• No results found

Ett stort TACK för Din medverkan!

Bilaga 4 Intervjuguide, upphandlingsspecialisten vid Almega

Inledande frågor

Vilka är dina arbetsuppgifter?

Hur mycket kontakter har du med offentliga verksamheter?

Leverantörers uppfattning om LOU

Uppfyller LOU sitt syfte?

Vad tror du att leverantörer anser om LOU? Vad tror du att offentliga inköpare anser om LOU?

Vilken längd på kontrakten anser du vara idealisk för ett väl fungerande samarbete? - Varför?

Har du någon uppfattning om att olika offentliga verksamheter behandlar sina leverantörer på olika sätt, och att relationerna ser olika ut?

- I så fall, hur ser skillnaderna ut?

Skillnad mellan varor och tjänster

Skiljer sig upphandlingen mellan varor och tjänster åt? - I så fall, hur?

Närheten i relationen

Hur nära tillåter LOU att den offentliga organisationen kommer sin leverantör? Finns det situationer där offentliga verksamheter skulle ha nytta av närmare leverantörsrelationer än de som tillåts av LOU?

Hur garderar man sig gör oförutsägbara händelser i kontrakten med leverantörerna? Hur viktig är den informella delen av kontrakten, typ sociala kontakter, förtroende.

Vad anser leverantörerna om att ändringar (t ex om tjänstens utformning) endast kan göras i begränsad omfattning efter kontraktets ingående?

Hur vanligt är det att leverantörer gör investeringar som de bara har nytta av i relationen till en viss offentlig kund?

Vem av köparen och leverantören bär oftast störst ansvar för själva utformningen av tjänsten? Hur sker kontrollen av utförandet vanligast?

Vad har leverantörerna för uppfattning om funktionsinriktad upphandling?

Förhållanden i offentliga organisationer som påverkar leverantörsrelationen

Hur påverkar offentlighetsprincipen viljan hos leverantörerna att lämna ut information om sig själva och om sina tjänster och offerter till kommunen?

Kan relationens längd påverka viljan hos leverantörerna att lämna ut känslig information? Hur görs avvägningen mellan pris och kvalitet vid valet av tjänsteleverantör?

Vilken uppfattning har leverantörerna om det val som görs mellan pris och kvalitet?

Har du någon uppfattning om hur kontakterna mellan kund och leverantör typiskt brukar se ut? Hur håller man sig uppdaterad och informerad som leverantör?

Bilaga 5 – Intervjuguide, juristen och upphandlingschefen, Linköpings kommun

Inledande frågor

Skiljer sig upphandlingen mellan tjänster inom kärnverksamheten och tjänster i kringverksamheten åt? Hur?

Är det vanligt att det är många leverantörer som konkurrerar vid upphandlingen? Brukar offerterna för tjänsterna vara likvärdiga, eller skiljer de sig åt mycket?

LOU och avtal

Uppfyller LOU sitt syfte?

Påverkar LOU relationen till leverantörerna negativt? Hur? Gynnar LOU på något sätt relationen till leverantörerna? Hur? Hur fungerar ramavtalen?

Finns det några bestämmelser om hur många leverantörer man får ha i ett ramavtal? Hur detaljerade är kontrakten med leverantörerna? Finns det utrymme för förändringar av villkoren?

Hur viktig är den informella delen av kontrakten, typ sociala kontakter, förtroende.

Förhållanden i offentliga organisationer som påverkar leverantörsrelationerna

Har kommunen möjlighet att förändra kravspecifikationen under ett löpande kontrakt/avtal? - Om inte, förändrar kommunen ofta kravspecifikationerna mellan upphandlingarna? - Skulle det vara en fördel för kommunen att kunna ändra utformningen av tjänsten under samarbetets gång?

Finner ni på kommunen att det är svårt att ta fram en kravspecifikation vid upphandlingarna? - I så fall, varför?

Förändras ofta tillvägagångssättet vid inköpsprocessen, p g a att lagar och direktiv förändras på ett sätt som kommunen inte kan styra över?

Gör offentlighetsprincipen att leverantörerna löper en viss risk när de lämnar ut information om sig själva och om sina tjänster och offerter till kommunen?

Hur tror ni att leverantörerna uppfattar att det är att samarbeta med en offentlig organisation?

Skulle kommunen ha nytta av att nära leverantörsrelationer tilläts i större utsträckning? På vilket sätt i så fall?

Förtroende

Har kommunen stort förtroende för sina leverantörer? Litar ni på dem?

Skulle kommunen ha nytta av att relationen byggde på ett större förtroende parterna emellan? Tror du att upprepade avtal med en leverantör skulle kunna leda till ett större förtroende? Uppstår ofta konflikter i samarbetet med leverantörerna?

- Hur löses dessa?

- Leder konflikterna till något bra?

Beroende/maktstruktur

Vem av parterna har störst värde av relationen? Kommunen eller leverantörerna? Vem har maktövertaget i relationen? Hur märks det?

Är kommunen mycket beroende av vissa enskilda leverantörer?

Komplexitet

Ungefär hur ofta har kommunen kontakt med sin leverantör inom ett visst område? Händer det ofta att leverantörer kontaktar er emellan upphandlingar för att hålla sig uppdaterade och informerade? Vilken information får/vill ni lämna ut?

Skulle kommunen vilja ha mer kontakt med leverantörerna, men hindras av LOU?

Lagen

Hur stort tolkningsutrymme ger LOU?

Vi har förstått att man t ex inom barnomsorg, istället för att i vanlig mening upphandla tjänster, så ger kommunen bidrag till de ”leverantörer” som utför tjänsterna, alltså t ex daghem. Därför tillämpas inte LOU, eftersom det egentligen inte är fråga om upphandlig. Varför gör man på detta sätt?

- I så fall, händer det ofta?

- Hur brukar man argumentera för det?

Har en anbudsgivare rätt att åberopa en annan leverantörs kapacitet? Får en upphandlande enhet begära att ett anbud kompletteras?

Lagen säger ju att alla skall få samma chans, även de som inte har en förmånlig geografisk placering från kommunens sida sett. Vad innebär detta för kommunen? Tvingas man ibland välja en leverantör som ligger alldeles för långt bort, för att denna har bättre kvalifikationer? Nästan alla tjänster i guiden är ju lokala, vilket kanske faller sig naturligt när det gäller

tjänster. Men hur argumenterar kommunen för att det är på det sättet, eftersom LOU ändå inte gör någon skillnad mellan lokala och andra leverantörer?

Kan man tänka sig en mer funktionsinriktad upphandling, där upphandlare lämnar mer öppet för leverantörerna i kravspecifikationerna?

Bilaga 6 – Intervjuguide, försäljningschefen på ISS

Ungefär hur många offentliga verksamheter levererar ni till?

Ungefär hur stor är en genomsnittlig leverans, och hur ser spridningen ut?

Vilken typ av upphandling är vanligast, händer det ofta att ni levererar vid direktupphandling? Hur långa brukar kontrakten vara? Skiljer sig kontraktens längd mycket åt mellan olika

offentliga kunder?

Var finns era offentliga kunder? Levererar ni till kunder i vissa regioner eller är kunderna spridda över hela Sverige?

Vilka typer av tjänster levererar ni vanligtvis till offentliga verksamheter? Gäller det oftast bara en tjänst eller levererar ni hela koncept?

Vilken typ av inköpsstruktur är vanligast hos offentliga organisationer? - Vad tycker du fungerar bäst?

Upplever du att själva inköpsförfarandet skiljer sig åt mellan olika offentliga organisationer? Är det vanligt att era offentliga kunder ändrar sina kravspecifikationer mellan

upphandlingarna, och ändrar vissa kunder sina kravspecifikationer oftare än andra? Hur vanligt är det att ni får vara med och ta ansvar för att utforma tjänsten? Är det vanligt med detaljerade kravspecifikationer?

Hur görs avvägningen mellan pris och kvalitet? Skiljer det sig mycket mellan hur olika kunder gör avvägningen mellan pris och kvalitet?

Upplever du att det skiljer sig mycket mellan olika kunder när det gäller byråkrati? Är vissa kunder krångligare att ha att göra med än andra?

Hur stor är skillnaden när det gäller kontrakten med offentliga organisationer? Är vissa kunder mer öppna för justeringar av kontrakten under avtalstidens gång?

Händer det ofta att ni vinner nästa upphandling också med samma kund? - I så fall, vad tror du det beror på?

Hur vanligt är det att konflikter uppstår i relationen med kunderna? - Vad handlar konflikterna om?

- Upplever du att konflikterna brukar lösas på ett tillfredsställande sätt?

Händer det ofta att ISS gör investeringar som ISS bara har nytta av just i relationen till en viss kund? Finns det ett samband mellan sådana investeringar och kontraktens längd?

Är det vanligt att kunden står för själva utrustningen?

Upplever du att vissa av era kunder är mer beroende av er som leverantör, än andra?

Hur skiljer sig kontakten mellan de olika kunderna, dels vad gäller frekvens, dels vad gäller hur många personer hos kunden som är involverade i kontakten med ISS?

Föredrar vissa offentliga kunder personliga möten oftare än andra? Har vissa kunder ett större kontrollbehov av era tjänster än andra? Vilken typ av kontroll är vanligast?