• No results found

Ungdomarna sa att de trodde att de blir påverkade av TV utan att de egentligen tänker på det, de uttryckte att gruppintervjun fick dem att fundera mer på det. De menade att även om det de tittar på avgör om de tar det på allvar eller inte, kan de påverkas av t ex ett humorprogram som driver om uppfattningar om homosexuella och killar respektive tjejer ”ska vara” i TV. De menade vidare att humorprogram ofta bygger på åsikter eller fördomar som redan finns.

”Om det är dramaserier så tror jag man påverkas mer av serien, vad som händer och hur folk ser ut men inte av en humorserie”

Lovis, 9:e klass

Ungdomarna trodde att självkänslan påverkas väldigt mycket när det gäller hur man ska vara för att passa in och att TV ger en bild av hur idealet ser ut men att de inte alltid passar in i det. Detta sa de kan leda till mobbing i skolan och att det leder till att ungdomar inte kan vara sig själv.

”Det är ju mycket hur man ska vara för att passa in å så som tonåring å då spelar ju normerna i media roll för hur man tycker om sig själv.. det tär på en.. om du

inte är som du ska vara så är du mobbad eller så.. jag tror det ofta blir så i skolan på högstadiet och gymnasiet”

Lo, 9:e klass

I den ena gruppen kom vi till att diskutera gruppkonstellationer i skolan då ungdomarna själva tog upp detta. De menade att TV, i de program som handlar om skoltiden, ofta visade ett tufft gäng och ett som var utanför detta. De tyckte att det ofta handlar om mobbning och att tillhöra och inte tillhöra gänget. Vidare menade de att det liknade verkligheten mycket och att detta var något som påverkade dem dagligen.

”Vissa killar försöker ta åt sig jättemycket av vad de ser på TV och försöker vara jätte coola som de på TV”

Noa, 7:e klass

Ungdomarna menade att då TV-program handlar om ungdomar så handlar det ofta om att det är en person som ska bli coolare och coolare och förändra sitt

ursprungliga jag. När de såg till sin egen skolsituation menade de att ungdomar som var med i ”inne gänget” var taskiga mot de andra och att dessa ungdomar hade dåligt självförtroende och påverkades extra mycket av hur de borde vara för att vara ”rätt”. De sa att även om de inte tillhörde denna grupp och inte heller ville tillhöra denne så var gruppkonstellationerna och påtryckningarna om hur man skulle vara något som ändå påverkade dem dagligen. De menade att

gruppkonstellationerna inte kunde beblandas och att om man inte tillhörde den ”tuffa gruppen” så ansågs man vara ful, tjock, konstig, ha lågt IQ och vara fattig eftersom man inte har märkeskläder. Några av ungdomarna sa att om en person som man vill vara som använder vissa saker i t ex en film eller ett program så påverkas man av vad den använder för produkter. Som ett fan av en viss skådespelare i serie eller film vill man kanske som ung vara som den personen och därmed påverkas man enligt ungdomarna.

”Det blir ju så, är man ett stort fan av någon så vill man ju oftast gå och köpa samma saker som den personen har, eller i alla fall försöka köpa samma saker”

Dominique, 9:e klass

Någon av ungdomarna sa att de kunde komma på sig själva att vilja köpa en produkt utan att de hört att någon de känner pratat om den. De sa att på så sätt kunde de ibland komma på sig själva att bli indirekt påverkade när det gäller produkter. Bolagets sätt att göra reklam för sig menade de hade stor betydelse för hur man uppfattar och tar till sig reklamen. Marknadsföringen i sig spelade stor roll för hur uppfattandet av produkten blev för dem.

”Det beror mycket på hur en reklam är. Om reklamen har en cool kille så blir man mer inspirerad”

Robin, 9:e klass

Våra intervjupersoner i den ena gruppintervjun med niorna menade att de ibland blir påverkade av vad de har på sig i TV program och vill köpa samma sak. Dock påpekade de att de såg en tydlig skillnad i amerikanska program och svenska. De hade åsikten att amerikanska ungdomar ”klär sig dåligt” och att de därmed inte tar efter deras stil.

”Om jag går runt å tänker på att jag kanske vill klippa lugg och ser någon på tv som har det å jag tycker det är snyggt är det klart jag blir påverkad och

TV går ut på stan och tittar på folks kläder, ända skillnaden är att på TV kan jag välja lite vilket jag tittar på”

Kim, 9:e klass

Gruppen med de yngsta ungdomarna tyckte att de påverkades mycket av hur man ska se ut för att vara ”rätt”.

”Många känner ju redan som unga när de ser på TV att de vill bli modeller och bara för det måste de bli jätte smala, fixa håret och de kan inte klä sig i vad som helst, de måste passa in. Det är ju det sådana program bygger på, att passa in, annars åker man ut”

Sascha, 7:e klass

De menade vidare att de kunde inspireras av personer i TV och vilja vara och göra som dessa, men att ibland tänkte de inte hade det rätta utseendet och kläderna för att göra det.

”Jag påverkas nog mycket, jag kollar t ex på Top model och tänker att så kanske jag borde vara lite mer som för så skulle jag vilja vara, men sen tänker jag ändå att vissa saker är lite väl mycket men jag tar ju ändå åt mig lite”

Noa, 7:e klass

Ungdomarna tyckte att de inte alltid tänker att de måste förändra sig utan att det mer är något som smyger sig på en och sen förändrar man sig allt eftersom man påverkats. I en av grupperna diskuterade ungdomarna hur myter om blondiner i TV sprider sig och skämtas om på mer eller mindre allvar i verkligheten.

”Många blir ju kallade för en massa saker för att man är blond, att man har lågt IQ eller trög bara för att man är blond”

Sascha, 7:e klass

Related documents