• No results found

LITERÁRNÍ TEORIE – Řiditel autobusu, Xindl X a The Tap Tap

7 PRACOVNÍ LISTY ZAMĚŘENÉ PRIMÁRNĚ NA LITERATURU

7.3 LITERÁRNÍ TEORIE – Řiditel autobusu, Xindl X a The Tap Tap

Vzdělávací a výchovné cíle:

Žáci jsou seznámeni s existencí jedinců s postižením a s jejich stylem života. Zjistí, jak obtížné je pro ně komunikovat a co jim v komunikaci, ale i v každodenním životě pomáhá. Žáci jsou motivováni k diskuzi o této problematice.

Po stránce jazykové a literární si žáci osvojí znalosti spisovného a nespisovného jazyka, synonym, homonym, vztahu nadřazenosti a podřazenosti slov, slov odvozených z angličtiny a přirovnání.

Mezipředmětové vztahy:

Hudební výchova, občanská výchova, rodinná výchova, anglický jazyk, německý jazyk, ruský jazyk, informatika

Průřezová témata:

Osobnostní a sociální výchova (kreativita, rozvoj schopností poznávání, sebepoznávání, seberegulace, poznávání lidí, mezilidské vztahy, komunikace, kooperace, řešení problémů a rozhodovací dovednosti, hodnoty, postoje, praktická etika)

Výchova demokratického občana (občan, občanská společnost a stát, principy demokracie jako formy vlády a způsobu rozhodování)

Mediální výchova (kritické čtení a vnímání mediálního sdělení, interpretace vztahu mediálních sdělení a reality, vnímání autora mediálních sdělení, fungování a vliv médií ve společnosti)

Pomůcky:

Pracovní list, přístup k internetu, dataprojektor s reproduktory, interaktivní tabule, Slovníky spisovné češtiny, Pravidla českého pravopisu, Slovník cizích slov, Slovník nespisovné češtiny, počítače či notebooky pro žáky, https://www.youtube.com/watch?v=8qacVvm-8ao

Motivace:

Motivací je zhlédnutí videoklipu k písni Řiditel autobusu, díky němuž se žáci seznámí s tématem hodiny. Zajímavostí jsou i známí a žáky obdivovaní zpěváci, kteří se ve videoklipu objevují.

Metodický postup:

1) Nejprve žáci zhlédnou videoklip, poté diskutují o čem píseň je, co podporuje a co naopak kritizuje. Jejich druhým úkolem je poznat známé osobnosti, které se ve videoklipu objevují (zpěváci Ondřej Ládek neboli Xindl X, Vojta Dyk a Dan Bárta)

2) Následuje diskuze o tom, zda žáci zpěváky znají, co o nich vědí, které jejich písně jsou známé, čím se proslavili (viz Příloha CH) atp.

3) Dále učitel žáky seznámí s názvem skupiny The Tap Tap, která píseň iniciovala, a zeptá se, jestli o ní již slyšeli a co znamená „The“ v jejím názvu.

Vzhledem k tomu, že se dá předpokládat, že většině žáků nebude známa, jejich úkolem bude o ní na internetu vyhledat co nejvíce a nejzajímavějších informací (viz Příloha CH). Na základě zdrojů, ze kterých byly informace čerpány, učitel s žáky prodiskutuje téma věrohodných zdrojů, vnímání autora mediálních sdělení apod.

4) Po prezentaci zjištěných informací se žákům rozdají pracovní listy s textem písně a otázkami.

5) Před prvním úkolem učitel žáky rozdělí do skupin a každé určí jinou sloku písně, ve které budou hledat nespisovné výrazy. Z konkrétních příkladů vyvodí nejčastější formy těchto výrazů, tzn. nespisovné „-ej" namísto spisovného „-ý“ atp. Učitel upozorní na slovo „vidlák“, které označuje primárním významem vysokou zvěř s parohy, poté sekundárním významem expresivně vyjadřuje typ člověka. V tomto případě je název odvozen od slova

„vidle“, které se používají na venkově, tudíž je použit ve významu „buran“. Je důležité zmínit, že expresivní výrazy jsou většinou na hranici spisovnosti a nespisovnosti a je nutné si je ověřit ve slovnících. Podle Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR je slovo „vidlák“ i v sekundárním významu spisovný.

Slovu „řiditel“ žáci nejspíš budou rozumět, ale je to výraz již zastaralý a obecný, tedy nespisovný. Dnes se používá spisovné vyjádření „ředitel“.

6) Na základě odpovědí u úkolu č. 2 žáci určí, z kterého jazyka jsou výrazy odvozeny, co znamenají a v čem se liší jejich forma. Anglické výrazy jsou zde použity buď s původním pravopisem (know- how = odborná znalost většinou nějakého postupu), nebo s pravopisem odvozeným z české výslovnosti (fejk, anglicky fake = falešný, nepravý).

7) U úkolu č. 4 je více možných řešení, tudíž učitel může vyvolat více žáků, čímž jich více aktivně zapojí do hodiny. Podle vytvořených přirovnání učitel získá přehled, zda žáci jejich významu opravdu rozumí, popř. se doptá, co dané přirovnání vyjadřuje (např. silnej jako bejk = hodně silný).

8) Pro nahrazení výrazů v úkolu č. 5 jsou žákům k dispozici Slovník spisovné češtiny, Pravidla českého pravopisu, Slovník cizích slov a Slovník nespisovné češtiny. Je na žácích, který z nabízených slovníků si vyberou, tím si ujasní, které informace kde naleznou. Učitel s nimi tyto vědomosti na konci aktivity shrne.

9) Odpovědí na otázky v úkolu č. 6 je: kompenzační pomůcka, kolo, bílá hůl a dřevená noha. Učitel se zeptá, které ze zmíněných výrazů je slovem nadřazeným (kompenzační pomůcka) a co znamená slovo kompenzace. Dále jsou žáci tázáni na druh postižení, kterému pomůže bílá hůl a dřevěná noha.

Učitel rozvede diskuzi o dalších kompenzačních pomůckách, které děti znají, zeptá se také na materiál, ze kterého se umělá noha vyrábí dnes.

10) Žákům je promítnuta prezentace, kde jsou vypsány různé pomůcky. Jejich úkolem je ve dvojici je roztřídit na kompenzační pomůcky pro zrakově, sluchově a tělesně postižené. Poté přijde vždy jeden zástupce z dvojice a na interaktivní tabuli přiřadí pomůcku k příslušnému druhu postižení.

Kompenzační pomůcky jsou:

 pro zrakově postižené: hůl, brýle, lupy, mobilní telefony s ozvučením, vodicí pes, Braillovo písmo, hodinky s hmatovým výstupem;

 pro sluchově postižené: kurz znakové řeči, světelná signalizace místo zvuku zvonku a telefonu, vibrace budíku, naslouchadlo, přepis mluveného textu na psaný, zesilovače zvuku;

 pro tělesně postižené: berle, umělé končetiny, chodítka, vozíky, motoped, zvedací lehátka, speciálně upravené auto.

11) Na konci hodiny se žáci pokusí vžít do života jedinců s postižením. Nejprve si přikryjí uši dlaněmi a ve dvojici si navzájem říkají různá slova a ověřují, zda

slyší správně. Poté si vyzkouší dešifrovat Braillovo písmo. Ukázky Braillova písma si lze vypůjčit ve speciálně pedagogických centrech, nebo konkrétně v Libereckém kraji u pana doc. PhDr. Richarda Jedličky, Ph.D. na katedře pedagogiky a psychologie na Technické univerzitě v Liberci. Dále je možno navštívit IQ park v Babylonu v Liberci, kde si žáci mohou vyzkoušet kromě Braillova písma i například pohyb na invalidním vozíku.

12) Poslední aktivitou této hodiny je ukázka znakového jazyka. Učitel se může inspirovat knížkami, např. Učíme se českou znakovou řeč nebo Znakuj!

Znakujme! Znakujte! od autorky Marie Růžičkové. Žáci se takto naučí pár základních výrazů jako dobrý den, jmenuji se, maminka, tatínek apod. Poté je žákům promítnuta prstová abeceda pro jednu i dvě ruce (viz Příloha I a ZŠ ALVALÍDA, s.r.o. pro tělesně a mentálně postižené19.

Řešení: Řiditel autobusu, Xindl X, The Tap Tap

Můj novej vozejk je rychlej jako vítr a silnej jako bejk, a svět s ním chutná zas jak propečenej stejk,

život má spád, připadám si jako bych měl aspoň metr šedesát a všechno je tak jak má bejt.

To není vozejk, mladej, tohleto je nějákej fejk,

to je kolo a s tím nesmíš do autobusu, kolo = jízdní prostředek jó ten kdo má kolo tak musí jít z kola ven, jít z kola ven = být vyřazen tak s pánem bohem pac a pusu.

Jsem řiditel tohohle autobusu, mám svý pravidla a svý know-how.

17 Informace lze najít na stránkách školy: http://www.ssplbc.cz/index.php.

18 Informace lze najít na stránkách školy: http://www.zsprotp-liberec.cz/.

Jsi řiditel tohohle autobusu

a je to autobus do stanice ouha, ouha.

S kolem svým sem nesmíš, máš to tady černý na bílým

nechtěj abych tu řval na celý kolo řvát na celé kolo = hodně křičet prostě si piš že když s tím kolem ihned nezmizíš kolem = jízdní prostředek tak něco uvidíš,

nestrpím tady žádnou svoloč.

Mám malý boty ale práva mám úplně stejně velký jako ty tak na to taky myslet začni,

co máš černý na bílým není až tak černobílý,

pro tebe je to kolo, pro mě pomůcka kompenzační. kolo = jízdní prostředek

Jsi řiditel tohohle autobusu, svět ale nejsou jízdní pruhy.

Jsem řiditel tohohle autobusu,

a ty mi se svym kolem neruš moje kruhy. s kolem = jízdní prostředek

Ref: Kolo je kolo a kolem zůstane, kolo = jízdní prostředek tak to bylo a je a nic se na tom nezmění.

Blbec je blbec a blbcem zůstane,

někdo má krátký nohy někdo dlouhý vedení.

Kolo je kolo a kolem zůstane, kolo = jízdní prostředek z těch tvejch argumentů zůstává rozum stát.

Blbec je blbec a blbcem zůstane,

když máváš předpisy tak měl by jsi je znát.

Recitace: Smluvní přepravní podmínky článek 6. odstavec 15:

„Jiné pojízdné kompenzační pomůcky se považují za vozíky pro invalidy, pokud jsou svými rozměry a vahou s nimi srovnatelné“.

Nechci jednat kách, a nijak zvlášť netoužím po hádkách chci jen to na co mám nárok, na to vem jed.

Lidi jako já nežijou jenom v pohádkách jedem v tom všichni spolu tak nás nechte jet.

Pustím tě sem s kolem a má autorita bude rázem skolena, s kolem = jízdní prostředek

jak to uděláš jednou každej to pak chce

pravidla jsou pravidla a to uzná i každej vidlák jestli chceš výjimku vrať se ke Sněhurce.

Jsem řiditel tohohle autobusu, odvolávej se třeba k Bohu.

Jsi řiditel tohohle autobusu,

příště mi vezmeš bílou hůl nebo dřevěnou nohu.

1) Zakroužkuj v určené sloce všechny nespisovné či hovorové výrazy a

popřemýšlej, za které spisovné výrazy bys je zaměnil. (V řešení zvýrazněny tučně.)

2) Podtrhni v textu všechny cizí výrazy.

3) Vyhledej slova „kolo“ a urči, v jakém významu jsou použita.

4) Vypiš z textu dvě přirovnání a napiš k nim další stejného významu.

Vozejk je rychlej jako vítr = je rychlý jako blesk, střela Vozejk je silnej jako bejk = je silný jako lev, Herkules, býk 5) Co znamená „kách“ a „svoloč“? Nahraď je v textu jinými výrazy.

„Kách“ je česká obměna německého přídavného jména a příslovce

„gäh“, které znamená prudký, prudce.

„Svoloč“ pochází z ruštiny a označuje chátru, sebranku, holotu.20 6) Kdo v historii pronesl „neruš mi mé kruhy“? Archimédés

7) Kterými dalšími výrazy je vyjádřen „vozík“? K čemu je v textu přirovnáván?

Kompenzační pomůcka, přirovnáván k bílé holi či umělé noze.

20 Internetová jazyková příručka, Ústav pro jazyk český, Akademie věd ČR, v. v. i. [online]. [vid.

2014-03-7.3.2 Pracovní list – Řiditel autobusu, Xindl X, The Tap Tap

Můj novej vozejk je rychlej jako vítr a silnej jako bejk, a svět s ním chutná zas jak propečenej stejk,

život má spád, připadám si jako bych měl aspoň metr šedesát a všechno je tak jak má bejt.

To není vozejk, mladej, tohleto je nějákej fejk, to je kolo a s tím nesmíš do autobusu,

jó ten kdo má kolo tak musí jít z kola ven, tak s pánem bohem pac a pusu.

Jsem řiditel tohohle autobusu, mám svý pravidla a svý know-how.

Jsi řiditel tohohle autobusu

a je to autobus do stanice ouha, ouha.

S kolem svým sem nesmíš, máš to tady černý na bílým nechtěj abych tu řval na celý kolo

prostě si piš že když s tím kolem ihned nezmizíš tak něco uvidíš,

nestrpím tady žádnou svoloč.

Mám malý boty ale práva mám úplně stejně velký jako ty tak na to taky myslet začni,

co máš černý na bílým není až tak černobílý, pro tebe je to kolo, pro mě pomůcka kompenzační.

Jsi řiditel tohohle autobusu, svět ale nejsou jízdní pruhy.

Jsem řiditel tohohle autobusu,

a ty mi se svym kolem neruš moje kruhy.

Ref: Kolo je kolo a kolem zůstane, tak to bylo a je a nic se na tom nezmění.

Blbec je blbec a blbcem zůstane,

někdo má krátký nohy někdo dlouhý vedení.

Kolo je kolo a kolem zůstane,

z těch tvejch argumentů zůstává rozum stát.

Blbec je blbec a blbcem zůstane,

když máváš předpisy tak měl by jsi je znát.

Recitace: Smluvní přepravní podmínky článek 6. odstavec 15:

„Jiné pojízdné kompenzační pomůcky se považují za vozíky pro invalidy, pokud jsou svými rozměry a vahou s nimi srovnatelné“.

Nechci jednat kách, a nijak zvlášť netoužím po hádkách chci jen to na co mám nárok, na to vem jed.

Lidi jako já nežijou jenom v pohádkách jedem v tom všichni spolu tak nás nechte jet.

Pustím tě sem s kolem a má autorita bude rázem skolena, jak to uděláš jednou každej to pak chce

pravidla jsou pravidla a to uzná i každej vidlák jestli chceš výjimku vrať se ke Sněhurce.

Jsem řiditel tohohle autobusu, odvolávej se třeba k Bohu.

Jsi řiditel tohohle autobusu,

příště mi vezmeš bílou hůl nebo dřevěnou nohu.

1) Zakroužkuj v určené sloce všechny nespisovné či hovorové výrazy a popřemýšlej, za které spisovné výrazy bys je zaměnil.

2) Podtrhni v textu všechny cizí výrazy.

3) Vyhledej slova „kolo“ a urči, v jakém významu jsou použita.

4) Vypiš z textu dvě přirovnání a napiš k nim další stejného významu.

_______________________________________________________

_______________________________________________________

_______________________________________________________

5) Co znamená „kách“ a „svoloč“? Nahraď je v textu jinými výrazy.

6) Kdo v historii pronesl „neruš mi mé kruhy“?