• No results found

Inom andra kategorin lyfter lärarna fram på vilket sätt de har agerat under de olika situationerna samt på vilket sätt de själva anser att lärare egentligen bör hantera de givna situationerna.

30

5.2.1 Hantering av samt lärarnas bekvämlighet i att agera vid hotfulla eller våldsamma händelser.

Torsten och Tindra agerar rätt lika när en hotfull situation uppstår. Båda nämner att de har svårt med att hålla sig undan när eleverna agerar hotfullt eller skapar konflikter i skolan. Torsten agerar på ett sätt som han själv uttrycker; det man inte ska göra, nämligen att gå emellan eleverna som agerar hotfullt. Torsten har satt ett handgrepp om elever och har även knuffat undan elever om situationen har krävt det. Han har vid vissa fall blivit polisanmäld av eleverna men det har inte hindrat honom från att fortsätta agera ”fysiskt” när det enligt honom har varit nödvändigt. Torsten är medveten om att han alltid kan gå ifrån en hotfull händelse utan att agera på ett fysiskt sätt. Dock har det varit svårt för honom att ”dra sig undan” och ta hjälp av andra vuxna på skolan, en sak som Torsten är mån om är elevernas säkerhet som alltid kommer i första hand.

Vid frågan på vilket sätt en lärare bör agera nämner Tindra att det kan vara olika beroende på situation. Hon drar ett hypotetiskt exempel på en konflikt mellan två elever som kallar

varandra för fula ord eller bråkar i en undervisningssituation. Vid denna typ av situation anser hon att läraren bör ta händelsen med eleverna vid lektionens slut. Inträffar en större händelse bör personal från ledningen tillkallas, exempelvis biträdande rektor, rektor eller en kollega. Dels för att läraren ska känna sig trygg men även för att ha en vuxen person tillhands som vittne och stöd. När händelsen har åtgärdats bör även föräldrarna till eleven kontaktas. Detta för att från skolans del tydligt markera att elevens agerande inte accepteras. Tindra menar att det idag ligger alldeles för stort ansvar på att lärarna ska uppfostra eleverna, när ansvaret egentligen bör ligga på elevernas vårdnadshavare.

Maja reagerar reflexmässigt, oftast genom att tydligt markera mot eleverna samt kontakta rektorn. Hon kan ingripa utan att tänka sig för trots att hon är medveten om att hon egentligen borde agerat på ett annorlunda sätt. Maja utsätter sig själv för risker men för henne är det en självklarhet att agera innan situationen eskalerar för att undvika att en elev eventuellt blir skadad.

Vidare berättar Maja att en lärare inte bör visa någon form av rädsla inför eleverna. Som lärare är det viktigt att påvisa en stark karaktär för att eleverna inte ska tro att de har makt över en. Maja anser att lärare redan från start när man precis har träffat eleverna ska markera

31

tydligt att vissa typer av beteenden inte accepteras genom att sätta tydliga gränser och på så sätt jobba förebyggande.

Abby gav inget direkt svar på frågan på grund av att hon inte har varit med om en hotfull eller våldsam situation där hon har behövt agera. Hon nämnde däremot att lärare bör fungera som en förebild och att hon alltid är neutral med eleverna. Med neutral menar Abby att hon inte tillåter hennes privata välmående reflektera över hur pratar eller behandlar eleverna under arbetstid.

Samtliga lärare på Abbys skola har haft föreläsningar som handlat om hur de ska agera när elever agerar hotfullt eller våldsamt. De fått klara direktiv om att inte gå emellan när två eller flera elever slåss med varandra. I synnerhet då läraren kan hamna i en situation där denne utsätter sig själv för fara. De ska istället gå ifrån platsen och hämta hjälp samt se till att få bort elever runt omkring för att undvika eventuella skador. Så småningom kommer eleverna som bråkar att tröttna och då kan det vara lämpligt för lärarna kan gripa in. Som lärare bör situationen alltid värderas ”hur säkert är det för mig att gå in?”. I synnerhet för att inte sätta sitt eget liv på spel för att ”rädda” två eller flera elever som bråkar.

Åke nämner precis som Abby att han inte har varit med om en hotfull eller våldsam händelse. Han berättar vidare på vilket sätt han själv skulle agera om en händelse skulle inträffa. I första hand anser Åke att situationen bör utvärderas i huvudet för att snabbt kunna avgöra om det är säkert nog att rycka in eller om situationen kräver hjälp från flera lärare. Åke berättade vidare att lärare helst ska försöka stoppa situationen utan att rycka eller dra i eleverna. Tindra

nämner att hon alltid ingriper när en hotfull eller våldsam situation uppstår. Hon tar tag i problemet och ser alltid till att en åtgärd tillhandahålls genom att skriva en kränkningsrapport, kontaktar rektorn och ringer till elevernas vårdnadshavare. Allt för att förhindra att händelsen ska upprepas.

Samtliga lärare kände sig relativt bekväma att agera när hotfulla situationer eller konflikter uppstod mellan eleverna, då lärarna hade liknande orsaker, valdes två ut som var mer

informationsgivande. Den första är Abby, för hennes del grundades en av orsakerna i hennes tidigare jobb på Securitas. Hon hade arbetat inom olika ledarroller sedan hon var 14 år och hade under den tiden samlat erfarenhet som bidragit till att hon har utvecklat kompetenser i att bland annat arbeta i grupp, läsa av beteendemönster och vara en god lyssnare. Abby anser att

32

erfarenhet men även personlighet ligger till grund för hur bekväm en lärare känner sig i att agera vid givna situationer.

Åke är den andra, han anser att hans bekvämlighet beror på den goda relationen han byggt upp, där han skapat en miljö med ömsesidig respekt mellan honom och eleverna. Enligt Åke har han en förmåga att kunna lugna ner eleverna enbart genom att prata med dem. Där av anser han att en god relation med eleverna är helt avgörande för att förhindra eller kontrollera när en hotfull eller våldsam situation uppstår. Åke anser även att en lärares personlighet kan vara avgörande om denne vågar ingripa eller inte.