• No results found

1 Inledning

Den tidsrelaterade tillgängligheten till vården är högt prioriterat i Stockholms läns landsting (SLL) och uppföljning av tillgängligheten sker löpande. Grunden för uppföljningarna utgörs av vårdgarantins regelverk och tidsgränser. Utifrån inrapporterad data mäts hur väl målvärdena för vårdgarantin uppfylls. Vårdga-rantin är sedan juli 2010 en del av hälso- och sjukvårdslagen och gällande för-ordning (210:349) anger att man ska få kontakt samma dag som man söker primärvården och om man har behov ska man få träffa läkare i primärvården inom sju dagar. Inom den specialiserade vården ska ett besök enligt lagen ske senast inom 90 dagar efter att remiss är utfärdad eller en egenanmälan har in-kommit. Om det därefter finns behov av operation eller annan behandling ska det genomföras inom 90 dagar.

Inom Stockholms läns landsting är det kortare tidsgränser för vårdgarantin och den omfattar talen 0-5-30-90, där 0 står för kontakt med primärvården samma dag, 5 för besök på husläkarmottagningen inom fem kalenderdagar, 30 för be-sök hos annan specialist högst 30 dagar efter remissdatum eller egenanmälan och 90 för behandling/åtgärd högst 90 dagar efter beslut om behandling.

Genom överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Lands-ting (SKL) sker särskilda satsningar på tillgänglighet i form av stimulansmedel som utbetalas till de landsting som klarar kraven. Kraven i överenskommelsen skiljer sig mot vårdgarantin både sett till vad som ingår i mätningarna och tids-gränser.

I denna bilaga redovisas resultaten för vårdgarantin inom Stockholms läns landstings tidsgränser och de särskilda nationella satsningarna.

2 Mätmetoder och avgräns-ningar

2.1 Vårdgarantin

I uppföljningen av vårdgarantin ingår endast patienter som omfattas av vårdga-rantin. Patienter med patientvald väntan (PVV) som avsagts sig vårdgarantin av personliga skäl om de önskat få vård hos en speciell vårdgivare och patienter med medicinskt orsakad väntan (MOV) räknas inte vid bedömning av om

vård-2.1.1 Telefontillgänglighet

Telefontillgänglighetsmätningen följer upp att man får kontakt samma dag med verksamheter inom vården. De verksamheter som ingår i uppföljningen är hus-läkarmottagningar, mottagningar för barn- ungdoms och allmänpsykiatri, bero-endemottagningar samt hjälpmedelscentraler. Det är endast husläkarmottag-ningar som omfattas av vårdgarantin men i denna rapport redovisas även resul-taten inom psykiatrin enligt samma modell.

Mätningen genomförs kontinuerligt över hela året. Under varje mätperiod (365 dagar) rings 260 samtal till respektive mottagning.

2.1.2 Besök husläkarmottagning

Två gånger per år mäter Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) besökstill-gängligheten till husläkare. Mätningen pågår under en tvåveckorsperiod under vår och höst. Varje husläkarmottagning inom Stockholms läns landsting rappor-terar manuellt sina väntetider till den nationella väntetidsdatabasen Signe. Den nationella vårdgarantin är sju dagar, men Stockholms läns landsting har en skarpare gräns på fem dagar.

2.1.3 Besök och behandling inom den specialiserade vården

Uppföljningen av väntande som berör den somatiska specialiserade vården och psykiatriska specialiserade vården sker främst genom att vårdgivarna rapporte-rar in väntande patienter från sina patientadministrativa system till det Centrala väntetidsregistret (CVR). Rapporteringen sker dagligen men avstämningarna görs i enlighet med Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) anvisningar den sista varje månad. Då görs en sammanställning av hur många som väntar och hur länge de har väntat i enlighet med vårdgarantins regelverk samt i enlighet med kraven för överenskommelserna mellan staten och SKL. Sammanställning-arna kompletteras med manuellt inrapporterad data från de vårdgivare som ännu inte har gått över till att redovisa till CVR. Arbete pågår med utfasning av den manuella CVR-rapporteringen.

Svagheter i dataunderlaget kan bero på bristande registreringsrutiner hos vård-givarna samt utebliven och bristfällig manuell rapportering.

Uppföljningen av vårdgarantin och för mottagningsbesök hos specialist omfat-tar 26 specialiteter. I uppföljningen ingår mottagningsbesök inom den soma-tiska specialistvården, vuxenpsykiatrin samt barn och ungdomspsykiatrin.

Stockholms läns landsting har en skarpare vårdgarantigräns för

mottagnings-2.2 Nationella satsningar på tillgänglighet

I rapporten redovisas även Stockholms läns landstings resultat enligt den be-räkningsmodell som ligger till grund för att ta del av medlen avsatta för den så kallade Kömiljarden. Kömiljarden är en nationell satsning för att förbättra den tidsrelaterade tillgängligheten i den specialiserade vården. Grundkravet är att minst 70 procent av patienterna ska ha väntat färre än 60 dagar vid en punkt-prevalensmätning per den sista varje månad. Om det grundläggande kravet uppnås finns det sedan årsskiftet 2012/2013 ett tillkommande krav på att minst 70 procent av patienterna hade en faktisk väntetid som understeg 61 dagar. Det finns även en extra nivå på 80 procent som generar ytterligare medel. Patienter som är uppsatta på patientvald väntan (PVV), det vill säga de har avsagt sig vårdgarantin av personliga skäl eller för att de vill komma till en särskild vård-givare, ingår i beräkningens alla delar. Patienter som inte kan komma på ett sök eller genomföra en behandling av medicinska skäl exkluderas helt från be-räkningen. Avstämning sker under årets alla månader.

Vidare redovisas resultatet för den särskilda satsningen på barn och ungdomar med psykisk ohälsa. Inom den satsningen görs uppföljningen enbart på faktiska väntetider. Kraven för att få ta del av stimulansmedlen är att 90 procent av de som fick ett första mottagningsbesök ska ha fått det inom 30 dagar. Av de som inleder en fördjupad utredning eller behandling ska minst 80 procent göra det inom 30 dagar från det att beslut har fattats. Avstämningen sker på det sam-manlagda resultatet från mätningar gjorda från och med januari till och med oktober.

Uppföljningen omfattar även verksamheter utanför barn- och ungdomspsykia-trin som utför insatser för barn och unga med psykisk ohälsa.

Inom Stockholms läns landsting mäts förutom barn- och ungdomspsykiatri även barn- ungdomsmedicinska mottagningar (BUMM) vad gäller utredningar om Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), habiliteringen vad gäller behandling för personer under 18 år med ADHD och autismspektrumtillstånd samt specialiserad ätstörningsvård vad gäller behandling för personer under 18 år.

3 Primärvård

3.1 Husläkarmottagningar

Tabellen nedan visar genomsnittligt resultat för 2013 vid respektive mätning.

Husläkarmottagningar

Vårdgaranti- Telefontillgänglighet 94 procent

Vårdgaranti- mottagningsbesök 95 procent

3.1.1 Analys

Telefontillgänglighetsmätningarna fram till april 2012 visar att 94 procent av kontrollsamtalen till husläkarmottagningar är godkända enligt vårdgarantin.

Resultatet är oförändrat i jämförelse med motsvarande period 2012. Den mot-tagning som fram till april 2013 hade lägst resultat hade 64procent procent godkända samtal medan de med högst resultat hade 100 procent.

I Stockholms läns landstings avtal med husläkarverksamheterna är kraven på telefontillgänglighet högre. För mottagningar med direktsvar utan köfunktion är ett samtal godkänt om det besvaras inom 1,5 minut och vid direktsvar med kö-funktion inom 10 minuter. Verksamheter med återuppringningssystem ska ha återkommit till patienten inom 90 minuter. 88 procent av kontrollsamtalen blev godkända fram till april 2013 enligt dessa krav, i jämförelse med 91 procent för 2012. Av de 212 mottagningar (inkl. Norrtälje) som mättes uppfyller 151 dessa krav fram till och med sista april. Den mottagning som i nuläget har lägst resul-tat har 39 procent godkända samtal medan de med högst resulresul-tat har 100 pro-cent.

I patientenkätens fråga om hur man upplever mottagningens tillgänglighet per telefon var 86 procent av de tillfrågade nöjda 2012, oförändrat från 2011.

För att upprätthålla en god telefontillgänglighet finns i avtalen med husläkar-mottagningarna en målrelaterad ersättning kopplad till resultatet av mätningen.

De mottagningar som blir godkända erhåller en bonus medan de som inte blir godkända måste betala ett vite.

Mätningen för väntetid till besök våren 2013 visar att 90 procent av

Related documents