• No results found

Lokal kontorsorganisation och verksamhet

6.5 Utredningens överväganden och förslag

7.1.2 Lokal kontorsorganisation och verksamhet

Kronofogdens 33 kontor är spridda över hela landet. Det finns minst ett kontor i varje län, oftast i residensstaden och i vissa fall i någon eller några andra större kommuner.

På några orter har Kronofogden avvecklat sina kontor de senaste åren, och ett ytterligare kontor (Hudiksvall) ska stängas den 1 februari 2021. Enligt vad myndigheten uppgivit till utredningen finns det inte några planer på förändringar efter den nivå (32 kontor) som därefter nåtts.

På samtliga orter där Kronofogden har kontor, så har också Sta- tens servicecenter servicekontor. På två orter (Visby och Skövde) finns receptionen för Kronofogdens kontor tillsammans med ser- vicekontoret.

Kontoren på lokal nivå arbetar med Kronofogdens sakfrågor och vid dem sker det mesta av myndighetens handläggning. Produk- tion/handläggning sker vid Kronofogdens samtliga kontor, även det i Sundbyberg. Alla lokalkontor arbetar dock inte med hela verksam- heten, viss verksamhet är koncentrerad till vissa kontor, till exempel summarisk process, skuldsanering och tillsyn i konkurs. Från kon- toren på lokal nivå utgår också de medarbetare som behöver besöka kunderna, för bland annat delgivning eller verkställighet.

Kronofogden har framfört till utredningen att verksamheten traditionellt ofta krävt kundkontakter – inklusive fysisk närvaro för en begränsad del av ärendena – och att ärendena har handlagts lokalt. En verksamhet som verkställighet sägs dock i allt högre grad bli geo- grafioberoende och kan i princip skötas på vilket kontor som helst. Därtill har Kronofogden en centraliserad funktion för kundservice som hanterar allt mer av kundernas frågor via telefon och e-post. Myndighetens digitala tjänster för självbetjäning utvecklas också kontinuerligt och blir mer omfattande.

Varje kontor har en reception där kunder kan hantera ärenden. Ungefär en tredjedel av kontoren har dock i princip endast öppet för bokade besök. Enligt vad Kronofogden har framfört till utredningen rör sig de frågor som hanteras av receptionerna överlag om ganska enkel service, och även viss handläggning. Det kan till exempel handla om att kunder frågar om ett ärende inom verkställighet eller betalningsföreläggande, eller om status på sin skuld.

Enligt vad Kronofogden har redovisat till utredningen är antalet kundbesök vid kontoren i allmänhet relativt litet. Besöksfrekvensen varierar dock mellan kontoren, främst beroende på ortens befolk- ningsmängd. I anslutning till huvudkontoret i Sundbyberg finns det till exempel flera verksamheter, produktion och annat, som bedöms ha en relativt hög besöksfrekvens. På mindre orter handlar det inte sällan om kanske 8–10 besökare per kontor och dag.

Kundmottagarna i receptionerna är särskilt utsedda medarbetare på produktionsavdelningen för vilka receptionsuppgiften utgör en begränsad del av deras tjänst. Det kan exempelvis handla om utbil- dade tjänstemän, som på större delen av sin arbetstid handlägger andra ärenden.

7.1.3 Förutsättningar för deltagande i servicesamverkan

Kronofogdemyndigheten har till utredningen framfört att man är positiv till att ingå servicesamverkan med Statens servicecenter.

De tjänster som skulle kunna vara lämpliga att utföra på service- kontoren återfinns enligt Kronofogden inom den allmänna service som i dag ges i receptionerna på myndighetens olika kontor, kom- pletterat med guidning i e-tjänster som i dag inte görs i recep- tionerna.

Utifrån samma indelning som utredningen använt för att beskriva innehållet i servicekontorens nuvarande tjänster (se avsnitt 4.4.1), har Kronofogden till utredningen framfört att nedanstående uppgif- ter för närvarande skulle kunna bli aktuella att utföras vid Statens servicecenters servicekontor. På sikt sägs eventuellt även fler upp- gifter kunna bli aktuella.

Allmän information

– Ta emot besök och förmedla kontakt med handläggare – Hjälpa till att boka besök hos handläggare

– Ge allmän information

– Möjlighet att ta del av allmänna handlingar

Ds 2020:29 Förutsättningar för att ta med ytterligare myndigheter

– Ta emot olika ansökningar och förmedla till rätt verksamhet (begränsad kvalitetssäkring)

Ge stöd vid självbetjäning

– Stöd till att använda digitala tjänster. Kronofogdens inriktning är att i första hand möta kunden digitalt. En övergripande upp- gift för servicekontoren skulle då bli att stödja vissa grupper att använda Kronofogdens digitala tjänster.

Enligt Kronofogden kan de ovan nämnda arbetsuppgifterna på ett enkelt sätt skiljas från myndighetens övriga verksamhet och – efter adekvat kompetensutveckling – utföras av en annan aktör. Uppgif- terna handlar om ren rådgivning/guidning och ingen fördjupad ären- deinformation eller handläggning ingår. Kronofogden har också betonat att en utgångspunkt när uppgifter ska utföras på de lokala servicekontoren är att kunderna vid dessa inte ska kunna göra skuld- betalningar på plats, men däremot lämpligen bör kunna få hjälp att göra sådana betalningar digitalt.

De berörda arbetsuppgifterna kräver inte tillgång till Kronofog- dens verksamhetssystem. Enligt Kronofogden bör en sådan tillgång heller inte ges till Statens servicecenters servicehandläggare.

Utredningen har bett Kronofogden uppskatta vilken omfattning den berörda verksamheten har i dag. Som nämnts bemannas myn- dighetens receptioner av medarbetare på produktionsavdelningen som gör andra arbetsuppgifter parallellt, och myndigheten saknar detaljerade uppgifter om just receptionstjänstens resursåtgång. Överslagsmässigt bedömer dock Kronofogden att det rör sig om mellan 5 och 15 årsarbetskrafter i dag. Det bör dock påpekas att de ovan nämnda arbetsuppgifterna i kategorin Stöd till att använda digitala tjänster är en uppgift som inte görs i receptionerna i dag, eftersom antalet digitala tjänster varit begränsat. Detta antal kom- mer dock att öka de närmaste åren, varför det enligt Kronofogden är svårt att bedöma behovet och omfattningen i dessa delar.

Om receptionernas allmänna service i stället skulle utföras av Sta- tens servicecenter vid servicekontoren bedömer Kronofogden att de spontana besöken till myndigheten skulle minska, eventuellt helt upphöra. Därmed skulle det eventuellt bli möjligt att – åtminstone på lite sikt – låta kontoren vara öppna endast för bokade besök.

Enligt Kronofogden skulle ett deltagande i servicesamverkan bygga på att det inte sker någon övergång av personal från Krono- fogden till Statens servicecenter. Som nämndes ovan är de personer som i dag står för servicen i kontorens receptioner utbildade med- arbetare, med specialiserad kompetens för andra frågor och för vilka receptionstjänsten är en begränsad del av arbetsuppgifterna. Om de berörda uppgifterna i stället skulle utföras av Statens servicecenter för Kronofogdens räkning skulle dessa personer kunna koncentrera sig på sina övriga uppgifter.

För att Statens servicecenters servicehandläggare ska kunna ut- föra tjänster motsvarande Kronofogdens allmänna service, så krävs att de får adekvat utbildning och fortlöpande kompetensutveckling. De berörda arbetsuppgifterna kräver enligt Kronofogden en kun- skap om myndighetens uppgift, processer och ärendehantering, om myndighetens hemsida och eventuellt även andra hemsidor med an- knytning till verksamheten, samt en kunskap i att hantera Krono- fogdens digitala tjänster.

Kronofogden har framfört till utredningen att man är beredd att stötta Statens servicecenter i utbildning av berörd personal. Myndig- heten kan dock inte i dagsläget bedöma hur mycket utbildning som skulle krävas för att kunna utföra de berörda uppgifterna.

Som nämnts tidigare finns Kronofogden i dag på 33 orter runt om i landet, på vilka samtliga Statens servicecenter också har service- kontor. Enligt vad Kronofogden framfört till utredningen är myn- dighetens avsikt dock att de berörda uppgifterna ska kunna utföras vid landets samtliga servicekontor. Enligt Kronofogdens bedömning torde det inte krävas några särskilda arrangemang på servicekon- toren, exempelvis i säkerhetshänseende, för att de ska kunna utföra verksamheten åt Kronofogden.

Enligt vad Kronofogden framfört till utredningen skulle, för myndighetens egen del, en samverkan med Statens servicecenter kunna inledas ganska snart. Myndigheten har inte några stora ut- vecklingsprojekt eller dylikt framför sig som påverkar den berörda verksamheten på något betydande sätt.

Ds 2020:29 Förutsättningar för att ta med ytterligare myndigheter