• No results found

Kultur - och fritidsnämnden

PERSONALKOSTNAD (lönedel) Bokslut 2011 Budget 2012 Budget 2013

Timmar är hämtade ur personalsystemet

Kostnad i tkr är hämtad från ekonomisystemet Antal

timmar Kostnad

Förtroendemän 113 0 116

Anställd personal

Arbetad tid (inklusive facklig tid, utbildning et c) Månadsanställda

Semester/ferier/uppehåll 5 900 790 6 000 834 6 065 868

Frånvaro Sjukdom

Andra ledigheter (inklusive kompledighet) Summa frånvaro

Ersättningar 57 80 50

Särskilda personalåtgärder Rehab/omställningskostnader Avvecklingskostnader Övrigt

Summa särskilda personalåtgärder 0

40 40

0 0

Uppdragstagare 2 10 5

Samtliga Sociala avgifter 2 629 2 610 2 891

Antal timmar netto och total personalkostnad 45 544 9 462 46 600 9 290 47 520 10 409

Antal timmar schablonberäknat till antal årsarbetare, netto* 23 24 24

* Beräkningen till årsarbetare sker utifrån SKL:s schablon på 1 980 h/år. Vissa avtal innehåller en viss tidsförkortning. Det är därför inte möjligt att jämföra antalet årsarbetare med antal tjänster.

Personalkostnad

Ökningen 2012-2013 beror på ökade personalkostnader och ökning med en årsarbetare.

Sjukfrånvaro och rehabilitering/omställning

Statistisk redovisning av antalet långtidssjukskrivna (mer än 28 dagar) per 31 dec 2011: 0,00 tjänster. Ansvarig arbets-ledare redovisar månadsvis till enhetschefen, sjukfrånvaro längre än en vecka eller upprepad sjukfrånvaro, samt rehabi-literingsinsatser. Rehabilitering görs i första hand inom enhe-tens verksamheter. Inga särskilda trender eller problem finns att uppmärksamma inför 2013.

Friskvård

Respektive verksamhetschef ansvarar för medarbetarnas frisk- vård. Friskvårdsåtgärderna varierar därför delvis mellan nämn- dens olika verksamheter. I enlighet med friskvårdspolicyn diskuteras friskvård på varje arbetsplatsträff. Diskussionerna

utgör en grund för verksamhetens friskvårdsarbete. Medar-betarna uppmanas att använda förmånen till kompenserad friskvård och ett antal individuella aktiviteter stöds av arbets-givaren.

Arbetsmiljö

En plan for hur det systematiska arbetsmiljöarbetet ska ge-nomföras ska finnas inom respektive verksamhet och frågan behandlas på varje arbetsplatsträff. Därutöver ska inom res-pektive verksamhet genomföras arbetsmiljöenkäter och risk-inventeringar av fysisk och psykosocial miljö, for att upp-märksamma vilka eventuella insatser som behövs.

Utbildning

Regelbunden kompetensutveckling/fortbildning genomförs en- ligt den plan som ska finnas inom respektive verksamhet och dess budget.

Internbudget och verksamhetsplan 2013, plan 20142015

-51

ÖVRIGT - PERSONAL

Utbildningsnämnden

Personalkostnad

I bokslut 2011 var antalet årsarbetare 562 medan budgeterat antal årsarbetare 2012 var 524. Prognostiserat antal årsarbe-ten 2012 är 535. Inför budget 2013 sker en nettominskning från prognostiserat antal till 528 årsarbetare.

Sjukfrånvaro och rehabilitering/omställning

Närmaste chef tar kontakt med medarbetare efter tre dagars sjukfrånvaro och har täta individuella kontakter under sjuk-skrivningen. Alla arbetsledare har informerats om vilka ruti-ner som gäller för rehab och kontroll av korttidsfrånvaro. Ar- betsledarna har fått dessa rutiner skriftligen.

Friskvård

Varje chef i verksamheten ansvarar för medarbetarnas frisk-vård. Det innebär att friskvård sker i samråd mellan den en-skilde/arbetsgrupp och chef. Förvaltningen följer den kom-munövergripande friskvårdspolicyn. Friskvårdspolicyn är väl känd i organisationen.

Arbetsmiljö

En plan för hur det systematiska arbetsmiljöarbetet förs finns på varje enhet. Årliga arbetsmiljöenkäter

genom-förs för att uppmärksamma vilka eventuella insatser som be-höver göras. Riskinventering av den fysiska och psykosociala miljön och skyddsrond sker minst en gång per år. Chefer och nya skyddsombud deltar i arbetsmiljöutbildningar årligen.

Utbildning

Ett större arbete med kompetensinventering pågår. Syftet är att skapa en kompetensutvecklingsplan som är nödvändig inför de lagstadgade legitimations- och behörighetskrav på lärare i grundskola och gymnasium. Kraven på behörighet gäller från och med 2014. Arbetet sker tillsammans med per-sonalenheten.

Kravet på rektorernas utbildning har skärpts. Samtliga rek-torer måste nu ha genomgått en rektorsutbildning alternativt påbörjat utbildningen inom år efter tillträdande av sin befatt-ning. Det pågår fyra utbildningar för tillfället.

Utifrån tidigare genomförd kartläggning och utvärdering fort- sätter kompetensinsatser för pedagoger i förskoleklasser och på fritidshemmen.

Bråthults skola

ÖVRIGT - PERSONAL

Socialnämnden

Sjukfrånvaro och rehabilitering/omställning

Ett förebyggande synsätt är grundläggande för socialförvalt-ningens arbete med att minska sjukfrånvaro och rehabilite-ringsbehov. Det viktigaste är att motverka uppkomsten av arbetsrelaterad sjukdom.

Ett nytt resursfördelningssystem har införts inom hemtjäns-ten med målsättningen att bemanningen på ett bättre sätt kan förändras utifrån de över tid varierande vård och omsorgs-behoven. Detta motverkar även risken för att förhöjd vård-tyngd ska resultera i utmattning och sjukskrivningar.

I individuella rehabiliteringsärenden har ett nytt sätt att ar-beta införts inom kommunen. Det innebär att den som är sjukskriven, eller beräknas bli sjukskriven, mer är 14 dagar blir kallad till ett möte tillsammans med försäkringskassan, kommunens personalspecialist samt berörd chef. Detta er-bjuds också personer med upprepad korttidsfrånvaro. Fö-retagshälsovården, primärvården och arbetsförmedlingen är också en resurs som finns att tillgå i processen för att nå en hållbar rehabilitering.

Friskvård

Utifrån kommunens övergripande policy för friskvård har socialförvaltningen som utgångspunkt att personalens hälsa i första hand är ett ansvar för individen själv, men att arbets-givaren också bör vara med och ta ett ansvar i detta samman-hang. Medarbetarnas möjligheter till inflytande och delaktig-het påverkar också trivsel och frisknärvaro på arbetsplatsen.

Även möjligheter att påverka arbetstidens förläggning har betydelse i detta sammanhang. All tillsvidareanställd perso-nal inom kommuperso-nals avtalsområde anställs på heltid. Den enskilde medarbetaren väljer sedan en gång per år vilken tjänstgöringsgrad han eller hon vill ha. Möjligheter till flexi-bel arbetstidsförläggning finns inom samtliga enheter inom förvaltningen.

Arbetsmiljö

Förvaltningen har tillsammans med samtliga fackliga orga-nisationer tagit fram en plan för hur det systematiska arbets-miljö- och brandskyddsarbetet ska bedrivas och hur ansva-ret för detta fördelas i organisationen. I såväl förvaltningens övergripande samverkansgrupp som i samverkansgrupperna på varje arbetsplats arbetar man med att kartlägga riskfak-torer i arbetsmiljön och åtgärda dessa. Arbetsskadeanmäl-ningar och tillbudsrapportering, liksom sjukfrånvaro följs upp kontinuerligt.

Inom förvaltningens alla verksamhetsområden arbetar per-sonalen i stor utsträckning med ärenden som är både kom-plicerade och innebär stora ingrepp i människors liv. För att personalen på ett professionellt sätt ska kunna utföra

myn-Centralt inom förvaltningen finns avsatt medel för arbetsmil-jöåtgärder i budgetförslaget för 2013. Dessutom tillkommer anslag på respektive enhet. En stor del av de centrala medlen kommer årligen att användas i samband med att Lean-kultu-ren successivt ska införas inom förvaltningens olika enheter.

Utbildning

Fokus för kompetensutveckling under 2013 kommer att läg-gas på fortsatt utbildning inom Lean som är en långsiktig mo-dell för systematiskt arbete med ständiga förbättringar. Lean bygger på att ”alla är med” dvs den personal som är närmast brukaren/klienten arbetar med förbättringar i stort och smått – allt med fokus att det ska vara till nytta för brukaren. Sats-ningen på kompetensutveckling inom etik och bemötande-frågor fortsätter som tidigare genom att utbildningen erbjuds alla nyanställda.

Satsningen på kompetensutveckling inom etik och bemötan-defrågor fortsätter, utbildningen erbjuds alla nyanställda. Eti-kambassadörerna ska leda cirklar med handläggare från Indi-vid- och familjeomsorgen/IFO och Omsorgen om människor med funktionsnedsättningar/OF.

Socialförvaltningens olika verksamhetsområden deltar ak-tivt i ett långsiktigt utvecklingsarbete som hålls samman av regionförbundet södra Småland. Omfattande statliga medel delas ut för att utveckla ”Stärkta strukturer inom socialtjäns-ten och angränsande område inom landstinget”. Syftet i är att all personal skall vara så uppdaterade som möjligt (på ny kunskap) för att göra största möjliga nytta för våra klienter/

brukare - att skapa en ”Evidensbaserad praktik”. Inom äldre-omsorgen deltar kommunen aktivt i Senior alert - utveckling av kvalitetsregister för trycksår, nutrition och fallskador. Ett annat aktuellt projekt i detta utvecklingsarbete är ”Samord-ning runt Linnea”. Inom missbruksarbetet pågår implemen-tering av nationella riktlinjer. Senaste området för nationella och länsgemensamma satsningar är IFOs arbete med barn och unga. Utvecklingsarbetet här fokuseras inledningsvis på placerade barn och ungdomar.

I samverkan mellan länets samtliga kommuner och Lands-tinget Kronoberg har en omorganisering och nystart skett av FoU-arbetet i länet. Socialförvaltningen är engagerad i de prioriterade områden FoU-Kronoberg arbetar med (Äldre-omsorg, Socialt arbete, Folkhälsa och Arbete och Välfärd).

Syftet med socialförvaltningens medverkan är att utveckla kunskapen om vilka resultat olika insatser leder till

Inom ramen för budgeterade utbildningsanlag kommer för-valtningens personal att erhålla fortbildning och kompetens-höjning utifrån prioriterade områden i verksamhetsplanen, upprättad plan för kompetensutveckling samt utifrån indivi-duella behov som kommit fram i utvecklingssamtalen.

Internbudget och verksamhetsplan 2013, plan 20142015

-53

ÖVRIGT - PERSONAL

Personalkostnad (lönedel) Bokslut 2011 Budget 2012 Budget 2013

Timmar är hämtade ur personalsystemet

Kostnad i tkr är hämtad från ekonomisystemet Antal

timmar Kostnad

tkr Antal

timmar Kostnad

tkr Antal

timmar Kostnad tkr

Förtroendemän Anställd

personal Arbetad tid (inklusive facklig tid, utbildning et c) Månadsanställda

Timanställda

Mertid (fyllnad, övertid)

Summa arbetad tid 5 184 819 5 321 921 5 454 944

Semester/ferier/uppehåll månadsanställda 599 103 619 107 635 110

Frånvaro Sjukdom

Andra ledigheter (inklusive kompledighet) Summa frånvaro

21 10

31 0 0

Ersättningar 0 0 0

Särskilda personalåtgärder Rehab/omställningskostnader Avvecklingskostnader Övrigt

Summa särskilda personalåtgärder 0 0 0

Uppdragstagare 70 62

Samtliga Sociala avgifter 393 414 471

Antal timmar netto och total personalkostnad 5 783 1 416 5 940 1 504 6 089 1 525

Antal timmar schablonberäknat till antal årsarbetare, netto* 3 3 3

* Beräkningen till årsarbetare sker utifrån SKL:s schablon på 1 980 h/år. Vissa avtal innehåller en viss tidsförkortning. Det är därför inte möjligt att jämföra antalet årsarbetare med antal tjänster.

Gemensamma nämnden för familjerätt

Personalkostnad

En stor sjukfrånvaro under 2012 med påföljande underbe-manning har medfört att ärenden inte kunnat avslutas. Det kan bli nödvändigt med personalförstärkning under 2013 som inte beräknats i budget ovan.

För övriga rubriker under personalavsnittet – sjukfrånvaro med mera – hänvisas till socialnämndens text som är styrande för socialförvaltningen. Personalen vid familjerätten är en del av denna personalgrupp.

ÖVRIGT - JÄMSTÄLLDHETSMÅL

Mål Åtgärd/metod Kostnad Utvärdering

Fördelningen av anställda kvinnor och män skall ligga inom spannet 40-60 procent

Vid all rekrytering strävas efter lika fördelning av kvinnor och män inom alla enheter och arbets-områden. Rekryteringsgruppen ska alltid bestå av såväl kvinnor som män

Inom budget Förvaltningens jäm-ställdhetsgrupp och samverkansgruppen vid ett tillfälle under året samt årsredovis-ningen

Sexuella trakasserier skall inte i

någon form förekomma Tydliga rutiner inom förvaltningen Utbildning/diskussioner på arbets-platsträffar

Inom budget Förvaltningens jäm-ställdhetsgrupp samt årsredovisningen

Aktivt medverka för att uppfylla

åtagandet som millenniekommun Vid all planering och vid alla beslut beakta FNs millenniemål om att öka jämställdheten mellan kvinnor och män

Inom budget Arbetsgruppen för millenniemålsprojek-tet samt årsredovis-ningen

Related documents