• No results found

I tredje kategorin framkommer det på vilket sätt lärarna själva anser att de lagligt får agera gentemot eleverna. Det lyfts även fram olika strategier och handlingsplaner som förekommer inom de olika skolverksamheterna.

5.3.1 Lagar och rättigheter

Det framgick tydligt att vissa lärare inte var fullt medvetna om deras rättigheter vid givna situationer. De hade spridda åsikter kring vad lärare får och inte får göra. Abby var inte fullt medveten om vilka lagar som gäller i skolsammanhang. Hon ansåg att självförsvar handlar om att skydda sig själv men det behöver inte betyda att lärare får slå tillbaka. Samtidigt ansåg hon att det är tillåtet att få ett handgrepp om eleven för att stoppa våldet. Abby berättade vidare att lärare har en viss identitet och att det inte ser ”bra ut” om hon skulle slå tillbaka mot en elev som är våldsam framför andra elever då det nödvändigtvis inte är ett korrekt sätt att agera på.

Torsten nämnde att lärare har rätt till att beslagta mobiltelefoner eller annan elektronisk utrustning och skicka ut elever som stör undervisningen, men inte mer än så. Han nämnde att vi som medborgare har flera rättigheter till att exempelvis försvara oss själva och ingripa om det skulle behövas men att lärare till stor del är begränsade.

Maja berättade att det inte är tillåtet att slå en elev. Skulle hon dock hamna i en situation där eleverna slår henne har hon rätt till att försvara sig genom att skydda sig själv från slagen som

33

kommer emot henne. Enligt Maja bör situationen hanteras genom att föra en dialog med eleverna och skulle inte det fungera bör händelsen lämnas över åt myndighet eller polis. I extrema fall bör eleven även regleras och få extern hjälp.

5.3.2 Strategier och handlingsplaner på skolan

Strategier som fanns på Torstens skola är en ”Våldstrappa”, som stegvis beskriver hur lärarna ska agera när en hotfull eller våldsam situation uppstår. Rektorn på skolan hade dock ingen god tilltro på sin personal och valde i många fall att ställa sig på elevernas sida. Av den orsaken ansåg Torsten att flera lärare bör vara delaktiga när en händelse inträffar så att de kan backa upp varandra och agera som vittne.

Skolan som Abby jobbar på har nyligen fått fram vilka strategier som gäller i samband med hotfulla och våldsamma händelser. De har fått direktiv om att i första hand säkra elevernas säkerhet genom att isolera slagsmålet till de som slåss för att förhindra att fler elever blir delaktiga. Samtidigt ska läraren ringa efter hjälp från polisen.

Vid en händelse skriver Abby alltid ett händelseförlopp där hon tydligt beskriver vad som har hänt, helt fritt från värderingar och egna tycken som hon sedan skickar till rektorn. Abby gör detta för att hålla sin rygg fri och för att i efterhand kunna besvara frågor som senare kommer från exempelvis vårdnadshavare.

Maja berättade att det finns en handlingsplan och en krispärm på hennes skola men att ingen rektor praktiskt har gått igenom dem med lärarna. De har endast plockats fram när ett problem väl har uppstått. Detta har skapat en situation för lärarna att inte veta hur de ska agera eller gå till väga när en hotfull eller våldsam uppstår, något som enligt Maja inte varit en optimal situation. Av detta skäll kunde hon inte exakt berätta hur handlingsplanen såg ut. Det lilla hon visste var att avlägsna sig själv och eleverna från platsen och därefter kontakta huvudman eller polis beroende på hur allvarlig situationen är. Vidare berättade Maja att det vid flera tillfällen har inträffat att lärare inte väljer att rapportera när en händelse har inträffat, något som Maja ansåg är fel då det skapar en otrygg arbetsmiljö på skolan där eleverna inte behöver stå till svars för sina handlingar. Detta kan således leda till att eleverna testar lärarnas gränser som med tiden kan tänjas och förvärras för varje gång. När händelsen apporteras markerar

34

skolan, dels att personalen inte ställer sig bakom ett sådant beteende, men även att det tillkommer en konsekvens över elevens agerande.

En strategi som finns på skolorna Tindra och Åke jobbar på är en ”Konsekvenstrappa”, som lärarna ska följa utefter angivna steg. Tindra gav en kort beskrivning där trappan börjar med att en händelse inträffar. Nästa steg är att eleven får en tillsägelse. I steg tre går händelsen vidare till mentorn som samtalar med eleven och kopplar in vårdnadshavare. I sista steget kontaktas rektorn där även kuratorn och skolsköterskan kan kopplas in, där avgörs om ärendet ska skickas vidare till SOC.

5.3.3 Rektorn

Maja berättade att relationen till rektorn på hennes skola var god men att hon hade bristande ledaregenskaper. Rektorn var mån om att skolans ryckte skulle upprätthållas och hade av den anledningen inte tagit händelserna som har inträffat vidare. Det såg likartat ut på skolan Torsten jobbade på.

Både Åke, Abby och Tindra berättade att de hade rektorns fulla stöd och kände att de fick den hjälp och stöd de behövde i olika situationer. Rektorn på deras skola stod alltid på lärarnas sida och tog varje situation som inträffade på stort allvar. Rektorn på Tindras skola var tydlig med vad lärarna fick och inte fick göra i en hotfull situation. Skolan hade även resurspersonal som alltid ska vara tillgängliga under rasterna och i klassrummen.

5.4 Orsak och verkan av elevhandlingar