• No results found

Kultur- och fritidsnämnden

kommunin-vånare och besökare ska ges möjlighet att påverka, uppleva och delta i kultur- och fritidslivet, vilket är en viktig grund för hälsa och livskvalitet. Genom samverkan skapas förut-sättningar för att kunna erbjuda och marknadsföra ett öppet kulturliv och en berikande fritid. Utbudet ska spegla såväl det traditionella som det nyskapande, såväl det internationella som det nära. Nämnden verkar också för att lyfta fram kul-tur- och fritidsområdets strategiska betydelse för den lokala och regionala utvecklingen.

Verksamhetsbeskrivning

Bibliotek med huvudbibliotek i centralorten och filialbiblio-tek runtom i kommunen. Kulturskola som har inriktningar mot musik, teater/drama och dans. Kulturverksamhet som innefattar offentlig kultur, kultur i skolorna, bidrag till för-eningar och studieförbund, samt konstverksamhet. Fritids-verksamhet som har kontakt med föreningar, erbjuder dem olika former av bidrag och tillsammans med dem genomför Idrottsskola för 7- och 8-åringar. Omkring 140 fritidsanlägg-ningar, varav de flesta har föreningsskötsel. Här ingår Ha-ganäsbadet med verksamhet som allmänt bad, simskola och babysim. Ungdomsverksamhet med bland annat öppen fri-tidsgårdsverksamhet, skoldanser och lovverksamhet.

Kultur- och fritidsnämnden

Ordförande Stefan Ferm, (M) Vice ordförande Indira Ruiz, (S)

Budget

Bockatorps ridanläggning

NÄMNDSREDOVISNINGAR - KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN

Övergripande mål och verksamhetsmål

(enligt god ekonomisk hushållning)

Övergripande mål Verksamhetsmål Mätning Frekvens Utvärdering

Tillgängliga mötesplatser, offentliga rum och verksamheter, som stimulerar till gemenskap, upplevelser, lärande och kreativitet

Ungdomsgården ska erbjuda såväl aktivi-teter som kan utnyttjas spontant, som till mer planerade aktiviteter

Antal lovaktivi-teter. Målnivå 30 aktiviteter

Två gånger per år Redovisning i delårsrapport och årsredovisning

Ändamåls- och tidsenliga anläggningar och lokaler

Kulturverksamheten ska samordna de kulturanläggningar och – verksamheter som finns inom Kulturstråket

Kvalitativ uppfölj-ning

Två gånger per år Redovisning i delårsrapport och årsredovisning Modern, tillgänglig och kvalitativ

mark-nadsföring av kultur- och fritidsutbudet, med utgångspunkt från såväl målgrup-per som verksamheter

Kommunens webbplats ska vara ett självklart för att informera om och spida nyheter

Antal nyheter inom kultur- och fritidsenhetens verksamhetsom-råden. Målnivå totalt 75 nyheter

Två gånger per år Redovisning i delårsrapport och årsredovisning

Tydligt identifierade målgrupper, en kontinuerlig dialog med dessa och analys av förändringar i målgruppernas behov och önskemål

Kulturskolan ska kontinuerligt utveckla verksamheten med elevernas önskemål som en viktig utgångspunkt

Antal elever i kö till kulturskolans verksamhet.

Målnivå 20 %

Två gånger per år Redovisning i delårsrapport och årsredovisning

Anpassade tjänster erbjuds dem som av någon anledning har svårt att ta del av kultur- och fritidsutbudet

Biblioteket ska erbjuda ett anpassat utbud och anpassade tjänster till dem som så behöver

Mätning av antal lån förmedlade genom ”Boken kommer”. Mål-nivå 4 000 lån

Två gånger per år Redovisning i delårsrapport och årsredovisning

Vid behov främja och delta i samar-bete med föreningar, organisationer, näringsliv, andra kommunala nämnder/

förvaltningar, grannkommuner, regionala strukturer, samt med de nationella och internationella nätverk som är relevanta för nämndens verksamhetsområde

Kultur- och fritidsenheten ska utveckla samarbetet mellan studieförbund och olika verksamheter inom nämndens ansvarsområde

Antal kom-munala kultur-arrangemang som genomförs i samarbete med studieförbund.

Målnivå 70 ar-rangemang

En gång per år Redovisning i årsredovisning

Ideellt arbete i föreningar och andra former uppmuntras och ses som ett vik-tigt medel för att bryta barriärer mellan könen, generationer och kulturer

Kultur- och fritidsenheten ska stimulera föreningar att ta ett uttalat hälsoansvar, med drog- och mobbingförebyggande arbete som en viktig del

Antal föreningar som antagit drog- och mobbingpo-licy och erhåller förhöjt aktivitets-stöd. Målnivå 25

En gång per år Redovisning i årsredovisning

Omvärldsanalys som ett viktigt redskap för det utvecklingsarbete som ska prägla all verksamhet.

Såväl nämnd som ledningsgrupp ska ha omvärldsanalys som ett återkommande inslag i sitt arbete

Antal gånger som strukturerad omvärldsanalys ägt rum. Målnivå 10 ggr

Två gånger per år Redovisning i delårsrapport och årsredovisning

33

Internbudget och verksamhetsplan 2013, plan 20142015 -NÄMNDSREDOVISNINGAR - KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN

Nyckeltal

Antal besökare per öppettimme i den öppna

fritids-gårdsverksamheten 5,6 5,6 7 7 7

Antal deltagare per program på biblioteken 18,8 12,0 12,1 12,2 12,2

Antal besök per invånare på biblioteken per år 5,7 4,1 4,2 4,3 4,3

Antal lån per invånare på biblioteken per år 8,4 9,1 9,2 9,2 9,2

Antal föreningsaktiviteter 7-20 år flickor 30 419 35 000 35 000 35 000 35 000

Antal föreningsaktiviteter 7-20 år pojkar 43 906 52 000 52 000 52 000 52 000

Antal elever i Kulturskolan 316 350 350 350 350

Nyttjandegrad idrottshallar % 65 50 50 50 50

Nyttjandegrad gymnastiksalar % 16 15 15 15 15

Verksamhet 2013, plan 2014-2015

En kultur- och fritidspolitisk plan trädde i kraft förra året och är resultat av ett flerårigt arbete som grundar sig på kommunens övergripande vision.

Arbetet avseende utvecklingsmöjligheter för ”Kulturstrå-ket” (Blohmé, bibliotek, Folkets Hus, Silverdalen och Ton-höjden) ska fördjupas med utredningen som grund. Ett ar-bete tillsammans med aktörer och eventuella intressenter kring kultursstråket ska påbörjas och ligga till grund för politiska ställningstaganden kring det fortsatta utvecklings-arbetet för såväl biblioteket, som den allmänna kulturverk-samheten, Kulturskolan och ungdomsgården Fenix. I detta arbete ingår också Silverdalenscenen vars funktionalitet behöver ses över och kopplas till en tydlig organisation.

Biblioteket som mötesplats och modernt informations- och kunskapscentrum, förväntas få en allt större betydelse, vil-ket ställer helt nya krav på lokaler, personal och verksamhet.

För att tillgodose brukarnas behov av ett tydligt, tillgängligt och attraktivt utbud, ska arbetet med att förbättra och för-nya biblioteksmiljön fortsätta. Likaså fortsätter arbetet med att bredda programverksamheten såväl vad gäller målgrup-per som inriktning. Ett samarbete med övriga bibliotek i Blekinge och Kronobergs län har resulterat i en gemensam webbplats med en integrerad bibliotekskatalog, därför ar-betas med att utveckla såväl service som tillgänglighet och attraktivitet markant när det gäller 24-timmars bibliotek.

Kulturskolans arbete med att behålla kontinuiteten och sta- biliteten inom vissa undervisningsområden, parallellt med att utöka andra, fortsätter. Lokalbehovet liksom möjlighe-terna att anpassa verksamheten till det som efterfrågas, ska ses över. Nya projekt planeras i samarbete med skolor och fritidshem, där kulturskolan ska vara en resurs. Möjligheter- na till samarbete med olika externa parter ses kon- tinuerligt över för att tas tillvara där förutsättningarna bedöms som goda.

Ungdomsgården Fenix verksamhet utvecklas i dialog med besökargrupperna, arbetsgrupper för olika aktiveter har bil-dats, ungdomarnas egna initiativ tas tillvara och återspeglas i verksamheten. Det förebyggande ungdomsarbetet sker i sam-arbete med social- och utbildningsnämnden, enligt uppdrag från kommunfullmäktige. Deltagande i förvaltnings- och kommunövergripande arbetsgrupper som till exempel ”Våra Barn” och ungdomsgruppen är en viktig del av verksamheten.

Haganäsbadet fortsätter sin verksamhet i den till vissa de-lar renoverade simhallen. Då inte ombyggnad är nära fö-restående måste badet utvecklas för att vara så attraktivt som möjligt. Öppettider, besöksflöde och verksamhet ska genomlysas for att identifiera möjliga utvecklingsområden.

Den påbörjade översynen av ansvarsstruktur, renoveringsbe-hov och verksamheter i fritidsanläggningar och fritidsområ-den fortsätter, liksom översynen av bidragssystemen.

Nämnd/förvaltning

Belopp i tkr Bokslut

2011 Budget

2012 Budget

2013 Plan

2014 Plan

2015

Kultur- och fritidsförvaltningen 1 433 * 1 596 ** 650 650

-* Inklusive privatstallet Bockatorp

** Exklusive 900 tkr för uteridbana Bockatorp

Investeringsbudget

NÄMNDSREDOVISNINGAR - KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN

Inom kulturområdet föreslår nämnden att Kulturhuset Bloh-mé och BlohBloh-méskolan, vid en flytt av Karl-Oskar skolan, omformas till ett kulturhus med bred verksamhet för många åldrar. I samband med detta bör kulturskolans lokaler på Tonhöjden anpassas till pop- och rockverksamhet, samt bib-lioteket moderniseras. För att fastställa investeringsbehovet har en förstudie genomförts och förslag på såväl lokalutnytt-jande som verksamhet tagits fram.

Övriga investeringar inom befintliga fritidsområden och an-läggningar och som av nämnden bedöms som nödvändiga under perioden är, nytt trädäck Bökhults badplats (300 tkr), vertikalskärare (200 kr), samt upprustning av befintliga rast- och beteshagar vid Bockatorps ridanläggning (400 tkr.). På Haganäsbadet krävs ny utrustning/inventarier på 400 tkr.

Inom Kulturskolan föreligger ett investeringsbehov på cirka 70 tkr, för instrument. Det sammanlagda investeringsbehovet inom dessa områden är därmed uppskattat till 1 370 tkr.

Utöver dessa av nämnden bedömda som nödvändiga inves-teringar inom befintliga anläggningar och verksamheter har externa önskemål framkommit enligt följande: nya rast- och beteshagar vid Bockatorps ridanläggning (400 tkr), ny toa-lett Diö badplats (250 tkr), utegym (100 tkr), naturlekplats (100 tkr), belysning Liatorps motionsspår (700 tkr), aktivi-tetsyta ”Kulan” (800 tkr), bollhall, boulehall, bowlinghall, upprustning av omklädningsrummen i Diö ishall, friidrotts-anläggning med bland annat 400-meters-banor, motorbana

och tennishall. Önskemålen har framförts av förening eller kommuninvånare och bedöms bidra till att Älmhult blir en attraktivare kommun.

För kommande investeringsbehov i bygdegårdarna måste en övergripande diskussion föras kopplad till nyttjandegrad och verksamhet.

Beträffande tillgänglighetsanpassning av kommunägda an-läggningar inom nämndens verksamhetsområde, så har en inventering påbörjats och vissa åtgärder är under genomför-ande eller avslutade. Vad som ska åtgärdas utöver det som är lägsta, lagstadgade nivå (enkelt avhjälpta hinder), måste kopplas till en nämndsövergripande viljeyttring. Till exempel beträffande ishallen och badplatserna.

Haganäsområdet förväntas få en allt större betydelse som rekreationsområde och måste därför finnas med som ett av de utvecklingsobjekt som bygger på ett förvaltnings- över-gripande samarbete. Förändringarna i området kan också komma att medföra att motionsspåret delvis behöver få ny dragning och att frågan om belysning då åter aktualiseras.

Kultur-fritid har en omfattande verksamhet på Haganässko-lan och vill därför också lyfta behovet av renovering av sport-golvet och omklädningsrummen i idrottshallen.

35

Internbudget och verksamhetsplan 2013, plan 20142015 -NÄMNDSREDOVISNINGAR - UTBILDNINGSNÄMNDEN

Related documents