• No results found

Riktlinjer för säkerhetsarbete inom IPTV

DEL 4 – ANALYS, DISKUSSION OCH SLUTSATSER

9 DISKUSSION

10.4 Riktlinjer för säkerhetsarbete inom IPTV

Hur kan riktlinjer för IPTV-säkerhetsarbete utformas utifrån säkerhets- faktorerna?

Relationerna mellan de olika faktorerna som utgjort delarna i vår undersökning har visat sig tydliga på en rad punkter. Tekniken i form av infrastruktur har ett avgörande för hur innehåll och tjänster kan levereras säkert och med god kvalitet. Tjänster ligger till grund för konkurrens och satsningar inom vidareutvecklingen av IPTV-system och möjligheterna att lyckas med en ny satsning. Med utgångspunkt i konkurrensen spelar också standarder en roll inom områden som komprimering av innehåll och utveckling av hårdvara.

Säkerhet är ett känsligt ämne och behandlas därför med stor försiktighet inom branschen. Säkerhetslösningar för IPTV har nått olika utveckling beroende på vilken aspekt som berörs vilket är förklaringen till att IPTV- företag har olika uppfattningar om deras mognadsnivå. Behovet av säkerhetslösningar och då främst standardiserade sådana, är dock mycket stort men såsom det ser idag uppfyller provisoriska eller industriellt godtagbara lösningar det säkerhetsskydd som företagen efterfrågar. Den industriella konvergensen har dessutom möjliggjort för IPTV-företagen att använda lösningar från ingående branscher såsom IT eller TV och i huvudsak tillhandahålls dessa av utländska experter.

10.4.1 Tjänster och innehåll

Tjänsteutvecklingens brist på kompabilitet med infrastrukturen samt kundernas behov, krav och efterfrågan bildar en huvuddel av de hotområden där det finns behov av riktlinjer. Detta märks både i hotbilder som sammanfaller med andra områden som IPTV har relation till samt i de fall det uppkommer nya typer av hot.

När situationer framkommer som påvisar brister i dagens sätt att leverera tjänster kan det vara viktigt att utveckla alternativa lösningar som ökar bredden och möjligheterna för en säker leverans. Detta är liksom flera andra punkter inom tjänster och innehåll möjligt att se både ur ett tjänste- och teknikperspektiv. Rättighetshantering och funktioner för att skapa innehållssäkerhet är något som bör inkluderas och ytterligare utvecklas för att öka bristerna som idag finns för piratkopiering och stölder av information.

Andra typer av hotbilder tar sin form från de tydliga relationer som IPTV har med Internet och andra IP-baserade områden. Detta tas i flera fall upp som liknande de som finns inom IPTV. Således kan också riktlinjer inom andra Internet-områden stå som grund till motsvarighet för IPTV, antingen genom direkt användning eller genom adaption till de förutsätt- ningar som råder inom området.

Nya hotbilder dyker upp för IPTV, dels i samband med inblandningen av ny teknik samt genom konvergensen av olika branscher. TV-sändningar genom IP-nätverken innehar exempelvis inte samma typer av hotbilder som andra traditionella typer av distribution av kanaler, så som det analoga och digitala marknätet samt i satellitburen form. Väder och andra liknande fysiska påverkansfaktorer ger inte samma direkta påverkan utan istället framkommer nya hot. Detta skapar behovet av nya säkerhets- lösningar som klarar av nya förhållanden och som kan garantera att tjänsterna inte utsätts för avbrott eller allvarliga störning som fallet kan vara inom TV.

10.4.2 Teknisk komplexitet

Tekniken inom IPTV kan många avseenden ses som arvtagare till Internet genom dess användning av IP och där många tjänster också delas dem emellan. Genom detta skapas också förutsättningarna för att generella hotbilder för Internet och relaterade IP-baserade tekniker ärvs till IPTV:s system. Att minska sårbarheterna och riskerna till uppkomst av sådana hotbilder kan därför antas innebära en användning av redan kända riktlinjer för att skapa säkerhet och förbättra säkerhetsarbetet inom Internet som område. Detta följer alltså samma riktlinjer som för tjänsteområdet i förhållande till dess likhet med Internet.

Då standarder är något som tas upp i många avseenden i undersökningen samt i teorin finns skäl till att ytterligare beröra dessa i denna slutsats. Vi ser en möjlighet i att ta initiativ till att utveckla standarder inom området som en möjlighet till att förbättra framtidsutsikterna, också genom ett säkerhetsperspektiv. På så vis kan också en stabilare konkurrenssituation främjas och därmed skapa en utökad marknad som är tillgänglig för fler aktörer av olika storlek. Detta är åter igen något som kan relateras till området om ekonomiska dilemman.

Tiden kan ses som en form av problemlösare för dagens hotbilder, vilket knappast kan ses som någon handgriplig lösning men som ändå påpekas av respondenter. Att låta utvecklingen ha sin gång innebär att mognaden inom olika delområden kan hamna på en jämnare nivå och på så vis

skapa bättre förutsättningar för säkerhetsarbete. Det kan alltså ses som att aktörer inom IPTV kan tjäna på att se långsiktigt på en del av de problem som råder idag. Det handlar även här om att låta verkligheten komma förväntningarna och de tänkta möjligheterna. Det bör dock påpekas att ett konkurrensperspektiv kan låta sig appliceras inom denna diskussion eftersom det hela tiden pågår en jakt om att vara först på marknaden och vinna andelar från konkurrenter.

Likt tjänsteområdet finns behov av att skapa lösningar för att skydda mot intrång och därigenom otillåten åtkomst av information och möjlighet att orsaka skador. Brandväggar och liknande skyddslösningar som också används inom Internet-området, vilket vi tagit upp innan, är sådant som aktivt måste underhållas och vidareutvecklas.

10.4.3 Användare och användning

Skapa upplevelsekvalitet som bygger på förtroende, pålitlighet, respons, gränssnitt och kundanpassning.

Kundsupport har en avgörande roll i upprätthållandet av en tidig användaracceptans och långsiktig lojalitet. Genom att utveckla utrustning som kan sköta monitorarbetet, kan diagnoserna för säkerhetsproblem snabbare slutföras samtidigt som de blir tillförlitligare.

En riktlinje för att säkerställa enkel installation är att låta installationen konfigureras automatiskt i samband med att användaren kopplar in modemet i väggen. Detta möjliggör också för skapandet av standardi- serade installationslösningar som möjliggör för integration och sömlöss interoperabilitet samtidigt som kostnaderna kan hållas nere för operatörerna.

Andra riktlinjer är att erbjuda kvalitativ och återkommande utbildning, säkerhetslösningar med automatiserad aktivering, integration av supporttjänster med hög tillgänglighet och smarta självhjälpsalternativ, eventuellt som Internettjänst. Samtliga riktlinjer utmärks av ett helhets- tänkande som är avgörande för säkerhetens täthet och långsiktighet.

10.4.4 Ekonomiska dilemman

Genomgående har det nämnts att kunder utgör medelpunkten för alla IPTV-aktörer och genom att investera i dem, kan aktörer uppleva framgång och tillväxt. De företag vi har kommit i kontakt med har nämnt kommunikationsproblem och teknisk omedvetenhet som hotbilder. De

generella riktlinjerna blir därför att se till så att adaptionen av denna teknik sker på bästa möjliga sätt för alla inblandade parter, vilket kan uppnås med hjälp av öppen kommunikation och dialog om aktuella hotbilder mellan de olika aktörerna.

10.5 Sammanfattning

Som en avslutande del i detta kapitel om slutsatser presenteras samtliga riktlinjer, som därmed har kompletterat sammanfattningsmodellens sista del, i figur 17.

Figur 17.Åskådliggörande av riktlinjer i sammanfattningsmodellen

IPTV är en komposition av tekniker som återfinns inom branscherna IT, digital media, TV och telekom. Konstellationen av aktörsgrupper är mycket invecklad och det krävs att aktörer kan arbeta över de bransch- inriktade gränserna för att värdekedjan för ett IPTV-system ska kunna upprätthållas. De sex IT-hotkategorier som har behandlats i uppsatsen ärvs av IPTV och påverkar funktionaliteten i ett IPTV-system på samma sätt som hos ett IT-system. De mer unika säkerhetsproblemen för IPTV återfinns däremot på den tekniska, tjänstebaserade, användarinriktade samt ekonomiska sidan. Bristen på standarder, hårdvara samt teknisk

mognad bör mötas med säkerhetskrav för att förstärka, utveckla och förbättra de befintliga säkerhetslösningarna. Samma typ av säkerhets- riktlinjer gäller inom tjänsteområdet för att problemen med obalans i utbud och efterfrågan, innehållssäkerhet samt piratkopiering ska kunna motverkas. För effektiv hantering av användningsproblem bör det satsas på kunderna i modernare former av upplevelsekvalitet, utbildning, installation och support. Stark konkurrens utgör ett naturligt inslag på IPTV-marknaden men genom att satsa på tjänster, teknisk utveckling samt kunder för säkrare användning, kan IPTV-företag stå sig starkast bland konkurrenterna.

Del 5 – Reflektioner

Uppsatsskrivande är en lärorik process inte bara på grund av genererandet av ny kunskap utan också för att det leder till personliga insikter om den egna förförståelsen, arbets-, kreativitets- och samarbetsförmågan. Därför ägnar vi den avslutande delen i uppsatsen åt våra reflektioner över uppsatsarbetet. Detta innebär att vi delar med oss av de tankar och frågor vi har kring vår arbetsprocess, metod, litteratur samt fortsatt forskning inom ämnet.