• No results found

3.2 Empiri frågeställning 1

3.2.1 Tillverkningsprocessen

Detta delkapitel syftar till att kartlägga hur tillverkningsprocessen vid Willos DECO-maskiner ser ut i nuläget. Processkartläggningen baseras på de intervjuer som har utförts tillsammans med produktionschefen, produktionsledaren samt CNC-operatörerna och även på

produktionsdata. Direkta observationer har också bidragit med information till kartläggningen.

3.2.1.1 Produktionsdata

Produktionsdata har samlats in av produktionschef på Willo. Denna data omfattar totalt 374 rapporterade ställ vid Willos DECO-maskiner mellan datumen 2011-05-02 och 2019-04-26.

Den data som har samlats in har dock avgränsats till de ställ som inträffat mellan 2018-01-01 och 2019-04-26, vilket är totalt 120 fall. Denna avgränsning blev aktuell eftersom författarna vill skildra hur det ser ut i nuläget.

Figur 11 Planerad ställtid Willos DECO-maskiner (egen illustration) 0,0

När man kollar på den planerade ställtiden kan man se att den skiftar väldigt mycket beroende på vilken typ av artikel som ska produceras, vilket illustreras i Figur 11. Av totalt 120 ställ landar den totala planerade ställtiden på 1 639 timmar med en genomsnittligt planerad ställtid på 13,7 timmar (Produktionsdata: Bilaga 7.6, Willo, 2019-04-26).

Figur 12 Rapporterad ställtid Willos DECO-maskiner (egen illustration)

När man granskar de rapporterade ställtiderna kan man se att även de skiljer sig åt väldigt mycket beroende på vilket typ av ställ som utförs. I Figur 12 blir det uppenbart att det finns en stor variation mellan olika ställ. Den totala ställtiden som rapporterats för samtliga 120 ställ är 2082,6 vilket ger en genomsnittlig ställtid på 17,4 timmar. Det förekommer vissa rapporterade ställtider som avviker stort från övriga. Avvikelserna uppkommer vid t.ex. maskinfel eller om det t.ex. skulle bli saknas ett verktyg så produktionen kan inte sätta igång förrän detta verktyg finns på plats. I de fallen kan ställtiden uppgå till 80 timmar (Produktionsdata: Bilaga 7.6, Willo, 2019-04-26).

3.2.1.2 Processkartläggning

Detta delkapitel syftar till att kartlägga tillverkningsprocessen vid Willos DECO-maskiner.

Tillverkningsprocessen kan delas upp i nio aktiviteter som presenteras i kronologisk ordning nedan. Figur 13 nedan visar en layout av Willos produktion där berörda stationer och områden har markerats för att ge en ökad förståelse för de nio aktiviteterna och var de utförs i

förhållande till varandra. Den ursprungliga layouten inhämtades från produktionsledaren vid Willo (2019-05-17) och har sedan omarbetats av författarna.

0,0

Figur 13 Layout Willo (egen illustration)

1. Beställa material:

Innan tillverkningen kan påbörjas måste material beställas av CNC-operatörerna, vilket är det första steget i tillverkningsprocessen. Materialet beställs i regel en dag innan produktionen av den aktuella artikeln ska påbörjas och beställs internt från material-hallen som sedan

operatören hämtar i tvätten. I detta steg ingår även att återlämna material från föregående tillverkningsorder till material-hallen (CNC-operatör 1, Willo, 2019-04-17)

2. Beställa tolkar:

Även denna aktivitet utförs i regel dagen innan produktion ska påbörjas. CNC-Operatören beställer en tolk från kontrollavdelningen, vilket är ett verktyg för mätning som möjliggör att operatören kan kontrollera kvalitén på produkten (CNC-operatör 1, Willo, 2019-04-17).

Tolken beställs oftast i samband med att operatören beställer material (Produktionsledare, Willo, 2019-04-17)

3. Kontrollera logg från föregående körning:

Innan CNC-operatören börjar att ställa om maskinen för aktuell körning så ska operatören kontrollera loggen från föregående körning. Denna logg finns antingen uppladdad på datorn vid DECO-maskinen eller i form av ett lösblad som placeras vid arbetsstationen. Loggen behandlar bland annat specifika händelser som inträffat under föregående körning, exempelvis om något maskinfel förekommit. Den behandlar även vem som har kört maskinen och vad som har tillverkats (CNC-operatör 1, Willo, 2019-04-17).

4. Ta fram detaljer om aktuell körning:

Efter att loggen från föregående körning kontrollerats ska detaljer om den aktuella körningen tas fram och skrivas ut. Detaljerna omfattar följekort, ritning, ställblad, kontrollinstruktioner och godsmärkning. Detaljerna finns inlagda i programmet Jeeves, vilket är ett datasystem Willo använder för att tillgå information, vid datorn som är placerad vid varje maskin och skickas sedan till närmsta skrivare i produktionen. Denna aktivitet utförs innan varje körning (CNC-operatör 1, Willo, 2019-04-17).

5. Ta fram verktyg:

Nästa steg i tillverkningsprocessen är att ta fram nödvändiga verktyg för den aktuella artikeln.

Vilka verktyg som är nödvändiga för tillverkningen står på ställbladet som preparerades i föregående aktivitet (CNC-operatör 2, Willo, 2019-04-17). Verktygen kan delas in i två kategorier: arbetsverktyg och specialverktyg. Arbetsverktyg finns vid varje arbetsstation och kan vara exempelvis mejslar, hylsor och andra standardverktyg. Specialverktyg är de verktyg som används för att skära/svarva produkten. De är specifika för en viss artikeltyp och är samlade i ett gemensamt Seco-skåp (Produktionsledare, Willo, 2019-04-17)

6. Mät in verktyg:

Efter att specialverktygen för den aktuella artikeln har tagits fram så måste de mätas in i datorprogrammet vilket görs vid stationen Zoller, som är en separat arbetsstation. Mätningen kommer att tillföra datorn ett X, Y och Z värde på verktyget där X står för diametern, Y för centrumhöjden och Z för längden. Mätning appliceras på varje specialverktyg vid varje körning för att garantera en hög kvalité (CNC-operatör 1, Willo, 2019-04-17).

7. Inre ställ:

Inre ställ är det sista steget innan produktionen i tillverkningsprocessen. CNC-operatörerna ställer nu maskinen för den kommande produktionen. Den här aktiviteten innefattar mycket tekniskt arbete inuti maskinen som exempelvis att byta påskjutarhylsa, byta spänntång, ladda in program i datorn etc. En viktig del i denna aktivitet är att genomföra en provkörning av maskinen för varje enskild precisionsdetalj. Provkörningen kan ta olika lång tid beroende på hur komplexa måtten på precisionsdetaljen är (CNC-operatör 1, Willo, 2019-04-17). Den genomsnittliga ställtiden för Willos DECO-maskiner är 17.4 timmar (Produktionsdata: Bilaga

8. Produktion:

När maskinerna är inställda utefter aktuell artikel kan de börja producera precisionsdetaljerna.

CNC-operatörerna måste nu kontinuerligt kontrollera och mäta de bitar som har producerats för att säkerställa att maskinerna fungerar korrekt. Som regel är en operatör ansvarig för flera maskiner, oftast 2–3 stycken. En typisk aktivitet är att avsyna de färdiga bitarna med hjälp av mikroskop för att kontrollera att bitarna exempelvis inte har skarpkanter. I denna aktivitet ingår även kassering av felaktiga precisionsdetaljer där det exakta antalet kasserade bitar rapporteras i slutet av skiftet. I slutet av produktionen skriver operatören en logg som antingen förmedlas till nästa operatör via datasystemet, via lösblad eller muntligen (CNC-operatör 1, Willo, 2019-04-17).

9. Städning:

Det sista steget i tillverkningsprocessen är städning av arbetsstationen. Städningen utförs delvis för att det ska vara rent på stationen för nästa CNC-operatör men även för att underlätta för operatören att hitta bland verktygen. Torkpapper och lösblad ska slängas, verktyg ska plockas i ordning, vid oljeläckage ska oljan torkas upp etc. (CNC-operatör 2, Willo, 2019-04-17).

Related documents