• No results found

Kvarngymnasiet med vandrarhemmet Majorskan

In document Bokslut och verksamhetsberättelse (Page 59-62)

2. RESULTATENHETERNAS BOKSLUT OCH

2.7. Kvarngymnasiet med vandrarhemmet Majorskan

Ansvar: 666601 och 666602

tkr Budget 2012 Utfall 2012 2011 2010

*) Bokfört eget kapital per 31 dec exkl årets resultat 2012.

Ansvar: 666609, Majorskan

Avsnitt 2.7.1 – 2.7.5 ingår inte i verksamhetsberättelsen enligt utbildningsnämndens beslut § 87, 2012-02-19.

2.7.6. Redovisning av mål, nyckeltal och volymer

Verksamhetsmål

Andelen elever som går från Preparandutbildningen till ett nationellt program inom 1 år ska öka. Fördelningen av de elever som har genomgått preparandutbildningen un-der läsåret 11/12 är följande: Totalt 30 elever, varav 3 st gick 2:a året på Preparand (p.g.a. av särskilda behov) och 3 st startade under läsårets gång.

Utfallet blev följande

Utgång Antal Procent Antal ämnen

De ämnen som eleverna på Preparandutbildningen har läst under året är behörighets-givande grundskoleämnen rent genomgående. I gruppen som har gått till studie-förberedande program har 2 st elever också läst klart modersmål 1 a. Inom gruppen till yrkesförberedande program har 4 st elever läst klart gymnasiekurser under året (Idrott, hantverksteknik, modersmål, matematik 1A) Flertalet av eleverna på prepa-rand har också påbörjat gymnasiekurser främst i sv, eng, ma men ej klarat kursen utan får då intyg på klarade moment inom ämnesområdet. Gruppen IA behörig är 2 elever som läser upp till studieberedande behörighet men har behörighet att komma in på yrkesförberedande (alltså eleven har 80 eller mera poäng klara men har inte uppnått 120 poäng).

Andelen elever som avslutar Språkintroduktion för fortsatta studier inom ett år ska öka.

Under läsåret 11/12 började skolan med 35 st elever i SI och slutade med 82 st under våren. I denna grupp har vi rullande inslussning och också utslussningstillfällen un-der läsåret till parallellorganisationen SISAM Språkintroduktion på SAM-gymnasiet (ca 10 elever.) Här kan Kvarngymnasiet inte se andelen som har gått vidare som be-höriga elever eller som har kommit in som obebe-höriga elever på en yrkesintroduktion, PRIV-utbildning eller vuxenutbildning. Järfälla Vägledningscentrum har den exakta statistiken. En stor del (ca 55 %) av eleverna kommer tillbaka till Kvarngymnasiet för fortsatt SI-utbildning som under andra året utvecklas till Preparand, Individuellt alternativ eller Yrkesintroduktion på individnivå. Av eleverna är fem interkommu-nala. Av dessa gick samtliga elever vidare till fortsatta studier inom Kvarngymnasiet (2 fortsatt Språkintro, 2 st Preparandutbildning och 1 st till hantverksutbildning), Andelen elever som inom Individuellt alternativ går vidare till arbete eller studier inom ett år ska öka.

Under läsåret 11/12 har inom det Individuella alternativet studerat 105 elever med olika individuella mål och studieplaner. Av dessa är 68 Järfällaelever och 37 st inter-kommunala.

Elever som placeras/väljer Individuellt alternativ har en flerårig utbildningsplan som omfattar minst 3 år, men oftast 4 år. Efter det första året kan utvecklingen i flera fall mätas i trygghetsfaktorer och utvecklade tankar om framtida yrkesinriktning. Detta innebär att andelen elever inom IA som går vidare efter ett år är 0 procent, men under hela utbildningstiden arbetar SYV med utvecklande av studieplanen och i några fall byte av inriktning, som i så fall kan leda till yrkesintroduktion på ett nationellt pro-gram eller PRIV mot yrkespropro-grammen. Här är vi naturligtvis beroende på antalet platser som finns inom Yrkesintroduktion på olika gymnasieskolor, då det är betygs-antagning till dessa. En del elever kan redan under första året läsa någon/ några be-hörighetsämnen på Preparand-utbildningen. Denna andel har under 2012 varit 6 %.

Hur enheten har arbetat, analyserat och reflekterat för att nå målen 2012 För att bättre kunna analysera de stödinsatser som alla våra elever behöver fortsätter vi på alla nya elever en screening gällande svenska och matematik som ett ingångs-värde för mätning av den utveckling eleverna gör. Här märker vi fortfarande en ten-dens på ett ökat antal elever som har behov av stöd i arbete med dyslexi-dyskalkyli.

Vårt arbete inom främst IA är fokuserat på att stärka elevernas framtidstro och entre-prenörskap (ta för sig skap), som också gäller flera av de elever som har placerats i preparand eller Språkintroduktion.

Även om måluppfyllelsen är god när det gäller trygghet och ”känsla” för skolan/ ut-bildningen är den stora utmaningen att öppna dörren på arbetsmarknaden, detta har med rådande konjunkturer och förändring av kraven på arbetsplatser varit svårare och svårare.

Nyckeltal

Andelen elever med diagnos har ökat markant speciellt elever med diagnosen ADHD, autismliknande – asperger och social problematik.

Följande ingångsvärden har elevgrupperna från Järfälla inom IA (Individuella alter-nativet) och PREP (Preparandutbildning). Undersökningen gjord i oktober 2012.

Totalpopulationen 93 elever

Orsak Antal

elever

Procent

Dyslexi-dyskalkyli 19 20 %

ADHD-ADD 22 23 %

Asperger, autism 8 8 %

Social problematik 12 13 %

Total 61 64 %

Andel Järfälla-ungdomar som söker till Järfälla kommunala gymnasieskolor

Controllers anmärkning: Detta mål ska inte följas upp av Kvarngymnasiet.

2.7.7 Investeringsredovisning

Den del av investeringsmedlen som har nyttjats har oavkortat gått till introduktionen och uppbyggnaden av de nationella särgymnasieprogrammen.

Hans Garheden Enhetschef

2.8. KomTek

*) Bokfört eget kapital per 31 dec exkl årets resultat 2012.

2.8.1. Kommentarer till ekonomiskt utfall 2012

Augustiprognosen förutspådde att enheten skulle överskrida budgeten med ca 70 tkr beroende på den personalsituation som beskrivs nedan. Man lyckades begränsa utfal-let till 50 tkr bland annat beroende på att intäkterna för uthyrningsmaterial och skol-bokningar överträffade förväntningarna.

2.8.2. Väsentliga personalförhållanden

Personal omräknat

*inklusive assistenter i kursverksamhet

Verksamhetsledaren arbetade under perioden mars 2011-dec 2012 motsvarande 20 % på projekt under Barn- och ungdomsförvaltningen. För att täcka upp detta och en annan medarbetares justering av arbetstid rekryterades en teknikpedagog på 50 %.

Under 2013 väntas en pensionsavgång vid semestertid och för att kunna behålla den person som rekryterades har vikariatet förlängts från augusti 2012 fram till dess. Det ger en omställningskostnad som inte inryms i budget och enheten yrkar på att få an-vända det positiva kapitalet för att täcka den kostnaden, ca 180 tkr.

Sjukfrånvaro per nov i % Total Kvinnor Män

2012 0.5 0.5 0

2011 0.4 0.4 0

2010 0 0 0

2.8.3. Miljöredovisning

Enheten bedriver ett miljöarbete i linje med kommunens miljödiplomering men utan att vara ansluten.

In document Bokslut och verksamhetsberättelse (Page 59-62)

Related documents