• No results found

Jordbruksverket 6 - Tillsynsvägledning och vägledning om

Översikt över inkomna samrådssynpunkter

Sammanlagt 30 remissinstanser valde att ge specifika synpunkter på denna åtgärd, varav tre centrala myndigheter, sex länsstyrelser, tolv kommuner, två branschorganisationer, två intresseorganisationer, ett företag och fyra vattenorganisationer/vattenråd. De flesta svarande var positiva till åtgärden, men många har också svarat att viktiga delar saknas. Många har efterlyst tydligare vägledning om vilka krav som kan ställas på jordbruksverksamhet.

Falkenbergs kommun har svarat:

” Vi instämmer i att vägledningarna behöver utvecklas kring hur tillsynsmyndigheterna ska bedriva en ändamålsenlig tillsyn. Vi anser att vägledningarna och föreskrifterna behöver förtydligas med minikrav som tillsynsmyndigheten ska ställa med hänvisning till de allmänna kraven i miljöbalken. Med tydliga vägledningar och föreskrifter vet tillsynsmyndigheten vilka krav som ställs och vad som ska kontrolleras och nog så viktigt tydliggör det för

verksamhetsutövaren vad som förväntas och vilka krav som ska uppfyllas för att bedriva verksamheten. Det skapar en rättvisa så att kraven som ställs blir de samma oavsett vilken kommun eller region verksamheten bedrivs.”

Flera svaranden har också pekat på svårigheterna med att bedriva tillsyn på hästgårdar p.g.a.

bristande kunskapsunderlag.

Generellt sett så har Jordbruksverket som åtgärdsmyndighet önskat att hålla formuleringarna av åtgärden generella så att man har friheten att göra prioriteringar där man ser behov, och de inkomna samrådssynpunkterna har därför inte resulterat i några större förändringar av åtgärdsformuleringen. Jordbruksverket har dock delgivits synpunkterna och tar med sig dem i sitt vidare arbete.

Revideringar baserat på samrådssynpunkter

Inga betydande revideringar har gjorts av åtgärden.

Samrådssynpunkter som inte lett till revidering

Mer fokus på växtskyddsmedel i egenkontroll och tillsyn

Svenskt vatten svarade att egenkontrollen bör inkludera spridning av växtskyddsmedel i närheten av grundvatten, särskilt vattenskyddsområden. SLU önskade en utveckling av tillsynsvägledning för användning av växtskyddsmedel.

Hantering av synpunkt

Vattenmyndigheterna har tillsammans med Jordbruksverket identifierat några fokusområden där tillsynsvägledningen behöver utvecklas i synnerhet, nämligen hästgårdar och växthus. I övrigt har Jordbruksverket önskat att hålla formuleringarna generella för att hålla möjliga prioriteringar öppna under vattenförvaltningscykeln. Synpunkterna har dock emottagits av Jordbruksverket som ett inspel inför det kommande arbetet.

Krav eller råd?

Länsstyrelsen Östergötland och Västerås stad har båda svarat att det behöver bli tydligare vad som är krav och vad som är rekommendationer i checklistorna.

Hantering av synpunkt

Frågan har tagits upp i dialog med Jordbruksverket, där man menar att de allmänna råd som hänvisas till i checklistorna i princip också är krav och möjliga att göra förelägganden ifrån. I checklistorna hänvisas till vilken relevant föreskrift, eller om det handlar om ett allmänt råd, vilken hänsynsregel som tillsynsinspektören kan använda sig av.

Register för hästar

Falkenbergs kommun och Länsstyrelsen Gävleborg har båda belyst svårigheten med att bedriva tillsyn på hästgårdar. Falkenbergs kommun svarade att det finns ett stort behov av ett nationellt tillsynsregister för hästgårdar, medan Länsstyrelsen Gävleborg påpekat att

hästgårdar inte fångats upp i påverkansanalysen.

Hantering av synpunkt

Frågan om ett register för hästgårdar är viktig. Förhoppningen är att ett kartunderlag som kan användas för tillsyn på hästgårdar kommer att finnas tillgängligt under den kommande vattenförvaltningscykeln. Bristen på underlag har också inneburit att hästgårdar ej fångats upp i påverkansanalysen, som Länsstyrelsen Gävleborg påpekar.

I brist på detta får tillsynsinspektörer tills vidare använda sig av sin lokala kännedom och expertis, i kombination med underlaget som anger risk och åtgärdsbehov för övergödning. I Jordbruksverkets uppdrag ingår att underlätta för kommunerna att genomföra detta.

Tydligare krav

Falkenbergs kommun har svarat att det behöver bli tydligare vilka krav som ska gå att ställa på verksamhetsutövaren, och har som exempel föreslagit en föreskrift med ett generellt krav på skyddszoner.

Hantering av synpunkt

Vattenmyndigheterna har hållit sig till frivillighet som huvudprincip för genomförande av jordbruksåtgärder, i enlighet med regeringsprövningen av det gällande åtgärdsprogrammet.

Detta gäller även de åtgärder som föreslagits som prioriterade i vattenmyndigheternas åtgärdsanalys. Tanken är dock att tillsyn ska användas för att uppnå förbättringar genom åtgärder som har ett tydligt lagstöd. Det kan då handla om bland annat. hantering och förvaring av stallgödsel, tidpunkt och skyddsavstånd till vatten vid spridning av gödsel och växtskyddsmedel, och skötsel av diken och dräneringsbrunnar.

Underlag och register

Tierps kommun svarade att Jordbruksverket bör underlätta kommuners tillsyn och registerhållning genom att dela med sig av för tillsynen relevant information om verksamheter.

Hantering av synpunkt

Frågan har tagits upp i dialog med Jordbruksverket, som har svarat att frågan om registerhållning ofta kommer upp. Jordbruksverket har mycket insamlad information om

jordbruksföretag, och man är medvetna om att det i många fall rör sig om information som skulle underlätta för kommunerna i deras tillsynsarbete. Men man är dock oftast av lagskäl förhindrad att dela med sig av sådan information i andra syften än den är avsedd för.

Recepientkontroll

Länsstyrelsen Västerbotten har svarat att man vill se en tydligare beskrivning av egenkontrollen, och speciellt med avseende på recipientkontroll:

”Det kommer att vara väldigt svårt att driva frågor om recipientkontroll för jordbruket utan tydlig vägledning. Finansieringen av övervakningen behöver tydliggöras i vägledningen och det är oklart vem som ska ansvara för utvecklingen och driften av övervakningen.”

Hantering av synpunkt

Frågan har tagits upp i dialog med Jordbruksverket, som är medvetna om problematiken. Det föreligger stora oklarheter om och hur en eventuell recipientkontroll för jordbruket skulle organiseras. Frågan har utretts men inte kommit till någon lösning. Även om behovet finns kan det inte mötas inom ramarna för denna åtgärd.

24. Kammarkollegiet 1 - Egenkontroll

Outline

Related documents