• No results found

Instituce zabývající se oběťmi a péčí o ně

Ministerstvo spravedlnosti ČR vede a spravuje „registr poskytovatelů pomoci obětem trestných činů“. V rámci tohoto registru jsou vedeny čtyři druhy subjektů, kterými jsou subjekty poskytující sociální služby, akreditované subjekty, advokáti a střediska probační a mediační služby (Registr poskytovatelů pomoci obětem trestných činů, 2014). Zákon o obětech trestných činů pak blíže upravuje činnost institucí, které mají zájem o poskytování pomoci obětem trestných činů, přičemž upravuje i to, za jakých podmínek je takováto instituce oprávněná získat výše uvedenou akreditaci. Od této se pak odvíjejí možnosti získání dotace ze státního rozpočtu (§ 39–48 z. č. 45/2013 Sb.).

Pomoci obětem trestných činů se však mohou zabývat i subjekty poskytující sociální služby, které nejsou registrovány ministerstvem spravedlnosti. Tyto však musí být registrovány jako poskytovatelé sociálních služeb, kdy tyto registry vedou krajské úřady (§ 78, § 75 z. č. 108/2006 Sb.). Na místě je uvést několik nejvýznamnějších subjektů z obou kategorií.

1.7.1 Registrované subjekty Ministerstvem spravedlnosti Bílý kruh bezpečí

Jedná se o nejvýznamnější instituci, která se zabývá prací s oběťmi. Počátky jejího fungování se datují již od roku 1991, kdy byl Bílý kruh bezpečí (dále jen BKB) založen jako občanské sdružení. V současné době BKB provozuje po různých místech v ČR celkem devět poboček. BKB dále provozuje nepřetržitě od roku 2001 nonstop telefonní linku 251 511313 pod názvem „DONA“, která je určena zvláště pro oběti domácího násilí. Od počátku roku 2015 pak BKB provozuje další nonstop telefonní linku 116 006 pod názvem „Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí“. Toto telefonní číslo se řadí v zemích EU do kategorie čísel s tzv. „sociální hodnotou“, které je vyhrazeno pouze pro bezplatnou telefonickou pomoc obětem trestných činů. Toto harmonizované telefonní číslo je v Evropě dále používáno pouze v Německu, Rakousku, Belgii, Francii, Dánsku, Chorvatsku a v Irsku. Na telefonní linku pomoci obětem kriminality a domácího násilí se mohou obracet osoby, které se staly obětí kriminality, osoby

39

ohrožené domácím násilím, svědkové trestných činů, pozůstalí po obětech trestných činů nebo osoby, které jsou ohroženy kriminalitou a násilím. BKB pro své klienty, poskytuje bezplatnou a diskrétní pomoc, která spočívá v poskytování právních informací a poskytování psychologického a sociálního poradenství (Poslání a pomoc BKB, 2014).

Probační a mediační služba

Jedná se o instituci, která svou činnost směřuje do oblasti sociální práce a práva, zejména trestního a to takovým způsobem, že se snaží o řešení konfliktů spojených s trestnou činností a současně „organizuje a zajišťuje efektivní a důstojný výkon alternativních trestů a opatření s důrazem na zájmy poškozených“. Při práci s obětí, resp. poškozeným se snaží tohoto zapojit do „procesu vlastního odškodnění, o obnovení jeho pocitu bezpečí, integrity a důvěry ve spravedlnost“ (Poslání a cíle PMS, 2014).

Acorus

Svou činností se specializuje na pomoc osobám ohroženým domácím násilím a to formou odborného sociálního poradenství, právní pomoci, krizovou intervencí nebo možností ubytování žen i s dětmi v azylovém domě (Služby Acorus, 2014).

1.7.2 Sociální služby na základě registru poskytovatelů sociálních služeb

Centrum Elektra

Toto centrum nabízí „odborné sociální poradenství ženám i mužům, kteří se stali oběťmi sexuálního násilí v dětství či dospělosti.“ Dále pak i jejich partnerům a příbuzným. Zaměřuje se na odbornou pomoc formou terapií, krizovou intervenci, poskytování poradenství a posilování pozitivních prvků chování pomoci video tréninku (Služby Elektra, 2014).

Nadace Rosa

Zaměřujeme svou činnost na komplexní pomoc ženám, jakožto „obětem domácího násilí a jejich dětem a na prevenci tohoto jevu“ formou krizové intervence, sociálně-terapeutického poradenství či poskytování utajeného azylového bydlení. Dále pak i telefonickou krizovou pomoc pro všechny oběti domácího násilí (Služby Rosa, 2014).

40 Sociální poradenství

Sociální poradenství dělíme na základní a odborné. Základní sociální poradenství je nejzákladnější a nejrozšířenější sociální službou, která je klientům poskytována prostřednictvím předávání informací, které slouží k překonání klientovy nepříznivé situace. Přičemž „poskytovatelé sociálních služeb jsou vždy povinni tuto činnost zajistit“. Odborné sociální poradenství je pak poskytováno v rámci konkrétně zaměřených služeb, kterými jsou např. rodinné nebo manželské poradny, ale i poradny pro oběti trestných činů nebo oběti domácího násilí (§ 37 z. č. 108/2006 Sb.).

Telefonická krizová pomoc

Podstatou této služby je poskytování pomoci „při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí“ prostřednictvím telefonní linky osobám, které nejsou schopny řešit svou obtížnou životní situaci vlastními silami (§ 55 z. č.

108/2006 Sb.).

Azylové domy

„Azylové domy poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení“ (§ 57 z. č. 108/2006 Sb.). Azylové domy jsou ve značné míře službou, kam se např. ohrožené osoby domácím násilím uchylují před násilnými osobami v případě, že nemohou najít zázemí u rodiny či přátel.

Krizová pomoc

Krizová pomoc může být poskytována jako služba terénní, pobytová či ambulantní, jejímž cílem je poskytování služeb na přechodnou dobu osobám, které se nacházejí v ohrožení zdraví nebo života, kdy svou situaci nemohou řešit vlastními silami (§ 60 z.

č. 108/2006 Sb.).

Intervenční centra

Jedná se o službu sociální prevence poskytovanou na základě zákona o sociálních službách. Intervenční centra plní důležitou úlohu v oblasti domácího násilí a to právě ve chvíli, kdy dojde k vykázání násilné osoby ze společného obydlí. Ve lhůtě do dvou dnů od obdržení úředního záznamu o vykázání pak nabízí ohrožené osobě pomoc. Svou pomoc poskytují i v případě přímé žádosti osoby ohrožené násilím (§ 60a z. č. 108/2006

41

Sb.). V rámci své činnosti mohou kontaktovat i osoby, které o domácím násilí vědí, jako jsou např. sousedé, děti nebo přátelé oběti, kdy součástí jejich práce je komunikace s orgány obce, OSPOD, PČR, nestátními a charitativními organizacemi (Buskotte, 2008, s. 112). Intervenční centrum se může nechat zaregistrovat i jako poskytovatel pomoci obětem trestných činů (Registr poskytovatelů pomoci obětem trestných činů, 2014).

Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež

Toto zařízení poskytuje služby osobám ohroženým společensky nežádoucími jevy, které jsou ve věku od 6 do 26 let. „Cílem služby je zlepšit kvalitu jejich života předcházením nebo snížením sociálních a zdravotních rizik souvisejících se způsobem jejich života, umožnit jim lépe se orientovat v jejich sociálním prostředí a vytvářet podmínky k řešení jejich nepříznivé sociální situace.“ (§ 62 z. č. 108/2006 Sb.). V rámci poskytování této služby se totiž velmi často může stát, že se dítě svěří s problémy, že se někdy v minulosti stalo obětí protiprávního jednání nebo bylo svědkem takového jednání.

1.7.3 Další subjekty vykonávající sociální práci s obětí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí

Tyto subjekty vyvíjejí svou činnost na základě zákona o sociálně-právní ochraně dětí. V případě, že se dítě stalo obětí, je povinností tohoto orgánu hájit zájmy ohroženého dítěte a činit kroky k zlepšení jeho životní situace (§ 5–6 z. č.

359/1999 Sb.), kterými mohou být např. zprostředkování odborné psychologické pomoci nebo zprostředkování umístění dítěte do zařízení, kde nebude ohroženo závadovým či kriminálním jednáním osob, které o něj pečují, což bývá především u týraných dětí. Můžeme konstatovat, že kvalitní spolupráce OSPOD a PČR v případě dětské oběti je jednoznačně nezbytná. Špatné nastavení vzájemné spolupráce mezi OSPOD a PČR totiž může vést k fatálním dopadům na ohrožené dítě, kdy u něj může docházet k výraznému prohlubování sekundární viktimizace.

42

Related documents