• No results found

Interna förklarande faktorer till Born Globals beteende

Hisrish & Peters (2002) beskriver att entreprenören i ett företag med sitt öppna tankesätt, innovationsförmåga, risktagande och drivkraft har stor betydelse för internationaliseringen av företags verksamhet. Framför allt drar allt fler SMF enligt McDougall & Oviatt (2000) nytta av entreprenörens förmågor för att öka sin internationella konkurrenskraft vilket den empiriska studien illustrerar då samtliga företag grundats av individer med tydliga entreprenöriska egenskaper. Drivkraften och kreativiteten hos Holknekt, grundare av Odd Molly, att lyckas både etablera företaget och internationalisera dess verksamhet trots en begränsad ekonomi exemplifierar entreprenörens roll, speciellt för SMF som karaktäriseras av begränsade resurser och det krävs kreativitet för att konstruera innovativa idéer att driva affärer på. Holknekt visar tydligt på entreprenöriska egenskaper då han beskriver vikten av att vara kreativ och exempelvis finna en försäljningsform som möjliggör expansion till kulturellt avlägsna marknader vilket illustreras av Odd Molly som arbetar med agenter och distributörer som har god kännedom om de specifika marknaderna och således kan tolka den lokala kulturen. Viljan hos Ytterborn, grundare av Poc, att starta ett globalt företag i en bransch han tidigare inte hade specifik kunskap inom visar på vikten av att entreprenören i ett företag vågar vara risktagande och satsa på en idé. Både Hansson, VD för Roxtec, och Ytterborn menar att internationalisering för SMF är komplicerad och kräver kreativitet och innovation, till en början handlar det i stor utsträckning om att hitta vägar för att finansiera verksamheten vilket stämmer väl överens med Hisrish & Peters (2002) resonemang om entreprenörens

61 förmåga att identifiera nya handelsmöjligheter och de resurser som krävs för att möjliggöra dem. Blomqvists innovativa förmåga att konstruera Roxtecs unika produkt reflekterar även vikten av entreprenörens uppfinningsrikedom och förmåga att se nya handelsmöjligheter, han ser inte heller något problem i att starta affärer med begränsade resurser, det gäller bara att vara än mer kreativ och innovativ i de situationerna. En skillnad kan urskiljas mellan företagens grundare, främst är det Blomqvist som skiljer sig från Holknekt och Ytterborn. Blomqvist uppfattas mer som en uppfinnare då den produkt han skapat är en ny uppfinning i större utsträckning än de andra företagens produkter. Hans uppfinningsrikedom som resulterat i den unika produkten kan antas ha påverkat Roxtecs internationella expansion då det medfört att företaget expanderat direkt till ett stort antal geografiskt utspridda marknader vilket kan förklaras av att företaget ämnade vara först på marknaderna och erhålla de fördelar det innebär. Odd Molly och Poc internationaliserade även de i ett tidigt skede men inte till ett lika stort antal marknader som Roxtec beroende på att deras produkter inte är unika i samma utsträckning. Enligt McDougall et al. (1994) är det inte enbart entreprenören som har betydelse för att internationaliseringen i ett tidigt skede kan genomföras, även andra individer inom företag har en vital funktion. Även Eisenhardt & Shaoonhoven (1996) menar att individer inom företag har en viktig roll för företag som verkar internationellt då företaget kan dra nytta av individernas tidigare nätverkskontakter vilka kan leda till partnerskap och affärsmöjligheter. Ytterborn poängterar att företagets anställda med sina tidigare erfarenheter och kontakter har stor betydelse för Pocs internationalisering. Sammantaget är det uppenbart att entreprenören och andra individer inom företaget har betydelse för hur väl företag lyckas etablera sig på en global marknad, i synnerhet för företag som har begränsade resurser där kreativitet och innovationsförmåga är vitalt för att driva verksamheten. Egenskaper som karaktäriserar entreprenörer, främst innovationsförmåga, risktagande och drivkraft, möjliggör identifieringen av de affärsmöjligheter och resurser som möjliggör Born Globals internationaliseringsbeteende.

Reid (1981) poängterar att individuella egenskaper hos entreprenören som exempelvis utbildning, språkkunskap, nationalitet, bosättning utomlands och erfarenhet från resor och internationella studier har betydelse för företagets internationalisering samt att deras attityd, motivation och preferenser avgör om företaget väljer att expandera internationellt. Av den empiriska studien är det tydligt att faktorerna som Reid (1981) poängterar har positiv inverkan i olika grad för företags internationalisering. Holknekt har varit bosatt i USA vilket givit honom stor erfarenhet från den amerikanska marknaden om bland annat affärsklimatet vilket haft betydelse för att Odd Molly lyckats med sin amerikanska expansion, genom Holknekts erfarenhet hade de tillräcklig kunskap om marknaden för att direkt avgöra att ett säljkontor var den bästa formen av aktivitet för den specifika marknaden. Likaså har det faktum att

62 Ytterborn varit bosatt i Brasilien bidragit till hans internationella syn på handel då han ser världen som en gränslös marknad.

Vikten av utbildning av entreprenören och andra individer inom företaget har diskuterats bland annat av Reid (1981), Schlegelmilch (1986) Andersson & Wictor (2003) och Ghannad (2003) och författarna ser det som olika betydelsefullt för företags internationalisering. Från den empiriska studien kan det konstateras att i Roxtecs fall har informell utbildning av företagsledningen haft betydelse för företagets internationella expansion. Blomqvist som grundade företaget hade främst en informell utbildning från erfarenhet av företagande vilket gjorde att han hade värderingar och kunskap som bidrog till att han lyckades med sin affärsidé. Hansson som drivit Roxtec vidare har akademisk utbildning, både svensk och internationell, vilket haft avgörande betydelse för hur han idag leder företaget. Ytterborn anser att hans utbildning varit viktig för Pocs affärer, speciellt då den har ökat hans förmåga att kommunicera med andra aktörer och han beskriver vidare att erfarenheter och utbildning hos samtliga individer inom företag har en vital betydelse för internationalisering. Även Holknekt menar att hans utbildning har hjälp Odd Molly i företagets internationella expansion då det har försett honom med en generell bild av hur affärer sköts och ett grundläggande tankesätt som är nödvändigt. Sammantaget står det klart att utbildning har betydelse för hur väl ett företag lyckas med internationaliseringen av sin verksamhet. Holknekt såväl som Ytterborn menar att utbildning bidrar med en verklighetsförankring och konkretisering, att entreprenörer behöver precisera sin kreativitet vilket utbildningen fungerar som ett medel för. Det står därmed klart att utbildning har betydelse för Born Globals eftersom en grundförutsättning för företagen ofta är entreprenören och de andra individerna inom företaget som med hjälp av utbildning kan formulera och genomföra affärer på ett mer konkret sätt.

Nätverk och relationers betydelse för hur snabbt ett företag lyckas internationalisera diskuterats av bland annat Johannisson (1990), McDougall et al. (1994), Eisenhardt & Shaoonhoven (1996), Mtigwe (2006), Håkansson & Snehota (2006) och Ghannad (2003) och författarna har skilda uppfattningar. Flertalet författare anser dock att genom kontakterna inom nätverk får företag tillgång till väsentlig kunskap och erfarenhet på ett snabbare och billigare sätt än om de själv skulle anskaffa den vilket påskyndar deras internationalisering avsevärt. Det är tydligt att samtliga fallföretag haft nytta av grundaren och andra individers redan existerande nätverk och kontakter i respektive internationalisering. Exempelvis har Ytterborns kontakter, både privat och från affärsverksamhet, haft betydelse för Pocs internationella expansion. Ytterborns privata intressen och relationer då han varit verksam inom sporten har bland annat bidragit med ett kontaktnät med aktiva personer som landslagsledningar och hans långa erfarenhet av tidigare affärsverksamhet har resulterat i

63 många professionella värdefulla kontakter. Det har visat sig att även de övriga företagen från den empiriska studien haft nytta av grundaren och andra individers redan existerande kontakter genom vilka en snabb och effektiv internationalisering kunnat genomföras vilket stämmer överens med Johannisson (1990) resonemang om att individers personliga nätverk är ett av de främsta medlen för tidig och snabb internationalisering. Sammanfattningsvis har nätverk en avgörande betydelse för hur väl företag lyckas prestera i internationaliseringen av sin verksamhet och den empiriska studien stämmer överens med diskussionen Forsgren et al. (2005) för om nätverk, företag i samverkan skapar en situation med ömsesidiga fördelar. Att internationalisera med hjälp av grundarens och andra individers existerande nätverk är en förutsättning för Born Globals internationalisering och kan även delvis förklara att företagen lyckats expandera internationellt snabbt i ett tidigt skede.

Slutligen visar den empiriska studien på att entreprenören och andra individer inom företaget med sina egenskaper har betydelse för internationalisering av Born Globals. Det är tydligt att entreprenören genom sitt öppna tankesätt, innovationsförmåga, drivkraft och risktagande har förmågan att identifiera nya affärsmöjligheter och de resurser som krävs för att geno mföra dessa. Det framgår tydligt att det inte är entreprenören i sig som möjliggör Born Globals internationalisering, entreprenören fungerar snarare som en förklarande faktor som möjliggör att internationaliseringen de facto sker. Entreprenören är viktig för Born Globals internationaliseringsbeteende men externa drivkrafter, som diskuteras i kommande avsnitt, framstår som mer avgörande och möjliggör Born Globals tidiga och snabba internationella expansion.

Utifrån den empiriska studien är de huvudsakliga reflektioner som framkommit i analysen av de faktorer som kan förklara Born Globals beteende följande:

 Entreprenören och de övriga individerna i ett företag är drivande faktorer för Born Globals internationalisering de facto sker men möjliggör i sig inte uppkomsten av Born Globals.

 Ett företags individers utbildning och nätverk är faktorer som möjliggör Born Globals internationaliseringsbeteende.

Related documents