• No results found

Ungdomarna verkade vara överrens om att de påverkas av TV- program men de kunde inte säga specifikt hur de påverkades, trots att de hade stor insikt i

programmen.Någon av ungdomarna sa att idealet idag på TV och i samhället är

perfektionism och med detta menade hon satte stor press på oss människor eftersom det kunde göra att man inte är nöjd med den man är. De sa att även om man någonstans ändå är nöjd med den man är så är det svårt eftersom man påverkas så mycket av andra

”Försöker man uppnå att se ut som den här idealtjejen så är du accepterad.. men om du skiter i det så är du helt plötsligt inte accepterad längre”

och

”Om en kille föds å ser ut som de inte vill så är det mer så att man som kille måste acceptera det medan man som tjej gör något mer åt håret, har push up bh,

sminkar sig å så”

Dominque, 9:e klass

De ansåg också att ens inre känsla ofta spelade in mycket. Om en person känner sig snygg, har en bra självkänsla, så ser man också bra ut inför allmänheten. De pratade även om att det fanns olika saker för vad som var okej för tjejer respektive killar att göra åt sitt utseende. T ex sa de att det är accepterat att en kille tränar men inte att han solar mycket eftersom han då bryr sig för mycket och därmed blir stämplad, vilket de verkade tycka hade stor betydelse.

”Gör du något som är fel så blir du stämplad å det är inte lätt att bli av med den stämpeln”

Kim, 9:e klass

De menade vidare att även om de personligen inte skulle tycka de var konstigt att en kille brydde sig om sitt utseende i samma utsträckning som det är accepterat att tjejer gör så är det inget de är med om i sin vardag. Någon av intervjupersonerna menade att en kille som sminkar sig rentav blir kallad ”bög”.

”Det är inte så att du hör en kille som säger att han köpt en ny hudlotion å att den är jättebra”

Tintin, 9:e klass

När vi frågade ungdomarna om de kände igen sig i de karaktärer som finns i de program de tittar på så var det flertal som svarade nej. Dock menade vissa att de kan känna igen sig i vissa delar i karaktärerna men inte en hel karaktär. De kan ibland relatera till det verkliga livet och tycka att vissa saker påminner dem om folk de känner, men inte mer än det. Ungdomarna tyckte istället att de ganska ofta känner igen sig i situationer och händelser som sker i TV-programmen, snarare än vad de känner igen sig i karaktärerna. En av ungdomarna sa att hon kände sig som en av karaktärerna i favoritprogrammet Desperate Housewifes, dock fick vi ingen utförligare information kring vad hon menade med detta. En annan ungdom sa att han kunde känna igen vissa händelser i humorprogram som han själv varit med om i verkligheten och att detta gjorde det roligare och lättare att identifiera sig med.

”Jag känner mig ganska ofta som en Desperate Housewifes, men jag tror inte jag känner igen mig till en viss karaktär, det är smågrejor från alla, bilda en egen karaktär”

Dominque, 9:e klass

Vi kom att diskutera lite om budskap i serier efter att en av ungdomarna tagit upp detta. De menade att vissa serier har djupa budskap som inte är helt uppenbara men som de kan ser om de verkligen tänker efter.

”Många serier har ett budskap de vill komma fram till, det kanske man tänker på och sätter in i verkligheten istället för att känna igen sig i en karaktär”

Andrea, 9:e klass

När vi frågade om ungdomarna ansåg att det de tittade på gestaltade ungdomars vardagliga liv och om det därmed är något de identifierar sig med. De verkade rörande överens om att det var en stor skillnad mellan ungdomar på TV och i verkligheten. Än en gång tog de upp att man mer gestaltar amerikanska

ungdomars liv än svenskas och att man därmed kanske ser en mer radikal skillnad. Detta menade de berodde på att ungdomars liv i USA såg annorlunda ut på grund av många saker bl a tog de upp att skolgången ser annorlunda ut och att

ungdomarna i USA får ta körkort redan vid sexton års ålder. Intervjupersonerna påpekade att de liv som rika ungdomar i program som Gossip Girl lever troligen stämmer överrens med rika ungdomars liv i USA.

”Det är nästan alltid rika barn, även om de ska låtsas som att de inte är rika så är de det ändå”

Kim, 9:e klass

Under intervjun diskuterade vi det vi valt att kalla ”utröstningsprogram” där

verkade inte så roade av denna sorts program, dock sa de att det händer att de tittar på program med utröstningar och att även detta säkert påverkar dem indirekt. De påpekade däremot att de som gett sig in ett sådant program har sig själv att skylla eftersom de anmält sig. De tog upp ”Idol” som ett exempel på ett sådant program där man kanske får höra väldigt elaka personriktade saker men detta menade de var kul och att de medverkade endast hade sig själva att skylla. Den tredje gruppen (sjuorna) menade att de tittade på den sortens program för att de var intresserade av att veta vem som åkte ut. De sa att även om de egentligen tyckte detta var fel så gjorde reklamen för de olika avsnitten att man blev nyfiken på vad som skulle ske i programmet.

Related documents