• No results found

Svědkové Jehovovi a jejich celosvětová organizace

In document 3 Praktická část (Page 24-28)

2.3 Svědkové Jehovovi

2.3.3 Svědkové Jehovovi a jejich celosvětová organizace

Dle oficiálních internetových stránek Svědků Jehovových je ve více než 230 zemích přibližně 6 000 000 lidí, kteří oznamují dobrou zprávu o Jehovově Království a označují se jako svědkové Jehovovi.

Vedoucí sbor organizace sídlí v newyorském Brooklynu, odkud je celosvětová činnost svědků řízena. V jeho čele stojí prezident společnosti, který je volen na doživotí. V současné době je prezidentem společnosti M.G. Henschel. Poté co se prezidentem společnosti v roce 1976 stal F.W. Franz, je tato funkce v organizaci víceméně formální, a pod přísnou kontrolou vedoucího sboru, který dohlíží na dílo vydávání svědectví.

4. prosince 1975 vzniklo šest výborů vedoucího sboru:20

• Výbor předsedajícího - dostává zprávy o závažných kritických situacích, pohromách a pronásledování a stará se, aby je vedoucí sbor pohotově řešil.

• Redakční výbor – dohlíží na to, aby duchovní pokrm pro svědky Jehovovy dostával písemnou podobu nebo podobu nahrávek na audio či videokazetách a byl šířen mezi veřejností, a dohlíží na dílo překládání do stovek jazyků.

• Vyučovací výbor – má odpovědnost za dohled nad školami a sjezdy, i oblastními a mezinárodními, pořádanými pro Jehovův lid, a také za poučování rodiny betel a přípravu látky, jež se má pro takové účely používat.

• Služební výbor – dohlíží na všechny oblasti evangelizačního díla včetně činnosti sborů a cestujících dozorců.

• Vydavatelský výbor – dohlíží na tisk, vydávání a dopravu literatury a také na chod tiskáren a řešení právních a obchodních záležitostí.

• Personální výbor – dohlíží na opatření pro osobní a duchovní pomoc členům rodin betel a jeho odpovědností je zvát nové členy k službě v rodině betel na celém světě.

Vedoucí sbor má v současné době deset členů. Skládá se z tzv. pomazaných křesťanů (užívá se též názvu "pomazaný ostatek"). Podle učení svědků nyní dochází ke shromažďování dvou skupin lidí. První skupinu tvoří právě pomazaný ostatek, který má "nebeskou naději"

(očekává, že bude s Kristem vládnout v nebi) a ve druhé skupině jsou lidé ("jiné ovce") mající

"pozemskou naději" (očekávají, že budou žít v obnoveném ráji zde na Zemi, jež nastane po Armageddonu).

Vedoucí sbor vysílá své zástupce do různých regionů po celém světě, aby určité záležitosti konzultovali se zástupci odboček v daném regionu. V těchto odbočkách pracují výbory odboček, které dohlíží na dílo v zemích, jež spadají pod jejich pravomoc. Země či území, která spadají pod danou odbočku, jsou rozdělena do několika oblastí a tyto oblasti se dále dělí do krajů. Každý kraj tvoří několik sborů. Na činnost jednotlivých sborů dohlíží

20 SVĚDKOVÉ JEHOVOVI. Svědkové Jehovovi hlasatelé božího království. New York: Watch Tower Bible and Track Society of New York, 1993, s. 234.

oblastní a krajští dozorci, kteří navštěvují jednotlivé sbory a pomáhají svědkům organizovat a vykonávat kazatelské dílo a udržují spojení s odbočkou.

Území, které je svěřeno každému sboru, je rozděleno do malých obvodů. Tyto obvody jsou přidělovány jednotlivým svědkům, kteří v těchto svých obvodech zvěstují zprávy o Božím Království.

Jak probíhá zvěstovatelská činnost u nás, popisuje bývalý člen Svědků Jehovových Stanislav Ferfecki následovně:21

„ Pražská odbočka Společnosti vyžaduje koordinovanou zvěstovatelskou činnost. Proto si Svědkové Jehovovi musí vést písemné záznamy o své zvěstovatelské činnosti a dosažených výsledcích. Značí si, komu, kdy a kde zvěstovali. Dále si značí témata rozhovorů, jména oslovených lidí, jejich reakce, názory a odpovědi. Pomocí těchto informací volí vhodný termín opětovných návštěv a připravují se na příští rozhovory s lidmi, aby dokázali lépe a pohotověji reagovat na jejich argumenty a výhrady. Svědkové Jehovovi musí každý měsíc odevzdávat písemnou zprávu o dosažených výsledcích, oznamovat, kolik hodin věnovali zvěstovatelské činnosti, kolik rozšířili brožur a časopisů.“

O této praxi jsem se mohl přesvědčit sám na vlastní kůži nedávno, kdy Svědkové Jehovovi prováděli službu „dům od domu“ v místě mého bydliště v Praze. Zvonili na jednotlivé zvonky u bytů a zvali jednotlivé nájemníky k účasti na oblastní sjezd Svědků Jehovových na téma „ Následujme Krista“, který následně probíhal v Praze na Stadionu Evžena Rošického v červenci 2007, a dále v Olomouci a dalších místech na celém světě. Jak jsem viděl, Svědkové Jehovovi si následně do svých záznamníků ze zvonků opisovali jména lidí, se kterými mluvili.

Pozvánka na uvedený oblastní sjezd byla přílohou časopisu „Probuďte se!“ z června 2007 (viz příloha č. 2). Série třídenních oblastních sjezdů byla zahájena ve Spojených státech v květnu 2007 a bude pokračovat ve městech po celém světě až do roku 2008.

21 FERFECKI, S. Strážná věž peníze a náboženský podvod. Praha: PRÁH, 1997, s. 75.

V každém sboru slouží sboroví starší, kteří koordinují a řídí činnost sboru. Tajemník sboru má na starosti finanční prostředky sboru.

Náboženská společnost Svědkové Jehovovi je financována prostřednictvím vlastních členů, kteří předávají organizaci dobrovolné příspěvky a dále z darů sympatizantů.

Zprávy o činnosti jednotlivých sborů přicházejí do světového ústředí, kde je každoročně sestavována a vydávána Ročenka. Tabulka o celosvětové činnosti vychází každý rok také v čísle Strážné věže z 1. ledna. V těchto dvou publikacích je možné najít podrobné zprávy o tom, čeho bylo v daném roce dosaženo při vydávání svědectví o Jehovovi a jeho Království.

Svědkové Jehovovi ročně věnovali ohlašování dobré zprávy více než 1 000 000 000 hodin a v posledních letech bylo ročně pokřtěno více než 300 000 nových zvěstovatelů. Celkové množství rozšířené literatury dosahuje stamiliónů výtisků.22

V organizaci existuje i mechanismus, který má řešit přestupky jednotlivých Svědků Jehovových . Tímto mechanismem jsou právní výbory, soudy, skládající se nejméně ze tří starších sboru, pověřených radou starších prošetřit provinění a vynést rozsudek. Rozsudkem za provinění proti učení Svědků Jehovových je mnohokráte vyloučení z jejich řad. Svědkové Jehovovi se velmi bojí právního výboru a možného vyloučení. Společnost je přesvědčila, že vyloučením z organizace je provinilec zároveň vyloučen i z Boží přízně.

Svědkové Jehovovi jsou známi svým vyhraněným postojem k odpadlíkům. L. Humpl (2001) provedl výzkum a rozdělil je do těchto kategorií:23

• Pozitivisté – vzpomínají na své členství v dobrém, považují je za obohacující a přínosné.

• Pomahači – snaží se poukazovat na nedostatky uvnitř organizace a odstranit je. Organizací jsou označováni za rafinované odpadlíky, jejichž cílem je škodit.

• Nevšímači – nezájem o organizaci, snaha zapomenout, neudržují styky se současnými členy.

22 SVĚDKOVÉ JEHOVOVI. Jejich celosvětová organizace a dílo. Svědkové Jehovovi- Kdo jsou? Čemu věří?

2000, s. 26.

23 POKORNÝ, V., BLAŽEK, R., TELCOVÁ, J. Nebezpečí sekt. Brno: Ústav psychologického poradenství

• Odpůrci – aktivně vystupují proti Svědkům Jehovovým, píší protestní dopisy organizaci i úřadům. Je u nich rozvinut pocit bezmoci, nespravedlnosti a zrady. Mohou někdy ve svém zájmu zkreslovat informace o problémech v jejich bývalé skupině. Svědkové o nich tvrdí, že jsou pod vlivem ďábla.

In document 3 Praktická část (Page 24-28)

Related documents