• No results found

Informationsspridning

5. Resultat

5.1 Informationsspridning

För många bibliotek i min studie är just informationsspridning ett av de huvudsakliga syftena med bibliotekskontot vilket framkommer både i det publicerade innehållet och i intervjuer med personer som arbetar med kontona. Bibliotekskontot fungerar ofta som en slags digital anslagstavla som informerar om olika saker som ska hända eller händer på det fysiska biblioteket. Det publicerade innehållet handlade till stor del om kommande

evenemang eller aktiviteter som författarbesök, sagoläsning, kreativa workshops, språkcafé och bokcirklar. Det framkom i intervjuerna att sådant innehåll delades både i syfte att visa användarna vad som pågår och för att locka till sig nya användare. Intervjuperson 6 beskriver varför deras bibliotek har ett konto:

För att visa våra låntagare (gamla som nya) vad biblioteket har att erbjuda och locka till nya låntagare. Ett aktivt (och snyggt) instagramkonto genererar förhoppningsvis fler och intresserade besökare.

På liknande sätt beskriver Intervjuperson 5 att de använder kontot delvis för att “tala om vad som händer hos oss och marknadsför olika arrangemang som riktar sig till barn och unga”.

Informationen om aktiviteter på biblioteken publicerades med olika funktioner och vid olika tidpunkter relaterat till när händelsen skedde. Ibland kom information om aktiviteten flera gånger. Först några dagar innan aktiviteten och sedan en påminnelse

22 kvällen före eller samma dag som aktiviteten sker. Ibland kom informationen bara en gång.

Här kommer tre exempel från bibliotekskonton:

1. 2 . 3.

Exempel 1 visar när biblioteket en vecka innan författarbesöket informerar och bjuder in till aktiviteten via en bild i ett Inlägg. Exempel 2 visar en Händelse med ett videoklipp som zoomar in på information om ett författarbesök och en hög av författarens böcker. I videoklippet har de lagt in text om att denna aktivitet sker samma dag samt taggat

författaren. Användarna bjuds aktivt in genom en uppmaning i texten “Kommer du?”. Det tredje exemplet är också en Händelse där programmet för dagens aktiviteter visas upp som en bild under rubriken Idag. Att lägga upp information samma dag kan göra att fler

användare kommer till aktiviteten. Enligt intervjuperson 6 är Instagram ett snabbt och enkelt sätt för användarna att se vad som händer på sitt lokala bibliotek.

Biblioteken använder också sina bibliotekskonton för att informerar också om praktiska saker som händer på bibliotek utöver aktiviteter. Praktisk information som till exempel förändrade öppettider, uppdateringar i bibliotekssystemet som påverkar

användarna, hålltider för bokbussar och länkar till jobbannonser vid tillfällen där biblioteket söker ny personal. Intervjuperson 12 berättar att av deras marknadsföringsmål med kontot är att hålla följarna informerade och uppdaterade om bibliotekets utbud och tjänster.

Biblioteken informerar också om aktuella temaveckor och temadagar. Under veckan för fältarbetet var det flera bibliotek som uppmärksammade Nordiska

litteraturveckan och Barnboksveckan. Aktuella temadagar som inföll under tiden för

23 fältarbetet vad Fars dag, Fängslade författares dag och Nationella läsdagen. Dessa

temaveckor och temadagar uppmärksammades på olika sätt. Ibland genom innehåll som skapats för plattformen (främst genom boktips) och ibland genom innehåll där de

dokumenterat hur det fysiska biblioteket uppmärksammar dagen: bilder på inredning eller temahyllor i det fysiska biblioteket. Det hände också att biblioteket uppmärksammade kända författares och karaktärers födelsedagar.

4. 5. 6.

I exempel 4 kan vi se hur biblioteksrummet i det fysiska stadsbiblioteket har utsmyckats för att uppmärksamma Fängslade författares dag. I exempel 5 uppmärksammas Fars dag genom två boktips från bibliotekarier. I exempel 6 uppmärksammas att författaren Astrid Lindgren skulle ha fyllt år om hon fortfarande levde.

Det hände att biblioteken delade innehåll som inte direkt handlade om

biblioteket men om kommunen där biblioteket fanns. En gång under mitt fältarbete gick ett bibliotek ut med samhällsinformation i form av en varning att vattnet måste kokas före användning. Det hände också vid ett flertal tillfällen att biblioteken i sitt innehåll tipsade om andra kulturella evenemang som skedde i kommunen.

Bibliotekskontona fungerar också som ett slags digitalt fönster in i det fysiska biblioteket som visar vad som händer där. Här vill jag lyfta två exempel, dokumentation i efterhand av aktiviteter som skett på biblioteket och ögonblicksbilder från det som ser på biblioteket just nu. Det kunde ske i form av bilder eller videos, via Inlägg eller Händelser.

Här kommer tre exempel:

24

7. 8. 9.

I exempel 7 kan vi se flera bilder (det går att bläddra för att se fler bilder i själva inlägget) från ett bibliotek som har haft en familjelördag med ett flertal aktiviteter på biblioteket. Det är en direkt uppföljning från exempel 3 som informerade om att denna familjelördag skulle ske. Familjelördagen har nu skett, dokumenterats och visas upp i exempel 7. I exempel 2 kan vi se ett skolbibliotek som har haft en författare på besök i klassrummet. I exempel tre kan vi se en annan författare som haft ett författarsamtal på ett stadsbibliotek som en del i bibliotekets arbete med HBTQ-frågor.

På bibliotekskontona publicerades även ögonblicksbilder (och videor) från det som skedde just då på biblioteket. Detta var inte en stor del av innehållet men det förekom.

Nedan ser vi tre exempel från sådant innehåll.

10. 11. 12.

25 Exempel 10 visar en videoinspelning (via Händelser) som visar vad som pågår på scenenen för tillfället. Det är det ett författarsamtal, spoken word och musik som står på schemat för kvällen. I exempel 11 får vi en ögonblicksbild från barnavdelningen där det sitter en mamma och barn. I exempel 12 får vi se en musikvideoinspelning som pågick på skolbiblioteket. Barnens ansikten är suddiga för integritetsskäl. Vissa bibliotekskonton suddade ansiktena på besökarna och vissa bibliotekkonton valde att fotografera besökare på ett sådant sätt att ansikten inte syns.

Related documents