejich původní název Mezinárodní sdružení Badatelů Bible. Říkají, že je pro ně velice důležité, aby to, čemu věří, bylo založeno na Bibli, a ne na pouhých lidských spekulacích nebo na náboženských tradicích.

Svou nauku o biblické pravdě opírají o výrok z Bible. Ztotožňují se s tím, jak Beroané přistupovali ke kázání, jež slyšeli od apoštola Pavla.

„Přijali evangelium s velikou dychtivostí a každý den zkoumali v písmu, zda je li to tak, jak zvěstuje Pavel.“ (Skutky 17.11)

Svědkové Jehovovi jsou pevně přesvědčeni o tom, že všechny náboženské nauky by měly být podrobeny zkoumání, které ukáže, zda se shodují s Písmem svatým.

Říkají, že učení Svědků Jehovových se opírá jak o Řecká, tak o Hebrejská písma (Nový a Starý zákon) a chápou je v doslovném smyslu s výjimkou těch míst, kde výrazové prostředky či rámec jasně ukazují, že jde o obrazné nebo symbolické vyjádření.

Zda je tomu skutečně tak, se můžeme přesvědčit z několika příkladů. O opaku svědčí již pouze ta skutečnost, že Společnost Svědků Jehovových vydala vlastní překlad Bible.

Prezident společnosti N.H. Knorr na sjezdu Svědků Jehovových v roce 1950 oznámil vydání moderního Překladu nového světa Křesťanských řeckých písem. Účastníci sjezdu byli nadšeni, když se dozvěděli, že tento nový překlad vrací božské jméno Jehova do hlavního textu od Matouše po Zjevení celkem 237krát! V závěru přednášky pronesl tuto vzrušující výzvu: „Vezměte si tento překlad. Přečtěte jej celý. Studujte jej, protože vám pomůže zlepšit vaše porozumění Božímu slovu. Dávejte jej do rukou jiným.“24

24 SVĚDKOVÉ JEHOVOVI. Svědkové Jehovovi hlasatelé božího království. New York: Watch Tower Bible and Track Society of New York, 1993, s. 99.

Aby texty Překladu nového světa co nejvíce odpovídali učení a zejména přání a představám vedoucího sboru vyšlo v roce 1984 jeho revidované vydání.

Autoři zkreslili a pozměnili mnoho pasáží a úseků Písma svatého, především ta, která se týkají Kristova božství. Příklad:25

V Gen 1,1-2 je napsáno: „Země pak byla nesličná a pustá, a tma byla nad propastí, a Duch Boží vznášel se nad vodami.“ Svědkové napsali: „ ... a Boží činná síla se pohybovala sem a tam nad povrchem vod.“ Svědkové totiž učí, že Duch svatý není osoba, ale jen Boží činná síla. Tedy jen nějaká energie.

Text Jan 1,1-2 Kralický: „Na počátku bylo Slovo, a to Slovo bylo u Boha , a to Slovo byl Bůh.“ Ekumenický: „Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to Slovo bylo Bůh.“

Překlad Svědků: „Na počátku bylo Slovo a Slovo bylo u Boha a Slovo bylo bohem.“

C.T.Russell odstranil z Bible slova Ježíše Krista, která řekl na kříži: „Otče, odpusť jim, neboť nevědí, co činí.“ Luk.23,34. Russell asi nemohl pochopit, že Ježíš odpustil i svým nepřátelům. V překladu Svědků jsou tato slova ve dvou závorkách, jakoby tam nepatřila.

Z tohoto jsou patrné rozdíly mezi skutečnými texty v Bibli a texty z překladu Bible Svědků Jehovových, kteří texty upravují tak, aby odpovídali jejich učení. K podpoře a utvrzení pravdivosti svého učení používají i časopisy „Strážná věž“, „Probuďte se!“ a další jimi vydávané publikace a knihy, kde vysvětlují jednotlivé pasáže Bible. Uvedené tiskoviny mnohdy nadřazují nad samotnou Bibli.

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi učením Svědků Jehovových a ostatních církví si ukážeme v následující pasáži.

Svědkové Jehovovi se sami považují za pokračovatele prvních křesťanů. Naopak ostatní křesťané většinou nepovažují svědky za křesťany.

Na rozdíl od tradičního křesťanství svědkové nevěří v Trojici, ale vyznávají silný monoteizmus, v němž je jediným a svrchovaným Bohem Jehova. Jak je výše uvedeno, Ducha svatého Svědkové Jehovovi nepovažují za osobu, ale pouze za určitý „vliv“, neviditelnou moc či působivou sílu. Dle učení Svědků Jehovových ani Ježíš Kristus neměl duši, která by se v okamžiku smrti oddělila od jeho těla. Ježíš Kristus není považován ani za Boha, ale za

25 KACZMARCZYK, S. Svědkové Jehovovi a jejich bludy. [online]. [cit. 2007-09-02].

URL: <http://www.narozvoji.ic.cz/TEXTY/sj.htm>

člověka, proto je zakázáno Svědkům Jehovovým uctívat ho jako Boha a klanět se mu.

V pasážích Bible, kde je nazýván Ježíš Bohem je to prý myšleno pouze obrazně. Svědkové dále tvrdí, že Ježíš Kristus nebyl ukřižován na kříži, nýbrž na kůle.

Tvrdí, že slova „stauros“ (kůl) nebo „xylon“ (dřevo), jichž se užívá v řeckém originálu Nového zákona k označení Ježíšova kříže, nikdy neznala kříž. Odůvodňují to tím, že tato slova v klasické homérské řečtině (tedy v době, která neznala trest smrti ukřižováním) znamenala kůl, respektive dřevo. Toto však nevylučuje, že o několik století později mohla tato slova znamenat i kříž.26

Na rozdíl od tradičního křesťanství Svědkové Jehovovi tvrdí, že slovo „peklo“ (určitý trýznivý stav duše, místo utrpení) znamená ve skutečnosti „hrob- stav smrti.“ Tento význam, který byl dán slovu „Peklo“ křesťanskými církvemi, měl prý sloužit pouze k tomu, aby mohli zastrašovat své věřící pekelným ohněm a strašnými mukami.

To jsou jen některé rozdíly mezi učením tradičního křesťanství a Svědků Jehovových.

Svědkové Jehovovi jsou však známi především odmítáním transfuze krve. Toto odmítání je založeno na domněnce, že transfuze krve a její požívání je zakázáno v některých verších Starého zákona, kde se hovoří o „vystříhání se“ a „zdržování se“ krve jakož pokrmu nečistého. Bůh však ukazuje, že Ježíšovou smrtí byl mojžíšský Zákon zrušen. Kristus nás svou smrtí vykoupil z kletby tohoto Zákona. Svědkové Jehovovi však i nadále zaujímají postoj, ve kterém transfuzi krve odmítají s odůvodněním, že jejich postoj je založen na tom, co říká Bible a nezávisí na zdravotním riziku.

Postoj svědků Jehovových není založen na lepších lékařských znalostech, které by pocházeli od nich. Důvěřují prostě, že Jehova má pravdu a že „nezadrží nic dobrého“ svým věrně oddaným služebníkům. I kdyby nějaký svědek zemřel v důsledku ztráty krve-a to se již

26 REMEŠ, P. Svědkové Jehovovi, nebo bible? Praha: Fokus, 1990, s. 13.

občas stalo -, svědkové Jehovovi naprosto důvěřují tomu, že Bůh na své věrné nezapomíná, ale vrátí jim život prostřednictvím vzkříšení.27

Svědkové Jehovovi proto u sebe od sedmdesátých let minulého století začali nosit kartičku, která upozorňuje lékařský personál, že jim za žádných okolností nemá být dána krev a vyžadují alternativní léčbu.

Zpočátku Svědkové Jehovovi odmítali nejenom transfuzi krve jako takové, ale i používání všech jejich složek. V současnosti tento postoj revidovali a je dovolené použití některých menších složek krve jako např. hemoglobin a dalších. Avšak i nadále odmítají takové složky krve jako plazma, krevní destičky nebo bílé a červené krvinky. Určitou změnu ve svém postoji odůvodňují tím, že v Bibli se nic o těchto menších frakcích krve nepíše.

Mírnější je i postoj Svědků Jehovových, respektive jejich vedoucího sboru při posuzování svědků, kteří podstoupili samotnou transfuzi. V minulosti byli nemilosrdně vyloučeni, nyní dle několika vyjádření v časopise Strážná věž již nebudou vyloučeni ti svědkové, kteří přijali krev nebo zakázané složky krve. Jejich rozhodnutí je vázáno pouze jejich svědomím.

Svědkové Jehovovi odsuzují a odmítají klanění se „modlám“, za které považují sochy a obrazy svatých v kostelech . Taktéž odmítají vzdávat úctu státním symbolům jako např.

státní vlajka, hymna a další. Neslaví Velikonoce, Vánoce, narozeniny a ani jiné svátky, o kterých říkají, že jsou pohanského původu. Je zajímavé, že i zde došlo k určitému posunu v myšlení Svědků Jehovových, i když opačným směrem, protože v počátcích své existence Vánoce také slavili a až později, jak říkají, odhalili původ vánoc, který zneuctívá Boha a má pohanské kořeny.

Jediným svátkem, který Svědkové Jehovovi uznávají a slaví, je památka Ježíšovy smrti.

Při této oslavě zachovávají obřad přijímání těla a krve božstva. Symbolem těla Kristova je bochník nekvaseného chleba, kalich červeného vína symbolizuje Kristovu krev. Uvedené symboly však mohou přijímat pouze členové „ostatku“, se kterými měl Bůh uzavřít smlouvu o účasti na nebeském životě. Ostatní Svědkové Jehovovi se mohou tohoto obřadu zúčastnit pouze jako přihlížející.

27 SVĚDKOVÉ JEHOVOVI. Svědkové Jehovovi hlasatelé božího království. New York: Watch Tower Bible and Track Society of New York, 1993, s. 186.

Svědkové Jehovovi také odmítají vojenskou službu a náhradní civilní službu. Odmítání náhradní civilní služby již bylo ze strany Svědků Jehovových také přehodnoceno a v současné době již vykonávání této služby není striktně zakázáno. Odmítání vojenské služby i nadále trvá a je zdůvodňováno láskou k svému bližnímu, k lidem, a tudíž i k nepřátelům.

Paradoxem ovšem je, že na druhé straně se těší na den, kdy nastane bitva pod Božím vedením, ve které zemřou všichni nevěřící.

Toto je také základním kamenem jejich učení, které hlásá blízký příchod tisíciletého Božího království, které bude nastoleno v Armageddonské bitvě. Neočekávají však konec světa, ale říkají, že země zůstane navždy, pomine pouze nynější řád věcí, jehož panovníkem je Satan. Bude zničen celý satanský svět, živi zůstanou pouze věrní svědkové. Těm, kteří obstojí při poslední zkoušce věrnosti, dá Jehova věčný život v obnoveném ráji na zemi (velký zástup). 144 000 nejvěrnějších (pomazaných) bude kralovat spolu s Kristem v nebi. Svědkové věří, že v nebi je již tisícileté království od roku 1914, kdy Kristus zvítězil nad Satanem a svrhl ho na zemi. Lidstvo nyní žije v „čase konce“, bezprostředně před vypuknutím Armageddonské války.

Jako hlavní znaky blížícího se konce „starých časů“ jsou prorocká znamení v naší době.

Rysy posledních dnů:28

• války , jež nemají obdoby

• hlad, mory a zemětřesení

• ochladnutí lásky a vzrůst nezákonnosti

• celosvětové kázání o Božím Království

• člověk ničí zemi

• lhostejnost k Božím výstrahám

• kritické časy

• sobecká láska a láska k penězům

• neposlušnost vůči rodičům

• větší láska k rozkoším než k Bohu

• pokrytecké předstírání zbožné oddanosti

28 SVĚDKOVÉ JEHOVOVI. Boží vedení ukazuje cestu k Božímu Království. Boží vedení- Naše cesta k ráji.

2000, s. 24.

Konec „časů pohanů“ svědkové již několikrát předpovídali, avšak ani jeden nimi určený termín tohoto konce se nevyplnil.

Ačkoli určité datum v dějinách zůstává i nadále vyřčeno, můžeme sledovat pomalé ustupování od přesnější doby konce světa, který má nastat. Dokonce můžeme postřehnout i jakousi omluvu za všechny "omyly ve výpočtu":29

"Svědkové Jehovovi toužili vědět, kdy Jehovův den přijde. Ve své horlivosti se občas pokoušeli odhadnout, kdy by mohl přijít. Ale tím stejně jako Ježíšovi první učedníci neposlechli Mistrovo upozornění, že nevíme, kdy je ,ustanovený čas´. Posměvači se věrným křesťanům smáli kvůli jejich předčasným očekáváním. Nicméně Petr nás ujišťuje, že Jehovův den přijde podle Božího rozvrhu....Můžeme tedy důvěřovat tomu, že konec přijde přesně tak, aby se splnil záměr našeho nanejvýš moudrého a milujícího Stvořitele." (Strážná věž 1. 9.

1997, s. 22.)

A tak i nadále Svědkové Jehovovi šíří své poselstvo o dobré zprávě, o konci světa, kdy bude skoncováno se vším zlem, se všemi kteří nejsou svědky Jehovovi. Uniknou pouze ti, kteří budou mít „záznam“ o spravedlivém jednání a zbožné oddanosti.

Zda však těmito vyvolenými budou pouze příslušníci Náboženské společnosti Svědkové Jehovovi rozhodně skutečně jenom Bůh.

29 Informační centrum pro mládež Uherské Hradiště. Sekty.. [online]. [cit. 2007-09-02].

URL: <http://www.icm.uh.cz/str/socialnepatologickejevy/socialne-patologicke-jevy/sekty>

3 Praktická část

V této části bakalářské práce jsme prováděli praktický průzkum mezi příslušníky církve Svědků Jehovových. Průzkumem byly zjišťovány skutečnosti, týkající se příslušníků této církve s tím, aby byly potvrzeny nebo vyloučeny poznatky a fakta uváděná v teoretické části práce.

In document 3 Praktická část (Page 28-34)

Related documents