• No results found

5. Material

7.3. Jämförelse mellan perioderna (1989–1995 och 2013–2016)

I tabell 13 redovisas antalet yrkestituleringar av kvinnor och män från de två perioderna.

Den första perioden Den andra perioden

Ändelser Kvinna Man Kvinna Man

-ör 0 0 0 0 -are 5 24 13 19 -inna 2 0 0 0 -(er)ska 0 0 1 0 -tris 0 0 0 0 -man 0 1 0 1 Totalt 7 25 14 20

Som visas i tabell 13 återfinns en dubbelt så stor mängd tituleringar av män än av kvinnor i faktatexterna från båda perioderna. Den främsta skillnaden består i användningen av den tidi- gare maskulina ändelsen -are, där kvinnor tituleras med fler än dubbelt så många i den andra perioden som i den första perioden. Kvinnor tituleras med andra ord med fler könsneutrala ändelser i den andra perioden än i den första, genom användning av den tidigare maskulina ändelsen -are, medan män tituleras med något färre antal i den andra perioden i jämförelse med den första perioden. I den första perioden återfinns den feminint könsbundna ändelsen -inna och i den andra perioden återfinns -(er)ska i yrkestitlar. Den maskulint könsbundna ändelsen - man återfinns i båda perioderna, men det är få exempel på dessa som återfinns i materialet.

Tabell 14: Översikt över könsmarkerande substantivändelser i exempeltexter från de två perioderna

Den första perioden Den andra perioden

Ändelser Kvinna Man Kvinna Man

-ör 1 6 5 4 -are 2 37 16 31 -inna 2 0 0 0 -(er)ska 5 0 2 0 -tris 0 0 1 0 -man 0 2 0 3 Totalt 10 45 24 38

Som synliggörs av tabell 14 återfinns det en större variation av tituleringar av män än av kvinnor i exempeltexterna från båda perioderna. Det är främst skillnad i användningen av den tidigare maskulina ändelsen -are, där kvinnor tituleras med 8 gånger fler varianter i den andra perioden än i den första perioden. Det återfinns en något mindre variation i tituleringar av män med ändelsen -are i den andra perioden än i den första. Den feminint könsbundna ändelsen -inna återfinns enbart i den första perioden medan ändelsen -tris enbart återfinns i den andra perioden.

Tabell 15: Översikt över adjektiv i faktatexter från de två perioderna

Den första perioden Den andra perioden

Adjektiv(kategorier) Kvinna Man Kvinna Man

Utseende 0 0 0 0 Kompetens 0 1 1 0 Beteenden 0 0 1 1 Känslor 1 0 0 0 Egenskaper 1 1 2 3 Karriär 3 13 5 5

Sammanlagt antal adjektiv 5 15 9 9

Som framgår av tabell 15 återfinns ett större antal adjektiv i beskrivningarna av män än av kvinnor från den första perioden. I den första perioden beskrivs mäns karriärer med 13 adjektiv, medan kvinnors karriärer beskrivs med 3. Det skiljer sig gentemot den andra perioden, i vilken likväl mäns som kvinnors karriärer beskrivs med lika många adjektiv, 5 vardera. Det innebär att diskrepansen mellan användningen av antal adjektiv för att beskriva kvinnor respektive män mellan de två perioderna har minskat, även om skillnaderna mellan perioderna inte är särskilt stora. Som redogjordes i avsnitt 7.2.2. är adjektiven i den andra perioden snarlika de som an- vänds för att beskriva kvinnor i den första perioden. Exempelvis känd, välkänd, berömd och omtyckt. Hur kvinnors karriärer beskrivs i den första perioden skiljer sig från hur mäns karriärer beskrivs. Adjektiven som används för att beskriva mäns karriärer är i huvudsak positiva, medan kvinnors karriärer både beskrivs positivt och negativt. Exempelvis används adjektiv som be- römd och omtyckt för att beskriva en kvinnas karriär, men det förekommer även ett tillfälle då en annan kvinnas karriär beskrivs negativt genom adjektivet omstridd.

Tabell 16: Översikt över adjektiv i exempeltexter från de två perioderna

Den första perioden Den andra perioden

Adjektiv(kategorier) Kvinna Man Kvinna Man

Utseende 11 10 4 6 Kompetens 5 2 4 0 Beteenden 11 4 19 9 Känslor 13 13 12 5 Egenskaper 10 10 10 5 Karriär 6 1 4 4 Totalt 56 40 53 29

Som framgår av tabell 16 återfinns ett större antal adjektiv i beskrivningarna av kvinnor än av män, vilket gäller för båda perioderna. De största skillnaderna mellan beskrivningar av kvinnor och män i både den första och andra perioden är att kvinnor beskrivs med fler adjektiv relaterade till kompetens och beteende. I den andra perioden beskrivs kvinnor dessutom med fler adjektiv

relaterade till känslor och egenskaper än vad män beskrivs med. Samtidigt kan skillnaderna bero på att kvinnor totalt beskrivs med fler adjektiv än män.

Tabell 17: Översikt över andel könsstereotypa processer i exempeltexter från de två perioderna

Perioder Materiella processer Mentala processer Verbala processer Total andel könsstereo- typa processer i procent Kvinna Man Kvinna Man Kvinna Man Kvinna Man Andel könsstereotypa

processer i den första perioden 38 % 28 % 0 % 0 % 26 % 25 % 24 % (57/239) 20 % (57/283) Andel könsstereotypa

processer i den andra perioden

7 % 15 % 4 % 9 % 14 % 17 % 7 % (51/774)

13 % (68/542)

Som synliggörs i tabell 17 har förekomsten av könsstereotypa processer procentuellt minskat i kategorierna materiella samt verbala processer i tiden mellan den första och den andra peri- oden. För likväl män som kvinnor förekommer den största andelen könsstereotypa processer i den första perioden i kategorin materiella processer, medan de i den andra perioden främst förekommer i kategorin verbala processer. Från att inte ha förekommit överhuvudtaget i den första perioden har däremot andelen könsstereotypa mentala processer ökat för både män och kvinnor i den andra perioden. Även det totala antalet processer har ökat i den andra perioden, medan den procentuella andelen könsstereotypa processer för kvinnor såväl som män i den andra perioden har reducerats nämnvärt. I tabell 17 framgår även att kvinnor avstereotypiserats i den andra perioden i högre utsträckning än män, eftersom de utför en lägre såväl procentuell som numerär andel könsstereotypa processer, i förhållande till det totala antalet processer. Det medan det numerära antalet könsstereotypa processer har ökat för män i den andra perioden. Dock framgår det i tabell 17 att ökningen fortfarande utgör en mindre procentuell andel i den andra perioden än i den första.

Utöver skillnader i antalet processer finns det även några skillnader i vad de består i. Bland 48 könsstereotypa materiella processer som utförs av kvinnor i den första perioden återfinns 17 av dem inom hem och hushåll. Dessa innefattar bland annat att diska, städa och laga mat. Det i kontrast till den andra perioden, i vilken 9 processer som kvinnor utför hör till hem och hushåll. Dessa utgörs av städning, matlagning och bakning. Bland männen i den första perioden utförs 3 materiella processer relaterade till någon form av tillredning av mat och dryck, diskning och tillbäddning. Bland männen i den andra perioden återfinns endast 1 process av en man som i

förekommer 19 sådana arbetsrelaterade processer. Bland kvinnorna i den första perioden är 2 processer relaterade till arbete utanför hem och hushåll, vilket till antalet knappt skiljer sig från de 3 arbetsrelaterade processer som utförs av dem i den andra perioden. I båda perioderna åter- finns män som kör bil medan en kvinna enbart kör bil vid 1 tillfälle, det i den första perioden. Däremot åker kvinnor buss och tåg. Dessutom har kvinnors åkande i den andra perioden utökats till 2 tillfällen med båt, 1 tillfälle med tunnelbana, samt 1 tillfälle med ospecificerat kommunalt medel. En skillnad mellan perioderna är att män inte åker något i den andra perioden. Det till skillnad från 2 tillfällen i den första perioden.

Eftersom jag inte fann några könsstereotypa processer i den första perioden är de mentala processerna mellan perioderna inte möjliga att jämföra med varandra. När det gäller könsstere- otypa verbala processer finns en likhet mellan män i de två perioderna. Det på så vis att en återkommande process är att män berättar saker. Detta sker vid 3 tillfällen i den första perioden och vid 12 tillfällen i den andra perioden. Kvinnor berättar saker vid sammanlagt 2 tillfällen i den första perioden och 3 tillfällen i den andra perioden. Bland kvinnor mellan de två perioderna återkommer processer där de skriker, vilket sker vid 1 tillfälle under den första perioden och vid 4 tillfällen under den andra perioden. Det är en verbal process som inte utförs av några män från respektive period.

Related documents