• No results found

Klientföretaget

In document Revisorns position och identitet (Page 39-42)

3.4 Samvariation mellan identitet och position

3.4.2 Klientföretaget

Då klienterna tidigare har påvisats vara viktiga för revisionsbyrån ter det sig naturligt att en god relation med dessa verkar meriterande för revisorerna. Ibarra (1992) menar att individer som bidrar mest till företagets positiva resultat är de individer som främst belönas. Det är av vikt för revisorerna att upprätthålla en god relation och tillgänglighet gentemot klienterna för att kunna bidra till revisionsbyråns lönsamhet. Detta kan underlättas genom att vara en del av nätverket inom revisionsbyrån, eftersom ett band mellan revisionsbyrån och klientföretaget uppstår. Det kan exempelvis vara så att revisorn ibland äter middag med sin klient för att upprätthålla en god relation till denne. Genom att socialisera sig med sina klienter bidrar revisorn till revisionsbyråns bästa, vilket revisionsbyrån värdesätter. (Jonnergård & Stafsudd, 2009)

För att en revisor ska lyckas i sin egen byrå behöver den ett bra kontaktnät och en förmåga att sälja in tjänster till klientföretaget, om den inte har denna förmåga så kommer revisorns karriär troligtvis inte att gå så bra. Detta sänder signaler till revisionsbyråns revisorer om att dessa egenskaper krävs för att lyckas inom byrån. I byråer är det vanligt att de som lyckas bra blir partners i byrån. Det kan alltså vara så att en revisor som vill bli partner kommer att fokusera på att skapa kontaktnät och öka konsulttjänsterna i klientföretaget. Tidigare studie visar på att bidragandet med god lönsamhet till revisionsbyrån är något som belönas mest för revisorer (Ibarra, 1992). Detta gör att revisorer som siktar mot att uppnå chefsbefattning eller att bli partner kommer att fokusera på att skapa och bibehålla goda klientrelationer för att bidra med lönsamhet till revisionsbyrån, och på så sätt bli belönade. Att upprätthålla en god klientrelation innebär alltså något positivt för revisorns karriär, likaså en identifiering med klientföretaget om denna innebär en god lönsamhet för revisionsbyrån. När revisorn väl blivit partner inom byrån kan det dock vara så att dess tidigare starka identifiering med klientföretaget minskar och istället ersätts med en stark identifiering med revisionsbyrån. Då revisorn har blivit partner kan det vara viktigare för denne att se till revisionsbyråns behov, vilket kan öka incitamenten för identifiering med denna.

3.4.3 Professionen

Revisionsyrket är även en profession, vilket kan beskrivas som en grupp människor med likartad utbildning och arbetsuppgifter. Individer inom gruppen har gemensamt tagit ett beslut om hur yrket ska utföras, vilket i detta fall innebär att alla revisorer ska göra likartade bedömningar beroende på situation. Inom professionen finns det även normer och regler som ofta finns nerskriva, vilka alla inom professionen är skyldiga att följa. (Jonnergård & Stafsudd, 2009) Enligt Grey (1998) har professionens tidigare starka roll kommit att försvagas, vilket till viss del kan förklaras genom att flera revisionsbyråer idag erbjuder ett flertal olika tjänster. Detta innebär att dagens revisionsbyråer och revisorernas arbete inte genomsyras av professionens normer och regler i lika stor utsträckning som den traditionella bilden av revisionsprofessionen. Istället tas det för givet att alla revisorer som är anställda på revisionsbyrån innehar de kunskaper som professionen kräver, vilket innebär att en relation till professionen inte värdesätts i den utsträckning som tidigare antagits. (Grey, 1998)

Trots att professionens roll har försvagats kan det vara intressant att se om en samvariation finns mellan revisorns identifikation med professionen och dess position. En revisor som strävar efter att bli en godkänd eller auktoriserad revisor kommer i processen att bli inlärd att identifiera sig med professionen, men samtidigt kan det också vara så att den som identifierar sig med professionen tenderar att bli godkänd eller auktoriserad revisor. En revisor som identifierar sig med professionen har starka åsikter kring rätt och fel och följer strikt regelverk och normer, därför kommer de att tendera att bli godkända eller auktoriserade revisorer i och med att de är de högsta nivåerna inom yrket.

En revisor som fokuserar på certifieringsprocessen och att bli godkänd eller auktoriserad revisor kommer inte att bidra med lika god lönsamhet till revisionsbyrån. Denne kommer att utföra sina arbetsuppgifter utifrån professionens normer och regler och kommer istället att lägga vikt på att utföra arbetet väl snarare än att koncentrera sig på relationer inom och utanför revisionsbyrån. Vi har tidigare argumenterat för att om revisorn ska kunna höga positioner så som chef eller partner, krävs det att revisorn bidrar med god lönsamhet och har starkt nätverk. Revisorer som fokuserar på att genomgå certifieringsprocessen, och därmed bli godkända eller auktoriserade revisorer, kommer alltså inte att uppnå de högre positionerna eftersom de för tillfället fokuserar på sådana faktorer som inte belönas av revisionsbyrån.

H21: Identifiering med professionen är negativt relaterat till position.

Sammanfattningsvis innebär det att det finns incitament för att revisorns identitet och position samvarierar. Då revisorns identifikation med revisionsbyrån, klientföretaget eller professionen har betydelse för i vilken grad revisorn utvecklar relationer och nätverk inom dessa grupper kan det påvisas att revisorns identitet även har betydelse för vilken position revisorn uppnår. Det kan dock även vara så att revisorns position har påverkan för vad revisorn identifierar sig med.

In document Revisorns position och identitet (Page 39-42)

Related documents