• No results found

Källa till kunskap

5.1 Kompetensområden

Att de tjänstemän som nyligen börjat arbeta med PBL har bristande kompetens inom ett område betyder inte automatiskt att respondenterna anser att det är viktigt att det tas upp i en nationell grundutbildning om PBL (fig. 8).

Nedanstående diagram visar på sambandet mellan hur viktigt ett kompetensområde bedöms vara i relation till tjänstemännens låga kompetens.

Figur 8: Relationen mellan hur viktig ett kompetensområde är och hur låg tjänstemännens kompetens är. Den blåa linjen visar procenttalet för hur många chefer som anser att tjänstemännens kompetens inom området är låg. Den orangea linjen visar hur stor andel av respondenterna som anser att det är ett viktigt kompetensområde.

Regelverket. PBL, PBF, föreskrifter och allmänna råd Syftet med PBL Rollerna inom PBL- processen Pedagogik & Processledning Sambandet mellam PBL & annan lagstiftning Sambanden i kedjan översiktsplan, detaljplan, genomförande, lov och bygg PBL-ärenden i politiskt styrd organisation 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

Det kompetensområde som respondenterna (59%) anser är viktigast att ta upp på en nationell grundutbildning för tjänstemän som nyligen börjat arbeta med PBL är själva regelverket (PBL, PBF, föreskrifter och allmänna råd). Intressant är dock att endast en tredjedel av cheferna anser at tjänstemännens kompetens på området är låg. Intervjuerna ger fler detaljer kring varför det är så viktigt att ta upp regelverket i en nationell utbildning trots att tjänstemännens kompetens är relativt god.

Det kompetensområden som är viktigast att ta med i utformandet av en nationell grundutbildning i PBL är det område där tjänstemännen bedöms ha lägst kompetens, nämligen sambandet mellan PBL och annan lagstiftning. Här bedömer en majoriteten att tjänstemännen har låg kompetensen samtidigt som över hälften av respondenterna anser att det är ett viktigt kompetensområde.

Sambanden med miljöbalken, infrastrukturlagstiftning och hur det hänger ihop.

Länsstyrelse

Det räcker dock inte med att endast ta upp annan lagstiftning, utan man bör även behandla regler, förordningar, nationella mål och föreskrifter. Utbildningen bör enligt respondenterna sätta in PBL i ett större sammanhang och ge tjänstemännen en förståelse för hur den samverkar med andra styrande dokument.

Hur hänger det ihop med lagar, regler och förordningar och föreskrifter? Först då så förstår man hur man ska använda dem, vad man har för verktyg.

Kommun

Länsstyrelsen anser – i något större utsträckning än kommn eller byggbranschen – att det är viktigt att utbildningen även behandlar rollerna inom Plan- och byggprocessen. Alla respondentenr anser dock att en nationell grundutbildning i PBL bör ta upp rollens ansvar och befogenheter enligt PBL inom det område

tjänstemannen arbetar.

Både för kommuner och länsstyrelser ska man först försöka fördjupa sig i vilka roller vi har. Det behöver tydliggöras.

En tredjedel av cheferna på kommun och länsstyrelse anser att tjänstemännen har dålig förståelse för syftet med PBL. Det är endast enstaka respondenter som i intervjuerna har lyft att kunskapen kring PBL:s syfte behöver förbättras

Grundläggande insyn i syftet… man ska ha ett grundläggande hum om varför lagstiftningen kom till och syftet med den.

Kommun

Det står alltså klart att bara för att tjänstmännen har låg kompetens innebär detta inte automatiskt att kompetensområdet bör få en central roll i utbildningen. Ett bra exempel på det är att endast 22% av respondenterna anser att det viktigt att en nationell grundutbildning i PBL berör PBL-ärenden i en politiskt styrd organisation, trots att 49% anser att tjänstemännens kompetens på området är låg. Inte heller pedagogisk kompetens lyfts som viktig i enkäten, detta trots att kompetens här är låg. Intervjuerna visar dock att det ändå finns en önskan hos en del respondenter om att tjänstemännen borde bli mer pedagogiska.

Det enda kompetensområde där kompetensnivån sammanfaller med hur viktigt området bedöms vara är sambandet i kedjan översiktsplan, detaljplan,

genomförande, lov och bygg. En tredjedel av cheferna anser att tjänstemännen

har låg kompetens på detta område, och lika många anser att ämnet bör vara en del av en eventuell nationell utbildning.

Men att förstå kopplingen, hur det hänger ihop mellan lov, genomförandeskedet, tillsynsdelen där man måste ingripa. Det är viktigt att få hela biten, alla bitarna med sig.

Kommun

För en del respondenter hör en förståelse av sambanden i kedjan samman med den förståelse av de olika rollerna i plan- och byggprocessen som berördes ovan. Förstår tjänstemännen inte hur kedjan fungerar så kan de inte förstå sin roll.

[Det är viktigt] att man inte bara fokuserar på handläggaren, dess

situation, vem kommer handlägga. Utan att man får handläggaren att förstå att den handläggaren är en viktig bricka i en större hierarki av aktörer. I någon slags övergripande samhällsbyggandeprocess.

Representant för byggbranschen

Det är endast 2% av respondentenrna som anser att det inte finns något behov av en nationell grundläggande utbildning i PBL för tjänstemänn som nyligen börjat arbeta med PBL.

En bättre analytisk förmåga och bättre kompetens i att använda PBL som metod är ett område där byggbranschen anser att tjänstemännens kompetens behöver förbättras. Några respondenter ser en risk i att utbildnigarna i PBL blir allt mer juridiska, vilket medför att den praktiska kompetensen i hantverket sänks.

Jag tror att man hade behövt lära sig metoden. Att arbeta med PBL, att arbeta med själva… och analysteknik och så tror att de hade behövt lära sig hur man kan implementera olika rekommendationer.

Representant för byggbranschen

Vilken avdelning man är chef över tycks inte i någon större utsträckning påverka vilka kompetensområden som bedöms vara viktiga i en gemensam grundutbildning.

5.2 Ämnen i en fördjupning eller fortsättningskurs inom

Related documents