• No results found

 Inventeringar och åtgärder kopplat till TD

 Tillgänglighet som beställaransvar

 Riktlinjer för tillgänglighet

 Hälsa och livsvillkor för personer med funktionsnedsättning

Tillgänglighet i miljöer, information och kommunikation

Många verksamheter beskriver sitt arbete för ökad tillgänglighet. Tillgängliga miljöer och tillgänglig information som en mänsklig rättighet beskrivs i

konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, artikel 9. För att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva oberoende och delta på livets alla områden ska konventionsstaterna identifiera och undanröja hinder och vidta åtgärder för bland annat byggnader, transportmedel, information och kommunikation. Detta ska exempelvis ske genom att främja tillgången till ny informations- och kommunikationsteknik och att utrusta anläggningar som allmänheten har tillträde till med anvisningar i punktskrift samt i lättläst och lättbeskrivning form.

Angereds närsjukhus målgruppsanpassar sin patientinformation och ser till att texten är skriven på lätt svenska och är normkritiskt granskad. Skyltningen i huset har ”beaktat tillgänglighetsaspekten” och på webbplatsen erbjuds invånarna att få information uppläst och att till exempel ändra kontrast och storlek på text.

33Diskrimineringsgrunden nämns inom följande uppdrag från regionfullmäktige: ”Hälso- och sjukvårdsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnderna ska säkerställa att patienterna är delaktiga i vården och vet vart de ska vända sig för vård”, ”Regionstyrelsen och hälso- och

sjukvårdsnämnderna ska säkerställa att vården är jämlik och jämställd”, ”Rättighetskommittén ansvarar för att regionens verksamheter ska kunna inventeras och att varje verksamhet görs tillgängliga för alla regionens invånare”, ”Regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnderna ska genom ett aktivt hälsofrämjande och förebyggande arbete skapa förutsättningar för invånarna att leva ett liv i hälsa” och ”Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet”. Diskrimineringsgrunden nämns även under rubriken Verksamheten och dess underrubriker Rättighetsfrågor och Jämlik vård samt under rubriken Sammanfattning och Tillgänglighetsfrågor (endast Turistrådet).

Med funktionsnedsättning menas i diskrimineringslagen varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som är medfödd, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå. Tillfälliga begränsningar av en persons funktionsförmåga är inte en funktionsnedsättning i diskriminerings-lagens mening. Inom Västra Götalandsregionen används ofta definitionen svårt att röra sig, svårt att höra, svårt att se, svårt att bearbeta, tolka och förmedla information samt svårt att tåla vissa ämnen.

Film i Väst anger att de löpande ska informera om vilka samproduktioner som finns tillgängliga för synskadade. ”Så gott som alla” samproducerade filmer finns tillgängliga med textning.

Frölunda specialistsjukhus gör löpande upprustningar och översyner av

sjukhusets lokaler för att garantera god patientsäkerhet, god arbetsmiljö och ”god tillgänglighet för patienter med funktionshinder”. De har även från och med januari 2015 utökat öppettiderna för huvudentrén ”för att öka tillgängligheten för fysiskt funktionshindrade”.

Göteborgs botaniska trädgård anger att de har gjort stora insatser för att förbättra tillgängligheten i trädgården, genom nya trappor, förbättrade stigar, och bättre sittplatser, så att ”fler besökare [kommer att] kunna njuta av en betydligt större del av trädgården”. Tillgänglighetsarbeten av gångvägar och trappor i trädgårdens östra delar (Rhododendrondalen med mera) samt

tillgänglighetsarbeten i Änggårdsbergens naturreservat har kunnat genomföras med hjälp av riktade donationer. Även Botaniskas vänförening har bidragit, exempelvis till barnträdgården. De har även arbetat med det nya skyltprogrammet, där man under 2015 har satsat på informationsskyltar. Trädgårdens nya vägvisare och nya besökstoaletter har tagits upp som goda exempel i den film som har tagits fram om Tillgänglighetsdatabasen.

GöteborgsOperan skriver att de arbetar kontinuerligt för att öka tillgängligheten och anpassa lokaler och verksamheten så att de kan välkomna alla. De har utökat antalet hörslingor till utlåning, anpassat antalet syntolkade föreställningar efter behov och genomfört två teckenspråkstolkade föreställningar på Stora scenen. De har uppdaterat sin hemsida för att möta krav på tillgänglighet genom bland annat talsättning samt synopsis (handling) för operor på lätt svenska. Säsongprogram, Musikalprogram och informationsfoldern ”Det här är GöteborgsOperan” finns som talbok. De genomför kontinuerligt bemötandeutbildningar för frontpersonal med externa utbildare.

Göteborgs symfoniker skriver att de ständigt arbetar med att öka tillgängligheten för alla invånare oavsett funktionsförmåga, genom att utnyttja digital teknik och genom att utveckla huset efter moderna behov. De har tagit fram en plan för tillgänglighet och kommer att arbeta kring detta med andra aktörer inom Västra Götalandsregionen under 2016. Tillgänglighetsperspektivet finns även med vid renoveringen av konserthuset och i arbetet med en ny hemsida.

Habilitering och hälsa arbetar utifrån FN:s konventioner för mänskliga rättigheter, särskilt konventionen för personer med funktionsnedsättning och barnkonventionen. De samverkar med ungdomsmottagningar i regionen för att

”unga med funktionshinder ska få samma tillgång till mottagningarna som övriga ungdomar”. De anpassar sin information till olika målgrupper och

funktionsvariationer, där all patientkommunikation ska ske på ”tydlig svenska”, en språkstandard som är mer anpassad till Habilitering och hälsas målgrupper och som går längre än myndighetssveriges Klarspråk. Under året har man arbetat för att förtydliga och förenkla sin externa webb och gjort en språklig revision av webbtexterna. Hörsel-, Syn- och Tolkverksamheten har reviderat samtliga

informationsfoldrar och ”en diskussion om bilder som uttryck för olika perspektiv

har också förts”. De har påbörjat arbetet med att förse trycksaker med QR-kod som leder till en teckenspråksöversättning på webben, för att göra trycksakerna tillgängliga på teckenspråk direkt i en smartphone. Under året har Habiliteringen lanserat webbaserad föräldrainformation (12 filmer) om autism, för att ”öka tillgängligheten och möjligheten för föräldrar att ta till sig informationen i den takt de behöver och på en tidpunkt som passar dem själva”. Filmerna finns länkade på 1177 och det finns även möjlighet till textning på olika språk.

Kommittén för rättighetsfrågor skriver att avdelning rättighet och avdelning inköp har utvecklat krav på användbarhet och tillgänglighet i upphandlingar och tre personer från funktionshinderrörelsen har deltagit i arbetet med att specificera vilka behov som behöver mötas upp vid upphandling av självincheckning.

Kungälvs sjukhus har fortsatt arbetet med tillgänglig information för att öka delaktigheten för personer med funktionsnedsättning, genom redaktionellt arbete på sjukhusets webbplats och genom att tillhandahålla informationsmaterial i anpassad form vid behov.

Naturbruksstyrelsen arbetar med att utöka användningen av olika digitala pedagogiska stöd ”för att möta varje elevs unika behov och förutsättningar”. De har även gjort ”tillgänglighetsanpassningar på samtliga skolor”.

sjukvården skriver att skyltningen för patienter och besökare vid NU-sjukvårdens sjukhus har förnyats med enklare begrepp och att man har utökat användningen av taktila skyltar för personer med nedsatt synförmåga. De har även reviderat innehållet i patientkallelserna som går ut med brev, ”för ökad förståelse och enkelhet”.

Patientnämnderna har arbetat med en förbättring av tillgängligheten, genom kundanpassning av telefonkontakt, besöksmöjlighet, information och

kommunikation och intern dialog om bemötande och värdegrund.

Regionservice skriver under rubriken ”Funktionsnedsättning” att hjälpmedel som ska täcka behoven hos invånarna ”kravställs, upphandlas, levereras och

underhålls” i den dagliga leveransen.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har börjat använda bildstöd i kallelser till patienterna och att information i bildform utvecklas för de patienter som har svårigheter att ta till sig verbal information. De har tagit fram SU-gemensamma rutiner för assistanshundar.

Skaraborgs sjukhus skriver att förvaltningskontorets lokalgrupp under året har

”inlett samtal med handikapporganisationer för att ytterligare förbättra tillgängligheten på sjukhuset”.

På Turistrådets hemsida kan besökare få information om tillgängligheten till olika besöksmål och sidan www.vastsverige.com ”granskas kontinuerligt ur funktionshindersynpunkt”.

Västtrafik AB skriver att de allra flesta, oavsett funktionsnedsättning, ska kunna resa med Västtrafik och att resenären i vissa situationer kan erbjudas särskild hjälp. Västtrafik strävar efter att i planering och upphandling av trafik, hållplatser, fordon och övriga tjänster ”ska det hela tiden göras enklare och bättre för

personer med olika funktionsnedsättningar”. Exempel på övriga tjänster är bland annat ledsagarservice, anpassad Reseplanerare och hemsida, utbildning av trafikpersonal i bemötande samt fokusgrupper inom olika projekt.

Inventeringar och åtgärder kopplat till TD

Den fysiska tillgängligheten i lokalerna kopplas ofta till inventeringarna i

Tillgänglighetsdatabasen (TD) och de åtgärder som gjorts utifrån inventeringarna.

Även Tillgänglighetsdatabasen som databas kan ses som ett medel för att förverkliga de mänskliga rättigheterna, genom konventionsstaternas ansvar att utveckla, utfärda och övervaka tillämpning av miniminormer och riktlinjer för tillgänglighet till anläggningar och service som är öppna för eller erbjuds

allmänheten och att säkerställa att enskilda enheter som erbjuder anläggningar och service dit allmänheten äger tillträde beaktar alla aspekter av tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning34.

Västfastigheter tar upp att Regionstyrelsen har beslutat att tillföra 90 miljoner fördelade under åren 2016-2018 för att åtgärda enkelt avhjälpta hinder i Västra Götalandsregionens egna lokaler, och att lokalerna inventeras av kommittén för rättighetsfrågor. Kommittén för rättighetsfrågor skriver att de har uppfyllt regionfullmäktiges mål om inventering av lokalernas tillgänglighet till

Tillgänglighetsdatabasen. 90 procent av kända verksamheter har inventerats (885 av 985). Antalet kända verksamheter har dock ökat under året och nu uppgår till 1038. Det beror dels på införandet av vårdval rehab och dels på grund av att de är svårt att få fram samlad och aktuell information om verksamheterna. På grund av ombyggnationer och byte av lokaler har kommittén fokuserat på att uppdatera befintliga inventeringar och inventera om. Samtliga bolag inom Västra

Götalandsregionen är inventerade (sex stycken) och under hösten inventerades även Västtrafiks egenägda resecentrum. Av totalt 68 upphandlade

konferensanläggningar har 62 inventerats (91 procent).

Agnesbergs folkhögskola, Folktandvården, Frölunda Specialistsjukhus, Film i Väst, GöteborgsOperan, Göteborgs HSN, Habilitering och Hälsa, Kungälvs sjukhus, Patientnämnderna, Turistrådet Västsverige och Västtrafik tar upp att de är inventerade i Tillgänglighetsdatabasen (TD). Några av verksamheterna beskriver ett syfte med inventeringarna. Film i Väst anger att ”alla besökare på förhand ska kunna orientera sig om bolagets tillgänglighetsaspekter; öppettider, kontaktuppgifter, karta, vägbeskrivning och fysisk miljö”. GöteborgsOperan och Kungälvs Sjukhus beskriver hur inventeringarna underlättar för besökare

eftersom de kan bedöma tillgängligheten innan sitt besök. Turistrådet

Västsverige var delaktiga i att utveckla Tillgänglighetsdatabasen, och de ställer idag krav på de besöksnäringsföretag som ingår i marknadsföringen mot

utländska marknader att de ska vara inventerade. I vissa fall är Turistrådet även behjälpliga med inventeringar i databasen.

34 Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, artikel 9