• No results found

Verksamhet 2013, plan 2014-2015

Personal

Den intensiva expansionen av Älmhult innebär investeringar i mångmiljonbelopp. De flesta ligger inom tekniska förvalt-ningens ansvarsområde, såsom gator och vägar, va-verksam-heten och lokalförsörjningen. Förvaltningen är tungt belastad med projektledning och kvalitetskontroll som till en del har mötts med extern hjälp.

Rekrytering av personal till tekniska förvaltningen kan bli problematiskt i framtiden. Förvaltningen måste tillsammans med personalenheten och kommunledningen diskutera och planera för att underlätta framtidens personalförsörjning.

Under 2012 har förvaltningen rekryterat en ny va-chef och en fastighetschef samt en fastighetsförvaltare. Bedömning av organisationsanpassningar pågår ständigt beroende på perso-nalens kompetensområden och verksamheternas behov.

Enligt kommunstyrelsens beslut fick tekniska förvaltningen ansvaret för utbyggnad av bredband. Arbetet planeras och genomförs med konsulter.

Markreserv och skogsförvaltning

Fortsättning av Haganäs handelsområdes utveckling mot norr kommer att påbörjas under 2013. Exploatering av nya indu-striområden i Froafälle och kvarteret Släggan ligger klara att genomföras då mark i dessa områden efterfrågas. Markom-rådet västra Bökhult är under planeringsprocessen och beräk-nas kunna exploateras för bostäder och kommunal service

2014. Kattesjön i Diö beräknas vara byggklara 2012/2013.

När 2013 inträder ska upphandlingen av en skogsförvaltare vara nära slutförandet. Uppdraget som avser kommunens skogar består av aktivt skogsbruk enligt skogsbruksplan samt skötsel av skogen närmast boendemiljöer enligt plan för kvartersnära skog. Kommunens skogar skall fortsätta att skötas enligt gällande FSC-certifiering, (FSC är förkortning för Forest Stewardship Council).

Fastighetsavdelningen

Kommunens fastighetsförvaltning har till uppgift att försörja kommunala verksamheter med ändamålsenliga lokaler. Detta görs genom en samordnad och effektiv fastighetsförvaltning i dialog med verksamheterna.

Målet för förvaltningen är att genom energieffektivisering och genom investering i energibesparande åtgärder samt modern byggteknik pressa ner kostnader och därmed kunna erbjuda lokaler för en prisvärd hyra. Vår egen kostnadsjakt motver-kas av stigande kostnader för bland annat energi, serviceavtal och fastighetsskötsel.

Att effektivisera verksamheternas lokalutnyttjande både i be- fintliga lokaler som i nyproducerade, är väsentligt inte minst ur ekonomisk synvinkel. Detta måste ske i tät och öppen sam-verkan och dialog med verksamheterna över förvaltnings-gränser.

NÄMNDSREDOVISNINGAR - KOMMUNSTYRELSEN, TEKNISKA FÖRVALTNINGEN

Gatu- och parkförvaltningen

En lösning av centrumtrafiken och trafiksäkerheten är frågor som fortfarande står i fokus. För att öka säkerheten ska has-tigheten sänkas till 40 km/h i alla tätbebyggda områden. Detta ska vara genomfört senast 2013. Trafikhinder och tillgänglig-hetsanpassning är också bland åtgärderna som planeras för att dämpa ner mopedtrafiken och allt mer bristande respekt för trafikregler. Nätanalysen med prioritering av åtgärder ska vare ett dokument vi arbetar efter också under 2013.

Utvecklingen och exploateringen av Haganäs handelsområde pågår för fullt. Parallellt med handelsområdets genomföran-de pågår tillkomsten av Haganäs bostadsområgenomföran-de.

Förvaltningen kommer under 2013, trots kärvt ekonomiskt läge försöka utföra beläggningar enligt asfaltprogrammet.

På grund av fördyrat vinterunderhåll och utökning av gatu-grönytor och därmed ett ökat skötselunderhåll har en medel-omfördelning skett mellan gator och parker. Under 2013 kommer 201 tkr att flyttas från parker till gator och vägar.

För kommunens parker och grönytor kommer den svagare ekonomin även fortsättningsvis att innebära markanta drift-förändringar som kommer att synas i samhället. Ett arbete för att underlätta underhåll av gatugrönytor har också på-börjats. Planteringar med marktäckande perenner med jord fri från rotogräs ersätter efter hand stenbelagda svårskötta ytor som på sikt ger ett minskat underhållsbehov och även ett större skönhetsvärde.

VA-avdelningen

Framtida miljöinvesteringar inom va-verksamheten för att klara lagkrav finansieras genom taxehöjning. Arbetet med att upprätta en saneringsplan fortgår. VA-sanering planeras där- efter enligt uppgjorda saneringsplaner. Utbyggnaden genom-förs i den takt som investeringsmedel kan frigöras inom taxe-intäkterna. Ett par mindre orter kräver större investering på avloppssidan för att reducera förekomsten av ovidkomman-de vatten och riskerna för översvämningar.

För VA-avdelningen är klimatanpassning en realitet sedan ett par år tillbaka. Reservvattenförsörjning och skydd av vatten-tillgångarna har hög prioritet. För Älmhults centralort ska både reservvattenfrågan som vattenskyddsområden få en lös-ning. Projektering och planering kommer att pågå fullt un-der 2013. Kostnadsmässigt kan reservvattenfrågan bli dyr att lösa. För övriga orter ska i första hand ordinarie vattentäkter säkras samt reservvattenförsörjning planeras.

Vattenmyndighetens tankar om kommunernas insatser inom vattendirektivet, både personellt och ekonomiskt, bör under året klarna till viss del. Detta innebär sannolikt att kommu-nernas belastning, inte minst på VA-kollektivet, kan komma att innebära ökade taxor.

Sluttäckningen av gamla deponiytor som påbörjades 2009, fortsätter även under 2013. Enligt plan skulle en så kallad MTa (topp yta ovan farligt avfall) på cirka 1,5 ha sluttäckas, kostnaden beräknas till cirka 3 mkr.

Anläggningen för lakvattenbehandling är nu klar och kom-mer i samband med övrig exploatering i Haganäs att integre-ras så att ett tilltalande yttre erhålles. Det renade vattnet från lakvattendammarna leds till Drivån. Ett grönområde kom-mer att anläggas i anslutning till dammarna.

Sedan 2005 är det förbjudet att deponera organiskt avfall.

För närvarande körs det för upparbetning till tippen i Hyll-stofta NORAB i Klippan, för att sedan skickas till rötning.

Förhoppningen är att en lokal lösning för upparbetning av organiskt avfall kommer att hittas inom snar framtid. STE-NA Aluminiums avfall kommer ej heller under 2013 att tas emot på Äskya.

Renhållningsavdelningen har påbörjat en utredning för att ta fram förslag på kommunens framtida insamlingsfraktioner.

Arbetet har dragit ut på tiden på grund av utredningar på regeringsnivå om hur det framtida producentansvaret kom-mer att förändras.

Räddningstjänsten

Räddningstjänsten i Älmhults kommun står ständigt inför nya utmaningar. Kommunens och centralortens positiva ut-veckling, expansion och geografiska utbredning innebär nya utmaningar som räddningstjänsten måste förhålla sig till.

Under år 2012/2013 kommer såväl räddningstjänstens ris-kanalys och handlingsprogram att revideras för att ta höjd för dessa utmaningar.

Rekryteringsbasen för deltidsbrandmän är fortsatt tillfreds-ställande men indikationer på en mer restriktiv hållning bland huvudarbetsgivare väcker farhågor för framtida rekry-teringar vilket föranlett omorganisationer inom deltidsorga-nisationen. Den kommande riskanalysen kommer troligtvis att peka på framtida förändringar av heltidsorganisationen.

Utbytet och samverkan inom Krissamverkan Kronoberg så-väl som mellan skadeplatsaktörerna är en framgångsfaktor för framtid. En av förutsättningarna för en gränsöverskri-dande effektiv samverkan är en fortsatt implementering och bredinförande av kommunikationssystemet RAKEL. Då för-utsättningarna för ett bredinförande i kommunen ändrats kommer hela kostnaden för RAKEL att belasta förvaltning-en/räddningstjänsten. Ingen kompensation för dessa ökade kostnader har erhållits.

En annan betydande framgångsfaktor i en utökad och fördju-pad samverkan är byggnation av ny räddningscentral,

Blå-- Internbudget och verksamhetsplan 2013, plan 2014Blå--2015 Blå--

27

NÄMNDSREDOVISNINGAR - KOMMUNSTYRELSEN, TEKNISKA FÖRVALTNINGEN

Då ingen kompensation för ökad hyra eller för rakelkostna-derna tillförts förvaltningen kommer starka besparingar att genomföras inom räddningstjänsten samt omfördelningar av medel inom förvaltningen. Dessutom kommer i stort sett 2012 års besparingar att bibehållas.

Avgiftsförändringar

Avgiftsförändringar i budget 2013 innebär en höjning av va-taxa med 7 procent. Enligt förslaget skulle hela höjningen läg-gas på den fasta delen av taxan för att bättre avspegla kost-nader för produktion av dricksvatten jämte underhåll och drift av va-verk och va-nätet.

För en normallvilla med mätarstorlek 2,5 m3/tim innebär det en höjning med 159 kr, från dagens 2 275 kr/år till 2 434 kr/år, inklusive lagstadgad moms.

Renhållningstaxan höjs med 5 procent som för en normallvilla i tätorten med ett kärl på 180 l och hämtning varannan vecka, innebär en höjning med 91 kr, från dagens 1 820 kr/år till 1 911 kr/år, inklusive lagstadgad moms.

Nämnd/förvaltning

Belopp i tkr Bokslut

2011 Budget

2012 Budget

2013 Plan

2014 Plan

2015

Tekniska förvaltningen* 146 660 84 630 146 855 128 855

-* Inklusvie tilläggsbudget från 2011 och bredband

Investeringsbudget

Kommunfullmäktige har på sitt sammanträde den 23 juni 2010 fastställt en investeringsbudget för mandatperioden 2011-2014 per nämnd/förvaltning. Enligt beslutet har teknis-ka förvaltningen fått 280 mkr. Nu utöteknis-kast budgeten med 187 mkr till 467 mkr. Utöver det tillkommer bredband 40 mkr som överflytats från kommunledningsförvaltningen.

Tekniska förvaltningen har lämnat till kommunstyrelsen ett förslag till investeringsplan 2011-2015 daterad 2012-03-26.

Planen reviderades 27 april 2012 till en plan som omfattar både period 2011-2014 och period 2015-2018. Planen för 2013-2014 omfattar fortsättning på investeringarna i

han-delsområdet Haganäs, fortsatt utbyggnad av gator, vatten och avlopp samt dagvattensystem i handelsområdet, iord-ningsställande för det nya bostadsområdet.

Det planeras för ny förskola vid Ekvägen samt i Bökhult, bo-stadsområden Kattesjön i Diö, Haganäs, Bökhult samt Sten-brohult.

Under samma period beräknas ett uppstart för reservvatten-täkt i Delary och överföringsledning för vatten och avlopp till Boastad.

NÄMNDSREDOVISNINGAR - MILJÖ- OCH BYGGNÄMNDEN

Related documents