• No results found

Karlstads och Örebros centrumförening

In document Marknadsföring av köpcentra (Page 38-41)

4. Empiri

4.2. Resultat från datainsamling

4.2.2 Karlstads och Örebros centrumförening

På frågan om vilken marknadsföringsstrategi som används vid marknadsföringen av centrums detaljhandel svarade City Örebro att de arbetade utifrån tanken att skapa ett starkare informationssystem både på en extern- och internnivå. City Örebro exemplifierar detta med ett närmare samarbete och tydligare information gällande gruppens handlingsplan och mål för Örebros stadskärna till sina medlemmar och samarbetspartners. Denna satsning hoppas centrumgruppen kommer leda till att stadskärnan marknadsförs i flera led samt skapar möjligheter för utveckling och innovation (Storm 2011).

Gällande Centrum Karlstad svarade Dahlbom25 att centrumgruppen tillsammans med sina medlemmar och samarbetspartners arbetar för att genomföra ett antal större och mindre aktiviteter under verksamhetsåret i syfte att uppmärksamma och stärka stadskärnan, samt öka centrumbutikernas omsättning. Marknadsföringen av aktiviteterna riktar sig i första hand till värmländska och norska besökare.

Vidare ställdes frågan hur viktigt centrumgrupperna ansåg att event och samverkan mellan flera butiker i centrum är för centrumhandelns marknadsföring. Dahlbom26 svarade att hon tror att varje storstad behöver använda sig av cityföreningar likt Centrum Karlstad, då det finns studier som påvisar att starkare samarbete mellan olika butiker genererar i regel till ökad besöksfrekvens samt försäljning och förtydligar detta med att säga:

”- Går det bra för grannen så går det ofta bra för en själv”.

City Örebro angav ett liknande svar på frågan angående om samverkan men menade att det är viktigt att samarbetet inte bara sträcker sig till butikerna, då samarbete med andra näringsgrenar och tänkbara stödsamarbetspartners inom orten utgör en viktig nytta för centrumgruppens arbete. City Örebro har valt att kalla sina stödsamarbetspartners för ”vän till City” och centrumgruppen arbetar för att större företag i regionen som värnar om handelsdestinationen Örebro ska bli stödsamarbetspartners. City Örebros sensmoral på frågan blir därav;

25

Maria Dahlbom, Centrumledare för Centrum Karlstad, 2011-11-09 26

39 ”Ökad samverkan mellan parterna – för att det lönar sig!”(Storm 2011)

Beträffande events så arbetar en marknadsgruppen inom City Örebro kontinuerligt med marknads- och evenemangsutveckling gällande sex stycken årligen förekommande ”Klirr i kassan-aktiviteter” för stadskärnan (Storm 2011). Dahlbom27 svarade att olika typer av event är viktigt för att skapa ett aktivt och spännande centrum. Vidare berättade Dahlbom om ett återkommande eventkoncept de valt att kalla för ”Tjejkväll” och som har visat sig vara uppskattat både av besökare samt butiker, då detta event för många butiker rent omsättningsmässigt har kommit att bli en av de viktigaste dagarna på året, samt syftet att förmedla en känsla hos besökarna att Karlstad är en aktiv och attraktiv stad.

Vidare poängterar Dahlbom att de också har gjorts satsningar på event som visat sig varit mindre lyckade än vad centrumgruppen haft förhoppningar om och menar att det ligger mycket planering och undersökningar för att skapa ett starkt event. Detta exemplifierar Dahlbom med ett event som fick namnet ”Karlstad Kalaset”, ett tredagarskoncept som riktade sig till hela familjen i form av en – ”tjejkväll, grabbkväll och ett barnkalas”. I dagsläget vet inte centrumgruppen hur förändringsarbetet av eventet ska se ut, men kommer att se över besökarnas respons för evenemanget.

På vår följdfråga gällande vilka forum och medier centrumgrupperna använder sig av svarade Dahlbom28 att centrumgruppens hemsida och Facebookgrupp är huvudmedierna samt så använder sig centrumgruppen av en ”stripad” bil vars reklambudskap ändras utifrån kommande evenemang. Dahlbom poängterade att medierna har valts utifrån lättillgängligheten och den begränsade ekonomin. City Örebro angav ett liknande svar då även de huvudsakligen använder sig av sin hemsida tillsammans med centrumgruppens Facebookgrupp utgör huvudmedierna i dagsläget. City Örebro och dess utbud marknadsförs även via ett nyhetsbrev som riktar sig till Örebroarna samt så används vinjettannonsering. Utöver dessa medier vill centrumgruppen under 2011 satsa på att bli bättre på att använda de olika informationskanalerna och att City Örebros samarbetspartners ska kunna förmedla centrumgruppens utbud externt (Storm 2011).

27

Maria Dahlbom, Centrumledare för Centrum Karlstad, 2011-11-09 28

40

Beträffande målgrupper så riktar sig marknadsföringen för Centrum Karlstad enligt Dahlbom29 främst till Karlstadborna och sekundärt till kringliggande värmländska kranskommuner samt Norge. Även City Örebro riktar sin marknadsföring primärt till Örebroarna och sekundärt till kranskommunerna inom länet för att förmedla City Örebros vision ”Örebro – Den lilla storstaden” (Storm 2011).

På frågan om centrumgrupperna såg köpcentrum som en konkurrent eller ett komplement till centrumhandeln angav City Örebro att stadens externa handelsområden var ett komplement. Vidare angav City Örebro att de sedan årsskiftet inlett ett projekt tillsammans med externhandeln som syftar till att gemensamt arbeta för att ”lyfta Örebro som handelsstad i ett regionperspektiv”, dessutom har City Örebro sedan 2008 samarbetat med Örebro kommun där bland annat insamlandet av handelssiffror ger politiker vägledning för stadens framtida utveckling och behov (Storm 2011). Även Centrum Karlstad gav ett liknande svar då Dahlbom30 ansåg att de externa handelsområdena i Karlstad som exempelvis Bergvik och det nyetablerade området Välsviken tillsammans med centrumhandeln gör Karlstad till en starkare handelsdestination.

På följdfrågan om centrumgruppen skulle vara intresserade av ett samarbete med ortens köpcentrum svarade Dahlbom att det helt klart fanns ett starkt intresse från centrumledningens sida. Vidare förklarade Dahlbom att det krävs mycket arbete bakom annonsering, planering av evenemang samt för att behålla och skaffa nya samarbetsparters för att förmedla bilden av ett attraktivt Karlstad, något hon trodde kunde effektiviseras och förbättras genom ett sådant samarbete.

Vi frågade centrumgrupperna vilka styrkor och eventuella svagheter de själva ansåg sig ha gällande sin marknadsföring. Storm31 svarade att rent generellt så är centrumhandelns svaghet de ekonomiska resurserna och det hårda arbetet att få butiker att tillsammans vilja bidra med medel till en gemensam marknadsföring av exempelvis event eller andra typer av investeringar. Storm poängterar att detta i motsats till stadskärnan är köpcentrumens stora fördel då de utifrån sina finansieringsmodeller redan från början lyckas få sina hyresgäster att bidra till detta. Detta är ett resonemang som även delades av Dahlbom32 då hon svarade att marknadsföringsmöjligheterna påverkas av den

29

Maria Dahlbom, Centrumledare för Centrum Karlstad, 2011-11-09 30 Maria Dahlbom, Centrumledare för Centrum Karlstad, 2011 – 11 – 09 31 Stina Storm, VD för City Örebro, 2011 – 11 – 21

In document Marknadsföring av köpcentra (Page 38-41)

Related documents