• No results found

Publicerade hållbarhetsrapporter

Vid insamling av sekundärdata från publicerade årsredovisningar har informationen initialt sammanställts i en tabell för att generera en överblick av informationen. Tabellen delas in tre kolumner utifrån de tre företagen som har undersöks; KappAhl, H&M och Inditex och fem rader utifrån de aktuella åren; 2015 till 2019. Därefter presenteras datan från hållbarhetsrapporterna mer ingående och omfattande utifrån varje företag och år. Denna struktur ska underlätta vid läsning och bidra till djupare förståelse.

Tabell 1: Sammanfattande information från hållbarhetsrapporter för respektive företag och år.

År KappAhl H&M Inditex

2015 Kortfattad information om vad företaget gör för att ta miljö och socialt ansvar. En rubrik i del två som heter ”Hållbar utveckling”.

Hållbarhets utmaningar och mål tas upp. Nämner att företaget upprättade 100 sidor lång hållbarhetsrapport för 6 år sedan. Följer GRIs riktlinjer.

Presenterar en hållbarhetsstrategi. Företag som samarbetar med Inditex ska följa en Code of Conduct där lagar ska följas.

2016 Rubriken ”Hållbar utveckling” finns kvar. Utveckling av

information har skett där företaget ger mer konkret information.

Förmedlar att de har ett cirkulärt förhållningssätt och att driva

hållbarhetsfrågor framåt och på så vis visa sig transparenta. Presenterar flertal intervjuer med olika medarbetare.

Presenterar en hållbarhetsstrategi och att rapporten följer GRIs direktiv. Har mål att arbeta mot cirkulär ekonomi.

2017 Del två ser exakt likadan ut som tidigare. En hållbarhetsstrategi presenter och omfattningen av information har utvecklats från tidigare år. Cirkulärt mode presenteras mer än tidigare.

Presenterar höga mål för 2030 och 2040 inom hållbarhet och fortsätter förklara processen med att bli cirkulära. Beskriver flertal gånger skäl till att hållbarhetsredovisa förutom lagkrav.

Uttrycker vikten att vara

transparenta gentemot intressenter. En modell för hållbarhetsarbetet med fem komponenter och en väsentlighetsanalys beskrivs. 2018 Nämner den nya lagen och nya krav

som ställs på hållbarhets-

redovisning. Utvecklar information om hållbarhetsarbetet utifrån deras intressenter och nämner brist med statistik.

Rapporten i förvaltningsberättelsen är uppställd exakt likadant som åren innan. Hållbarhetsrapporten påminner mycket om rapporterna från tidigare år i innehåll och uppställning.

Mål till 2020 att vara fullt hållbara i hela värdekedjan. Uppmärksammas utmaningar som företag har i produktionskedjan och beskriver reglerna i Inditex Code of Conduct. 2019 Satt upp mätbara mål inom

hållbarhet och lösningar för hållbar konsumtion undersöks. Mycket statistik för att stödja argument.

Delar med sig om hur löpande hållbarhets- arbetet går till. Cirkulära arbetet består inte längre av fem steg utan sju steg.

Återkommande är modellen för hållbarhetsarbetet, en cirkulär affärsmodell och en

5.1.1 2015

5.1.1.1 Årsredovisning

Under år 2015 var samtliga granskade hållbarhetsrapporter relativt ostrukturerade. H&M och Inditex inkluderar oerhört mycket information till skillnad från KappAhl som valt att fokusera på ett mindre antal aspekter av hållbarhet. Både KappAhl och H&M inkluderar en rubrik som definieras “Hållbar utveckling” i sin förvaltningsberättelse. Utifrån granskning av de olika hållbarhetsrapporterna kan fokus anses vara beläget på de samhällen som respektive företag verkar inom.

De granskade företagens årsredovisningar skiljer sig åt avseende omfattning. KappAhl har en relativt liten omfattning på årsredovisningen och lägger stor vikt vid aspekter som människa och miljö och återger en kort redogörelse för affärsmodell. H&M har en betydligt större omfattning på sin årsredovisning och lägger stor vikt vid att presentera sig själva som ett hållbart företag, med långsiktig och gemensam värdegrund. Ett antal utmaningar enligt H&M, tas upp och presenteras, och företaget beskriver bland annat hur de ska arbeta mot dåliga arbetsvillkor och levnadslöner, hållbara material, minskning av energianvändning samt motverka korruption. H&M nämner bland annat hållbar bomull år 2020 och mer hållbart framställande av cellulosafibrer som två av företagets mål avseende hållbara material.

Inditex har störst omfattning på sin årsredovisning av de granskade företagen. En Code of Conduct presenteras, vilken samtliga externa leverantörer som företaget samarbetar med behöver följa för att säkerställa att produkterna är producerade på ett vis som säkerställer att lagstiftning gällande arbete, miljö och hälsa uppnås. Förutom att lyfta fram betydelsen av att erbjuda hållbara produkter till sina kunder och minska användandet av naturresurser, där användandet av organisk bomull är av stor vikt, presenterar Inditex hållbarhet ut ett socialt perspektiv. Lika möjligheter och rättigheter för alla presenteras samt en nolltolerans mot diskriminering. Vidare presenterar Inditex en strävan efter en positiv inverkan på samhället i stort, något som sker i samarbete med ideella organisationer.

5.1.1.2 Hållbarhetsstrategi

Samtliga granskade företag presenterar sin hållbarhetsstrategi i årsredovisningen. KappAhl lägger stort fokus på klimatet och leverantörsledet och presenterar en kortfattad värdekedja där målet är att vara en del av den cirkulära ekonomin. H&M framhäver en cirkulär affärsmodell och beskriver ett arbete för att endast implementera 100% återvunnet eller hållbart material i sin produktion. Inditex presenterar sin hållbarhetsstrategi som en plan som sträcker sig från 2014 till 2018 och är väl formulerad. Det första steget i modellen handlar om produktionskedjan. De olika komponenterna i produktionsledet identifieras och en Code of Conduct upprättas. Denna finns till för att skydda de mänskliga rättigheterna, samt för att säkerställa hälsan och säkerheten vid tillverkningen av produkterna samt för att minimera den miljömässiga påverkan. En annan viktig komponent i Inditex hållbarhetsstrategi är att de anställda ska erhålla acceptabla levnadslöner. Nästa steg i strategin berör utvärdering och analys av värdekedjan. Om det visar sig att någon leverantör inte lever upp till kraven från Inditex kommer en Corrective action plan att upprättas. Kommande steg handlar om att

optimera värdekedjan genom att utbilda personal inom hållbarhet och bygga upp långvariga samarbeten. Även intressenternas engagemang är en viktig del, tillsammans skapas lösningar. Det femte steget är sammanfattat hållbarhet. För att uppnå detta upprättas olika program där verksamheten är förlagd för att uppnå hållbarhet och en positiv inverkan på de samhällen företaget verkar i. Likt KappAhl och H&M nämner Inditex en vilja att uppnå en cirkulär ekonomi.

5.1.1.3 Externt upprättad hållbarhetsrapport

Till skillnad från KappAhl och Inditex, presenterar H&M även en externt upprättad hållbarhetsrapport vid sidan av årsredovisningen. Den externt upprättade hållbarhetsrapporten var, redan för sex år sedan, över 100 sidor lång. Den inleds med att VD presenterar företagets hållbarhetsarbete, betydelsen av det och hur det passar in i företagsmodellen. Hållbarhetsarbetet rör alltifrån miljö, etik och mänskliga rättigheter. H&M följer såväl GRIs riktlinjer som UN Guiding Principles Reporting Framework (UNGP RF).

Tabell 2: Hållbarhetsmål för respektive företag 2015

5.1.2 2016

5.1.2.1 Årsredovisning

Vid granskning av hållbarhetsrapporter för år 2016 kan konstateras att omfattningen inom de tre företagen ser densamma ut som för år 2015. KappAhl presenterar en utveckling av kvinnans position i arbetslivet och samhället som berörs djupare än tidigare år. KappAhl har dessutom utvecklat årsredovisningen till att innefatta att all bomull ska produceras hållbart och cellulosafibrer likaså, två mål som H&M presenterade i sin årsredovisning 2015. Ytterligare två aspekter som KappAhl presenterar är nolltolerans för barnarbete och stöd till hungersprojekt i de länder där företaget har sin produktion belägen. Arbetet för hållbar logistik har utvecklats från tidigare år. H&M har även de utvecklat sin hållbarhetsrapport och lägger stor vikt vid hållbarhetsarbete. H&M anser sig ha en betydande roll, vilken de ser som både ett ansvar och en möjlighet, i utvecklingen för hållbarhet inom branschen i och med sin

KappAhl H&M Inditex

- 100% hållbar bomull 2020 - Bättre kemikaliehantering - Halvera butikernas lager och anställdas tid på lagret

- Endast använda Clean Shipping Index verifierade rederier - Polska butikerna ska få textilinsamling 2016

- Utbilda bomullsodlare i hållbar odling

- Utbilda kvinnor i Dhaka, Bangladesh

- Endast köpa förnybar energi 2020

- 100% återvunnet material - 100% hållbar bomull 2020 - Mer hållbart cellulosafiber

- Öka vattenbaserad PU material (vegansk) - Alla djurmaterial är fullt spårningsbart - Certifierat ull

- Förbättrad lönestruktur i alla fabriker 2018 - Minska koldioxidutsläpp

- Använd polyester av återvunna pet-flaskor - Återvinn minst 95% av avfallen

- 100% vatteneffektiv utrustning 2020 - 500 000 människor ska ha tillgång till säkert vatten 2016

- 100 000 kvinnor i fattiga samhällen ska kunna starta företag 2017

- 250 000 studenter ska ha tillgång till ren vatten och toaletter 2017

- Alla butiker blir miljöeffektiva 2020 - Att återvinna alla använda textilier - Uppnå de ‘17 Sustainable Development Goals (SDG)’

storlek. Koncernen vill i sin årsredovisning förmedla att de har ett cirkulärt förhållningssätt samt strävar efter att leverera mode till alla.

Inditex har även de utvecklat sin årsredovisning och presenterar att något som företaget värdesätter högt är att arbeta för mänskliga rättigheter. De vill ha en betydande roll när det kommer till frågor gällande detta och har en önskan om att bolaget enbart ska efterlämna positiva avtryck längst sin värdekedja. Mångfald, multikultur, hållbarhet och respekt är några av kärnvärdena som finns i företaget. När det kommer till leverantörsledet presenterar Inditex säkra arbetsplatser, stärka kvinnors roller och erbjuda levnadslöner som aspekter med stor betydelse. Inditex arbetar även aktivt med att i allt större utsträckning använda sig av hållbara och återvunna material och minska användningen av kemikalier. Inditex samarbetar fortsatt med en rad ideella organisationer världen över och har upprättat ett antal sociala program för att ha en positiv inverkan på samhället runt omkring sin värdekedja.

5.1.2.2 Hållbarhetsstrategi

H&M upprättar precis som föregående år en förvaltningsberättelse, varpå ett antal viktiga områden tas upp. Dessa är bland annat omställning till förnybar elförbrukning, samarbeten vilka främjar goda arbetsvillkor och levnadslöner, men också mångfald och ökade möjligheter för kvinnor. En intervju med H&Ms hållbarhetschef Anna Gedda finns inkluderad i företagets extremt upprättade hållbarhetsrapport där hon berättar om företagets hållbarhetsstrategi. I H&M:s vision ingår även att verka för en rättvis ​och jämlik arbetsplats både inom H&M-koncernen och hos leverantörerna, samt att bidra till goda samhällen baserade på mångfald och inkludering. Genom strategin kommer H&M-koncernen att sätta långsiktiga mål som är i linje med vetenskapliga metoder och i nära samarbete med experter och andra intressenter inom olika områden.

Inditex presenterar precis som föregående år en utförlig hållbarhetsstrategi. Hållbarhet är något som ligger till grund för hela verksamheten och alla beslut som fattas tas med respekt till mänskliga rättigheter. Hållbarhet presenteras utifrån att företaget jobbar med en cirkulär ekonomi från produktion till butik. Samma år presenterar KappAhl en liknande modell för cirkulär ekonomi som börjar vid design och inköp och slutar vid konsumtion istället för försäljning som Inditex gör. Företaget pekar ut kunder, leverantörer, anställda, ägare och samhällen som deras viktigaste intressenter. Inditex ämnar att möta intressenternas förväntningar genom att skapa socialt, ekonomiskt och miljömässigt värde. Rapporten är upprättad i enlighet med GRIs direktiv och en grund för hållbarhetsarbetet är de 17 Sustainable Development Goals (SDGs).

5.1.2.3 Externt upprättad hållbarhetsrapport

Precis som tidigare år så upprättar H&M en hållbarhetsrapport som är uppställd externt från den finansiella rapporten. Bolaget har som mål och vision att skapa hållbart mode som är tillgängligt för alla. Likt året innan har H&M mål för att arbeta med 100% hållbar bomull 2020 och mer hållbart framställande av cellulosafibrer. I rapporten finns flertalet intervjuer med bland annat H&Ms hållbarhetschef samt en anställd i en butik i Sydafrika, som utifrån sina perspektiv berättar om hållbarhetsarbetet och vad som utmärker just H&M. Återigen

uttrycker H&M en önskan om att driva branschen framåt i hållbarhetsfrågor och på så vis visa sig transparenta för att skapa trovärdighet.

Tabell 3: Hållbarhetsmål för respektive företag 2016

5.1.3 2017

5.1.3.1 Årsredovisning

Under 2017 sker inga stora förändringar avseende årsredovisningen i KappAhl. Generellt kan det konstateras att KappAhls årsredovisningar för år 2015-2017 överlag ser väldigt lika ut, både i utformning, design och innehåll. Det som kan nämnas som en skillnad är att utformningen är densamma men att hållbarhet för varje år som gått har fått allt mer utrymme i rapporten. H&M har utvecklat årsredovisningen och inkluderar mål för 2030 och 2040, vilka företaget presenterar kortfattat. Till 2030 vill H&M att deras produkter endast ska vara tillverkade av hållbara material och 2040 ska hela värdekedjan vara klimatpositiv.

Inditex inleder årets hållbarhetsrapport med att uttrycka vikten av att vara transparenta gentemot sina intressenter, och beskriver att ett tillvägagångssätt för att kunna uppnå detta är genom rapporter vilka inkluderar såväl miljömässiga som sociala och ekonomiska aspekter som företaget upprättar och officiellt publicerar. Ett fokus på social hållbarhet föreligger genom hela Inditex årsredovisning. Det uttrycks löpande att Inditex arbetar för goda arbetsvillkor, jämställdhet, hälsa och inte minst levnadslöner i leverantörsledet. En utmaning Inditex uppmärksammar är att i allt större utsträckning använda sig av organisk bomull och återanvända material för att minska användandet av energi, vatten och övriga naturresurser. 5.1.3.2 Hållbarhetsstrategi

H&M har som tidigare år en del i förvaltningsberättelsen som avser hållbarhet och presenterar sammanfattat arbetet kring ett antal specifika områden, vilka redan diskuterats tidigare år. I denna del har dock en betydande förändring skett från föregående år och

KappAhl H&M Inditex

- Endast köpa förnybar energi senast 2015 - Utöka projekt för renare produktion för leverantörer och underleverantörer i Indien, Bangladesh och Turkiet till 2018

- Textilinsamling i alla butiker under 2016 - Senast 2016 ansöka om medlemskap i Ethical Trading Initiative

- Alla medarbetare ska genomgå utbildning i hållbarhet

- Alla kvinnor som utbildas i sömnadskunskap i Dhaka erbjuds arbete hos KappAhls leverantörer

- Metod för att mäta produkters hållbarhetspåverkan senast 2016

- Utveckla “No Risk”- program för att undvika farliga kemikalier i produkter

- 100% hållbar bomull 2020 - 100% hållbar cellulosafiber 2017

- 100% hållbar bomull 2020 - 100% hållbart material 2030

- 25 000 ton/år insamlad textil i butiker 2020 - 100% cirkulärt mode

- driva transparens i industrin - 80% cirkulär i butikerna 2025 - 100% certifierat ull 2022 - 100% certifierat dun 2016

- Endast använda läder från källor som jobbar med miljö- och djurrättsfrågor

- Noll avfall av farliga kemikalier - Vatteneffektiva verktyg i företaget 2020 - Uppmana kunder att förlänga användningen av produkterna

- Återvinningssystem i 100% av butikerna - Minska koldioxidutsläpp med 30% per produkt 2025, bas 2017

- 50% av produktionen ska ha förbättrat lönestrukturen och arbetsförhållanden 2018

- Uppnå de ‘17 Sustainable Development Goals (SDG)’ - Noll avfall av farliga kemikalier 2020

- 100% återvinning av avfall i verksamheten 2020

- Alla butiker har en miljöeffektiv standard 2020

- Öka produktion av hållbara produkter med hållbart material 2020

- Minska utsläpp i värdekedjan - Utveckling av hållbar teknologi i butiker

- Bli cirkulär, closing the loop - Minska papperskonsumtion

företaget informerar om den nya lagen gällande hållbarhetsredovisning under en rubrik vilken de kallar för hållbarhetsredovisning enligt årsredovisningslagen.

Vad gäller hållbarhetsstrategi så presenterar KappAhl en ny för detta räkenskapsår och bygger på idén med en hållbar garderob och att uppmuntra kunder till att handla hållbart. Hållbarhetsstrategin är baserad på FN:s globala mål för hållbar utveckling i Agenda 2030. En ny målsättning som presenteras är att 100% av företagets sortiment ska bestå av mer hållbart material. Arbete för hållbar logistik, hållbara arbetsvillkor samt produktion har samtliga utvecklats från tidigare år, framför allt i omfattning. Cirkulärt mode presenteras mer än tidigare år.

Inditex presenterar, precis som tidigare år, en väl utformad hållbarhetsstrategi. Företaget har upprättat en modell som presenteras som bolagets hållbarhetsarbete, vilken är bestående av fem komponenter med kunden i centrum. Runt kunden kretsar butiker, design, produktion och logistik. Ytterligare en utveckling från tidigare år är att en väsentlighetsanalys har upprättats baserat på de dialoger som förts med intressenterna där de har fått ge uttryck för vilka aspekter de värdesätter inom hållbarhet. Till skillnad från föregående år, då en väsentlighetsanalys endast nämndes, är analysen välformulerad och väl beskriven detta år. Ur detta har Inditex identifierat tio stycken huvudområden bestående av kunder, personal, innovation i leverantörsledet, socialt ansvarstagande värdekedja, kvalitet på produkterna, cirkularitet, skattetransparitet, bidra till samhällets välfärd, skapa värde för intressenter samt företags styrningen.

5.1.3.3 Externt upprättad hållbarhetsrapport

Trots att H&M innefattar en rubrik avseende hållbarhetsredovisning enligt årsredovisningslagen för detta år så upprättar företaget en separat hållbarhetsrapport, precis som de gjort åren dessförinnan. På flertalet ställen i rapporten skriver H&M att det finns flera skäl till deras hållbarhetsredovisning, utöver lagkravet. En del av bakgrunden är de sociala och miljömässiga aspekterna, men företaget ser även den positiva påverkan det ger rent affärsmässigt. Det möjliggör långsiktiga samarbeten och affärsmöjligheter. Genom detta vill företaget även skapa tillit och framstå som legitimt.

Som företaget tidigare nämnt jobbar de för att övergå från att vara linjära till cirkulära. För att möjliggöra denna övergång har de tagit fram en femstegsprocess som sluts som en cirkel. De fem stegen är bestående av design, val av material, produktionsprocess, en produkt att använda samt återvinning och återanvändning av produkten, och tillbaka till design. Dessa beståndsdelar och vad H&M planerar att göra för att se till att strategin efterlevs finns att läsa mer om i rapporten. I rapporten beskriver företaget vidare att de har ett så kallat integrationsprogram, Foundation 500, för att säkerställa säkerheten och villkoren för sina anställda.

Tabell 4: Hållbarhetsmål för respektive företag 2017

5.1.4 2018

5.1.4.1 Årsredovisning

KappAhl tillämpar brutet räkenskapsår och därmed blir 2018 det första räkenskapsåret som KappAhl berörs av det nya EU direktivet och tillägget i Årsredovisningslagen. I likhet med tidigare år har företaget valt att kortfattat beskriva sitt hållbarhetsarbete på samma sätt återigen. Därefter nämner koncernen den nya lag och de nya krav som ställs på dem. KappAhl skriver att de valt att upprätta hållbarhetsrapporten skilt från årsredovisningen och att den omfattar alla dotterbolag. I enlighet med det nya regelverket skriver de vart hållbarhetsrapporten finns att ta del av. Årsredovisningen i övrigt är lik tidigare år men har utvecklat de delar som avser hållbarhet ytterligare. Det nämns hur viktigt det är med ökad samverkan mellan en mängd aktörer för att kunna driva hållbar utveckling inom modebranschen och flertalet interaktioner för företaget med andra aktörer presenteras. H&M har utvecklat sin årsredovisning till att fokusera ytterligare på hållbarhet och innehållet i rapporten är centrerat kring hållbarhet. Aspekter av stor vikt är att leda processen, vara cirkulära och förnybara samt att vara rättvisa och jämställda. Mänskliga rättigheter är ytterligare en aspekt med stort fokus.

Inditex beskriver, som åren dessförinnan, sin affärsmodell i årsredovisningen samt hur företaget strävar efter att vara ett hållbart företag genom hela värdekedjan. Inditex har fortsatt löpande kontakt med sina intressenter och arbetar i samråd med dessa för att vara ett respektfullt företag som värnar om mänskliga rättigheter och har en positiv inverkan på de samhällen företaget verkar inom. Till år 2020 föreligger det ett uppsatt mål om att vara fullt hållbara i hela värdekedjan. Inditex presenterar ett antal utmaningar i produktionskedjan avseende såväl sociala som miljömässiga områden.

KappAhl H&M Inditex

- 100% hållbar bomull 2020 - 100% hållbart material 2025 - 100% hållbar cellulosafiber - Alla produktförpackningar och etiketter ska vara mer hållbara - Enbart använda mer hållbara produktionsprocesser 2030 - Alla nyckelleverantörer ska vara godkända för renare produktion 2025 - Mindre vattenkrävande produktion - Minskad kemikalie- och

energianvändning

- Alla KappAhls fabriker i Bangladesh ska ha daghem

- 100% förnybar energi 2020 - 50% produkter ska vara återvinningsbara 2025

- 100% hållbar bomull 2020 - 100% hållbart material 2030 - 100% cirkulärt mode

- 25 000 ton/år insamlade textilier i butikerna 2020 - 100% av butikerna har återvinningssystem - 100% vatteneffektiva verktyg i företaget 2020 - 100% förnybar energi i verksamhet

- Klimatpositiv värdekedja 2040

- Minskning med 25% i elförbrukning 2030, bas 2016 - Endast använda läder från källor som jobbar med miljö- och djurrättsfrågor

- Noll avfall av farliga kemikalier - 100% spårningsbart kemikalier 2030

- 50% av produktionen ska ha förbättrat lönestrukturen och arbetsförhållanden 2018

- 100% återvunnen eller certifierad trä och skogsprodukter 2025

- 100% hållbar och djurvänlig cashmere 2025

- Ökning i att medarbetare anser att dem blir behandlade rättvis oberoende av kön, etnicitet, ålder, sexuell läggning och funktionshinder

- Uppnå de ‘17 Sustainable Development Goals (SDG)’ - Implementera RFID teknologi i alla dotterföretag 2020

- 30% kvinnor i ledningen 2020 -80% av energin som använd ska till 2025% vara förnybar

- Inget av verksamhetens avfall ska 2025 hamna på deponi

- 100% av butikerna ska till 2020 vara miljöeffektiva

5.1.4.2 Hållbarhetsstrategi

KappAhl redovisar precis som föregående år sin hållbarhetsstrategi, men till skillnad från åren dessförinnan finns denna att finna i den externt upprättade hållbarhetsrapporten. H&M har i likhet med åren dessförinnan den lagstadgade hållbarhetsrapporten inkluderad i årets förvaltningsberättelse, samt i en externt upprättad rapport. Distinktionen mot tidigare år är att det detta år inte finns någon text avseende hållbarhet innan den lagstadgade rapporten i

Related documents