• No results found

Název dílu Rok 2009 Rok 2010 Rok 2011 Rok 2012 2013

Zámky, zpátečky 55 ks 84 ks 101 ks 64 ks 61 ks

Auto-rádia 64 ks 59 ks 12 ks 1 ks -

Olej 339 l. 566 l. 1086 l. 2.812 l. 2885 l.

pneumatiky - - 223 ks 167 ks 190 ks

Zdroj: Interní roční zpráva Autokoutek s.r.o. Škoda, 2013

6.7 Výsledky interních a externích auditů

Celkové shrnutí výsledků auditů prováděných ve společnosti je pozitivní. Hodnocení je vždy pozitivní. Auditor ve svých výrocích pravidelně uvádí, že audit proběhl bez závad a nebyla shledána žádná neshoda ani vážný nedostatek. Doporučení vyplývající ze všech auditů se vždy neprodleně aplikují do procesů a nedostatky se nepřenášejí do dalších období. Audit v roce 2009 za prodejnu Škoda byl splněn na 96%. Dne 09. 12. 2009 proběhl povinný audit výrobcem SEAT – vedený společností Import Volkswagen Group, pod vedením pana Mola, jehož výsledkem bylo splnění na 94% bez závažných nedostatků.

Provádí se řada auditů, např. Interní audit QMS, Dozorčí audit, kontrolní audit, Audit SSQMS, recertifikační audit, audit výrobce, externí audit ekonomického oddělení, (2009, s. 20)

„V roce 2009 byl vydán jeden záznam o neshodě č.1/12-2010 předmětem záznamu o neshodě bylo interní zjištění v oddělení prodeje nových vozů značky Škoda - nedostatečné záznamy o výkupních vozech. Byl proveden zápis QM, vedoucí oddělení prodeje NV byl napomenut svým přímým nadřízeným – ústně na poradě. Byl stanoven termín nápravného opatření dne 16. 12. 2009. Tímto dnem bylo stanoveno preventivní opatření – ve znění:

Dodržování zákonných norem při výkupu ojetých vozidel.“50

50 HORÁKOVÁ, E. Roční zpráva Auto Koutek s.r.o. Škoda, Seat 2009. S. 20.

72 Veškeré ostatní nedostatky ve společnosti Auto Koutek za rok 2009 byly řešeny v rámci vedoucích úseků, a to formou ústních dohod během pravidelných porad všech úseků.

Jednou měsíčně jsou prováděny rozbory výsledků daných oddělení a analýzy CSS a všech hodnotících kritérií - zhodnocení a následná okamžitá opatření se uvádějí ihned do činnosti, pokud to výsledky vyžadují.

Výsledek recertikačního auditu (2013, s. 21) „Zavedený systém potvrzuje efektivní řízení činnosti organizace za účelem zvýšení její výkonnosti“.51

Dále uvádím doporučení auditora ke zlepšení při recertifikačním auditu v roce 2013 (2013, s. 21) „V návaznosti na směrnice ŠKODA AUTO, která určuje velikost skladových prostor, doporučuji realizovat skladové prostory dle podmínek výrobce ŠKODA AUTO.

Předpokládaný záměr uskutečnění stavebních úprav skladových prostor se plánuje do konce roku 2015, cenová analýza projektu se odhaduje na investici 5. milionu Kč.

Přínosem tohoto záměru bude větší obrátkovost skladu – dílů a větší objem a disponibilita dílů.“52

6.8 Investice

Investice společnosti Auto Koutek, s.r.o. pro rok 2009 budou směřovat do rekonstrukce již stávajících aktivit. Přibližný odhad investice je 2.500 mil. Kč. V roce 2010 se proběhla úprava venkovních prostor, rozšíření parkovacích míst v areálu společnosti s odhadem na investici ve výši cca 1 mil. Kč. V roce 2010 byl rozvoj společnosti zaměřen na vypracování projektů v rámci celkové společnosti (projekt na novou myčku a podobně), které se realizovali v roce 2011. Na rok 2012 byla schválena investice ve výši 10 mil. Kč, rovněž se jedná o celkovou investici společnosti Auto Koutek s.r.o. Na rok 2013 jsou schváleny investice v rámci 27 milionu korun, na výstavbu myčky a nové budovy autosalónu. Všechny další projekty jsou ve fázi prozatímních návrhů. Na rok 2014 je naplánována investice do prostoru ojetých vozidel v rámci smlouvy – ŠKODA PLUS, tato investice se uskuteční v případě podepsání smlouvy a je finančně nenáročná. Jde o licenční poplatky a korporátní design – investice je odhadnuta do 1 mil. Kč. Další

51 HORÁKOVÁ, E. Roční zpráva Auto Koutek s.r.o. Škoda, Seat 2013. S. 21.

52 tamtéž

73 projektový záměr je rekonstrukce prostorů lakovny, vytvoření nového prostoru pro klempírnu a skladové prostory, tato investice je odhadnuta na 10 mil. korun.

74

7 Auto Koutek s. r. o. – Hyundai

53

Rozvoj společnosti se v náročné ekonomické době nezastavil, ačkoliv je tímto vývojem ovlivněn. V roce 2009 byl vypracován projekt na rozšíření podnikatelských aktivit a bylo vedením rozhodnuto o koncesi na autorizovaný prodej i servis značky Hyundai. V roce 2009 se začal uskutečňovat tento projekt, výstavbou autosalonu Hyundai. V únoru 2010 byla podepsána smlouva s výrobcem značky Hyundai a oficiální otevření prodeje a servisu bylo uskutečněno k 01. 03. 2010. Společnost usiluje svojí profesionalizací o významný podíl na trhu s touto značkou, tudíž klade vysoké nároky na své zaměstnance jak v oblasti profesní vzdělanosti, tak i vysokého standardu etického kodexu, vše v zájmu zákazníků.

Systém ISO 9001 byl automaticky rozšířen i na značku Hyundai, přičemž proběhla úspěšná recertifikace systémem ISO 9001. V roce 2011 se dostala značka Hyundai do podvědomí nejen v okolí Liberce, ale do celého regionu.

Obrázek 2 - Pohled na prodejnu Hyundai Auto Koutek s.r.o.

Zdroj: Interní roční zpráva Auto Koutek s. r. o., 2008

53 Pro zpracování této kapitoly byly použity materiály společnosti Auto Koutek s. r. o. – Roční zprávy 2008 – 2013. Dále jsem vycházela z osobních rozhovorů s vedoucími pracovníky společnosti.

75

7.1 Marketingová strategie

Prodejna byla otevřena v těžkém období, kdy vedení společnosti očekávalo nejhorší dopad ekonomické krize. Tato teze se ale v budoucnu nepotvrdila a prodejna Hyundai nakonec přispěla k nejúspěšnějšímu obchodnímu výsledku v historii společnosti Auto Koutek s.r.o.

Své místo na trhu i v dalších letech obhájila a podařilo se prodejnu pod zkušeným vedením a správně nastavenými procesy nastartovat a dodnes udržet na dobré pozici.

Pro podporu prodeje jsou pravidelně vyhlašovány jednorázové motivační akce od HMCZ s odměnami.

Společnost prodejnu zahrnula do akce Road show, kde se prezentovali nové vozy všech prodávaných značek. Byla to vhodná příležitost pro prezentaci nové prodejny. Akce přinesla pro celou společnost pozitivní reklamu a nové zákazníky.

V rámci marketingové podpory je zákazníkům Hyundai stejně jako u předchozích dvou značek nabízeno uzavření rámcové smlouvy, která představuje pro zákazníka výhody např.

v podobě přednostního termínu pro jakoukoli servisní prohlídku či údržbu (např. při objednání do servisu je dána povinnost provézt požadavek klienta do 48 hodin), nebo služby Pick up servis (tj. výjezd k zákazníkovi v případě nehody včetně poskytnutí náhradního vozidla). Takováto rámcová smlouva je bezplatná a pro klienty nepředstavuje žádné závazky – pouze výhody.

Společnost Hyundai ČR má v porovnání se Škoda auto nebo Renault mnohem tvrdší podmínky pro vyplácení bonusů a proplácení marketingové podpory. Finanční podpora je proplácena zpětně po splnění prodejních plánů, kdy společnost musí předem zainvestovat reklamní kampaně.

V rámci podpory prodeje je společnost nucena neustále vyvíjet aktivity v podobě přímého oslovování hlavně firemní klientely s nabídkami zvýhodněných vozů nebo zvýhodněných servisních služeb. Dle slov vedoucího prodeje Hyundai dnes není možné fungovat bez vlastního vyhledávání zákazníků – formou např. letáčků, přímého oslovení konkrétního subjektu, radiových spotů apod. „Ten kdo nevyhledává – nevydělá“.

76

7.2 Bonusový systém

Marže prodejce za prodaný nový vůz se pohybuje v rozmezí od 1% do 6%. Společnost je tedy silně motivována plněním veškerých stanovených cílů, aby dosáhla na co nejvíce bonusů. Bonusový systém je stejně jako u předešlých dvou prodejen velmi důležitou součástí obchodní strategie. Přináší společnosti zisky za splnění jednak plánovaných objemů prodeje nových vozidel, servisních normohodin i náhradních dílů a jednak za plnění kvalitních služeb vůči zákazníkům.

Výkonnostní i kvalitativní bonusy jsou čerpány buď čtvrtletně, nebo ročně.

Bonus za prodej nových vozů je vyplácen v příslušné výši dle procentuálního plnění plánu, přičemž minimální hranice pro získání bonusu je 90% plnění plánu. Od 110% je pak bonus vyplácen v plné výši. V tomto případě se jedná o plnění měsíčních plánů. Naopak při plnění stanoveného plánu na 80% a méně má Hyundai právo požadovat vrácení již vyplacených bonusů.

Dále je vyplácen roční bonus za splnění ročního cíle.

Kvalitativní bonus je vyplácen při plnění stanovených výsledků ve sledovaných kategoriích poskytování služeb zákazníkům. Jedná se o následující:

 spokojený zákazník

 penetrace pojištění

 povinné marketingové aktivity prodejce

 standardy premium

 standardy GDSI

 model MIX

77

7.3 Vyhodnocení prodejů

Počet prodaných nových vozů zn. Hyundai:

 2010 – 182 nových vozů (plán 88)

 2011 – 212 nových vozů (plán 237)

 2012 – 243 nových vozů (plán 285)

 2013 – 182 nových vozů (plán 508)

V roce 2013 se firma Auto Koutek s.r.o. ocitla pod velkým tlakem společnosti Hyundai ČR, kdy byl pro prodejnu stanoven enormně vysoký plán prodejů. Toto číslo vypovídá o tom, jak bezmocným se prodejce může stát, pokud automobilka prosazuje takto nekompromisní obchodní politiku. Poukazuji tímto na fakt, že je velice důležité mít správně nastavenou činnost plánování. V případě koncesionářů se stanovení nereálného plánu může stát likvidační záležitostí pro prodejce, ač celkový výsledek prodejů může být nadprůměrný vzhledem ke kupní síle a poptávce v regionu. Ve společnosti se schylovalo ke krizi, která byla nakonec vyřešena podpisem nové koncesionářské smlouvy a nastavením jiných kriterií pro vyhodnocování prodejů.

Related documents