• No results found

Hyresrätter – till äldre, ungdomar och flyktingar Det vanligaste är att det är brist på små och medelstora hyresbostäder, men

In document Bostadsmarknaden 2008-2009 (Page 38-42)

ofta saknas även ett tillräckligt utbud av andra boendeformer. Äldre som vill flytta till något mindre, ungdomar, barnfamiljer och hushåll med höga krav på attraktivt läge, är de grupper som de flesta kommuner pekar på när det gäller vilka som påverkas av bostadsbristen. Men även flyktingar som fått uppehållstillstånd är en grupp som allt fler kommuner lyfter fram.

Det går inte att med utgångspunkt från Bostadsmarknadsenkäten kvantifiera bostadsbehovet. Det handlar här om antal kommuner med brist på bostäder – inte om antal bostäder som behövs. Vi bedömer det inte som möjligt att få en tillförlitlig kvantifiering av behovet via kommunerna. Däremot försöker vi genom Bostadsmarknadsenkäten ringa in vilka typer av bostäder som det är brist på, och vilka grupper som drabbas av bostadsbristen. Men det blir på många håll fråga om en ganska grov uppskattning.

Behovet av hyresrätter till unga och äldre kvarstår

● Pensionärer som vill flytta till en mindre bostad är även i år är den grupp som flest kommuner lyfter fram. Det är tydligt att det är många

kommuner som märker av en ökad efterfrågan från de äldre hushållen. ● Fortfarande är ungdomarna en grupp som drabbas hårt av bostadsbristen.

På en bostadsmarknad med låg omsättning får de unga svårt att hitta något som de har råd med – de bostäder som eventuellt finns att tillgå är antingen för stora eller för dyra.

● En aktuell fråga i många kommuner är att skapa bostäder i attraktiva lägen. Hälften av samtliga kommuner har uppgett att det finns en efterfrågan på bostäder från hushåll med höga krav på attraktivt läge. ● Den grupp som har ökat mest procentuellt sett sedan förra året är

flyktingar som har fått uppehållstillstånd och ska bosätta sig permanent i kommunen. Se även avsnitt ”Brist på bostäder till flyktinghushåll”. ● Det vanligaste är att det är brist på små och medelstora hyresbostäder.

För vilka grupper är det brist på bostäder?

Läget i storstadsregionerna

I storstadsregionerna är det generellt sätt brist på bostäder i någon form för samtliga grupper. Men det skiljer sig lite åt mellan storstadsområdena. I Storgöteborg verkar läget mer ansträngt än i de andra två storstadsområden. ● I Storstockholm är det åtta av tio kommuner som lyfter fram att det är

brist på bostäder för ekonomiskt svaga hushåll och ungdomar. Mer än hälften av kommunerna uppger att det är brist på bostäder för äldre, barnfamiljer, ensamstående och flyktingar.

● I Storgöteborg är det i stort sett samtliga kommuner som uppger att man har brist på bostäder för ungdomar och ekonomiskt svaga hushåll. Fler- talet av kommunerna har brist på bostäder för stora barnfamiljer och äldre. Mer än hälften av kommunerna i Storgöteborg har brist på bostä- der för samtliga grupper.

● I Stormalmö är det framförallt ungdomar och äldre som samtliga kom- muner lyfter fram. Många kommuner har även brist på bostäder för barnfamiljer och ensamstående.

Bostäder i attraktiva lägen och till äldre efterfrågas i övriga landet

Den största skillnaden gentemot Storstadsregionerna är att nästan samtliga kommungrupper lyfter fram brist på bostäder för hushåll som efterfrågar attraktivt läge. Men även brist på bostäder för äldre och ungdomar syns här.

0 20 40 60 80 100 120 140 160 180 200

Studenter Ensamstående med barn

Ekonomiskt svaga hushåll Flyktingar som fåttuppehållstillstånd

Ensamstående Stora barnfamiljer Inflyttande hushåll (framförallt

arbetskraftsinflyttning) Barnfamiljer Hushåll med krav på god tillgänglighet

Ungdomar

Hushåll med höga krav på attraktivt läge

antal 2007 antal 2008

Ungdomar

Antal kommuner

Medelålders & äldre som vill flytta till mindre bostad

● I kommuner med högskola och mer än 75 000 invånare är det främst brist på bostäder för ungdomar och flyktingar. Det är ingen annan kommungrupp utanför storstadsregionerna som procentuellt sett lyfter fram ungdomar som dessa kommuner. Flera kommuner lyfter även fram hushåll som efterfrågar attraktiva lägen, äldre och ekonomiskt svaga hus- håll. Exempel på kommuner i denna grupp är Norrköping, Linköping, Växjö, Sundsvall och Umeå.

● I högskoleorter med mindre än 75 000 invånare är det främst brist på bostäder för ungdomar och på bostäder i attraktiva lägen. Många kom- muner lyfter även fram medelålders personer, äldre och hushåll med krav på god tillgänglighet. Inom denna grupp återfinns exempelvis Kalmar, Karlskrona, Trollhättan, Borlänge och Skellefteå.

● I de mindre kommunerna blir det väldigt tydligt att det framför allt är brist på bostäder för äldre som vill flytta till mindre bostad, hushåll med krav på god tillgänglighet och hushåll som efterfrågar attraktiva lägen.

Hyresrätter efterfrågas

● Det vanligaste är att det är brist på små och medelstora hyresbostäder, men ofta saknas även ett tillräckligt utbud av andra boendeformer. ● Av alla kommuner är det 75 procent som pekar på behovet av hyreslä-

genheter. Drygt 60 procent, har behov av mindre hyresrätter. Det är något fler än föregående år. Men det är även brist på andra lägenhets- storlekar. 50 procent av kommunerna redovisar brist på tre rum och kök. Lika många har brist på fyra rum och kök eller större.

● I många kommuner är det brist även på andra boendeformer än

hyresrätter. I drygt hälften av kommunerna upplever man att det är brist på bostadsrätter, i synnerhet tre rum och kök eller större.

Storstadsregionerna

● I samtliga storstadsregioner är behovet av hyresrätter stort. I stort sett samtliga kommuner är i behov av hyresrätter. Men det finns även behov av andra upplåtelseformer. I Stormalmö är behovet av bostadsrätter något större än i de andra två storstadsområdena.

Övriga landet

● I de större kommunerna finns det behov av samtliga upplåtelseformer. Men i de mindre kommunerna är det framför allt hyresrätter som det är brist på.

Vilken typ av bostäder saknas? 0 20 40 60 80 100 120

Storstockholm Storgöteborg Stormalmö Högskoleorter >75 000

Högskoleorter

<75 000 Övriga kommuner >25 000

Övriga kommuner <25 000 Hyresrätt Bostadsrätt Egnahem

Fler kommuner rapporterar brist för unga

In document Bostadsmarknaden 2008-2009 (Page 38-42)