• No results found

Redovisning av mål, nyckeltal och volymer

In document Bokslut och verksamhetsberättelse (Page 20-24)

2. RESULTATENHETERNAS BOKSLUT OCH

2.2. Järfälla lärcentrum

2.2.6. Redovisning av mål, nyckeltal och volymer

Verksamhetsmål

Andelen studerande som är nöjda med kvaliteten på sin utbildning ska öka.

Lärcentrum genomför en egen enkät under våren och deltar i den övergripande för hela vuxenutbildningen under hösten.

Områden som Lärcentrum valt att prioritera i den egna enkäten är frågor bland annat kring undervisningen, lärarna, stöd, förståelse av mål, möjligheter till påverkan, trivsel och bemötande. Lärcentrum har som tidigare valt att redovisa de delar av enkäten som ger en bild som svarar mot målen.

Procenten är den samlade procentandelen för mycket bra och bra. Nedan redovisas också ökningen eller minskningen för mycket bra i de fall det förekommer.

Områden 2011 2012

Undervisningen 87,6% 88,4%

Lärarna 91,5% 90,2%

Stöd och hjälp i undervisningen 89,3% 86,2%

Bemötande 95,2% 89,3%

Trivs på JLC 94,1% 87,1%

Förstår mål och delmål 85,6% 78,2%

Möjlighet att påverka 82,0% 78,6%

Resultaten har minskat utom inom ett område.

Andelen studerade som anser att kursen utvecklar dem ska öka.

I vårens enkät fanns en fråga med huruvida kursen utvecklar den studerande. Andelen stämmer helt/stämmer i huvudsak var 68,4 vilket är en minskning mot 2011 då motsva-rande siffra var 75,4 %.

Andelen elever som avslutar kurs med minst betyget godkänt ska öka.

Statistik över andelen elever som avslutar kurs med minst betyget godkänt:

Grundläggande vuxenutbildning Vt 2012 93 %

Ht 2012 98 %

Gymnasial vuxenutbildning Vt 2012 93 %

Ht 2012 84 %

2012 är första gången som Lärcentrum redovisar detta mål varför jämförelse med tidi-gare år inte är möjlig.

Andelen elever med godkänt i sfi ska ligga över länssnittet.

Nedan redovisas andelen satta betyg för kurs D som är den avslutande kursen för sfi.

2012: 40 % av antalet studerande har tagit betyg D och avslutat sfi (Uppgift ej tillgänglig) 2011: 43 % av antalet studerande har tagit betyg D och avslutat sfi. (Länssnitt: 43 %) 2010: 20 % av antalet studerande har tagit betyg D och avslutat sfi. (Länssnitt 20 %) Skälet till att det inte är möjligt att redovisa kopplingen till länssnittet för 2012 är att kommunerna rapporterar till SCB i mitten av februari (för andra halvåret året innan) och SCB brukar normalt ha statistiken färdig kring maj månad. För åren 2011 är länssnittet 43 % samt för år 2010 är länssnittet 44 %. (Jämförelse Lärcentrum: för 2011; 43 % och för 2010: 20 %)

Andelen elever som två år efter avslutad utbildning har arbete eller studerar ska öka.

Lärcentrum gör ingen egen redovisning av detta mål utan hänvisar till den uppföljning som Vägledningscentrum gör. Lärcentrum har studerande på sfi, grundläggande och gymnasiala kurser vilket gör att många som slutar en kurs på Lärcentrum fortsätter sin utbildning och slutför den hos andra anordnare. Samtidigt fortsätter många

sfi-studerande sina studier på grundläggande- och gymnasienivå på Lärcentrum.

Andelen elever som avbryter kurs av annan anledning än arbete ska minska

För 2012 finns 289 kursavbrott registrerade (om en person är anmäld till fyra kurser och de avbryts, räknas det som fyra avbrott). Av dessa har 20 personer angivit att skälet är att de fått arbete. I de flesta fall är avbrottsorsaken inte känd. Vad gäller statistiken hur många och skälet till att elever avbryter kurs är underlaget bristfälligt. I 70 % (204 ele-ver) av fallen vet vi inte skälet. Rektor har diskuterat frågan med personal samt med rektor på Vägledningscentrum hur uppföljningen kan förbättras och har förslag till hur detta kan ske, så att redovisning till nämnden kan ske framöver.

Lärcentrum har inte tidigare följt upp detta mål varför jämförelse med 2011 inte är möj-lig.

Hur enheten har arbetat, analyserat och reflekterat för att nå målen 2012 Lärcentrum har i arbetsplanen valt ut prioriterade utvecklingsområden. Dessa är Be-dömning och betygsättning, Studerandeinflytande, Studerande i behov av särskilt stöd samt Ämnes- och arbetsmarknadsintegrering. Kring dessa områden har hela enheten arbetat i utvecklingsgrupper kopplade till varje utvecklingsområde. Grupperna har haft till uppgift att tillsammans med skolledningen driva olika aktiviteter kopplade till ut-vecklingsområdet. Utvecklingsarbetet stäms av regelbundet på utvärderingsdagar, kick-offdagar och andra interna möten på enheten.

Lärcentrum arbetar med konkretisering av kursmål, innehåll och betygskriterier för att göra dem mer tydliga för de studerande. Studerandeenkäten har omarbetats för att en-heten bättre ska kunna följa måluppfyllelsen. Lärcentrum har också som en del av det systematiska uppföljningsarbetet och utvecklingen av studerandeinflytandet arbetat med hur utvecklingssamtalet kan utvecklas.

Analys och reflektion

Bedömningen är att enheten har god måluppfyllelse när det gäller de studerandes nöjd-het med kvaliteten på undervisningen. Lärcentrum har minskat lite inom områdena när det gäller mycket bra men bedömningen är att Lärcentrum kommer att pendla lite upp och ner kring dessa procentsatser.

Åtgärder för utveckling

Lärcentrum kommer att fortsätta arbeta med samma utvecklingsområden i arbetsplanen.

Utöver detta har en rad olika utvecklingsinsatser synliggjorts i befintliga utvecklings-grupper och medarbetarsamtal under året.

För att öka måluppfyllelsen och utveckla samarbetet mellan lärare har Lärcentrum skap-at lärandelag/pedagogiskt forum. Under hösten 2012 har dessa arbetskap-at med betyg och bedömning.

Lärcentrum behöver utveckla och tydliggöra kontakter bland annat mot arbetslivet oh andra kommunala verksamheter. Synpunkter har förts fram från Vägledningscentrum och studerande om att kvällskurserna i tid inte är anpassade efter de studerandes behov.

Inför våren 2013 ändras tiderna utifrån dessa synpunkter. För att ytterligare möta beho-ven ska möjligheten att erbjuda kurser med flexibelt upplägg med undervisning, lärplatt-form och studiehandledning. Vidare behöver hemsidans funktion och innehåll ses över.

Enheten kommer också att fortsätta arbetet med studerandeinflytande och att göra de studerande mer aktiva i sin egen studieplanering och sitt lärande.

Nyckeltal

Komvux 2012 2011 2010

Antal elever 600 552 584

varav från andra kommuner (se procapita) 59 58

Antal i Sfi 1210 1140 863

Antal elever i särvux 48 47 55

2.2.7. Investeringsredovisning 2012

Inga investeringar är gjorda under perioden.

Ulrika Grönqvist Rektor/Enhetschef

2.3. HTS-gymnasiet

In document Bokslut och verksamhetsberättelse (Page 20-24)

Related documents