• No results found

Hospodaření firmy Trevos a.s

Firma Trevos a.s. si vybudovala silnou pozici ve svém oboru jak na trhu českém, tak i zahraničním. Cílem společnosti je každoročně dosahovat kladného výsledku hospodaření a pokud možno ho i zvyšovat. Na obrázku 3 lze vidět, jakého výsledku hospodaření firma dosahovala od svého založení do roku 2016.

Obrázek 2: Výsledek hospodaření v letech 1999 – 2016 Zdroj: výroční zprávy Trevos a.s. 1999 – 2016

5335 7092

Výsledek hospodaření v letech 1999 - 2016

41

Jak ukazuje obrázek 3, společnost Trevos již od svého založení vykazovala kladný výsledek hospodaření. Za svoji existenci vykázala pouze dvakrát záporný výsledek hospodaření a to v letech 2005 a 2006. Pokles tržeb v roce 2005 byl zapříčiněný nepříznivým vývojem kurzu Eura, zvýšením prodeje výrobků do zahraničí oproti roku 2004 a poklesem tržeb v maloobchodech. V roce 2006 se společnosti snížil export výrobku Fi Knoch. Firma se snažila propad nahradit nárůstem odbytu v tuzemsku, ovšem podařilo se záporný výsledek hospodaření zmírnit pouze částečně. Od roku 2007 firma opět vykazuje kladný výsledek hospodaření díky zvyšujícím se tržbám jak v tuzemsku, tak i v cizině. Od roku 2011 se VH pravidelně zvyšuje. Zatím nejvyššího výsledku hospodaření firma dosáhla v roce 2016, kdy VH přesáhl hranici 80 milionů Kč.

Společnost Trevos sestavuje výkaz zisku a ztráty v druhovém členění a protože se řadí mezi střední podniky, sestavuje výkaz zisku a ztráty v plném rozsahu. Výkaz je přiložen v příloze G a je sestaven za rok 2016. Tabulka 6 ukazuje hlavní oddíly ve výkazu zisku a ztráty a je zaměřena na hodnotu provozního výsledku hospodaření za rok 2016 a 2015.

42 Tabulka 6: Provozní výsledek hospodaření (v tisících Kč)

Označení TEXT nejvíce provozních nákladů společnosti. Do této položky patří také ostatní služby.

Položka spotřeba materiálu a energie (účty 501, 502, 503) zahrnuje spotřebu materiálu, energie a ostatních neskladovaných dodávek jako je voda a plyn. Na těchto účtech firma eviduje náklady jako nákup kancelářských potřeb, čistících a ochranných prostředků, spotřeba reklamních a propagačních materiálů či nákup pohonných hmot analyticky rozdělený na nákupy PHM na osobní a nákladní automobily. V rámci evidence výkonové spotřeby, se náklady na vynaložené zboží rozdělují na 3 analytické účty, kde se náklady člení podle středisek.

43

V položce služby (účty 511, 512, 513, 518) jsou zahrnuty opravy a udržování strojů a automobilů, cestovné v tuzemsku i v zahraničí či náklady na reprezentaci, na kterých společnost Trevos eviduje náklady za pohoštění a občerstvení obchodních partnerů.

Ostatními službami pro firmu jsou nájmy, poradenské služby, likvidace odpadu, služby vykonané hlídací agenturou, školení zaměstnanců, platby celním orgánům, či úklidové práce externí firmou.

Společnost Trevos vykazuje dlouhodobě zápornou hodnotu položky změna stavu zásob vlastní činnosti a jinak tomu nebylo ani v roce 2016. Ve firmě to znamená, že za celý rok 2016 bylo vytvořeno více hotových výrobků, než kolik bylo evidováno zásob. V položce změna stavu zásob vlastní činnosti je zahrnuta změna stavu polotovarů a výrobků a aktivace dlouhodobého hmotného majetku. V tomto roce firma nezaznamenala žádný pohyb v položce aktivace.

Důležitými náklady firmy Trevos jsou náklady osobní (521, 524, 525, 527), které zahrnují náklady mzdové a náklady na sociální zabezpečení, zdravotní pojištění a ostatní náklady.

Mzdové náklady firma Trevos rozděluje analyticky na hrubou mzdu režijní, hrubou mzdu THP a hrubou mzdu jednicovou. Do osobních nákladů jsou dále zahrnuty náklady na sociální a zdravotní pojištění, životní pojištění a zákonné sociální náklady, do kterých patří náklady na lékařské prohlídky a stravné.

Do položky úpravy hodnot v provozní oblasti jsou společností Trevos zaznamenány odpisy dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku a odpisy kupní ceny leasingu (551). Zde se projevuje i tvorba a zúčtování opravných položek – zásob a pohledávek (559).

V ostatních provozních nákladech firmy Trevos lze najít náklady na prodaný materiál, daň silniční, spotřebu cenin nebo tvorbu a zúčtování ostatních rezerv, které jsou později použity na mzdy nebo dovolené zaměstnanců. Dalšími provozními náklady nepatřících do předchozích skupin, jsou například smluvní pokuty a penále (544), ostatní pokuty a penále (545), odpisy pohledávek (546), pojistné majetku, reklamace, poplatky za rozhlas (548), nebo manka a škody, rozdělené na polotovary, výrobky, odvod DPH a materiál (549).

V položce jiné provozní náklady může firma Trevos zaznamenat i poskytnuté dary, ovšem v roce 2016 byly poskytnuty pouze peněžní dary a z tohoto důvodu se dary zobrazují až ve finančním výsledku hospodaření

44

Provozní výsledek firmy Trevos za rok 2016 byl vypočítán jako rozdíl výnosů a nákladů z provozní činnosti. V roce 2016 byl provozní výsledek hospodaření kladný v hodnotě 106 074 Kč a oproti roku 2015 vzrostl o 11,8 %. Společnost tedy v roce 2016 vynaložila více peněžních prostředků na zajištění běžné podnikatelské činnosti než v roce 2015.

Tabulka 7 podává informace o významných hodnotách finančního výsledku hospodaření v letech 2016 a 2015. Aby firma stále zvyšovala zisk, bylo by dobré dosahovat i kladného finančního výsledku, ovšem to se firmě Trevos dlouhodobě nedaří.

Tabulka 7: Finanční výsledek hospodaření (v tisících Kč)

Označení TEXT

Jak je patrné z tabulky 7, oproti roku 2015, kdy firma Trevos nevynaložila žádné náklady na prodané podíly, a tedy neprodávala žádné své akcie, v roce 2016 již tyto náklady vynaložila a prodávala své akcie v hodnotě 115 000 Kč. V položce nákladové úroky a podobné náklady firma zaznamenává úroky z úvěrů stávajících a úroky z úvěrů od roku 2018. V položce ostatní finanční náklady společnost Trevos eviduje dary, které mají finanční charakter, kurzové ztráty, poplatky bance, poplatky k úvěrům od roku 2018 a tvorbu a zúčtování opravných položek ve finanční činnosti.

45

Finanční výsledek hospodaření firmy Trevos je opět záporný, jako v roce 2015, a po odečtení finančních nákladů od finančních výnosů vyšel finanční výsledek hospodaření – 6 328 Kč. Pro firmu záporný finanční výsledek znamená snížení celkového výsledku hospodaření. Záporný finanční výsledek hospodaření je u firmy Trevos dán tím, že má několik úvěrů a s nimi spojené úroky, které musí platit.

Tabulka 8 zobrazuje nejdůležitější část výkazu zisku a ztráty za rok 2016 a 2015. Výsledek hospodaření před zdaněním byl vypočítán jako součet provozního výsledku hospodaření a finančního výsledku hospodaření.

Tabulka 8: Výsledek hospodaření (v tisících Kč)

Označení TEXT výsledek hospodaření po zdanění 80 071 Kč. (Trevos, 2017)