• No results found

Jämförelse nuläge och

8.3 Kvalitativa faktorer

Som tidigare nämnt flyttades den kvalitativa faktorn Investeringsbedömning ut ur denna del av modellen för att behandlas separat. De kvalitativa faktorerna som inkluderas i modellen är: Ledtid, Flexibilitet, Informationsbyte med kund, Leveransprecision, Konkurrensfördelar, samt Personal- och kompetensförsörjning. De bedöms med AHP-modellen utifrån hur viktiga de är för det utförande företaget och hur de olika alternativen presterar inom de kvalitativa faktorerna.

De kvalitativa faktorerna används som huvudkriterier i modellen och viktas på en skala mellan 0-5 av det utförande företaget efter dess kritiskhet för företagets verksamhet. Om ett huvudkriterium ges vikten 0 bedömer företaget att huvudkriteriet är helt oviktigt och behöver inte analyseras för de olika alternativen. Viktningen skapar möjlighet till trade-offs.

Huvudkriterierna är uppdelade i underkriterier som inom varje huvudkriterium också viktas på en skala mellan 0-5 av det utförande företaget för att kunna göra trade-offs även inom delar av de kvalitativa faktorerna. Nuläget och de alternativa automationslösningarna bedöms individuellt på skalan väldigt låg, låg, medel, hög, väldigt hög inom varje underkriterium. Sedan görs en parvis jämförelse där den individuella bedömningen ligger till grund för viktningen av i varje jämförelse enligt Tabell 37.

114 Tabell 37. Viktning vid parvis jämförelse inom underkriterier

Betyg när alternativ med vertikalt betyg jämförs med alternativ med horisontellt betyg

Väldigt hög Hög Medel Låg Väldigt

låg Väldigt hög 1 1,22 1,5 1,86 2,33 3 4 5,67 9 1/1,22 1 1,22 1,5 1,86 2,33 3 4 5,67 Hög 1/1,5 1/1,22 1 1,22 1,5 1,86 2,33 3 4 1/1,86 1/1,5 1/1,22 1 1,22 1,5 1,86 2,33 3 Medel 1/2,33 1/1,86 1/1,5 1/1,22 1 1,22 1,5 1,86 2,33 1/3 1/2,33 1/1,86 1/1,5 1/1,22 1 1,22 1,5 1,86 Låg 1/4 1/3 1/2,33 1/1,86 1/1,5 1/1,22 1 1,22 1,5 1/5,67 1/4 1/3 1/2,33 1/1,86 1/1,5 1/1,22 1 1,22 Väldigt låg 1/9 1/5,67 1/4 1/3 1/2,33 1/1,86 1/1,5 1/1,22 1

Nedan följer en beskrivning av hur varje huvudkriterium hanteras i modellen, vilka underkriterier de delas upp i samt vilken information som krävs för att kunna bedöma dem.

8.3.1 Ledtid

Huvudkriteriet Ledtid bedöms utifrån underkriteriet Förmåga att reducera ledtiden där ledtidsanalyser utförs. Som utgångspunkt används nuläget i det utförande företaget och vid bedömningen jämförs nuläget med förväntade förändringar inom nuläget för designåret och de olika automationslösningarna. Materialflödet delas upp i ett in- och ett utflöde efter modifikationer som gjordes i testet av den teoretiska modellen och dessa analyseras separat under ledtidsanalyserna.

Ledtidsanalyserna kräver att information om vilka moment som ingår i de olika aktiviteterna i flödet samt hur lång tid de tar. När automationslösningarna introduceras i systemet kan flödet mellan inlagring och plockning förändras vilket krävs att ett flöde för varje potentiell automationslösning identifieras. För varje förväntat flöde krävs sedan förväntade ledtidsförändringar för att en jämförelse mellan de olika alternativen ska vara möjlig.

115 8.3.2 Flexibilitet

Flexibilitet bedöms enligt följande fyra underkriterier: Hantering utanför ordinarie flöde, Sortiment, Säsongsvariation och Långsiktig uppskalning. Då flexibilitet inom varje underkriterium kan mätas på olika sätt används ytterligare en nivå av underkriterier. Bedömningen av nuvarande verksamhet samt de alternativa automationslösningarna sker inom den lägre nivån av underkriterier. Nedan beskrivs den högre nivån underkriterier, dess interna underkriterier, hur de bedöms i modellen samt vilken data som behöver samlas in för att bedömningen ska kunna genomföras.

Hantering utanför ordinarie flöde

Flexibilitet inom hantering utanför ordinarie flöde bedömer automationslösningarnas förmåga att plocka en eller flera produkter ur systemet som inte är del av den planerade plockningen, tex vid kontroller. Endast ett underkriterium av den lägre nivån används, förmåga att plocka en produkt utanför ordinarie flöde. För att kunna bedöma underkriteriet behövs information om huruvida det i de olika alternativen är möjligt att genomföra plock utanför ordinarie flöde, vilken effekt det har på ordinarie flöde och vilka resurser aktiviteten kräver.

Sortiment

Flexibilitet gällande sortiment syftar till hur anpassningsbart systemet är till om företaget skulle ta in ett sortiment som ställer andra krav på lagring och hantering. Som underkriterier används förmåga att anpassa lager mot annan typ av sortiment och förmåga att anpassa hantering mot annan typ av sortiment. För att kunna bedöma underkriterierna krävs information om vilka möjliga modifikationer som är möjliga att genomföra i lösningarna efter installation och hur det påverkar övriga processer. Säsongsvariation

Säsongsvariation delas upp i underkriterierna förmåga att anpassa sig i säsongsvariation i produkter, som innefattar hur väl lösningarna klarar av att hantera produkter som endast efterfrågas under vissa delar av året, och förmåga att anpassa sig mot säsongsvariation i volym, som innefattar förmågan att kortsiktigt skala upp verksamheten för att kunna möta efterfrågetoppar som uppkommer säsongsvis. För att kunna bedöma underkriterierna krävs information om vilken dimensionering de olika lösningarna är planerade att ha, vilka plock- och packhastigheter som kan uppnås och hur dessa står sig mot de prognoser som finns både på efterfrågetoppar och vid normal efterfrågan.

Långsiktig uppskalning

Utifrån testet av modellen konstaterades att en lämplig modifikation är en hopslagning av underkriterierna förmåga att skala upp plockkapacitet och förmåga att skala upp packkapacitet. Det innebär att två underkriterier mäts inom underkriterier av den lägre nivån: förmåga att skala upp plock- och packkapacitet och förmåga att skala upp lagerkapacitet.

För att kunna bedöma underkriterierna krävs information om vilken möjlighet som finns för expansion av lager-, pack- och plockkapacitet, hur mycket kapacitet som finns tillgänglig utan att en expansion behöver genomföras samt hur en expansion skulle påverka verksamheten i varje alternativ.

116

8.3.3 Leveransprecision

Huvudkriteriet Leveransprecision mäts genom två underkriterier; Förmåga att utföra rättplock och Förmåga att upprätthålla ledtid. För att kunna bedöma förmågan att utföra rättplock krävs information om hur automationsgraden av en lösning kan bidra till bättre förmåga för rättplock. Ju färre SKUs och ordrar en plockare har tillgång till och plockar parallellt, desto bättre rättplocksförmåga kan uppnås. Förmågan att upprätthålla ledtid utvärderas genom att information om lösningarnas dimensionerade flödeskapacitet jämförs med det förväntade behovet. Därav är det möjlig att urskilja om det finns möjlighet för de olika automationslösningarna att klara dagens ledtid eller om den förbättras eller försämras.

8.3.4 Informationsbyte med kund

Huvudkritiker Informationsutbyte med kund bedöms utifrån underkriteriet förmåga att presentera korrekt information till kund. För att bedöma underkriteriet krävs information om vad det utförande företaget kommunicerar till kund, hur korrekt den informationen är i nuläget och hur de olika alternativa lösningarna kan påverka informationens korrekthet.

8.3.5 Konkurrensfördelar

För att bedöma huvudkriteriet Konkurrensfördelar ingår i modellen att utreda vilka konkurrensfördelar som är viktiga på marknaden och hur företaget presenterar inom dessa faktorer. De identifierade konkurrensfördelarna används som underkriterier inom huvudkriteriet Konkurrensfördelar och utvärderas efter sannolikheten att en automationslösning kan leda till ökad slagkraftighet inom varje konkurrensfördel.

8.3.6 Personal- och kompetensförsörjning

För att bedöma huvudkriteriet personal- och kompetensförsörjning används två underkriterier; Förmåga att införskaffa tillräcklig kompetens och Sannolikhet att kan behålla viktig kompetens. För att bedöma underkriterierna krävs information om hur personal- och kompetensbehovet förändras med de olika lösningarna. Därmed krävs personalprognoser, identifikation av vilka nya kompetenser som de olika alternativen kräver och vilka kompetenser som företaget riskerar att mista.