• No results found

6 KRITISKA SÄKERHETSFAKTORER

6.4 Ekonomiska dilemman

6.4.1 Konkurrens

Många industrier som utvecklar nätverk, klienter och servrar, har avreglerat barriärerna för konvergens. De enorma fördelarna med denna industrikonvergens har redan uppvisats i kapitel 4.1 men komplikatio- nerna är också många. Accedo Broadband (2004) hävdar att integrationen mellan telekomindustrier och TV-sändningsstationer, är mycket betydelsefull. Dessa skilda industrier riktar sina produkter till olika kundgrupper men problemen uppstår vid lanseringen av IPTV, då de konkurrerar om samma kunder vilket kommer att hindra många företag från sammanslagning och samarbete. Kundbehovet av standardiserad hårdvara motiverar dock företagen att samarbeta, vilket blir en ytterligare inkomstkälla för dem.

Figur 8 visar att det inte bara är aktörer inom TV- och tele- kommunikationsindustrier som är delaktiga i utvecklingen av IPTV utan även företag inom Internet- och mediebranschen, vilket kommer att komplicera samarbetet i framtiden. Samtidigt är det många av dagens

aktörer inom försäljningen av kabel-TV och satellitsänt TV, som ser sina produkter bli ersatta av digital-TV och IPTV, som kommer att marknads- föra nya produkter mer aggressivt och eventuellt ge sig in i IPTV- marknaden. Förutom att IPTV-aktörer kommer att konkurrera med interna och externa aktörer, förvärras detta även av att alla aktörer i princip har lika stora möjligheter att tillhandahålla kompetensen, teknikerna och utrustningen för att bli framgångsrika IPTV-leverantörer. (ibid.)

Förutom tuff konkurrens kommer många IPTV-aktörer uppleva svårigheter att kombinera låga anslutningsavgifter för att hålla konkurrenter borta och kunderna nöjda, samtidigt som de finansiella målsättningarna för avkastning från investeringar i infrastruktur och tjänsteinnehåll ska uppnås under vissa tidsramar. Dessutom leder kundernas ökade medvetenhet om säkerhet och god teknisk kvalitet, till högre utgifter för företagen. (ibid.)

6.5 Sammanfattning

I detta kapitel har det valts att fokusera på aktuella utmaningar eller problem inom IPTV-området utifrån fyra övergripande områden: teknik, användare, tjänster och ekonomi. Gemensamt för alla dessa problem är att de påverkar säkerheten i ett IPTV-system och därför har det valts att kalla dessa för säkerhetsfaktorer. Dessa presenteras i figur 15 följt av kortfattade beskrivningar av de resonemang som förts i detta kapitel.

Tjänster och innehåll har blivit ett ledord för IPTV. Det är också inom

detta område som många utmaningar växt fram. Det cirkulerar olika definitioner av tjänstebegreppen och i synnerhet interaktivitetsbegreppet, vilket förvirrar konsumenter och skapar störningar i utbudet och efterfrågan. Tjänsteutbudet har blivit en differensfaktor mellan framgång och misslyckande och det satsas otroliga summor på tjänsteutveckling trots att uppfattningarna om konsumenternas tjänstebehov fortfarande är oklara. Med IPTV uppstår nya debatter om rättigheter och ansvars- fördelning, vilket kompliceras av det snabbväxande antalet aktörer och konsumenters förfrågan om ohindrad tillgång till tjänsteinnehåll. Dessa problem förstärker de rådande konflikterna vad gäller copyright och piratkopiering. Dessutom lever IT-hot vidare genom IPTV-tekniken och i samband med den dubbelriktade interaktiviteten, ökar riskerna för säkerhetsbrott inom tjänster och innehåll.

Figur 16.Sammanfattning av säkerhetsfaktorer i analysmodellen

De tekniska komplexiteterna är många men i detta kapitel har det fokuserats på dem som relateras till hårdvara och standarder samt teknikmognad. Utrustningen och tekniska egenskaper skiljer sig mycket mellan TV och PC vilket komplicerar navigering på webbplatser via IPTV. Bredbandsutbyggnaden i Sverige är för liten och påbyggnads- möjligheterna är för små för att IPTV ska nå ut till den stora massan. Att ansluta för många konsumenter skulle medföra överbelastningsproblem på servrar och nätverk vilket skulle skapa obalans i sändning och mottagning av tjänsteinnehåll. IP-baserade nätverk kan utsättas för olika attacker och den rådande bristen på interoperabilitet i hårdvara skapar samordningsproblem mellan olika plattformar och aktörer.

Användare som inte förstår konceptet med IPTV eller tekniken bakom

denna, kommer inte heller att efterfråga produkten respektive förstå farorna i deras användningssätt. Användarnas förväntningar på kapaciteten och säkerheten hos IPTV är höga och är därför ytterst känsliga för störningar i mottagning och konsumtion av tjänsteinnehåll. Till skillnad från traditionella TV-användare förväntas IPTV-användare ha större behov av teknisk support samt högre utgifter för underhåll och utrustningsinköp. Den trådlösa tekniken kräver också ett annorlunda

säkerhetstänkande av konsumenterna. Alla dessa förändringar ställer högre krav på samspelet mellan IPTV-aktörer och användare än tidigare liksom det stöd som användarmanualer och kundsupport ger. IPTV är lika med personlig TV vilket förutsätter konsensus mellan dessa parter, då frågor om integritet och förtroende står på spel.

Många av de tekniska, tjänste- och användarrelaterade problemen bottnar i ekonomiska intressen. Det finns en rädsla bland IPTV-företag om att dominerande marknadsaktörer såsom Microsoft ska ta över. Dessutom tror många att striktare regler för sändning samt teknisk utrustning och hårdvara, kommer att hämma utvecklingen i framtiden samt begränsa företagens intressen. IPTV har lockat aktörer inom olika branscher av olika storlekar och förutsättningar, vilket har komplicerat samarbetet och helhetssynen för många företag.

Del 3 – Empirisk undersökning

I den här delen behandlas den empiriska undersökning som vi genomfört utifrån kapitlen om kunskapsutveckling som presenterades i den första delen av uppsatsen. Undersökningens resultat sammanställs sedan med utgångspunkt från de säkerhetsfaktorer som presenterats i kapitel 6.