• No results found

Jämförelse mellan vad kunderna uppfattar av de två hotellens CSR-arbete utifrån deras respektive kunders svar på enkätfrågorna

4. EMPIRI, TOLKNING OCH ANALYS

4.3 Enkätundersökningarnas resultat och tolkning

4.4.5 Jämförelse mellan vad kunderna uppfattar av de två hotellens CSR-arbete utifrån deras respektive kunders svar på enkätfrågorna

4.4.5.1 Har kunderna märkt av några miljömärkta produkter och riktlinjer under vistelse på hotellet

Scandic Kalmar Väst och Best Western Kalmarsund arbetar en hel del med att kommunicera ut sitt CSR-arbete till kunderna genom bland annat riktlinjer på hotellet såsom att återanvända sin handduk och genom miljömärkning av produkter. Utifrån enkäterna hade majoriteten av kunderna från båda hotellen uppfattat detta. Således hade båda hotellen nått ut med denna kommunikation, vilket indikerar att det är ett gott sätt att fortsätta kommunicera sitt hållbarhetsarbete på.

4.4.5.2 Har kunderna uppmärksammat någon information på hotellen angående deras miljöarbete

Denna undersökning tycker jag lyfter fram en viktig aspekt av hotellens kommunikation. Enbart 12 personer på Best Western Kalmarsund hade svarat ja, vilket kan ses som lite med tanke på att de kommunicerar arbetet på hotellet. På Scandic Kalmar Väst hade däremot hela 19 personer svarat ja. Detta kan bero på att Scandic Kalmar Väst använder intern marknadsföring och personlig försäljning.

På Scandic Kalmar Väst läggs det ner mycket arbete på intern marknadsföring av det hållbara arbetet till alla anställda på hotellet. Kontinuerliga möten hålls med de anställda och utbildningsmöten ordnas för nyanställda. De anställda kan även följa arbetet på intranätet där de 160 CSR-hotellen ingår. De motiverar även sina anställda att komma med egna idéer för att utveckla arbetet. Best Western Kalmarsund arbetar däremot inte med intern marknadsföring förutom att de hade interna möten med sina anställda precis i början av arbetet med Svanenmärkningen och för att förmedla de hållbarhetskrav som ställdes. Detta är dessvärre inget de har fortsatt med och de har inte heller utbildningsmöten om hotellets hållbara arbete för nyanställda. Det visar på att det lättare uppstår ett engagemang hos de anställda om de känner att de får vara med och påverka. Detta kan leda till att en extern kvalitet uppkommer och att de anställda får kunskap om hur hållbarhetsarbetet ser ut för att på så sätt förmedla detta arbete vidare till kunderna. Studien visar att den interna marknadsföringen på Scandic Kalmar Väst leder till att personalen kan utföra en god personlig försäljning av det hållbara arbetet till kunderna direkt på plats. Det kan vara orsaken till varför fler kunder har uppmärksammat någon information på hotellet kring hotellets miljöarbete, till skillnad från Best Western Kalmarsund där mindre än hälften av kunderna har

49 uppfattat detta arbete på hotellet. Detta tyder på att intern marknadsföring som leds av personlig försäljning är ett starkt kommunikationsverktyg som hotellet bör fortsätta med, men också något som även Best Western Kalmarsund bör applicera på sitt hotell för att kommunicera och nå ut med sitt hållbarhetsarbete till kunderna.

En annan orsak till varför fler hade uppmärksammat hållbarhetsarbetet på Scandic Kalmar Väst kan bero på att de har tavlor upphängda med gränsvärden för deras förbrukning lite överallt på hotellet. Detta indikerar att det kan underlätta för kunderna att få en förståelse och överblick för hotellets hållbarhetsarbete om de först känner till konsekvenserna av det.

4.4.5.3 Har kunderna hållbarhetsarbete i åtanke när de väljer hotell

Detta kan vara intressant att lyfta fram i denna enkätundersökning eftersom Best Western Kalmarsund trodde att kunderna skulle byta hotell om hotellet inte arbetade med hållbar utveckling, och på Scandic Kalmar Väst menade man att kunderna väljer att bo på deras hotell för att de arbetar med hållbarhet. Dessvärre svarade majoriteten av kunderna nej på frågan om de har hållbarhetsarbete i åtanke när de väljer hotell: 19 personer på Best Western Kalmarsund och 22 personer på Scandic Kalmar Väst. På frågan om de hade valt ett annat hotell om Scandic/Best Western inte hade jobbat med hållbar utveckling svarade så mycket som 24 personer på Scandic nej och 21 personer nej på Best Western.

Detta indikerar att kunder idag prioriterar andra faktorer som pris, läge och standard. Det kan delvis även bero på att vissa kunder fortfarande har det gamla tänket kvar där de upplever sin semester som en möjlighet att släppa alla hämningar och vara fri från att vara socialt ansvarsfull. Antalet kunder som idag väljer hotell på grund av att hotellet arbetar med hållbarhet kan vara lågt, men däremot håller den andelen troligtvis på att öka och därmed är chansen större att fler kommer att välja hotell som arbetar med hållbarhet i framtiden. Detta indikerar att allt fler hotell kommer att använda det i sin marknadsföring som en fördel.

På Best Western var det enbart åtta personer som svarade att de visste om hotellets hållbarhetsarbete innan vistelsen. Scandic anser att kunderna vet att hotellet arbetar med hållbarhetsarbete trots att de tidigare inte bott på hotellet, vilket stämmer överens med vad kunderna svarade, då det var 18 personer som svarade ja. De flesta som svarade ja hade fått reda på hotellets arbete via internet. Denna undersökning visar att kunder idag använder sig mycket av internet och därför kan det anses vara lättare att nå ut med sin kommunikation via

50 internet. Eftersom internet anses vara ett starkt kommunikationsverktyg kan hotellet ha direkt marknadsföring via internet i åtanke. Detta är ett effektivt kommunikationsverktyg för att nå ut till en större grupp människor. Eftersom de flesta kunderna idag använder sig mycket av internet anses det vara ett optimalt kommunikationsverktyg att ha som alternativ.

51

5. SLUTSATSER

I följande kapitel ges en bild av studiens viktigaste resultat och dess betydelse vilket sätts i relation till studiens syfte och forskningsfrågor. Kapitlet avslutas med perspektiv på metodens betydelse för resultaten och infallsvinklar för framtida studier.