• No results found

5.4.1 Bakgrund och erfarenheter

Robin har arbetat med hållbarhetsredovisning och granskning av hållbarhetsredovisning i 20 år. Robin uppger att arbetet består av granskning av hållbarhetsupplysningar, hållbarhetsrapporter, hållbarhetsredovisning och frivilliga format. Integrated reporting, det globala formatet, och GRI, kan ibland kombineras i hållbarhetsredovisningen. Vid granskning eller framtagning av dessa rapporter som ingår i arbetet som konsult är det vanligt förekommande att det är första gången som bolagen kommer att upprätta en hållbarhetsrapport.

Robin anser att företag tar del av andra företags hållbarhetsrapporter. Det finns goda exempel på bra hållbarhetsredovisning och Robin menar att det är viktigt att vara medveten om att bra redovisning inte alltid tyder på ett bra företag. Det kan förekomma greenwashing inom

området hållbarhetsredovisning, vilket innebär att företag endast upprättar rapport för att göra det utan ha några bakomliggande argument eller väsentlig information att presentera. Redovisningslösningarna från andra hållbarhetsrapporter kan vara bra och funktionella vilket gör att de kan tillämpas och användas i andra företag. Enligt Robin tar de aldrig till sig en hel rapport utan tar delar från olika hållbarhetsrapporter som anses välformulerade eller funktionella. De valda delarna kan visas inför företaget som Robin är konsult för, detta för att företaget ska kunna få exempel på vad som är bra och kan passa företagets bransch. Utefter inspirationen från andras hållbarhetsrapporter och olika regelverk bygger Robin upp egna system för hållbarhetsredovisning.

När andra företag behöver hjälp med hållbarhetsredovisning tar Robin del av hållbarhetsrapporter från olika branscher avseende information som alla branscher generellt behöver inkludera i hållbarhetsredovisningen. Robin förklarar vidare att detta endast avser de generella delarna och att de specifika delarna, såsom nyckeltal, är väldigt branschspecifika och kräver att inspirationen kommer från företag verksamma inom samma bransch. Detta kan tillämpas genom att utforma en analys av företagets konkurrenter och inkludera företag som är ”lookalikes”, det vill säga jobbar inom samma system eller redovisar på ett liknande sätt. Strukturen i hållbarhetsrapporter är fri, men de olika aspekter som ingår i rapporterna har börjat likna varandra, exempelvis har beskrivning av företagets styrning utvecklats mycket på senare år uppger Robin. Enligt sjätte kapitlet (ÅRL) och integrated reporting är affärsmodellen ett krav inom hållbarhetsredovisning vilket betyder att företag som följer sjätte kapitlet (ÅRL) och integrated reporting måste tillämpa en affärsmodell. Företag som använder GRI har inget krav på att inkludera en affärsmodell men Robin påpekar att många företag väljer att presentera en affärsmodellen oavsett. Robin uppger sig märka en likhet i de avsnitt som ingår i företagens hållbarhetsrapporter och att det tyder på en utveckling mot en strukturerad kravbildning på hållbarhetsrapportens utformning i framtiden.

5.4.2 Normer

Ursprungligen var fokuset i hållbarhetsredovisning beläget på miljön, vilket övergick till att avse sociala förhållanden för att idag lägga betoningen på klimatförhållanden såsom koldioxidutsläpp. Företag lägger stort fokus i normerna i samhället där koldioxidfrågan är som störst. Robin nämner också att det inte alltid är bra att följa alla normer som uppstår i samhället och bland hållbarhetsrapporter.

“Kan vara farligt med normer också, det finns många som fokuserar på livscykelanalys till exempel när det egentligen för vissa företag inte alls är huvudfrågan, dom har ingen nytta av

att jobba med den tekniken eller dem metoderna”

Trenderna inom hållbarhetsredovisning styrs av normerna som uppkommer i samhället. Vilka trender som behöver uppmärksammas bestäms av redovisningsformatet men även konsulterna som hjälper företaget med hållbarhetsredovisningen.

5.4.3 Lagstiftning

Lagen som tillkom 2016 om att större företag måste upprätta en hållbarhetsredovisning har påverkat hållbarhetsredovisning mycket, framförallt har företag tagit till sig den metodiken som finns i Årsredovisningslagen. Efter införandet av lagen har affärsmodellen blivit mer omdiskuterad, även mindre företag som inte behöver upprätta en affärsmodell enligt ÅRL har börjat tillämpa modellen. Ytterligare en aspekt som blivit allt mer omtalad efter införandet av lagen är arbete utefter policy. Sverige har blivit mycket mer policystyrt och innebär att företag alltid vet vad som får och inte får göras och hur de ska agera utifrån olika frågor. Företag som jobbar med policy har fått en fördel i arbetet med hållbarhetsredovisning på grund av detta. Nuförtiden pratas det mycket om policy i hållbarhetsrapporter från företag. Ungefär 800 bolag i Sverige har blivit tvungna att hållbarhetsrapportera enligt årsredovisningslagen, detta har höjt företagens externa kommunikation kring hållbarhet. Robin uppger sig märka att det blivit allt vanligare att företagen tar arbetet med hållbarhetsredovisning bra mycket längre än vad lagen kräver. Det som krävs av lagen kan fyllas på ett A4-papper men företag väljer att utveckla hållbarhetsrapporter och landa på rapporter bortemot 20 sidor. De största företagen har dragit med sig mindre företag som hållbarhetsrapporterar frivilligt. Detta på grund av att det är så många företag som tillämpar hållbarhetsredovisning och att de mindre företagen inte vill hamna utanför. Detta har bidragit till att mindre företag har visat intresse i hållbarhetsrapportering och vissa mindre företag följer till och med integrated reporting.

Andra lagar som kan komma att påverka hållbarhetsredovisning är lagar kring miljön, där nya lagar kommer varje år. En till typ av lag som har kommit att påverka hållbarhetsredovisningen är sociala förhållanden där ”Me too” rörelsen har förlett en del lagar sen det startades. Nästa år kommer nya lagar på rapportering i samband med att EU:s taxonomidirektiv på sustainable finance kommer att implementeras i Sverige. Alla institutionella investerare kommer att behöva redovisa hur de har tänkt inom sex områden där klimat är det första området vilket gör att stort fokus måste läggas på redovisningsfrågor.

“Det gör att en redovisningsfråga och strategifråga har ju seglat upp som den absolut absolut viktigaste och det är inte bara på grund av Greta-effekten utan det är också på grund

av att klimatfrågan kommer stå högst på agendan för alla bolag”

Denna lag kommer påverka hälften av allt investerat kapital i hela Europa. Hållbarhetsredovisningslagen påverkar 1700 bolag i Sverige medan lagen som kommer nästa år kommer att påverka alla bolag direkt eller indirekt.

De kommande åren kommer EU-direktiv ställa stora krav på klimatfrågor. Miljöfrågan kommer kunna klassificeras som den viktigaste frågan för samtliga bolag, där även små företag kommer behöva börja arbeta med och tillämpa miljöfrågor från 2021 och 2022.

5.4.4 Intressenter

Robin anser att företag måste arbeta med hållbarhet för att behålla och få nya intressenter. Ur ett nutidsperspektiv blir det viktigare för varje dag som går att implementera hållbarhetsarbete och är något som krävs utifrån bolaget. Ett företag som upprättar en hållbarhetsrapport har lättare att överleva på marknaden, Robin har märkt att företag som tar hållbarhetsfrågor, såsom personalfrågor, i akt och tillämpar dessa har haft det mycket lättare att engagera personalen nu under Covid-19. Utifrån ett framtidsperspektiv kommer det bli ett absolut krav för alla bolag att jobba med hållbarhet, tror Robin.

Uppstartssträckan för företag som vill börja hållbarhetsredovisa är ungefär 5 år för att komma på en acceptabel nivå. Robin uppmanar därför företagare att börja hållbarhetsredovisa redan nu, även om det inte är ett krav, eftersom det kommer att bli ett krav i framtiden. Hållbarhetsredovisning och hållbarhetsarbete kommer bli det nya sättet att driva ett företag på och företag måste börja med det nu.

5.4.5 Essentiella delar

De viktigaste delarna att ha med i hållbarhetsredovisning är enligt Robin klimatfrågorna och personalfrågorna samt nyckeltal som kan förekomma i dessa delar. Det kan finnas lagstadgade delar som behöver vara med i hållbarhetsrapporten, vilka självklart är viktiga att implementera och Robin trycker extra mycket på hur viktig affärsmodellen är i hållbarhetsrapporten. De krav som tas upp och behöver implementeras är vilken policy företaget har, vad det har haft för effekter samt nyckeltal på alla de områden som tagits upp, där en jämn fördelning mellan miljöfrågor, sociala frågor och ekonomiska frågor som är kopplat till hållbarhetsarbete sker.

Related documents