• No results found

Hypoteser Revisionsbyråns kra

In document Revisorns position och identitet (Page 72-102)

5. Empiriskt resultat och analys

5.2 Revisorns position

5.2.2 Hypoteser Revisionsbyråns kra

Lönsamhet

H1: Bidrag till revisionsbyråns lönsamhet är positivt relaterat till position.

Då revisionsbyråns klienter är essentiella för revisionsbyråns överlevnad är det viktigt att revisorn gör ett gott arbete hos klienten. Genom att revisorn utför ett gott arbete ökar incitamenten för att klienten ska fortsätta sitt samarbete med revisionsbyrån. (Elg & Jonnergård, 2011) Detta innebär att en revisor som lägger stor vikt vid arbete hos sina klienter, och till följd av det har en hög debiteringsgrad, kommer att tillgodose revisionsbyråns behov eftersom revisionsbyråns överlevnad beror på klienterna.

Enligt de regressions- och korrelationsanalyser som vi har gjort kan vi inte påvisa något samband mellan lönsamhet och uppnådd position överhuvudtaget.

Att vi inte kan påvisa något samband mellan debiteringsgrad, och därmed lönsamhet, och uppnådd position kan bero på att de revisorer som redan uppnått position inte arbetar lika aktivt med klienter då de har andra sysslor som exempelvis den dagliga skötseln av revisionsbyrån. Våra resultat visar att det inte finns något samband mellan debiteringsgrad och uppnådd position, men det kan vara så att debiteringsgraden har betydelse innan revisorn uppnår position, alltså att den ligger till grund för att revisorn befordras. Om en revisor har en hög debiteringsgrad, och därmed bidrar till byråns lönsamhet, kan denne belönas av sin revisionsbyrå. Enligt Mueller et al (2011) erbjuder flera revisionsbyråer idag konsultverksamhet inom en rad områden, vilket kan ses som en komplettering till revisorns revisionsuppgift. Om revisorn väljer att erbjuda dessa tjänster till sina klienter kommer debiteringsgraden för denna klient att öka, vilket även kan uppmärksammas hos revisionsbyrån. Detta innebär att ju fler tjänster revisorn erbjuder, desto högre blir debiteringsgraden och därmed kan revisorn komma att belönas.

Nya klienter

H2: Att knyta nya klienter till byrån är positivt relaterat till position.

Ytterligare en faktor som kan hänföras till revisionsbyråns krav är nya klienter. Studier av Grey (1998) visar att revisionsbyrån värdesätter revisorns förmåga att knyta nya klienter till byrån. Enligt Öhman (2004) kommer denna förmåga att belönas i stor grad av revisionsbyrån, vilket särskilt påvisas genom att många av revisionsbyråns belöningskriterier kan hänföras till relationen med klientföretaget. De revisorer som därmed skaffar, och behåller en sedan tidigare god relation till klienter kan därmed komma att belönas genom att uppnå position inom revisionsbyrån.

Den regressionsanalys som genomförts kan inte påvisa något samband mellan revisorns förmåga att knyta nya klienter till revisionsbyrån och uppnådd position. Korrelationsanalysen visar dock en positiv signifikans, vilket innebär att ju fler klienter som revisorn knyter till revisionsbyrån, desto högre position innehar denne. Våra analyser för de enskilda positionsvariablerna kan dock inte påvisa någon signifikans med nya klienter, vilket innebär att hypotesen endast kan accepteras till viss del.

Hypotes H2, att knyta nya klienter till revisionsbyrån är positivt relaterat till position, accepteras till viss del.

Enligt den korrelationsanalys som genomförts kan vi härleda en korrelation mellan nya klienter och uppnådd position. Denna korrelation visar sig genom att ju fler nya klienter som revisorn bidrar med, desto högre position kommer denne att uppnå. Det innebär alltså att de revisorer som ser till att revisionsbyråns krav på nya klienter belönas i enlighet med Öhmans (2004) teorier. Denna analys visar också att revisorer som innehar höga positioner i regel har knutit till sig fler klienter än de revisorer som inte innehar de högre positionerna. En anledning till detta kan vara att de revisorer som innehar höga positioner, exempelvis partner, ses som revisionsbyråns ansikte utåt och därmed är den som avslutar affärer med nya klienter. Det innebär då att revisorer med högre positioner anses vara de revisorer som knyter till sig flest klienter.

Övertidsarbete

H3: Övertidsarbete är positivt relaterat till position.

Den revisor som arbetar övertid, och därmed visar engagemang och offervilja för sitt arbete, kommer enligt Coffey (2004) öka möjligheten att uppnå position inom revisionsbyrån. Friedman & Greenhaus (2000) menar att engagerade revisorer som arbetar övertid troligtvis är trogna gentemot sin revisionsbyrå, vilket givetvis värdesätts av byrån. Att revisorn arbetar övertid innebär att denne finns tillgänglig för revisionsbyrån, men också för klientföretaget. Som tidigare visat är klientföretaget viktigt för revisionsbyrån då denna är avgörande för byråns överlevnad. Genom att revisionsbyrån och dess anställda signalerar att de är tillgängliga för klienten vid de flesta tider kan det resultera i en nöjd klient, vilket indirekt innebär en nöjd klientbyrå.

Enligt den regressionsanalys som genomförts kan vi konstatera att det finns ett signifikant samband mellan övertidsarbete 2 och uppnådd position. Även vår korrelationsanalys visar att det finns signifikans, då vid de oberoende variablerna övertid 1 och övertid 2. När det gäller den enskilda positionsvariabeln position kan vi påvisa signifikans vid korrelationsanalysen för övertid 2.

Hypotes H3, övertidsarbete är positivt relaterat till position, accepteras.

Om revisorn arbetar övertid kommer denne alltså troligtvis att belönas för sitt arbete och sin tillgivenhet gentemot revisionsbyrån. Då revisorn visar engagemang för byrån och sitt arbete kommer revisorn att befordras, och därmed fortsätta vara engagerad i revisionsbyråns dagliga arbete. Detta kan vi påvisa genom vår tidigare analys, vilken säger att det finns en korrelation mellan övertidsarbete och uppnådd position. Vårt samband visar att ju fler timmar per vecka som revisorn arbetar, desto högre position innehar denne. De revisorer som arbetar fler timmar i veckan än vad andra revisorer gör innehar alltså en högre position. Detta beror antagligen på att med det ansvar som följer med högre positioner tillkommer även extra arbetstimmar eftersom det finns fler arbetsuppgifter som måste genomföras. Något som bekräftar detta är att variabeln heltid/deltid också påvisar ett positivt samband. Detta innebär att revisorer som arbetar heltid innehar högre positioner, vilket troligtvis beror på att de arbetar mer än de revisorer som arbetar deltid.

Enligt de statistiska tester som genomförts för de enskilda positionsvariablerna kan vi inte vid den beroende variabeln godkänd/auktoriserad påvisa ett samband med övertidsarbete 1 eller 2. Detta kan bero på att för att erhålla sin titel som godkänd eller auktoriserad revisor måste revisorn genomgå utbildning, praktik och ett kunskapstest. Dessa kriterier är objektiva, och kommer således inte att påverkas av exempelvis övertidsarbete eller andra subjektiva kriterier för att uppnå position.

Demografi

Ålder

H4: Ålder är negativt relaterat till position.

Enligt Collin et al (2007) kommer den demografiska faktorn ålder ha betydelse för vilken position revisorn uppnår. Detta beror på att ju yngre en revisor är, desto större möjligheter har denne att uppnå position. En av anledningarna till detta kan vara att revisorns unga ålder medför en nyligen avslutad akademisk utbildning, där kunskapen fortfarande är färsk och i behåll. Då revisionsarbetet är baserat på kunskap är detta revisorns viktigaste förmåga. Att unga revisorer, som därmed innehar nyligen inlärd kunskap, i större utsträckning uppnår position ter sig därför naturligt.

Vi kan i våra regressions- och korrelationsanalyser inte påvisa något samband mellan ålder och revisorns position. Detta innebär att vår studie inte stödjer tidigare teorier. Dock kan vi se att det finns ett signifikant samband mellan den enskilda positionsvariabeln godkänd/auktoriserad och ålder i korrelationsanalysen.

Hypotes H4, ålder är negativt relaterat till position, förkastas.

Då vi inte kan påvisa något samband mellan ålder och position kan vi dra slutsatsen att vår studie inte delar det resultat som tidigare studier gör. Vi kan dock vid korrelationsanalysen för den enskilda positionsvariabeln godkänd/auktoriserad påvisa ett samband med ålder. Detta kan bero på att de revisorer som genomgår certifieringsprocessen och inte går vidare till att bli chef eller partner relativt fort efter certifieringen nöjer sig med att inneha sin titel som godkänd eller auktoriserad revisor. Dessa revisorer har troligtvis inte en önskan om att bli chef eller partner, eftersom sambandet visar att ju äldre en revisor är, i desto större utsträckning är denne godkänd eller auktoriserad. Detta innebär att vi trots förkastad hypotes kan finna sanning i vad tidigare teorier säger. Detta eftersom motivationen och målsättningen för yngre revisorer visst kan ha betydelse för positionen i den meningen att om de inte uppnår högre position inom en snar framtid efter certifieringen inte heller kommer att göra det längre fram i tiden heller. Vi kan dock inte finna ett samband mellan att yngre revisorer tenderar att vara chefer eller partners, vilket inte stödjer teorin tillräckligt för att kunna acceptera hypotesen.

Kön

H5: Att vara man är positivt relaterat till position. H6: Att vara kvinna är negativt relaterat till position.

Tidigare studier har visat att kön har en stor betydelse när det gäller revisorns position (Collin et al, 2007; Elg & Jonnergård, 2009; Jonnergård & Stafsudd, 2009). Dessa visar att män i regel innehar högre position än kvinnor. Detta kan bero på att individer är homogena, och därför helst umgås med individer som liknar de själva. Enligt Collin et al (2007) innehar män 92 % av de högsta positionerna i de fyra största revisionsbyråerna i världen. Detta innebär att män kommer att välja att befordra andra män, då de är homogena.

Våra analyser kan dock inte påvisa någon korrelation mellan kön och position, varken i regressions- eller korrelationsanalysen. Detta innebär att vår studie inte stödjer tidigare forskning.

Hypotes H5, att vara man är positivt relaterat till position, och hypotes H6, att vara kvinna är negativt relaterat till position, förkastas.

I vår studie har vi inte kunnat finna något som tyder på att revisorns kön har en påverkan på vilken position denne uppnår. Detta innebär att vår studie inte stödjer tidigare forskning. Inte heller när vi testade positionsvariablerna enskilt som beroende variabler kunde vi finna något samband mellan uppnådd position och kön. När det gäller den enskilda positionsvariabeln godkänd/auktoriserad kan detta stämma, eftersom kriterierna för att uppnå denna position är objektiva. Detta innebär att vem som helst som genomgår utbildning och praktik samt avlägger ett kunskapstest kan bli revisor. När det gäller chef och position finner vi det dock märkligt att det inte finns något samband med kön. En anledning kan vara att vi har en låg svarsfrekvens, vilket innebär att det inte finns tillräckligt med underlag för att kunna påvisa något sådant samband.

Familjesituation

H7: Familj är positivt relaterat till position för män.

Då familjesituationen är något som påverkar livet i allmänhet vore det även rimligt om detta påverkade arbetet. Hall (1976) menar att individer med en partner inger förtroende för arbetsgivaren eftersom individen visar på en stabil tillvaro. Genom detta förtroende kan revisorn komma att få mer ansvar, vilket kan påskynda karriären. Även antalet barn och föräldraledighet påverkar revisorns arbete. Enligt Jonnergård & Stafsudd (2009) finns det skillnader mellan män och kvinnor när det gäller familjesituationen. Då kvinnor föder barn kommer de troligtvis att behöva vara föräldralediga längre än männen. Detta får till följd att kvinnor mister de relationer hon byggt upp på arbetet, medan män inte riskerar detta i lika hög utsträckning då dessa i regel inte stanna hemma lika mycket.

Enligt våra analyser kan vi inte påvisa något samband mellan familjesituation och uppnådd position. Dock behandlar vår hypotes endast män, vilket föranledde att vi gjorde samma tester för enbart män. Dessa tester finnes i appendix 2:1 och 2:2. I regressionsanalysen kan vi inte påvisa något samband, men vi kan i korrelationsanalysen finna ett negativt samband mellan föräldraledighet och uppnådd position för män. Detta innebär att ju kortare tid män är föräldralediga desto högre position innehar de, vilket inte stödjer vår hypotes som säger att familj är positivt relaterat till män.

Hypotes H7, familj är positivt relaterat för män, förkastas.

Eftersom Jonnergård & Stafsudd (2009) menar att kvinnor påverkas negativt av barnafödande och föräldraledighet då de mister sina relationer kunde vi ha antagit att män, som varken föder barn eller är föräldralediga i lika stor utsträckning som kvinnorna, inte skulle påverkas negativt. En möjlig anledning till att det ser ut på detta sätt är att kvinnor kanske inte påverkas så negativt som vi tidigare har antagit. Det finns en möjlighet att kvinnor inte påverkas negativt av att de är borta från jobbet under en längre tid. Detta torde då innebära att inte heller män kommer att påverkas positivt eftersom kvinnor inte påverkas negativt av samma situation, vilket i sin tur innebär att män och kvinnor påverkas lika av sin familjesituation.

Erfarenhet

H8: Erfarenhet är positivt relaterat till position.

Som vi har nämnt i vår teoretiska referensram kommer tidigare erfarenheter av redovisning och revision vara meriterande vid rekryteringen av nya revisorer. Inte beroende på att de lättare lär sig den specifika revisionsbyråns uppgifter, utan snarare för att de är införstådda i vilken företagskultur som genomsyrar revisionsbyrån. (Anawke & Greenhaus, 2000)

I våra regressions- och korrelationsanalyser kunde vi inte finna något signifikant samband mellan någon av de oberoende variablerna gällande erfarenhet och den beroende variabeln position. När vi ser till de enskilda positionsvariablerna kan vi däremot utläsa signifikanta samband mellan variablerna godkänd/auktoriserad och erfarenhet 1 samt erfarenhet 3 i korrelationsanalysen. Detsamma gäller för den enskilda positionsvariabeln partner, vilket innebär att vi kan acceptera hypotesen till viss del.

Hypotes H8, erfarenhet är positivt relaterat till position, accepteras till viss del.

Då vi hade utformat vår hypotes med grund i den teoretiska referensram vi har innebär det att erfarenhet skulle bidra till att revisorn uppnår hög position. Då denna hypotes grundar sig i tre oberoende variabler är det av vikt att analysera dessa var för sig. Den första oberoende variabeln som ska mäta erfarenhet är just erfarenhet, vilket innebär antalet år som revisorn arbetat med revision. Att denna inte visar något samband med uppnådd position anser vi vara märkligt. En möjlig anledning kan vara att revisorer som arbetat med revision under en längre tid och inte klivit uppåt i karriärstegen kanske inte har en hög position som mål, och därmed inte heller har någon motivation till att sträva mot en sådan. Trots att vi inte kan finna något samband mellan positionsvariabeln har vi kunnat finna signifikanta samband för de enskilda positionsvariablerna godkänd/auktoriserad samt partner och erfarenhet 3. Detta, i samband med att även erfarenhet 3 visar ett signifikant samband med de enskilda positionsvariablerna innebär att hypotesen kan accepteras till viss del. Då samtliga samband är positiva innebär det att revisorer med stor erfarenhet i större utsträckning innehar positionerna auktoriserad och partner.

När det gäller vår andra oberoende variabel, som är antal anställningar, finns inte heller här något samband. Detta kan bero på att de revisorer som byter anställningsbyrå flera gånger inte inger någon tillit, vilket gör att de inte blir befordrade.

Till sist testade vi även den oberoende variabeln antal år i nuvarande anställning. Inte heller här kan vi påvisa något signifikant samband. En förklaring till detta, och även de övriga oberoende variablerna som testats för erfarenhet, kan vara att det inte är revisorns erfarenhet som är avgörande för att uppnå position inom byrån. Istället kan det exempelvis vara revisorns personliga egenskaper eller dess förmåga att bidra till revisionsbyråns lönsamhet som belönas. De revisorer som bidrar till ett positivt resultat för revisionsbyrån verkar vara mer motiverade, vilket kan signalera att de är engagerade i revisionsbyråns framtid. Om en revisor har arbetat i samma byrå under en längre tid utan att tillföra särskilt mycket till byrån kommer denne troligtvis inte att belönas. Dock har vi funnit att erfarenhet 3 visar ett signifikant samband med de enskilda positionsvariablerna godkänd/auktoriserad och partner.

Revisionsbyråns storlek

H9: Anställning vid en stor revisionsbyrå är positivt relaterat till position

Då revisorn är anställd på en revisionsbyrå kommer denna givetvis att ha betydelse för vilken position revisorn uppnår. Då större byråer även innebär större möjligheter till kan det vara så att motivationen för att uppnå position ökar för revisorn (Elg et al, 2006). Även Collin et al (2007) menar att motivationen för att uppnå position kan öka i takt med att revisionsbyrån ökar eftersom även konkurrensen ökar.

Enligt de analyser som gjorts kan vi påvisa ett positivt signifikant samband i såväl regressions- som korrelationsanalysen. Detta innebär att ju större revisionsbyrå som revisorn är anställd vid, desto högre position kommer denne att inneha. Även korrelationsanalyserna för de enskilda positionsvariablerna chef och partner visar ett signifikant samband.

Hypotes H9, anställning vid en stor revisionsbyrå är positivt relaterat till position, accepteras.

Då hypotesen accepteras, vilket innebär att den går i linje med vad som finns i den teoretiska referensramen, kan vi konstatera att större byråer möjliggör högre positioner för revisorer. En anledning till detta kan, som Elg et al (2006) och Collin et al (2007) säger att motivationen ökar i takt med revisionsbyråns storlek. Det beror på att konkurrensen ökar då revisorerna kan se att det finns möjligheter att uppnå position. Genom att konkurrensen ökar kommer revisorerna att bli mer tävlingsinriktade och därmed motiverade, vilket kan leda till att de visar framfötterna för att öka möjligheterna till att bli befordrade. Om en revisor är motiverad kommer denne troligtvis att arbeta hårt för att nå sitt mål, vilket kan vara fallet här.

5.2.3 Analys

Som vi kan se i resultatet av de analyser som genomförts för den beroende variabeln position kan vi konstatera att endast övertidsarbete 2 och revisionsbyråns storlek visar signifikans i regressionsanalysen. Dessa visar sig även vara signifikanta i korrelationsanalysen, tillsammans med nya klienter och övertidsarbete 1. Då vi har skapat en egen variabel för position, i vilken vi lagt samman variablerna godkänd/auktoriserad, chef och partner, ansåg vi det även vara av intresse att studera dessa variabler var för sig. Detta för att kunna se om

någon av de olika positionerna påvisar ett samband med de oberoende variabler som inte kan påvisas vid den skapade positionsvariabeln. När vi genomförde dessa tester visade det sig att ytterligare signifikanta samband framkom. Med grund i detta har vi valt att acceptera hypotes H3 och H9, medan hypotes H2 och H8 endast kan accepteras till viss del.

En anledning till att de enskilda positionsvariablerna påvisar signifikans i de situationer där den skapade positionsvariabeln inte gör det kan vara att de olika positionerna uppnås på olika sätt. Exempelvis uppnår en revisor sin titel som godkänd eller auktoriserad genom att genomgå utbildning, praktikperiod och ett kunskapstest (Revisorsnämnden, 2013) medan positionerna chef och partner snarare uppnås genom subjektiva åsikter från exempelvis de revisorer som sedan tidigare är chefer eller partners på revisionsbyrån. Då positionerna uppnås på olika sätt är det viktigt att studera de beroende positionsvariablerna var för sig, och inte endast den skapade variabeln position.

5.3 Revisorns identitet

Identitet (revisionsbyrån)

Modell 1 Modell 2 Modell 3

B Std.

Error Beta Sig. Tol. B

Std.

Error Beta Sig. Tol. B

Std.

Error Beta Sig. Tol. Klientföretagets storlek ,174 ,098 ,196 ,078 ,533 ,115 ,086 ,143 ,186 ,533 ,022 ,081 ,030 ,784 ,552 Image 1 -,148 ,145 -,151 ,308 ,297 ,042 ,128 ,047 ,745 ,297 -,118 ,121 -,144 ,332 ,303 Image 2 -,019 ,150 -,020 ,898 ,267 -,149 ,133 -,171 ,264 ,267 -,080 ,124 -,100 ,521 ,276 Uppdragslängd ,039 ,095 ,036 ,682 ,866 ,193 ,083 ,195 ,023 ,866 ,271 ,080 ,298 ,001 ,840 Revisionsbyråns storlek ,361 ,228 ,145 ,115 ,782 -,392 ,201 -,174 ,053 ,782 -,189 ,189 -,091 ,321 ,784 Stadsstorlek -,099 ,132 -,063 ,452 ,917 ,400 ,116 ,283 ,001 ,917 -,003 ,109 -,002 ,979 ,921 Kön ,320 ,304 ,114 ,295 ,555 -,424 ,268 -,167 ,117 ,555 -,200 ,253 -,085 ,430 ,571 Familjesituation 1 -,084 ,425 -,017 ,843 ,928 -,105 ,374 -,023 ,779 ,928 -,254 ,351 -,061 ,472 ,920 Familjesituation 2 ,156 ,144 ,092 ,281 ,899 -,186 ,127 -,122 ,145 ,899 -,137 ,121 -,097 ,261 ,886 Familjesituation 3 -,039 ,023 -,181 ,101 ,544 ,005 ,021 ,023 ,827 ,544 -,015 ,019 -,082 ,452 ,557 Erfarenhet 1 -,009 ,016 -,077 ,575 ,349 ,000 ,014 ,002 ,989 ,349 -,010 ,014 -,095 ,508 ,323 Erfarenhet 2 ,176 ,151 ,136 ,247 ,474 ,082 ,133 ,071 ,537 ,474 ,199 ,128 ,186 ,124 ,460 Erfarenhet 3 ,028 ,017 ,217 ,106 ,366 ,002 ,015 ,019 ,884 ,366 ,017 ,015 ,164 ,236 ,348 N 142 142 139 ,163 ,203 ,168 Adj. R² ,079 ,123 ,083 Sig. ,032 ,004 ,029

Identitet (klientföretaget)

Modell 4 Modell 5 Modell 6

B Std.

Error Beta Sig. Tol. B

Std.

Error Beta Sig. Tol. B

Std.

Error Beta Sig. Tol. Klientföretagets storlek ,106 ,097 ,125 ,277 ,533 -,028 ,087 -,037 ,747 ,534 -,069 ,111 -,073 ,536 ,532 Image 1 ,133 ,144 ,142 ,356 ,297 -,051 ,131 -,060 ,701 ,289 -,027 ,167 -,026 ,870 ,288 Image 2 -,133 ,149 -,145 ,372 ,267 ,171 ,136 ,205 ,211 ,261 ,268 ,172 ,261 ,122 ,260 Uppdragslängd ,147 ,094 ,141 ,119 ,866 -,207 ,084 -,219 ,016 ,863 -,155 ,107 -,133 ,151 ,863 Revisionsbyråns storlek ,111 ,225 ,047 ,622 ,782 ,119 ,203 ,055 ,557 ,788 -,177 ,260 -,066 ,497 ,778 Stadsstorlek -,066 ,130 -,044 ,615 ,917 ,023 ,117 ,017 ,847 ,915 ,035 ,151 ,021 ,817 ,915 Kön ,278 ,301 ,104 ,357 ,555 -,141 ,272 -,058 ,605 ,552 ,065 ,346 ,022 ,852 ,548 Familjesituation 1 -,106 ,420 -,022 ,801 ,928 -,021 ,378 -,005 ,956 ,928 -,217 ,479 -,040 ,651 ,926 Familjesituation 2 -,222 ,142 -,138 ,121 ,899 ,105 ,129 ,072 ,416 ,899 ,147 ,166 ,080 ,377 ,897 Familjesituation 3 ,007 ,023 ,033 ,774 ,544 ,030 ,021 ,162 ,153 ,543 -,018 ,026 -,078 ,505 ,543 Erfarenhet 1 -,011 ,016 -,093 ,514 ,349 -,026 ,015 -,253 ,075 ,348 -,016 ,019 -,126 ,382 ,353 Erfarenhet 2 ,160 ,149 ,130 ,287 ,474 -,007 ,137 -,006 ,958 ,473 -,113 ,174 -,081 ,518 ,473 Erfarenhet 3 ,028 ,017 ,227 ,104 ,366 ,011 ,015 ,099 ,475 ,364 -,003 ,019 -,022 ,876 ,366 N 142 141 139 ,093 ,113 ,079 Adj. R² ,002 ,023 -,016 Sig. ,434 ,249 ,628

När vi studerar regressionsanalyserna för de beroende variablerna ”jag umgås även privat med mina kollegor” (modell 1), ”jag deltar aktivt i de sociala aktiviteter som revisionsbyrån anordnar” (modell 2) och ”jag tillämpar dagligen revisionsbyråns normer och regler” (modell 3) kan vi konstatera att deras toleransvärden är acceptabla och att modellerna är signifikanta. Vi kan även utläsa att förklaringsgraderna är 15,1 %, 35,3 % respektive 13,3 %, vilket innebär

Identitet (professionen)

Modell 7 Modell 8 Modell 9

B Std.

Error Beta Sig. Tol. B

Std.

Error Beta Sig. Tol. B

Std.

Error Beta Sig. Tol. Klientföretagets storlek ,009 ,080 ,013 ,908 ,533 -,083 ,106 -,076 ,435 ,533 -,036 ,115 -,036 ,753 ,537 Image 1 ,006 ,119 ,007 ,960 ,299 -,190 ,158 -,157 ,232 ,297 -,053 ,170 -,047 ,756 ,303 Image 2 -,196 ,124 -,250 ,116 ,267 ,152 ,163 ,128 ,353 ,267 ,302 ,177 ,271 ,090 ,271 Uppdragslängd ,289 ,079 ,323 ,000 ,859 ,127 ,103 ,095 ,218 ,866 -,135 ,113 -,107 ,234 ,852 Revisionsbyråns storlek ,026 ,187 ,013 ,892 ,783 -1,423 ,248 -,462 ,000 ,780 -,075 ,270 -,026 ,782 ,773 Stadsstorlek ,065 ,110 ,050 ,558 ,908 ,119 ,143 ,062 ,406 ,920 ,072 ,154 ,040 ,642 ,924 Kön -,109 ,250 -,047 ,664 ,556 -,492 ,331 -,142 ,139 ,555 -,301 ,357 -,093 ,401 ,566 Familjesituation 1 -,057 ,349 -,014 ,870 ,926 -,027 ,462 -,004 ,953 ,926 ,501 ,498 ,087 ,315 ,926 Familjesituation 2 -,051 ,119 -,037 ,671 ,896 ,097 ,157 ,046 ,539 ,901 ,036 ,170 ,018 ,833 ,899 Familjesituation 3 -,012 ,019 -,066 ,550 ,545 ,030 ,025 ,113 ,242 ,545 ,024 ,028 ,096 ,390 ,556 Erfarenhet 1 ,009 ,013 ,096 ,486 ,350 -,013 ,018 -,087 ,478 ,339 -,054 ,019 -,393 ,006 ,340 Erfarenhet 2 ,081 ,124 ,077 ,517 ,476 -,122 ,165 -,077 ,462 ,469 ,169 ,180 ,114 ,349 ,464 Erfarenhet 3 ,003 ,014 ,026 ,847 ,370 ,015 ,019 ,094 ,432 ,356 ,031 ,020 ,210 ,130 ,361 N 141 141 140 ,151 ,353 ,133 Adj. R² ,065 ,288 ,044 Sig. ,058 ,000 ,128

att modellerna är användbara för att mäta identifieringen med revisionsbyrån. I modell 1 kan vi inte finna några signifikanta oberoende variabler. I modell 2 finner vi däremot två signifikanta variabler; uppdragslängd och stadsstorlek. Betavärdena för dessa variabler är positiva. I modell 3 kan vi utläsa en signifikans med den oberoende variabeln uppdragslängd.

In document Revisorns position och identitet (Page 72-102)

Related documents