• No results found

En undervisningsmodell i musikens tecken

4.2 Katolska kyrkan Inledning

Kapitlet om den katolska kyrkan inleds med en översikt som presenteras av eleverna själva. Här nämns bland annat påven och Vatikanen, Ave Maria och de sju sakramenten. Vidare behandlas påven och hans roll inom kyrkan, dock läggs fokus på de åsikter som han har angående människors sätt att leva.

Musik till detta kapitel är Personal Jesus och Enter Sandman.

Lektionsunderlag Moment 1

Vid detta lektionstillfälle bearbetas en introduktion till den katolska kyrkan genom framföranden av eleverna själva. Eleverna bör lektionstillfället före detta moment

uppmanas att läsa om den katolska kyrkan, då meningar har konstruerats utifrån läroboken

Religion och liv 8. Eleverna får cirka två meningar var att memorera och sedan berätta för

klassen. Det främsta syftet med detta arbetssätt är att träna eleverna att tala inför varandra. Det är även ett sätt att variera föreläsningsmomentet.

Nedanstående meningar kan kopieras som de är och klippas ut för användning enligt ovan.

- Romarriket delades år 395 i två kejsardömen. Påven i Rom blev ledare för

romerskkatolska kyrkan och kristendomen spreds först i Europa. På 1500-talet erövrade spanjorer och portugiser Sydamerika och förde med sig tron dit.

- Den katolska kyrkan är den största i världen, de flesta kristna i världen är katoliker. Cirka en miljard människor tror på den katolska kyrkan, cirka hälften av dessa bor i Sydamerika.

- Påven i Rom är ledare för den katolska kyrkan i hela välden. Han anses vara Jesus hjälpande hand på jorden.

- Påven bor i Vatikanstaten som är världens minsta självständiga stat. Här ligger även Peterskyrkan som är världens största kyrkobyggnad.

- Påven har hjälp av ett råd som kallas kurian där framstående biskopar och kardinaler ingår. Påven kallar ibland samman biskopar från hela världen till ett kyrkomöte. Där fattas beslut som är vägledande för katolska kyrkan.

- Kyrkan kallar sig katolsk vilket betyder allmän, det är en kyrka för alla. Kyrkan är öppen sju dagar i veckan.

- Innan man går in i en katolsk kyrka doppar man fingrarna i en skål med vigvatten och gör korstecknet. Detta skall påminna om dopet och önskan om renhet.

- Ave Maria är en känd katolsk bön. Maria, Jesus mamma, är viktig för en katolik då de tror att hon upptogs till himlen efter sin död, där hon nu finns vid Guds sida. Katoliker ber inte vanligen till Jesus utan till Maria. Hon kallas för Madonnan vilket betyder fru. - Sakrament är särskilda heliga handlingar. Katolska kyrkan har sju sakrament som spelar stor roll för en katoliks liv.

- Dopet inom den katolska kyrkan har samma innebörd som den protestantiska det vill säga att prästen inviger barnet i Guds församling.

- Även konfirmationen är en liknade ritual inom både protestantiska och katolska kyrkan. I Sverige är det biskopen som konfirmerar de unga och åldern är ungefär 15 år. - Nattvarden firas vid varje mässa och är en helig handling där Gud möter människan. De troende menar att brödet och vinet i denna ritual blir Kristi kropp och blod.

- Inom katolska kyrkan finns korggossar som är ansvariga för att bära fram bröd och vin till altaret och även för att ringa i silverklockan när prästen läser i Nya testamentet. - Efter nattvarden får församlingen genom prästen Guds välsignelse. Utformningen kring nattvardsmässan kan skilja i sitt utförande från land till land.

- Inom katolicismen är äktenskapet heligt och katoliker som gifter sig lovar varandra evig trohet vilket här innebär att skilsmässa är näst intill omöjligt.

- Prästvigningen är en ceremoni där biskopen inviger en ny präst. Denne ger särskilda prästlöften till exempel att leva i celibat vilket innebär att han inte får gifta sig och måste leva i sexuell avhållsamhet.

- Bikten är en ritual där katoliken går till prästen för att bekänna sina synder och känna ånger varpå prästen har befogenhet att förlåta synderna. Prästen uppmanar den biktande att ställa till rätta det som han eller hon har gjort orätt. Prästen får inte nämna för någon vad han hört i bikten. Här visas ett filmklipp med ett biktscenario förslag på film är Sleepers.

- De sjukas sakrament innebär att en svårt sjuk får en sista smörjelse av prästen på händer och panna som också ber för den sjuke.

- Sverige har varit ett katolskt kristet land. Men efter reformationen på 1500-talet blev vi protestanter.

- Munkar oh nunnor inom den katolska kyrkan har lovat att leva i fattigdom, lydnad och kyskhet. De arbetar ute i samhället med människor som har det svårt.

- I Sverige har vi bland annat ett katolskt nunnekloster i Vadstena. Det tillhör Birgittaorden som grundades av Heliga Birgitta. Hon är Sveriges enda helgon.114

Moment 2

Detta moment inleds med att en bild på påven vilken visas på over head. Eleverna får berätta vem bilden föreställer. Här efter följer diskussion om påvens gärningar och hans åsikter. Då många av påvens åsikter är kontroversiella i dagens sekulariserade samhälle är det lätt att gå förbi det faktum att Johannes Paulus II gjorde många goda gärningar. Bland annat bör här nämnas hans arbete för fred och försoning mellan människor. Under denna lektion är det dock hans ståndpunkter om främst samlevnadsfrågor som behandlas då dessa är lämpliga diskussionsämnen. Det bör dock påpekas för eleverna att inte alla katoliker håller med om allt som påven tycker.

• Påven som överhuvud inom den katolska kyrkan betonar: - Nej till sexuella förbindelser före äktenskapet.

- Nej till preventivmedel. - Nej till abort.

- Nej till skilsmässa.

- Nej till homosexuella förhållanden. - Nej till att präster får gifta sig. - Nej till kvinnliga präster.115

Moment 3

Eleverna arbetar här med viktiga uttryck från den katolska kyrkan116, för att ge eleverna en överblick över religionen. Detta är ett sätt att medvetandegöra dem om den katolska trons innebörd och denna nyckelordsprincip underlättar kunskapsinlärningen för många elever.

114 Berg & Husén, 1998, sidan 138-148. 115 Berg & Husén, 1998, sidan 150-151.

Motiv

Den katolska kyrkan är den största av de tre huvudgrenarna inom kristendomen och påvens roll i världen är stor. Det är av vikt att behandla denna kyrka för att ge eleverna en helhetsbild av religionen. För att kunna belysa likheter och skillnader mellan grenarna och således ge en förståelse för varför kristendomen inte är enhetlig är det relevant att

behandla de tre stora traditionerna.

Presentations- och diskussionsteknik bör vara del av undervisning i grundskolans senare år och detta kapitel fokuserar därav på dessa tekniker, med textmaterial från läroboken.

Hjälpmedel

Litteraturförteckning

Berg Leif & Husén Lennart, Religion och liv 8 – Lärobok, Örebro 1998

Bibel 2000, Glasgow 1999

Musik

PERSONAL JESUS Depeche Mode

Text av: Martin Gore, David Gahan, Alan Wilder, Andrew Fletcher

Your own personal Jesus Someone to hear your prayers Someone who cares

Your own personal Jesus Someone to hear your prayers Someone who´s there

Feeling unknown And you´re all alone Flesh and bone By the telephone Lift up the receiver I´ll make you a believer Take second best Put me to the test Things on your chest You need to confess I will deliver

You know I´m a forgiver Reach out and touch faith Reach out and touch faith You own personal Jesus... Feeling unknown

And you´re all alone Flesh and bone By the telephone Lift up the receiver I´ll make you a believer I will deliver

Reach out and touch faith Your own peronal Jesus Reach out and touch faith

ENTER SANDMAN Metallica Text av: Hetfield, Ulrich, Hammett

Say your prayers little one Don´t forget, my son To include everyone Tuck you in, warm within Keep you free from sin `Til the sandman he comes Sleep with one eye open Gripping your pillow tight Exit: light

Enter: night Take my hand

We´re off to never, never land Somethings wrong, shut the light Heavy thoughts tonight

And they aren´t of snow white Dreams of war, dreams of liars Dreams of dragon´s fire And of things that will bite Sleep with one eye open Gripping your pillow tight Exit: light

Enter: night Take my hand

We´re off to never, never land

Now I lay me down to sleep Pray The Lord my soul to keep If I die before I wake

Pray The Lord my soul to take Hush little baby, don´t say a word And never mind that noise you heard

Ventilera mera

• I texten talas det om en personlig Jesus. Har eleverna någon personlig “Jesus” någon de finner tröst hos och ser upp till?

• Ordet confess (eng.) står för att bekänna och här kan debatten om bikten och prästens befogenhet att ge syndernas förlåtelse aktualiseras. Skall alla brott och orättheter förlåtas? Bör prästen någon gång bryta sin tystnadsplikt?

It´s just the beasts under your bed In your closet, in your head Exit: light Enter: night Grain of sand Exit: light Enter: night Take my hand

We´re off to never, never land

Förslag på Bibelcitat för diskussionen ovan

Då erkände jag min synd för dig, jag dolde inte min skuld. Jag sade: Jag vill bekänna mina brott för Herren. Och du förlät min synd och skuld.117

Vilken gud är som du, du som tar bort skuld och förlåter synd hos dem som är kvar av din egendom. Din vrede består inte för alltid, du vill helst visa nåd. Du förbarmar dig över oss på nytt och utplånar våra brott, du kastar alla våra synder i havets djup.118

Då kom petrus fram till honom och sade: ”Herre, hur många gånger skall min broder kunna göra orätt mot mig och ändå få förlåtelse av mig? Så mycket som sju gånger?” Jesus svarade: ”Jag säger dig: inte sju gånger utan sjuttiosju gånger. Sjutalet står för helhet och fullkomlighet.119

Sannerligen, människorna skall få förlåtelse för allt, för sina synder och för sina hädelser, hur de än hädar.120

Och när ni ställer er och ber, skall ni förlåta dem som ni har något otalt med. Då skall också er fader i himlen förlåta er era överträdelser.121

Ta er i akt!

117 Bibel 2000, 1999, Psalm 32 32:5. 118 Bibel 2000, 1999, Mika 7:18-7:19.

119 Bibel 2000, 1999, Matteusevangeliet 18:21-18:22; Bibel 2000, 1999, Guide till Bibeln, sidan 32. 120 Bibel 2000, 1999, Markusevangeliet 3:28.

121 Bibel 2000, 1999, Markusevangeliet 11:25. Ventilera mera

• Eleverna ombedes innan låten spelas lyssna efter en bön. Kännedom om denna efterfrågas och diskussion om den följer.

Om din broder gör orätt, så tillrättavisa honom, och om han ångrar sig, så förlåt honom. Även om han gör orätt mot dig sju gånger om dagen och sju gånger kommer tillbaka och säger: Jag ångrar mig, så skall ni förlåta honom.122

Den som ni förlåter, honom förlåter också jag. Och när jag har förlåtit, om jag nu har något att förlåta, har jag gjort det för er skull och inför Kristus, för att inte Satan skall få övertaget över oss. Vad han har för avsikter vet vi ju.123

Om vi bekänner våra synder är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orätthet.124

Film

Sleepers

Stencil med viktiga uttryck

Katolska kyrkan

Skriv kortfattat om följande ord.

1. Påven_______________________________________________________________ 2. Antonius____________________________________________________________ 3. Franciskus___________________________________________________________ 4. Kättare______________________________________________________________ 5. Helgon______________________________________________________________ 6. Relik_______________________________________________________________ 7. Skärselden___________________________________________________________ 8. Inkvisitionen_________________________________________________________ 9. Korståg_____________________________________________________________ 10. Sakrament__________________________________________________________ 11. Dop_______________________________________________________________ 12. Nattvarden_________________________________________________________ 13. Bikt_______________________________________________________________ 14. Birgitta____________________________________________________________ 122 Bibel 2000, 1999, Lukasevangeliet 17:3-17:4. 123 Bibel 2000, 1999, Andra Korintierbrevet 2:10-2:11. 124 Bibel 2000, 1999, Första Johannesbrevet 1:9.

15. Treenighet_________________________________________________________ 16. Mässa_____________________________________________________________ 17. Vatikanen__________________________________________________________ 18. Katolsk____________________________________________________________

Facit: Katolska kyrkan Skriv kortfattat om följande ord.

1. Påven är ledaren inom den katolska kyrkan________________________________ 2. Antonius gick ut i öken för att leva lika fattigt som Jesus hade gjort._____________ 3. Franciskus kallades ”Guds lille fattige”, en av de första munkarna._____________ 4. Kättare motsade sig den katolska tron samt hur präster och biskopar levde._______ 5. Helgon är en person som varit en särskilt from och märkvärdig människa under sin

livstid. Det är bara påven som kan helgon förklara en person._______________________

6. Relik är delar av en helig person.________________________________________ 7. Skärselden där plågas den döde och renas från sina synder.___________________ 8. Inkvisitionen är en särskild organisation som fick i uppgift av påven att spåra och

döma kättare. Domarna var munkar och alla medel var tillåtna för att få fram

”sanningen”._____________________________________________________________

9. Korståg var ett krigståg som skulle befria den heliga staden, Jerusalem, från

muslimer. De bar ett kors som var fastsytt på kläderna för att symbolisera hur Jesus bar sitt kors till avrättningsplatsen._______________________________________________