• No results found

3.2 Business Model Canvas

3.2.7 Kundrelationer

3.3.2.5 Kunder

Kunder är de som köper verksamhetens varor eller tjänster, i utbyte mot kapital. Kunderna är per definition de huvudsakliga källorna till intäkt för företaget.

3.3.2.6 Leverantörer

Leverantörer är de som bidrar med insatsvaror och tjänster till företagets verksamhet i utbyte mot kapital.

3.3.2.7 Långivare

Långivare är de som finansierar företagets verksamhet genom att bidra med kapital, i utbyte mot räntebetalningar. Dessa är likt ägarna med och finansierar företagets verk- samhet, men erhåller ränta istället för att ta del av företagets avkastning, och räknas således inte som juridiska ägare av företaget.

3.3.2.8 Intresseorganisationer

Intresseorganisationer är organisationer som inte har någon formell koppling till företaget. Ofta avses då att de inte har något direkt ekonomiskt eller annat affärsmässigt utbyte. Intresseorganisationerna har istället indirekt kopplingar till företaget, vilket kan vara i form av att företagets verksamhet påverkar intresseorganisationen. Intresseorganisationer kan också vara ideologiskt drivna, och den indirekta kopplingen är ofta då att företagets verksamhet står i strid med intresseorganisationens ideologiska åskådning.

3.3.3 Kompletterande relationsdimensioner

De ovan beskrivna relationerna mellan fokusobjektet och intressenterna är beskrivna ur ett transaktionsorienterat perspektiv, det vill säga vad parterna utbyter med varandra. Med syfte att studera konsekvenser för den långsiktiga hållbarheten för den småskaliga vattenkraften, finner författarna det lämpligt att utvidga den presenterade intressentmod- ellen med kompletterande dimensioner rörande intressenternas relation till fokusobjektet. Dessa dimensioner syftar till att fånga de förändringar i relationsdynamiken som kan tänkas uppstå vid förändringar av fokusobjektets ägarstruktur samt affärsmodeller. Likt valet av intressentmodell att utgå ifrån, så har författarna här valt de dimensioner som förekommer mest frekvent i intressentmodellteorier och den litteratur som studerats [16, 20]. Dessa dimensioner är inflytande, legitimitet, intensitet, samt attityd.

En djupare förståelse för vad intressenterna önskar uppnå med relationen samt sitt påverkansarbete gör det lättare att formulera långsiktiga strategier om hur olika intressen- ter bör hanteras. Informationen kan vara användbar till att klargöra vilka relationer som har potential för utveckling, vilka relationer som saknar potential, samt hur förändringar i relationen till en intressent kan påverka de andra intressenterna [11].

3.3.3.1 Inflytande

Den första, och förmodligen mest signifikanta, kvantitativa delen av intressentmodellen är den kraft, eller det inflytande, som intressenten har över fokusobjektets handlingar. Med inflytande i detta avseende åsyftas till vilken grad en intressent kan påverka fokusobjektet att antingen utföra en handling, eller avstå en handling [22].

Grunder för inflytande

Det finns olika grunder som intressenterna kan hänföra sitt inflytande över fokusobjektet från. De grunder för inflytande som finns är [8]:

• Tvingande - Att intressenten på ett eller annat sätt kan tvinga fokusobjektet till viss handling

• Utilitaristisk - Att intressenten med incitament kan locka fokusobjektet till viss handling

• Normativ - Att intressenten med hänvisande till rådande normer kan påverka foku- sobjektet till viss handling

3.3.3.2 Legitimitet

Legitimitetsdimensionen behandlar huruvida det inflytande som intressenten har över fokusobjektet ses som önskvärt och passande. Ofta sker utvärderingen ur ett perspektiv av normer, värderingar, och världsåskådning. Desto mer önskvärt och passande inflytandet är desto högre legitimitet sägs inflytandet ha [22, 14].

Grunder för legitimitet

Det finns olika perspektiv från vilka en intressents legitimitet kan utvärderas. De perspek- tiven som föreslås övergripligt är [13]:

• Individuellt - Utifrån intressentens egna referensramar • Organisatoriskt - Utifrån en organisatorisk samhörighet • Socialt - Utifrån socialt rådande paradigm

3.3.3.3 Intensitet

Intensitet syftar till vilken grad en intressent utnyttjar sitt inflytande för att påverka fokusobjektet att agera i linje med intressentens önskan. Intensitet kan ses som en glidande skala, där ena extrempunkten motsvarar en latent intressent vilken inte utnyttjar sitt inflytande överhuvudtaget, och den andra extrempunkten en väldigt aktiv intressent som utnyttjar sitt inflytande till fullo [16].

Grunder för intensitet

Det finns i huvudsak två aspekter som kan ligga till grund för intensitet hos en intressent [16].

• Tidsbundet - Att det finns en begränsning, eller värde, i tid att påverka fokusobjektet • Kritikalitet - Att utfallet av fokusobjektets handling påverkar intressenten i stor

utsträckning

3.3.3.4 Attityd

Den kanske mest avgörande faktorn i hur en intressent påverkar fokusobjektet ligger inte i dess inflytande eller intensitet, utan vilken inställning intressenten har till fokusobjek- tet. Inställningen kan illustreras på en attitydsskala som sträcker sig från "Negativ", till "Neutral", och med "Positiv" i andra extrempunkten.

3.4

Teoretisk översikt

I detta avsnitt presenteras en sammanfattning över det teoretiska ramverk som används för att besvara uppsatsens syfte, då syftet är;

"Att beskriva och utvärdera befintliga ägarstrukturers och nuvarande affärsmodells relation/påverkan på småskaliga vattenkraftverks situation, samt studera hur småskaliga

vattenkraftverkens affärsmodell kan påverkas av nya ägarstrukturer och vilka konsekvenser detta skulle få för den långsiktiga hållbarheten för småskalig vattenkraft."

Det teoretiska ramverk som ligger till grund för detta arbete är framtaget med avsikt att besvara syftet. Venndiagrammet i figur 3.3 Syfte & Teori. ger en överblicksbild av hur de tre teoretiska delarna hänger ihop. De tre teoretiska pelare som arbetet vilar på, Ägarstrukturer, Business Model Canvas, samt Intressentmodellen, svarar på varsin del av det formulerade syftet.

Ägarstrukturer och teorierna bakom det syftar till att besvara effekterna av förändrade ägarstrukturer samt dess relation till affärsmodeller.

Business Model Canvas syftar till att besvara de nuvarande relationerna mellan affärsmod- ellerna och den småskaliga vattenkraftens lönsamhet, samt utvärdera hur förändringar i ägarstrukturerna kan komma att påverka affärsmodellen, eller öppna upp för nya typer av affärsmodeller.

Intressentmodellen syftar till att besvara frågan gällande konsekvenserna för den långsik- tiga konkurrenskraften för de nya ägarstrukturerna och affärsmodellerna.

3.4.1 Schematisk översikt

Figur 3.4 beskriver det teoretiska arbetsflödet, där potentiella ägarstrukturer först analy- seras och utvärderas utifrån gångbarhet. Vidare så utvärderas de potentiella affärsmod-

IM BM C Agarstrukturer

Syf te

Figur 3.3: Syfte & Teori.

eller som möjliggörs till följd av den förändrade ägarstrukturen. Slutligen så analyseras de potentiella affärsmodellerna ur ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv med hjälp av in- tressentmodellen.

Ägarstrukturer Business Model Canvas

Intressent- modellen

Empiri & Analys - Småskaliga

vattenkraftverk

Detta kapitel syftar till att redogöra för den empiri som samlats in gällande småskalig vattenkraft. Kapitlet beskriver och analyserar Unipers vattenkraftverk Karlslund. Kapitlet är en del av tracking-delen i scenarioalysen som kommer genomföras i kapitel 6.

4.1

Empiri

Denna nulägesanalys är baserad på Unipers kraftverk i Karlslund. Detta kraftverk anses generaliserbart för Unipers bestånd av småskaliga vattenkraftverk om inte annat anges. Detta avsnitt är uppdelat enligt teorins tre delar15. Första delen beskriver Karlslunds ägarstruktur. Andra delen beskriver Karlslunds nuvarande affärsmodell. Tredje delen beskriver intressenterna och dess roll i förhållande till Karlslund. Kartläggningen syf- tar till att beskriva Karlslunds verksamhet och kommer utgöra basen för scenarioanalysen i kapitel 6

Related documents