• No results found

Lägesanalys av Västra Götalandsregionens arbete utifrån diskrimineringsgrunderna 2015

Förslag till beslut

Kommittén för mänskliga rättigheter föreslår regionstyrelsen att besluta följande:

1. Regionstyrelsen skickar ”Rättighetsarbete 2015 – Lägesanalys av Västra Götalandsregionens arbete utifrån diskrimineringsgrunderna med

utgångspunkt i verksamheternas årsredovisningar 2015” till berörda nämnder och styrelser för kännedom.

Kommittén för mänskliga rättigheter beslutar för egen del:

2. Kommittén för mänskliga rättigheter ger avdelning mänskliga rättigheter uppdraget att påbörja en dialog med koncernstab HR om förekomst av diskriminering och trakasserier på grund av religion eller annan trosuppfattning på arbetsplatsen.

Sammanfattning av ärendet

Denna rapport sammanställer Västra Götalandsregionens arbete utifrån

diskrimineringsgrunderna, så som det beskrivs i årsredovisningar för nämnder, styrelser och kommittéer 2015. Att verksamheterna ska inventeras utifrån

diskrimineringsgrunderna anges i regionfullmäktiges budget 2016. Kommittén för mänskliga rättigheter har även ansvaret att förhindra diskriminering enligt

diskrimineringslagen, vilket kräver en överblick över vilket arbete som pågår.

Regeringen har lagt ett förslag om att utöka kravet på aktiva åtgärder inom

arbetslivet från och med den 1 januari 2017, vilket innebär krav på aktiva åtgärder utifrån samtliga diskrimineringsgrunder.

Rapporten visar bland annat att en tydlig styrning och uppföljning gör skillnad i antalet rapporterade aktiviteter. För jämställdhetsarbetet finns styrning på flera nivåer och regelbunden efterfrågan av resultat. Motsvarande styrning och uppföljning saknas helt eller delvis för diskrimineringsgrunderna sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck samt religion eller annan trosuppfattning. De nämns oftast som en del av en längre uppräkning av grunder som verksamheterna inte diskriminerar på grund av.

Fördjupad beskrivning av ärendet

 Diskrimineringsgrunden kön har flera rapporterade aktiviteter inom olika områden. Jämställdhet hanteras genomgående som en personalfråga, vilket även är ett krav enligt diskrimineringslagen. Jämställdhet integreras i rutiner och styrdokument och verksamheterna tar fram könsuppdelad statistik över besökare och gör jämställdhetsanalyser. Det pågår även utvecklingsprojekt för att upptäcka våld i nära relationer och flera chefer har gått webbaserade jämställdhetsutbildningar.

 Diskrimineringsgrunderna könsöverskridande identitet eller uttryck samt sexuell läggning är sammanslagna i rapporten. Trots detta är det endast fyra nämnder/styrelser/kommittéer som rapporterar något arbete utifrån någon av dessa två diskrimineringsgrunder. Den bredaste och mest systematiska aktiviteten är hbtq-diplomeringarna.

 Diskrimineringsgrunden etnisk tillhörighet innefattar riktade satsningar och arbete för att information ska finnas tillgänglig på flera språk.

Majoriteten av insatserna handlar om särskilda resurser och förstärkningar för flyktingar och nyanlända under 2015.

 Diskrimineringsgrunden ålder har i rapporten delats upp i barn och unga respektive äldre. Det finns flera rapporterade aktiviteter som rör barn och unga, bland annat många kultursatsningar, feriepraktik och stöd till barn inom hälso- och sjukvården. Arbetet för äldre fokuserar framför allt på de mest sjuka äldre.

 Diskrimineringsgrunden funktionsnedsättning har flera rapporterade aktiviteter. Arbetet handlar framför allt om ökad tillgänglighet i miljöer, information och kommunikation.

 Diskrimineringsgrunden religion eller annan trosuppfattning har endast en rapporterad aktivitet: dialogmöten om religion och intensivvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tabell 1: Bedömning av antal rapporterade aktiviteter per diskrimineringsgrund

Diskrimineringsgrund Bedömning Kommentar

Kön (grön) Systematiskt arbete

Könsöverskridande identitet eller uttryck (röd) Fåtal aktiviteter

Sexuell läggning (röd) Fåtal aktiviteter

Etnisk tillhörighet (gul) Flera aktiviteter

Ålder (grön) Systematiskt arbete

Funktionsnedsättning (grön) Systematiskt arbete

Religion eller annan trosuppfattning (röd) Endast en aktivitet

Vad åtgärdas genom handlingsplanen för mänskliga rättigheter?

Kommittén för mänskliga rättigheter har uppdraget att ta fram ett förslag till samordnad regiongemensam handlingsplan för det systematiska arbetet med mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen. Handlingsplanen var ute på remiss till och med den 23 september 2016, och svaren på remissen behandlas just nu på tjänstemannanivå. Några exempel på föreslagna åtgärder som skulle kunna tänkas påverka den framtida rapporteringen i årsredovisningarna är:

 En åtgärd om att utbilda medarbetare inom hälso- och sjukvården i hbtq-kompetent bemötande samt hbtq-personers hälsa och

rättigheter (hbtq-diplomering). Ett måltal är att 50 % av vårdcentralerna ska vara hbtq-diplomerade 2020 (våren 2016 var 4 % av vårdcentralerna diplomerade). Detta kan dels leda till fler rapporterade aktiviteter i form av hbtq-diplomeringar, men förhoppningsvis även till ett ökat systematiskt arbete med hbtq-personers rättigheter på exempelvis arbetsplatsen.

 En åtgärd om att ta fram planer på förvaltningsnivå för lika rättigheter och möjligheter som omfattar samtliga diskriminerings-grunder. Detta kan skapa en ökad systematik kring samtliga

diskrimineringsgrunder. Det är dock viktigt att bevaka att inte vissa diskrimineringsgrunder endast inkluderas som en del av en längre uppräkning av grunder som verksamheterna inte diskriminerar på grund av, utan beskrivning av hur detta säkerställs (se rapportens avsnitt

”Allmänt arbete med diskrimineringsgrunderna”).

 Utbildning för medarbetare om människorättsbaserad

ärende-beredning kan bidra till att underlag till politiska beslut tar hänsyn till fler diskrimineringsgrunder.

 Ökade insatser som främjar de fem nationella minoriteternas inflytande och egenmakt (inom kulturområdet) och åtgärder som handlar om att säkerställa tillgång till information på flera språk bidrar till ett mer systematiskt arbete utifrån diskrimineringsgrunden etnisk tillhörighet.

Handlingsplanen för mänskliga rättigheter innehåller inga specifika aktiviteter utifrån religion eller annan trosuppfattning. Denna diskrimineringsgrund fångas framför allt upp inom ramen för planer för lika rättigheter och möjligheter samt i utbildning om människorättsbaserad ärendeberedning.

Koncernkontoret

Viveca Reimers Avdelningschef

Bilaga

 ”Rättighetsarbete 2015 - Lägesanalys av Västra Götalandsregionens arbete utifrån diskrimineringsgrunderna med utgångspunkt i verksamheternas årsredovisningar 2015” (dnr RHK 2016-00122)

Besluten skickas till

 Regionstyrelsen, regionstyrelsen@vgregion.se, för beslut

Postadress:

Regionens Hus 462 80 Vänersborg

Besöksadress:

Östergatan 1 Vänersborg

Telefon:

010-441 00 00

Webbplats:

www.vgregion.se

E-post:

post@vgregion.se

Uppföljningsrapport Datum 2016-10-12

Diarienummer RHK 2016-00122

Västra Götalandsregionen Koncernkontoret

Handläggare: Anjelica Hammersjö Telefon: 070 – 091 62 44

E-post: anjelica.hammersjo@vgregion.se

Till kommittén för mänskliga rättigheter

Rättighetsarbete 2015

Lägesanalys av Västra Götalandsregionens arbete