• No results found

5. Resultat och analys

5.1 Resultat och analys Big-4

5.1.2 KPMG

KPMG; utgörs av första bokstäverna av grundarnas efternamn, Klynveld, Peat, Marwick, och Goerdeler och den svenska medlems firman KPMG AB räknar sina rötter till 1923, då med namnet Bohlins Revisionsbyrå. På marknaden används namnet KPMG för den samlade verksamheten som utgörs av både revision och rådgivning (KPMG, 2020). Företagets kunder i Sverige utgörs av nationella och internationella storföretag, mindre, medelstora och ägarledda företag, offentlig verksamhet, ideella organisationer (ibid).

5.1.2.1 Finansiella perspektivet

Årsrapporten visar uppenbarligen att KPMG:s mest viktiga nyckeltal har minskat avsevärt i jämförelse med föregående åren, något som VD:n egna ord bekräftar:

“Övriga externa kostnader uppgick till 719 (747) mkr. Resultatet efter finansiella poster minskade med 284 mkr...soliditeten minskade till 27,9 (43,6) procent och de

likvida medlen till 295 (601) mkr vid räkenskapsårets slut”.

Siffrorna mellan parentes indikerar förra årets resultat. Hos KPMG så visar de mest viktiga nyckeltalen på dålig prestation, men VDn hävdar att detta var på grund av försäljningen av några av verksamhetens delar, som delvis förklarar minskat eget

kapital som medfört lägre soliditet men inte förklarar de andra siffrorna. Dessutom framgår det senare i rapporten att frånsett sådan försäljning så har verksamheten ökat med 7% i år, något som kan förklara de ökade kostnaderna och minskad likviditet. Med detta sagt kan man konstatera att det finansiella perspektivet är det KPMG måste jobba främst på.

5.1.2.2 Kundens perspektiv

Vad gäller kundperspektivet kan man konstatera att KPMG har extrem fokus på kundkretsens typ, bredd, urval och geografisk besättning, vilket man kan utläsa direkt från VD:n egna ord:

“KPMG:s vision är att vara det självklara valet för såväl kunder som medarbetare och samhället i stort...Audit & assurance levererar revision och andra bestyrkande tjänster

till företag av allmänt intresse såsom börsnoterade, internationella, statligt ägda, finansiella och andra större företag”

Dessutom erbjuder KPMG inte bara företagsbeskattnings tjänster till svenska företag utan också till internationella dito, då menar VDn att:

“Verksamhetsområde tax & legal erbjuder tjänster inom skatterådgivning där skattespecialister bland annat arbetar med internprissättning, svensk och

internationell företagsbeskattning…”

Vidare tar KPMG hänsyn till inte bara stora och internationella klienter utan också SME; små och medelstora företag “enterprises” där VDn menar:

“SME vänder sig till små och medelstora företag och erbjuder de revision och tjänster inom rådgivning…”

Det är uppenbart att KPMG till skillnad från andra konkurrenter saknar ett mått som bidrar till kundperspektivet och särskilt något som mäter kundnöjdhet som

övergripande mått men samtidigt försöker fokusera på alla tillgängliga kunder på marknaden, något som har sitt stöd i Gustavsens & Zimmers (2018) och Blokdijk (2006) artiklar samt Palmer (2020) om att mindre revisionsbyrå har nöjdare kunder än de stora och följaktligen mer presumerad fokus på perspektivet. Dock hos KPMG så är målet inte att vara det största företaget för professionella tjänster utan att vara det bästa professionella tjänsteföretaget, d.v.s. de fokuserar på kvalité och inte kvantitet, och illustrerar detta genom sin vision om att vara det självklara valet (KPMG, 2020). Detta pekar på utmärkt fokus på kundperspektivet då det svarar rakt på frågan, hur ska vi se ut inför kunden? som är grundläggande i det BSC.

5.1.2.3 Innovation- och inlärningsperspektivet

Investeringen gällde inte bara utökning av verksamheten geografiskt utan också i verktyg och software som ledde fram till att företaget fick flera internationella priser. Enligt VDn:

“Digitaliseringen av KPMG revisionstjänster har varit en framgångsrik faktor…Customer & insights center på lindholm i Göteborg fokuserar på att utifrån data utveckla nya tjänster, produkter och affärsmodeller, stötta innovationsprocesser

och hjälpa kunder att vara i framkant avseende strategiska digitala mål” Dessutom har byrån en ökad lansering av nya tjänster inom legal service av vilka det sista lanserades efter sommaren 2019 på grund av större satsning på tax disputes under våren. VDn egna ord lyder:

“Under året har KPMG:s digitala verktyg för ränteavdragsberäkning, Korus, rönt stora framgångar på marknaden...och efter sommaren har legal services lanserats” Angående tillväxt och uppfyllelse av marknadens efterfrågan i år så har företaget förvärvat ett annat företag för sånt ändamål. VDn beskriver det genom:

“Förvärvet av Everdon security AB var en viktig del av KPMG:s strategi att växa inom utvalda områden inom rådgivningsverksamheten där cyber är ett prioriterat

område...”

KPMG verkar vara framgångsrik i det tack vare de investeringar, internationella erkännanden och uppmärksamheten företaget fick. De stora investeringar i digitala verktyg som KPMG utvecklade för bland annat ränteavdrag beräkning, kallad Korus, har lett till det att företaget ligger i framkant inom Tax technology och utsatt för årets skattekonsult i Sverige för fjärde året i rad. Detta talar tydligt för de resurserna Big-4 revisionsbyråer innehar (Giannopoulos, 2013) samt deras differentierade produkter i form av tjänster (Niemi, 2004).

5.1.2.4 Interna processer

Utökning av företagets produkter i form av tjänster tar också hänsyn till kundens behov där VDn menar:

“KPMG genomför löpande ett stort antal intervjuer med kunder för att vidare utveckla tjänsteutbudet i takt med kundernas förändrade behov ”

Vad gäller deras strategi så omfattar det också miljön där företaget menar att miljöstrategin är en åtgärdsplan och samtidigt ett ställningstagande med syfte att minska KPMG:s koldioxidutsläpp. Enligt VDn så kallas KPMG:s strategi för sådant ändamål för GCR, och han menar:

“Global climate response GCR är KPMG:s globala miljöstrategi som även KPMG Sverige är delaktigt i sedan 11 år tillbaka ”

Inom interna processer så satsar KPMG på utökning av produktutbudet i form av tjänster på ett ganska unikt sätt, nämligen, genom att involvera kunderna i processen och ta ställning till deras önskemål via intervjuer. Detta talar för vad Locher & Kaisar (2020) tog upp om parallell användning av kommersiella och professionella

styrningsinstrument, närmare bestämt, quality ensuring professional practices och management by objectives på stora revisionsbyråer.

Related documents