• No results found

Jämförelse nuläge och

7.2 Studerade alternat

7.2.1 Lykos nuvarande verksamhet år

Lykos nuvarande verksamhet, illustrerad i Figur 34 nedan, består av en rad olika komponenter. Produkterna kan färdas två olika vägar och lagras antingen i företagets paternosterverk eller i varulagret. Vid plockningen plockas en plockvagn innehållande 42 ordrar åt gången. Först sker plockningen i paternosterverket och sedan transporteras plockvagnen med truck i varulagret. Därefter packas produkterna.

Figur 34. Produktflöde Lyko nuläge

År 2017 äger Lyko elva stycken truckar med en uppsättning batterier vilket innebär att truckarna maximalt kan köras i två skift eftersom de även måste laddas. Om verksamheten fortgår utan automatisering till 2021 finns möjlighet för Lyko att utöka till maximalt 12 truckar och två uppsättningar batterier vilket möjliggör förmåga att köra operationen i tre skift. I varulagret uppnås en plockhastighet på 129 orderrader per timme och plockare.

I paternosterverket, som är den nuvarande verksamhetens enda automation inom lagring och plockning, uppnås en maximal plockkapacitet på 676 orderrader per timme vid maximal bemanning, vilket motsvarar fyra personer. 30% av arbetstiden i paternosterverket behöver läggas på inlagring vilket, med 21 timmars utnyttjad arbetstid vid tre skift, innebär att plockning i paternosterverket maximalt kan se 14,7 timmar per dygn.

Begränsningen i mängden plock från paternosterverket leder till en begränsning över andelen av produkterna som kan lagras och plockas från paternosterverket om Lyko ska kunna plocka tillräckligt många ordrar per dag för att möta efterfrågan. År 2017 lagras 46 % av alla SKUer, motsvarande 45 % av orderraderna i paternosterverket. Med prognostiserad tillväxt- och sortimentsökning fram till 2021 begränsas flödet genom paternosterverket till 13 % av artiklarna motsvarande 29 % av orderraderna.

79 Plockade produkter transporteras till packningsfunktionen som år 2017 består av 17 packbord men Lyko räknar med möjligheten att utöka packborden med ytterligare två till år 2021. Packhastigheten vid Lykos packbord har uppmätts till 56,14 packade ordrar per packare och timme av Lyko.

7.2.2 Alfa

Alfa presenterar en helautomatiserad lösning av typen AS/RS för Lykos e-handelsordrar. AS/RS är ett robotlager med ’godset till plockaren’-system, en mer noggrann beskrivning återfinns i Avsnitt 3.3.2. Produkterna lagras i lådor som transporteras till en plockare. Vid plockstationen plockas endast en order i taget och plockaren har endast tillgång till en lagringslåda åt gången vilket minimerar sannolikheten för felplock.

Alfa föreslår en lösning med sex plockstationer (varav drygt en beräknas behöva utnyttjas till butiksplock) som har en plockhastighet på 550 orderrader per plockare vid e-handelsplockning. För packningen dimensioneras 23 packstationer av samma typ som Lyko har i nuläget. I offerten finns även 4 stationer för inlagring, buffertyta, områden för ingående och utgående flöde samt inritad möjligt att dubblera automationslösningen sett till lagerplatser, volym och plockstationer.

Med den lösning som Alfa presenterar skapas ett rakt flöde där alla produkter färdas samma väg. En godsmottagning görs när produkterna ankommer till anläggningen. Sedan lagras de in i automationslösningen och ligger där tills de blir plockade till en order. Slutligen packas ordern vid en packstation. Figur 35 nedan illustrerat produktflödet som uppkommer i Alfas lösning.

Figur 35. Produktflöde i Alfas lösning

7.2.3 Beta

Betas förslag består av en manuell och en automatiserad del. Den automatiserade delen är av typen AS/RS. AS/RS är ett robotlager med ’godset till plockaren’-system, en mer noggrann beskrivning återfinns i Avsnitt 3.3.2. I den manuella delen sker manuellt plock av de 230 mest efterfrågade SKUerna (motsvarande 33,4 % av orderraderna) medan resterande produkter beräknas plockas från och lagras i automationslösningen. Beta vill behandla butiks- och e-handelsordrar på samma sätt.

För plockningen har Beta dimensionerat med två stationer, med en hastighet på 541 orderrader per plockare och timme, i automationslösningen. I den manuella delen beräknar Beta att två zoner med en plockare i varje zon behöver användas. Plockarna förväntas komma upp i en plockhastighet på 212 orderrader per timme och person. Lösningen är dimensionerad till nio packstationer av samma typ som Lyko har i nuläget.

För långsiktig uppskalning finns det i ritning möjlighet att dubblera den automatiserade lösningen i avseende på lagervolym, antal lagerplatser och plockstationer. Det samma gäller för den manuella ytan men där föreslår leverantören även att paternosterverk kan installeras som ett komplement till övriga lösningar. Även mängden packstationer kan dubbleras.

80 Den lösning som Beta presenterar resulterar i flödet som presenteras i Figur 36 nedan. Produkterna till 33% av orderraderna lagras in till den manuella delen av lagret och plockas därifrån medan resterande går genom den automatiserade delen. Figur 36 nedan illustrerar produktflödet i Betas lösning.

Figur 36. Produktflöde i Betas lösning

7.2.4 Gamma

Den lösning som Gamma presenterar är det enda förslag som utgörs av en Autostore-lösning. Autostore är ett kubbaserat lager med ’godset till plockaren’-system, en mer noggrann beskrivning återfinns i Avsnitt 3.3.2. I Gammas lösning estimeras att fem portar för plock, med en plockhastighet på 295 orderrader per person och timme, behövs. Till det tillkommer två portar för inlagring. Gamma har inte inkluderat packstationer och transport av ordrar från plock- till packstation i sin offert. Kostnader för utvidgning av systemet har inkluderats i offerten men ritning eller begränsningar saknas.

Likt Alfas lösning ger Gamma ett rakt flöde där alla produkter färdas samma väg vilket resulterar i flödet illustrerat i Figur 37.

Figur 37. Produktflöde i Gammas lösning

7.2.5 Delta

Den offert som Delta presenterar innehåller en automatiserad och en manuell del. Den automatiserade delen är av typen AS/RS och innefattar två plockstationer med en plockhastighet på 581 orderrader per plockare och timme. AS/RS är ett robotlager med ’godset till plockaren’-system, en mer noggrann beskrivning återfinns i Avsnitt 3.3.2. I den manuella delen ska de 1 350 SKUerna med mest efterfrågan (motsvarande 48% av orderraderna) plockas medan resterande plockas och lagras i den automatiserade delen. Delta har föreslagit åtta zoner i den manuella delen med en plockare i varje zon och en plockhastighet på 150 orderrader per timme och plockare. Företaget har även dimensionerat med sju stationer för inlagring och 14 för packning. Packstationerna är av samma typ som Lyko använder i nuläget. Utöver detta finns även en buffertyta av ospecificerad storlek.

81 Enligt ritning är det möjligt att expandera den automatiserade lösningen med en tredjedel vilket inkluderar ytterligare en plockstation. Det är också möjligt att lägga till ytterligare tre packstationer. I övrigt finns det ingen information om ytterligare utökningar av systemet.

Flödet i Deltas lösning får genererar samma struktur som flödet i Betas lösning men andelen produkter som transporteras inom de olika delarna är förändrade. Flödet som Deltas lösning genererar presenteras i Figur 38 nedan.

Figur 38. Produktflöde i Deltas lösning