• No results found

Verksamhet 2012, plan 2013-2014

* NKI=Nöjd-Kund-Index

** Baserat på att 50 % av lägenheterna blir lediga för uthyrning under året

NÄMNDSREDOVISNINGAR - SOCIALNÄMNDEN

Familjepedagoger

Tre behandlare arbetar som familjepedagog (3,0 årsarbetare) i Älmhults kommun. Insatsen familjepedagog kan vara ett viktigt redskap för familjer efter avslutad utredning. Famil-jepedagogerna erbjuder praktiskt stöd hos familjer, för att som ”rollmodell” hjälpa till att skapa en god struktur, men erbjuder även lösningsfokuserade samtal. Vidare har familje-pedagogerna en roll i utvecklingsarbetet och samarbetet med andra aktörer såsom skola och sjukvård till exempel inom ramen för den nya familjecentralen. Familjepedagogerna har också en arbetsuppgift i att kunna vägleda kommuninvånare.

Verksamheten förstärks under hösten 2012 med ytterligare en familjepedagog. Syftet är att förbättra nämndens möjlig-heter till tidiga insatser i dysfunktionella familjer för att däri-genom minska behovet av externa placeringar i familjehem eller på behandlingshem.

Ungdomssekreterare

I Älmhults kommun finns det 3 287 barn och ungdomar mel- lan 7 och 17 år (2011-12-31) vilken är den vanligaste ålders-gruppen som ungdomssekreterare kommer i kontakt med.

För dessa barn och ungdomar finns det en ungdomssekrete-rare anställd (1,0 årsarbetare). Ungdomssekreteungdomssekrete-raren arbetar både med myndighetsutövning och förebyggande arbete. Ex-empel på myndighetsutövning är att utreda och pröva behov av bistånd och att avge yttrande till åklagaren då någon ung döms enligt Lag med särskilda bestämmelser om unga lagö-verträdare.

Utredningsgruppen barn och unga

Socialtjänsten har ett särskilt ansvar för barn och ungdomars uppväxtvillkor. Socialsekreterarna (4,0 årsarbetare) arbetar främst med utredningar gällande barn och unga enligt So-cialtjänstlagen, SoL samt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. Dessa ärenden aktualiseras genom ansökan eller anmälan. Utredningar och insatser kan vara såväl frivilliga som icke frivilliga. För att utredningarna ska bli av hög kvalitet samt rättssäkra arbetar socialsekreterarna efter en modell kallad barnets behov i centrum, BBIC. Denna metod syftar till att stärka barns och ungdomars ställning ge-nom att fokus hålls på barnets/ungdomens behov. Externa placeringar för barn och unga är budgeterat till 7 500 tkr.

Vuxengruppen

Vuxengruppen (3,0 årsarbetare) arbetar med vuxna personer som har eller har haft missbruksproblem. Socialsekreterarna i vuxengruppen bedriver en dagverksamhet vid Möckelns sta-tion vilken formas efter besökarnas egna intressen. För att delta i denna krävs drogfrihet. I vuxengruppens uppdrag in-går också ansvaret för myndighetsutövningen enligt Social-tjänstlagen, SoL och Lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM. Vidare arbetar socialsekreterarna med rådgivning, stödsamtal, anhörigstöd, återfallsprevention samt NADA, vil-ket är en öronakupunktur som kan användas vid oro, ångest, sömnsvårigheter samt vid avgiftning.

boendestöd kan även få NADA och taktil massage. Mobila teamet har mycket kontakt med landstingets psykiatri och har också kontinuerliga träffar med landstingets sjuksköter-ska samt kommunens psykiatrisjukskötersjuksköter-ska.

Alkoholtillstånd med mera

Från hösten 2012 ska uppgifterna klaras med egen personal.

Myndighetsutövningen ska präglas av opartiskhet och sak-kunskap. Det är främst ärenden om permanenta och tillfäl-liga serveringstillstånd som handläggs, men även tillsynen av de beviljade tillstånden är en viktig arbetsuppgift. Vidare har Socialnämnden ett ansvar för tillsyn av detaljhandeln gällan-de folköl, tobaksförsäljning, försäljning av nikotinpreparat samt försäljning av receptfria läkemedel i detaljhandeln.

LSS-SoL handläggare för barn och vuxna

Handläggningsprocessen då det kommer in ansökningar från personer med funktionsnedsättning är ofta lång och kompli-cerad. Samarbete krävs med andra myndigheter, lagstiftning-en ställer krav och delaktighetlagstiftning-en från dlagstiftning-en lagstiftning-enskilde är viktig.

Utöver utredningsarbetet arbetar de två handläggarna (2,0 årsarbetare) med uppsökande verksamhet, uppföljning av på-gående ärenden samt verkställighet av insatsen kontaktperso-ner och ledsagare för vuxna med funktionsnedsättning.

LSS barn

Internbudget och verksamhetsplan 2013, plan 20142015

-43

NÄMNDSREDOVISNINGAR - SOCIALNÄMNDEN

I träningsskolans lokaler på Haganässkolan bedrivs i dag kort-tidstillsyn för ungdomar över 12 år i anslutning till skoldagen samt under lov. Det är två personal som arbetar med kort-tidstillsyn, motsvarande 1,5 årsarbetare. Idag deltar 7 ung- domar i verksamheten.

Daglig verksamhet

Dagcenter Kompaniet erbjuder sysselsättning enligt LSS till ett 30-tal personer i olika åldrar. I daglig verksamhet arbetar 10 habiliteringsassistenter (7,5 årsarbetare). Verksamheten är uppdelad på Dagcenter Kompaniet och Fokus. På Fokus är inriktningen utflyttad verksamhet där avtal finns med 10 oli-ka företag i kommunen där deltagare har sin sysselsättning.

”Omsorg – fritid” erbjuder ett varierat utbud av fritidsverk-samhet till alla med LSS-insatser som till exempel cafékvällar, Fenixkvällar (ungdomsgården) utflykter och dans.

Personlig assistans

För de personer som har omfattande funktionsnedsättningar kan en personlig assistent vara en förutsättning för att kunna leva ett oberoende och självständigt liv. Inom socialförvalt-ningen finns 33,42 personliga assistenter (årsarbetare, inklu-sive anhöriga), anställda för att stödja dessa personer. Det kan vara stöd med grundläggande behov så som mat, klädsel och kommunikation men det kan också vara stöd att utföra olika fritidsaktiviteter.

Särskilt boende för personer med funktionsnedsättningar, inklusive kortidsboende

Boendet beviljas enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, eller enligt socialtjänstlagen, SoL.

Verksamheten ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet. Den enskildes självbestämmande-rätt och integritet ska respekteras. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra. Funktionsnedsättning kan vara fysisk eller psykisk.

35,0 boendeassistenter (årsarbetare) arbetar utifrån ett habi-literande och rehabihabi-literande synsätt för att varje individ ska få det stödet och den servicen som han eller hon behöver. I in-satsen bostad med särskild service för vuxna enligt LSS ingår även fritidsverksamhet och kulturella aktiviteter.

Antalet bostäder/platser med stöd och service är för närva-rande fördelade enligt följande:

• Druvan är en gruppbostad med fyra lägenheter för per- soner med begåvnings- och/eller psykiska funktions- nedsättningar

• Kronan är ett serviceboende med sex marklägenheter för personer som tillhör LSS-personkrets

• Oxen är ett korttidsboende med två platser för LSS- personkrets. Boendet används för ungdomar och vuxna när föräldrar behöver avlastning och/eller när individen har behov att träna eget boende

• Pärlan är ett serviceboende med nio lägenheter både inne i trapphusboendet på Baldersgatan och i kring- liggande hyreshusen. Personalen ger stöd och service till boende som alla tillhör LSS-personkrets

• Vråken är ett serviceboende för 12 personer med psykis- ka funktionsnedsättningar där finns också två korttids- platser och en träffpunkt ”Nyfiket”

• Östergatan, har fem boende

Biståndshandläggare äldreomsorg

Det är genom biståndshandläggarnas beslut om insatser som våra kommuninvånare får det stöd som krävs för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt och få hjälp när man inte längre kan klara vissa saker på egen hand. Totalt arbetar fem handläggare (4,0 årsarbetare) som biståndshandläggare för äldre. Handläggarna medverkar vid vårdplaneringar på sjukhus samt boenderåd då bistånd om särskilt boende bevil-jats. Biståndshandläggarnas arbete präglas av respektfullt be-mötande och ska ge den sökande tydlig information om vilka insatser det finns att erbjuda utifrån den enskildes behov. En förenklad biståndshandläggning tillämpas i särskilt boende, den sökande får beslut om särskilt boende och insatserna spe-cificeras tillsammans med brukaren i genomförandeplanen.

Vad gäller serviceinsatser för personer över 80 år kan dessa ansökas om via förenklad biståndshandläggning. När en bru-kare i ordinärt boende får bifall om serviceinsatser kan denne själv välja vilket företag som ska utföra dessa insatser, enligt lagen om valfrihet (LOV).

Hemtjänst

För dessa pengar hjälper personalen cirka 450 personer med de insatser som de behöver för att kunna leva ett självständigt liv. Inom hemtjänsten tillämpas ett resursfördelningssystem som grundar sig på att enheterna får resurser motsvarande de insatser de ska utföra. Hemtjänstens personal finns sta-tionerad i Diö, Göteryd, Häradsbäck, Virestad och Älmhult.

De insatser som ges kan vara av servicekaraktär som t.ex.

städ, inköp eller personlig omvårdnad som t.ex. personlig hy-gien eller intag av måltider. Alla hemtjänstmottagare som så önskar har rätt att åka till något av kommunens särskilda boende för att delta i de aktiviteter som erbjuds.

Demensverksamhet

Där arbetar 3,0 årsarbetare och de tar varje månad emot cirka 130 besök av olika personer som erbjuds stöd och me-ningsfull sysselsättning så att de ska kunna bo kvar i eget boende så länge som möjligt. Personalen arbetar också med att stödja och avlasta anhöriga till personer med demenssjuk-dom. Till sin hjälp har de kommunens demenssjuksköterska som bland annat. arbetar med att handleda, undervisa och stödja personal. I demenssjuksköterskans arbetsuppgifter lig-ger också att medverka till att demensutredning påbörjas, ge råd, handleda och stödja närstående samt samverka med an-dra vårdgivare. Om det inte längre fungerar för den enskilde att bo kvar i det egna boendet så finns det möjlighet att flytta till en lägenhet på särskilt boende. För att vid behov förstärka resurserna kring personer med demenssjukdom finns ett sär-skilt demensteam.

Hemsjukvård

De personer som av hälsoskäl inte kan ta sig till landstingets sjukvård är, efter bedömning, berättigade till hemsjukvård.

Inom hemsjukvården arbetar 28,07 årsarbetare sjuk- och di-striktssköterskor och tillsammans utför de cirka 2 500 besök hos 400 olika personer under en månad. Hjälpen riktar sig till alla kommuninvånare oavsett ålder och kan omfatta t.ex. hjälp med såromläggningar, medicinhantering och hjälp och stöd vid svåra och långvariga sjukdomstillstånd. För den som är registrerad hemsjukvårdspatient finns det sjuksköterskor till-gängliga dygnet runt. En distriktssjuksköterska deltar i vård- planeringsteamet som bl.a. arbetar med de personer som be-höver stöd efter sjukhusvistelse.

NÄMNDSREDOVISNINGAR - SOCIALNÄMNDEN

Rehabilitering

På rehabiliteringsenheten arbetar 8,29 årsarbetare sjukgym-naster, arbetsterapeuter och hjälpmedelstekniker. Verksamhe-ten gör cirka 520 hembesök/månad. Målet är att öka möj-ligheten till kvarboende för den enskilde och att denne ska uppleva god livskvalitet. Med det som fokus bedrivs också verksamheter som dagrehabilitering, fallprevention och hem-rehabilitering. En av arbetsterapeuterna är också delaktig i kommunens vårdplaneringsteam.

Särskilt Boende

I ett särskilt boende ska varje individ kunna leva ett menings-fullt liv och känna trygghet och gemenskap med andra trots omfattande omvårdnadsbehov. Förutsättningen för att bli beviljad ett särskilt boende är att den enskilde har stora och varaktiga behov av hjälp och att behoven inte kan tillgodoses i ordinärt boende.

Det finns totalt 202 platser i särskilt boende för äldre förde-lade enligt följande:

Almgården 49 lägenheter

Ekebo 27 lägenheter

Nicklagården 71 lägenheter

Pehr Hörbergsgården 15 lägenheter med 16 platser Solgården 23 lägenheter

Solhem 16 lägenheter

Det arbetar inom särskilt boende för äldre 161,57 årsarbe-tare som utifrån ett rehabiliterande synsätt medverkar till att varje individ får det stöd och den service som han eller hon

behöver. Individens självbestämmanderätt och integritet res-pekteras. Varje vecka anordnas olika aktiviteter för de bo-ende, även personer från ordinärt boende är välkomna att delta. 202 platser inklusive åtta korttidsplatser innebär, med målet att ha en beläggning på 97 procent, totalt 72 934 möj-liga vårddygn under året.

Korttidsplatser

Åtta platser på Nicklagården är korttidsplatser och används för palliativ vård (vård i livets slutskede) och för rehabilite-ring med syftet att individen ska kunna återfå eller bibehålla funktioner och kunna återvända hem. På Pehr Hörbergsgår-den finns två lägenheter som används till korttidsplatser och växelvård. Växelvård innebär att individen periodvis vistas på växelvårdsplatsen och periodvis hemma. Syftet med växel-vårdsplatserna är att avlasta anhöriga.

Seniorboende och trygghetsboende

Seniorbostäder och trygghetsboende är alternativ att flytta till när man som äldre får svårt att klara av boendet i småhus el-ler i äldre och mindre tillgängliga lägenheter. Seniorbostäder finns i Diö och Häradsbäck. Bostäderna ägs och hyrs ut av Älmhultsbostäder AB. Bostäderna har god tillgänglighet och är riktade till personer över 65 år. Trygghetsboendet har stora likheter med seniorbostäderna, men här finns även viss perso-nal tillgänglig i huset under dagtid. I Älmhults kommun finns trygghetsboende vid Almgården i Älmhult och under året för-väntas Älmhultsbostäder skapa ytterligare trygghetsbostäder i Älmhults tätort.

Nämnd/förvaltning

Belopp i tkr Bokslut

2011 Budget

2012 Budget

2013 Plan

2014 Plan

2015

Investeringbudget, netto 716 1 684 1 200 1 200

-Investeringsbudget

45

Internbudget och verksamhetsplan 2013, plan 20142015

-45

NÄMNDSREDOVISNINGAR - GEMENSAMMA NÄMNDEN

Related documents