• No results found

Icke-värdeskapande aktiviteter i tillverkningsprocessen

3.2 Empiri frågeställning 1

3.2.2 Icke-värdeskapande aktiviteter i tillverkningsprocessen

Efter att tillverkningsprocessen kartlagts i föregående kapitel kan nu de icke-värdeskapande aktiviteterna i processen undersökas. De nio aktiviteterna som kartlagts i

processkartläggningen används som utgångspunkt vid identifiering av de icke-värdeskapande aktiviteter och presenteras nedan:

1. Beställa material:

Inom den första aktiviteten förekommer det icke-värdeskapande aktiviteter då man som CNC-operatör beställer för lite material för den planerade produktionen vilket orsakar överarbete.

Detta leder till att man är tvungen att beställa mer vid senare tillfälle, vilket tar tid och som inte skapar något mervärde. Ett annat problem som är återkommande inom denna aktivitet är att operatörer beställer sitt material för tidigt så det hinner ske förändringar i

produktionsplaneringen. I ett sådant fall har operatörerna införskaffat material som de inte behöver för produktion och tvingas då lämna tillbaka detta och det uppkommer en väntan på det nya materialet för operatören. Detta är onödiga aktiviteter som inte skapar något värde för kunden (CNC-operatör 1, Willo, 2019-05-06).

2. Beställa tolkar:

Vid beställningen av tolkar händer det att man som CNC-operatör inte kommer ihåg att beställa dagen innan man behöver tolken och får då vänta på leverans. Denna vänta ses som icke-värdeskapande och uppkommer endast i de fall en operatör glömmer att beställa materialet i tid. Något som också kräver onödigt arbete är att gå från stationen till kontrollstationen för att hämta tolkar (Produktionsledare, Willo, 2019-05-02).

3. Kolla logg från föregående körning:

När det kommer till att kolla logg från föregående körning finns det inga uttalade rutiner. Att inte ha rutiner är något som ofta leder till icke-värdeskapande aktiviteter i form av överarbete.

När man som CNC-operatör går av/på ett skift mitt i ett ställ och inte fyller i loggen/inte kollar logg från föregående körningen är det inte ovanligt att aktiviteter som redan utförts i föregående körning som exempelvis att mäta verktyg utförs igen (CNC-operatör 1, Willo, 2019-05-06).

4. Ta fram detaljer om aktuell körning:

Följekort, ritning, ställblad, kontrollinställningar och godsmärkning är alla saker som finns att tillgå via en dator. De finns dock inte att tillgå i ett och samma program utan

CNC-operatörerna måste leta bland olika mappar och sidor i Jeeves. Detta är något som tar lång tid och letandet hade underlättats om informationen fanns samlad och att tillgå på ett och samma ställe så operatörerna inte lägger onödig tid på att leta, något som ses som överarbete och en icke-värdeskapande aktivitet (Produktionsledare, Willo, 2019-05-06).

5. Ta fram verktyg:

Icke-värdeskapande aktiviteter som uppstår i denna processen förekommer i form av onödigt letande efter verktyg som både är tidsödslande och kräver att CNC-operatörerna måste förflytta sig i produktionen för att leta reda på sina verktyg. Att leta verktyg är en mycket tidskrävande aktivitet som tar mycket värdefull tid från mer värdeskapande arbetsuppgifter och betraktas därför som överarbete. Ibland kan det även vara så att det inte finns stål på lager och då tvingas operatören beställa så att materialet kommer dagen efter, något som också är slöseri med tid då en väntan uppkommer. I fallet med verktygen är det både specialverktyg och arbetsverktyg som är svåra att hitta då det inte finns några rutiner på hur och var de ska förvaras (CNC-operatör 1, Willo, 2019-05-06).

6. Mäta in verktyg:

Att mäta in verktyg innan man verkligen behöver använda dem är något som sparar tid och gör så att det läggs mer tid på värdeskapande aktiviteter (Produktionsledare Willo, 2019-05-06). Ibland händer det att det är kö vid stationen Zoller (mätstation för verktyg) och då förekommer väntetid som är icke-värdeskapande (CNC-operatör 2, Willo, 2019-04-17).

7. Inre ställ:

Det förekommer att man behöver plocka ner verktyg och mäta om vilket leder till överarbete som är icke-värdeskapande, vilket beror på den mänskliga faktorn. Man behöver även ofta vänta på att rätt delar ska finnas att tillgå samt leta reda på rätt delar, något som är väldigt tidsödslande och gör att en icke-värdeskapande aktivitet i form av väntan uppkommer. Det händer även att det uppkommer överarbete i form av omorganisering och städning när man byter material. Stället kräver struktur och koncentration för att det inte ska förekomma

icke-samma person och strukturen för detta inte är effektiv (Produktionsledare, Willo, 2019-05-06).

8. Produktion:

Icke-värdeskapande aktiviteter som uppkommer vid produktionen är defekter/kassation vid maskinerna som uppkommer av många olika anledningar som exempelvis felaktigt inmätta verktyg. Det uppkommer även överarbete vid problem och maskinfel då detta måste åtgärdas direkt när det inträffar. Det händer också att en maskin står still utan att producera vilket slösar med resurser i onödan eftersom en CNC-operatör ofta är ansvarig för två maskiner samtidigt och lägger mer fokus på den andra maskinen. En annan icke värdeskapande aktivitet som kan förekomma är att det förekommer kö vid mätstationerna av färdiga produkter vilket skapar en onödig väntan. Det finns även fall då personal inte har kompetensen att ställa om maskiner vilket gör att produktionen blir lidande i form av att folk störs i sitt arbete och måste hjälpa andra (CNC-operatör 1, Willo, 2019-05-06).

9. Städning:

Inom städningen förekommer det icke-värdeskapande aktiviteter då inte alla har samma rutiner angående städningen vilket orsakar överarbete. Det förekommer att folk väljer att fokusera på städningen istället för att starta sina maskiner vilket leder till att produktionen står still. Det händer även att man inte vet vart man ska lägga sina verktyg efter de har använts, något som också leder till en icke-värdeskapande aktivitet (Produktionsledare, Willo, 2019-05-06).

I Figur 15 presenteras processkartläggningen från föregående delkapitel men där de icke-värdeskapande aktiviteterna också är inkluderade.

Related documents